М. Гоголь "Ніч перед Різдвом". Тема, ідея, сюжет повісті

Про матеріал
У презентації подані матеріали до другого уроку з вивчення творчості М. Гоголя в 6 класі. На слайдах розкрито тему, ідею, сюжет повісті "Ніч перед Різдвом". Використовуються різні види онлайн-робіт для учнів: розгадування кросворду, складання пазлу за QR-кодами, ланцюжка подій твору тощо. Також є й традиційні види робіт: літературний диктант, словесне малювання на основі змісту твору та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Гоголь “Ніч перед Різдвом”. Тема, ідея, сюжет повісті

Номер слайду 2

Літературний диктант. Микола Васильович Гоголь народився 1_____18__ року в селі ______ _________ на ___________. Дитинство письменника минуло в селі __________, нині ______________. Отримав освіту в _____________гімназії. Став відомим письменником завдяки збірці повістей “_____________________________”Збірка налічувала ____ творів, серед яких повість “_________________________________”. У збірці розповідь ведеться від імені оповідача пасічника _________ __________, що підкреслює народний характер книги.

Номер слайду 3

Кросворд Розгадайте кросворд за повістю “Ніч перед Різдвом”

Номер слайду 4

Тема повісті “Ніч перед Різдвом”Зображення подій Різдвяної ночі в українському селі.

Номер слайду 5

Усне словесне малювання. Опишіть зимову ніч, зображену Гоголем на початку повісті, використовуючи авторські художні засоби. Які художні засоби використав М. Гоголь? А які з них використали ви?

Номер слайду 6

Художні засоби{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Епітети. Метафори (персоніфікації)Гіперболаясна (ніч)виглянули зорібуло так тихо, що скрип морозу під чобітьми чувся за пів верстикришталеві (зорі)місяць велично піднявся в неборипучий (сніг)місяць зазирав крадькома у вікна хатдобрі (люди)зірки грали у жмуркисніг запалав широким срібним полемсніг обсипався кришталевими зорями

Номер слайду 7

Переказ епізодів твору. Скориставшись QR-кодом, складіть пазл, отримайте малюнок і перекажіть епізод, зображений на ньому. З отриманих малюнків складіть ланцюжок подій повісті “Ніч перед Різдвом”.

Номер слайду 8

Ланцюжок подій. Виконайте завдання за посиланням:https://learningapps.org/watch?v=pm7a9kngn21

Номер слайду 9

Сюжет повісті “Ніч перед Різдвом”Ясна зимова ніч. Чорт викрадає місяць, а Солоха збирає зірки. Оксана милується собою перед дзеркалом. Чорт здіймає віхолу. Чуб і Свербигуз блукають у темряві. Оксана обіцяє Вакулі вийти за нього заміж, якщо він принесе черевички, які носить сама цариця. До Солохи по черзі приходять гості, яких вона ховає в мішки. Вакула виносить мішки і йде просити допомоги в Пацюка. Політ Вакули на чорті в Петербург. Візит із запорожцями до цариці. Отримання бажаних черевичків. Чутки про загибель коваля. Розкаяння Оксани. Повернення Вакули. Щасливе сватання до Оксани. Епілог.

Номер слайду 10

Сюжетні лінії

Номер слайду 11

Основна думка твору. Перемога кохання над байдужістю; світлих сил — над темрявою; добра над злом. Віра у чарівну силу Різдвяної ночі.

Номер слайду 12

Ілюстрації до повісті “Ніч перед Різдвом”

Номер слайду 13

Екранізація твору «Ніч перед Різдвом» —повнометражний фільм, який був створений 1951 році на московській студії «Союзмультфільм» Валентиною та Зінаїдою Брумберг.«Вечори на хуторі біля Диканьки» — радянський повнометражний фільм 1961 року режисера Олександра Роу.«Вечори на хуторі біля Диканьки» — кінокомедія-мюзикл за мотивами твору М. Гоголя «Ніч перед Різдвом» 2001 року режисера Семена Горова.

Номер слайду 14

Творче завдання. Уявіть себе в ролі режисера фільму “Ніч перед Різдвом”. Визначтеся, в якому жанрі будете знімати фільм. Доберіть акторів на головні ролі. Обгрунтуйте свій вибір. Наприклад: актор володіє талантом перевтілення в комедійних (трагічних, фантастичних) персонажів чи персонажів певного характеру, йому добре вдаються такі ролі, знявся у подібній ролі тощо.

Номер слайду 15

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фото актора. Роль. Обгрунтування. Вакула. Оксана. Солоха. Козак Чуб. Чорт. Пацюк

Номер слайду 16

Бажаю успіху!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лєвтєрова Марина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ценова Валентина Миколаївна
    Дякую, чудова презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
7627
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку