Урок з літературного читання. М.Сингаївський "Волошкове поле", "Я люблю свою синицю"

Про матеріал

ознайомити учнів із життям і творчістю М.Сингаївського,викликати зацікавленість його творами, допомогти учням усвідомити красу та ідейне багатство пісень письменника; розвивати навички виразного читання, аналізу ліричних творів, визначення їх художніх особливостей;виховувати почуття любові та вдячності до рідних, патріотизм.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

М.Сингаївський «Волошкове поле». «Я люблю свою синицю».

Номер слайду 2

Пограй у мовні ігри перед вивченням теми уроку!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Микола Сингаївський Народився майбутній поет 12 листопада 1936 року в невеличкому селі Шатрище на Житомирщині в родині хліборобів. Вчився і працював, пізніше працював і вчився, — все життя працював. В дитинстві ми були пастухами, нам першим відкривались весни, джерела і простір. Хто не купався в лугових росяних травах, не ходив за плугом, не обкопував дерева, не обсипав картоплі, не прополював грядок, не смакував першим огірком з грядки, той достеменно не знає, як пахне земля. Справжнім щастям для нас було скиртувати солому чи духмяне, з прив'ялою ромашкою, сіно, засинати прямо на скирті під серпневими зорями. Біографія Миколи Сингаївського

Номер слайду 6

Ми звикали до будь-якої роботи, нею росли і гартували юнацькі плечі. Навчаючись у Київському університеті, працював у редакціях різних газет. Друкуватись я почав ще навчаючись у школі.Пам'ятаю, як школярем восьмого класу я зі сцени вітав депутата Максима Рильського. Я охоче перекладаю твори моїх добрих другарів. В 1958 році побачила світ перша моя збірка для дітей «Жива криничка».Скажу ще про один жанр мистецтва, до якого я небайдужий. Це — пісня. Вона володіє мною з дитинства, з юнацьких років. Гармошка для мене і нині дивовижний інструмент у розумінні настрою. Грав на струнних, кохався у народних мелодіях і нині записую народні пісні.

Номер слайду 7

Синьоока ця заброда В полі водить хороводи. Де вона вінки спліта – Пшениці рідкі жита. Відгадай загадку

Номер слайду 8

Прочитай вірш.

Номер слайду 9

ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ Поле в нашому краї - Наче море безкрає, Наче море безкрає, Поле в нашому краї. Там гуляли волошки, Натомилися трошки, Натомилися трошки Синьоокі волошки. Пов'язали хустинки, Наче з неба краплинки, Наче з неба краплинки, Пов'язали хустинки. Зупинилися в житі - «Тут ми будемо жити, Тут ми будемо жити», Та й лишилися в житі. Поле в нашому краї - Наче море безкрає, Наче море безкрає, Поле в нашому краї. Там гуляли волошки, Натомилися трошки, Натомилися трошки Синьоокі волошки.  

Номер слайду 10

Перевір себе: Про які квіти розповідається у вірші? З чим порівнює автор волошки? Яку особливість побудови вірша ви помітили? Знайди і прочитай слова, які описують волошки. Прочитай вірш виразно. Намалюй ілюстрацію до вірша.

Номер слайду 11

Заголовок слайда Текст слайда

Номер слайду 12

Відгадай загадку Жовтогруді пташенята Просять хліба в двір їм дати. На морозі мерзнуть щічки, Прилетіли це …

Номер слайду 13

Синички

Номер слайду 14

Я ЛЮБЛЮ СВОЮ СИНИЦЮ Я люблю свою синицю – всюдисущу, добру птицю, роботящу і невтомну, а до того ж срібно мовну. Це вона в саду на вітті найспівучіша у світі. І привітна повсякчас, – так завжди стрічає нас. Треба нашій трудівниці взимку винести пшениці, у морози ж – до вікна залюбки летить вона. Над гаями, над ланами та синиця всюди з нами. І для всіх вона охоче в січні ще весну пророчить. Птахо люба, птахо мила, сонцевісна, легкокрила. Ти і співом і любов’ю Сонце водиш за собою. Чи щебечеш чи сумуєш, – ти ж і нам його даруєш. І тому надворі, в хаті Сонцем змалку ми багаті.

Номер слайду 15

Цікавинки про синичку Багато хто думає, що свою назву пташка отримала внаслідок синього забарвлення пір’я. Однак синє оперення майже не характерно для синиць. В дійсності, їх почали так називати у зв’язку зі звуками, які вони видають. Якщо прислухатися, то можна почути щось схоже на «сі-синь-сі». Цікавий факт, що вживання чорного хліба завдає здоров’ю птахів великої шкоди. У літню пору середня синиця може з’їсти за добу до 400 гусениць! За день синиця зазвичай з’їдає кількість їжі рівноцінне її вазі. Синиці здатні видавати приблизно 40 різних звуків.

Номер слайду 16

Яку пташку називає автор «найспівочішою»? Чим вона особлива? Яку добру справу для цих птахів ми можемо робити взимку? Відшукай прикметники, якими автор описує синицю. Перевір себе:

Номер слайду 17

Знайди і прочитай початок рядка, у якому є кінцевим слово: …..легкокрила. …багаті. … пшениці. …мила. …птицю. …сумуєш.

Номер слайду 18

Дякую за увагу! Ви молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Іовчева Вікторія Вікторівна
    Велике дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мелешко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Синицкая Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
19 травня 2020
Переглядів
8010
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку