Людина та її права у період абсолютизму та демократії

Про матеріал
Розробка уроку з курсу за вибором "Права людини у вільній країні". В матеріалах є основна інформація про життя людини в епоху абсолютизму та демократії, її основні права
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина в період від абсолютизму до демократії

Номер слайду 2

Мета: ознайомитись з основними особливостями абсолютизму, демократії; з’ясувати місце людини в ці епохи та встановити основні права людини.

Номер слайду 3

Абсолютизм. Абсолютна монархія — різновид монархічної форми правління, близької до диктатури, при якій вся повнота державної (законодавчої, виконавчої, судової, військової), а іноді і духовної (релігійної) влади знаходиться в руках монарха. Теоретично, абсолютний монарх здійснює всю владу, але практично, монархія врівноважується політичними групами з числа соціальних класів і каст, як-от аристократія, духовенство, середніх і нижчих класів населення.

Номер слайду 4

Країни, де монарх досі зберігає абсолютну владу. Держава. Світлина. Монарх. Дата початку правліннятитул Абу-ДабіХаліфа бін Заїд аль Нахайян3 листопада 2004 Емір Абу-Дабі Саудівська Аравія. Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд23 січня 2015 Хранитель Двох Святинь, Король Саудівської Аравії Оман. Кабус бін Саїд9 серпня 1970 Його Величність Султан Омана Катар. Тамім бін Хамад Аль Тані25 червня 2013 Його Високість Емір Держави Катар Бруней. Хассанал Болкіах5 жовтня 1967 Його Величність Султан і Янг ді-Пертуан Брунею-Даруссаламу

Номер слайду 5

Абсолютизм допускає, на відміну від деспотичних, тоталітарних режимів, наявність обмежень влади: економічних (існує відносний плюралізм власності), соціальних (наявність багатоманітної соціальної структури та спадкоємної аристократії), політичних (абсолютизм здатний до політичної динаміки, розширеного політичного відтворювання), ідеологічних (абсолютизм не вбачає в існуванні ідеологічної багатоманітності загрози для себе). Абсолютизм був вельми поширений в XVII—XVIII століттях, найяскравіше він проявився у Франції, особливо під час правління короля Людовика XIV, якому належить характерне висловлювання «Держава — це я!». У Московській державі абсолютизм існував у формі самодержавства аж до початку XX століття.

Номер слайду 6

Демократія. Демокра́тія, народопра́вство — політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнаються її громадяни. При цьому управління державою здійснюється народом, безпосередньо (пряма демократія), або через обраних представників (представницька демократія).

Номер слайду 7

Принципи демократії “влада народу”: влада йде від народу: народ – це верховна влада, що здійснює або надає повноваження, і той, хто наділений частиною повноважень, несе відповідальність за народ; “створена народом”: влада здійснюється або через вибраних представників, або безпосередньо громадянами. “для народу”: влада здійснюється, щоб служити інтересам народу, тобто задля суспільної користі.

Номер слайду 8

Основними складовими сучасної конституційної демократії є Конституція встановлює конституційну основу демократії Рівний правовий статус усіх громадян: усі громадяни однаково захищаються законом і мають виконувати обов’язки, визначені цим законом. Загальне виборче право, що дозволяє 18-річним громадянам, голосувати за партії та/або кандидатів на парламентських виборах. Свобода ЗМІ від цензури і державного контролю, свобода вибору, висловлювання і мирних зібрань та право меншин і політичної опозиції діяти вільно. Парламент: законодавчий орган, до складу якого входять обрані представники, які мають право приймати закони. Парламент представляє волю більшості виборців. Закон більшості: більшість вирішує, меншість приймає це рішення. Конституційні права і права людини визначають межі дії закону більшості через захист прав та інтересів меншин.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал уроку та записати в зошит інформацію зі слайдів 3, 6, 7 В зошит записати основні сильні та слабкі сторони демократичної форми влади для громадян

pptx
Додано
4 листопада 2020
Переглядів
1196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку