Ллорпаваерпіііін рверароеаааа аааааааааааак

Про матеріал
нрошшнпшщшнпнпншак6вангпшрщгпегакенагн оррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррр аааааааааааааааааааааааааааа ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииьььььььььььььььььььь иииииииииииииииииииииииииииии рррррррррррррррррррррррррррр пм ппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппппшд шшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшооооооооооооооооооатмоадтмомтомтомтполмлтодтлмпитмодато
Перегляд файлу

Електромагнітні поля та випромінювання радіочастотного діапазону.

1.Джерела, особливості і класифікація електромагнітних випромінювань та електричнихі магнітних полів.

Розрізняють природні та штучні джерела електромагнітних полів (ЕМП). У процесі еволюції біосфера постійно перебуває під впливом ЕМП природного походження (природний фон): електричне та магнітне поля Землі, космічні ЕМП, передусім ті, що генеруються Сонцем. У період науково-технічного прогресу людство створило і все ширше використовує штучні джерела ЕМП. У теперішній час ЕМП антропогенного походження значно перевищують природний фон і є тим несприятливим чинником, чий вплив на людину з року в рік зростає. Джерелами, що генерують ЕМП антропогенного походження, є телевізійні та радіотрансляційні станції, установки для радіолокації та радіонавігації, високовольтні лінії електропередач, промислові установки високочастотного нагрівання, пристрої, що забезпечують мобільний та сотовий телефонні зв'язки, антени, трансформатори і т. ін. По суті, джерелами ЕМП можуть бути будь-які елементи електричного кола, через які проходить високочастотний струм. Причому ЕМП змінюється з тою ж частотою, що й струм, який його створює.

Електромагнітні поля характеризуються певною енергією, яка поширюється в просторі у вигляді електромагнітних хвиль. Основними параметрами електромагнітних хвиль є: довжина хвилі А., м; частота коливання /, Гц; швидкість поширення радіохвиль с, яка практично дорівнює швидкості світла с = 3 o 108 м/с. Ці параметри пов'язані між собою наступною залежністю:

Залежно від частоти коливань (довжини хвилі) радіочастотні електромагнітні випромінювання поділяються на низку діапазонів.

 

 

 

 2.Захист від електромагнітних випромінювань і полів.

Вимірювання електромагнітного випромінювання доводять, що потужними внутрішніми джерелами електромагнітного поля (ЕМП) у житлових приміщеннях є різноманітна електротехніка – мікрохвильові печі, холодильники, праски, пилососи, електричні печі, телевізори, комп’ютери, мобільні телефони, а також електрична проводка квартири.

Проведені вимірювання електромагнітного випромінювання побутових електроприладів показали, що їх короткочасний вплив може бути навіть більш сильнішим, ніж тривале перебування людини поруч з лінією електропередач. Так, наприклад, у звичайного побутового холодильника ЕМП виникає лише під час роботи і є вищим 0,2 мкТл в радіусі 10 см від компресора. Однак у холодильників, оснащених системою «no frost» (без інею), вимірювання електромагнітного поля фіксує 0,2 мкТл навіть на відстані 1 метр від дверцят холодильника.

Найперше, що потрібно зробити для захисту від електромагнітного випромінювання – розташувати у квартирі чи будинку побутові електричні прилади, щоб їх шкідлива дія ЕМП не потрапляла на диван, ліжко, обідній стіл (ті місця, де людина проводить багато часу). Найпростіший спосіб знизити дію ЕМВ – це віддалити джерело.

При віддалені джерела ЕМП на подвійну відстань вимірювання електромагнітних полів показує, що напруженість ЕМП знижується в 4 рази. Для захисту від електромагнітного випромінювання спальне місце краще розміщувати на відстані не менше 10 см від стіни, в якій іде електричний провід. Краще таку проводку заземлити або замінити на екрановану.

З метою захисту від електромагнітного випромінювання також важливо, щоб підлоги з електричним підігрівом не були розташовані під спальним місцем. Також важливо подбати, щоб вони були заземлені.

При купівлі електричних побутових приладів потрібно звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений їх корпус. Адже металевий корпус має здатність захищати від електромагнітного випромінювання, поглинаючи ЕМВ. Стосовно комп’ютера, то потрібно обмежити роботу на ньому до 2-х годин на добу, а для дітей до 30-40 хв. Уночі відключайте всі електричні прилади від електричної мережі.

У питаннях щодо вимірювання електромагнітних полів та захисту від електромагнітного випромінювання квартири та будинку Вам можуть допомогти фахівці Науково-сервісної фірми «ОТАВА». Вони проведуть вимірювання електромагнітного випромінювання від побутової електротехніки та нададуть рекомендації щодо її розміщення в квартирі.

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Кушей Дмитро
Пов’язані теми
Інформатика, Розробки уроків
Інкл
Додано
14 травня 2020
Переглядів
829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку