М. Зузак. Книжкова злодійка. Образи «маленьких людей». Книга як символ збереження духовності в жорстокому світі.

Про матеріал
Мета уроку: ознайомити учнів із романом Маркуса Зузака "Книжкова злодійка", розкрити образи «маленьких людей» як символів протистояння жорстокості та несправедливості. Дослідити роль книги як символа духовної стійкості та способу збереження людяності в умовах воєнного лихоліття. Сприяти розвитку навичок аналізу літературних образів та вмінню бачити символізм у художніх текстах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образи «маленьких людей». Книга як символ збереження духовності в жорстокому світі.

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів із романом Маркуса Зузака "Книжкова злодійка", розкрити образи «маленьких людей» як символів протистояння жорстокості та несправедливості. Дослідити роль книги як символа духовної стійкості та способу збереження людяності в умовах воєнного лихоліття. Сприяти розвитку навичок аналізу літературних образів та вмінню бачити символізм у художніх текстах.

Номер слайду 3

Продовжуємо знайомитись з романом Маркуса Зузака "Книжкова злодійка". Ми зануримося у сторінки цієї книги, де кожна сторінка — це відкриття, а кожен рядок — це відзеркалення життя "маленьких людей" в часи Другої світової війни. Образи "маленьких людей" стали важливим елементом літератури, що відображає непересічний дух та мужність людей в умовах трагедії та військових подій. Вони — це герої, які можуть бути непомітними на перший погляд, але своєю міцною внутрішньою силою та вірою в людську доброту вражають та залишають невиразне враження в наших серцях. У "Книжковій злодійці" ми познайомились з Лізель Мемінгер — дівчинкою, яка виросла в часи нацистського режиму та вчиться жити в умовах війни. Її історія — це не просто оповідь про виживання, але і про здатність знаходити красу в найнеймовірніших місцях, виражати себе словом і, найголовніше, зберігати гуманізм та духовність у світі, де вони майже втрачаються. Спільно розглянемо образи героїв, подивимося, як вони стикаються з випробуваннями війни, як вони знаходять радість в найнеочікуваніших моментах та як вони намагаються зберегти свою гідність та гуманізм в жорстокому світі.!

Номер слайду 4

Сюжетний ланцюжок: Дорогою до Молькінга помирає молодший братик Лізель – дівчинка  прибуває до Молькінга – життя в сім’ї Хуберманів – знайомство з Руді Штайнером – проблеми з читанням – Ганс Хуберман навчає Лізель читати – дівчинка починає красти книги – знайомство з Максом – хвороба Макса – книга  Макса – діти розкладають шматки хліба на шляху, де проходитиме колона євреїв – Макс змушений тікати – Ганса мобілізують до армії – поранення Ганса – Ганс повертається – бомбардування Молькінга, загибель Небесної вулиці – зустріч Лізель зі Смертю.

Номер слайду 5

Жанр – роман. Тема твору – зображення подій Другої світової війни; знедоленого воєнного дитинства, фізичних і духовних страждань. Художній час і простір твору: Події роману розгортаються у нацистській Німеччині, починаючи з січня 1939 року, коли Лізель Мемінгер виповнюється 9 років, і закінчуються смертю головної героїні в глибокій старості в Австралії. Проблематика твору “Крадійка книжок”: книга і слово в житті людини, суспільства; ідеологія фашизму і нацизму, що нівечить душу; Голокост, дегероїзація війни, загальнолюдська солідарність; духовне зростання особистості і сенс життя.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Робота з текстом. Оповідач…Дорогою до Молькінга помирає ….. Лізель . Назва книги, яку Лізель підібрала після похорону…Дівчинка прибуває до Молькінга у ……. родину Хуберманів. Ганс Хуберман навчає Лізель …. Дівчинка починає ….. книги Смертьбрат«Повчання могильникам»прийомнучитатикрасти

Номер слайду 8

Руді Штайнер – це …Лізель, її прийомні батьки, Руді ….. фашизм. Хубермани переховували єврея Макса Вандебурга у …Макс пише власну книгу, замальовуючи сторінки …Єдиною втіхою Лізель після розлуки з Максом стає…Робота з текстомнайкращий друг Лізельненавидятьпідвалі власного будинку «Майн кампф»читання

Номер слайду 9

.....живлять душу Лізель, дають «їжу для розуму», ґрунт для розвитку. В результаті …. всі мешканці Небесної вулиці …Лізель зустрічається зі Смертю востаннє …. Робота з текстом. Книги бомбардуваннязагинули. Сідней

Номер слайду 10

“Маленькі люди” з великою душею. Ганс Хуберман. Руді Штайнер. Макс Ванденбург. Яка роль цих персонажів в житті Лізель?

Номер слайду 11

Засудження фашизму. М. Зузак показав, як страждав від фашизму власне німецький народ: Чоловіків силоміць забирали до армії, примушували воювати. Відсутність коштів для існування. Тотальний контроль життя і свідомості населення.

Номер слайду 12

Ідея твору Подвиг – це не обовʼязково щось видиме і героїчно величне. Це й непомітні справи “маленьких людей”, які зберегли живу душу і були милосердними. Слово може врятувати світ, мистецтво дає особливе почуття свободи і гідності. І цього ніхто не зможе відібрати у людини, яка читає.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Виконати завдання за посиланням https://learningapps.org/watch?v=pms83riz223 надіслати скріншот виконаного завдання

Номер слайду 15

pptx
Додано
13 жовтня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку