Макс Кідрук "Де немає Бога"

Про матеріал
Презентувати учням цікаві моменти з біографії Макса Кідрука. Ознайомити зі змістом, жанром та тематикою роману. Викликати зацікавлення текстом, героями, подіями. Розвивати навички висловлення власних думок.
Перегляд файлу

УРОК-ФЛЕШБУК «ЧИТАЙ УКРАЇНСЬКІ КНИГИ»

Макс Кідрук «Де немає Бога»



https://lh4.googleusercontent.com/Ku-GnGIO0V7Cr0Rj4yfqQDKNf2QcM9HMdrBuf2rFdtNzGvR_H5QkYU62GDgExegbHO48WE5u2NobHVbQBiax8SzAt66Pw8uw3aIdO4ONHIOOt8N9Dj7oFlUJsQ_yqlG_jgklJXcn6dHwHCdaY9mizQ 

Мета: презентувати учням цікаві моменти з біографії М. Кідрука. Ознайомити учнів зі змістом, жанром та тематикою роману. Викликати зацікавлення текстом, героями, подіями. Розвивати навички виділення епізодів, їх коментування, висловлення власних вражень та думок.

Обладнання: мультимедійна дошка.

 

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ.

Вступне слово вчителя. Сьогодні на уроці ми доведемо вам, що читати українські книги – це круто. Ми читаємо сучасні українські книги. Протягом грудня учні 10-Б класу читали новий роман М. Кідрука «Де немає Бога», зараз ми розкажемо вам, що нас так вразило у цьому романі(який за жанром – психологічний), пасажирів, що мусили виживати в суворих умовах і … хто такий М. Кідрук, чому він такий популярний.

https://lh4.googleusercontent.com/HFYTHSXtt-jK2pviS2KCkXen4sh26_vcb7lR_Eaqg3z_O1Uc6HzVEZIQWJ2IOF0TSOhbkNmDDImXbqMMMUBlrms7MRxm3AFg4bC2MA6FcIC_Ehgm3--XyRW8qpkSWmTZEsW3_skBkymt_ZPpWnKaIg

ІІ. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ.

ІІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ.

1. Знайомство з цікавими фактами біографії М. Кідрука.

Максим Іванович Кідрук (нар. 1 квітня 1984 року в селищі Володимирець Рівненської області). Навчався у фізико-математичному класі з посиленим вивченням іноземної мови. У 2001 році закінчив школу із золотою медаллю. Того ж року вступив на механіко-енергетичний факультет в Рівненському університеті водного господарства (спеціальність «Теплоенергетика»). На третьому курсі почав працювати на російську компанію «АСКОН» програмістом. Займався розробкою CAD-систем. За освітою інженер-енергетик. 

2005 р. переїхав до Києва. Вступив до аспірантури НТУУ «КПІ» на теплоенергетичний факультет. У 2007 р. Максим Кідрук виграв грант на навчання за кордоном і виїхав на проживання до Стокгольма (Швеція), де вступив до аспірантури Королівського технологічного інституту. Почав мандрувати Європою. Впродовж 2007-2008 рр. побував у Фінляндії, Норвегії, Італії, Франції, Балтійських країнах. 

Влітку 2008 року Кідрук вирушає у тривалу подорож Мексикою. Вона стала першою великою мандрівкою за океан. Результатом поїздки стала книга «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії», яка у 2009 здобула ІІ премію на конкурсі «Коронація слова». За його словами, ця країна мала для нього важливе значення:

«Далека латиноамериканська країна випалювала мозок, надила, немов кароока східна красуня спокушала своїми розкішними принадами. І тоді я остаточно зрозумів: у мене є Мрія, ім’я її – Мексика».

Влітку 2009 р. здійснюється ще одна велика подорож – до Південної Америки (Еквадор, Перу, Чилі) та острова Пасхи, де Макс Кідрук став першим офіційно зареєстрованим українцем. На основі цієї поїздки було написано книгу «Подорож на Пуп Землі» (у двох томах), яка вийшла друком у 2010році. У ній Кідрук розказує про причини, що спонукали його покинути навчання в аспірантурі і повернутися зі Швеції до України:

«Швеція дала мені багато чого. Швеція змінила мене. Можливо, допомогла стати таким, яким я мріяв стати все своє життя. Попри це я залишав Стокгольм. Я свідомо відкидав усі перспективи – оті казкові шведські перспективи на легке, розмірене та забезпечене життя – і повертався в Україну. І була тому одна єдина причина: нудьга не має перспектив».

Того ж року «Мексиканські хроніки» займають друге місце у конкурсі «Книга року від журналу Корреспондент». Пізніше в грудні Кідрук через сварку з дівчиною вирушає у мандри до Пантаналу(Бразилія). Ця мандрівка лягла в основу книги «Любов і піраньї».

Зимою 2010-2011 Кідрук мандрує країнами Близького Сходу (Ліван, Сирія, Йорданія та Єгипет). Цілий місяць проводить у пустелі Сахара, відвідавши всі п’ять оаз: Дахла, Аль-Харґа, Фарафра, Бахарія та Сива. На початку лютого, повернувшись із Сахари, письменник став свідком єгипетської революції.

У квітні 2011 вирушив до Нової Зеландії в рамках акції «На Зеландію!», організованою разом із Сергієм Притулою. За словами учасників акції, її мета – «„передати привіт“ новозеландцям, відплативши тим самим за безсоромний конкурс „Win a Ukrainian Wife“».

У грудні 2011 – лютому 2012 мандрував Намібією таАнголою.

У квітні 2014 році вийшли автобіографічна книга «На Зеландію!», у якій Максим Кідрук змалював свої враження від подорожей Сахарою і єгипетської революції в Каїрі, історії у аеропорті Дамаска та помсту в рамках акції «На Зеландію!».

Загалом побував більше ніж у 30 країнах, серед яких Танзанія, Мексика, Еквадор, Перу, Китай, Чилі, Бразилія, Ангола, Намібія, Нова Зеландія та інші.

На початку 2012 Кідрук заявив про завершення роботи над першим українським техно-трилером. Книга під назвою «Бот» вийшла друком 25 вересня 2012 у видавництві «Клуб сімейного дозвілля». Роман стартував на 16-му місці у ТОП-20 мережі книгарень «Є». Після двох тижнів продажів книга піднялась на 2-гу позицію.

У вересні 2013 з’явився технотрилер Максима Кідрука «Твердиня». 13-14 вересня роман було презентовано на 20-му Форумі видавців у Львові, а 17 вересня – у Києві в книгарні «Є». Тур на підтримку книги «Твердиня» складався з 28 міст і більше ніж 38 презентацій.

Восени 2014 року у видавництві «Клуб сімейного дозвілля» вийшов друком триллер «Жорстоке небо» – роман-катастрофа з елементами детективу, який автор характеризує як перший український роман про українську авіацію. У книзі розповідається драматична історія про розслідування авіакатастрофи українського літака у Франції, частково заснованої на реальних подіях. Однією з особливостей роману є те, що головним героєм стала жінка.

Тур на підтримку книги «Жорстоке небо» складався з 23 міст і 24 презентацій.

У квітні 2015 року на замовлення польського видавництва Akurat з’явилася публіцистична книга «Ja, Ukrainiec». Українське видання надрукувало видавництво «Клуб сімейного дозвілля» під назвою «Небратні». У книзі аналізується історія відносин України та Росії від визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького до Євромайдану та війни на Сході.

2. Інтерв’ю з М. Кідруком (відео).

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд5.JPG

3. Коментарі до роману «Де немає Бога».

«Де немає Бога» – це роман не про авіакатастрофу (як у романі «Жорстоке небо»), а скоріше про окремих людей із своєю унікальною історією, яких доля звела разом в одному місці. Це більше історія про виживання, протистояння інстинктів та розуму, про межу, за якою всі людяні якості стають звірячими. Що людина готова зробити за для власного виживання? Перш за все вражають яскраві персонажі із своїми тарганами, важким минулим, метою польоту. А тут справді різношерста публіка: українка Анна, росіянин Єгор, німецький політик, американський футболіст, іранська дівчина, папський кардинал. Усі вони мали свою мету і цілі, але цей рейс різко перекреслив майбутні плани і взагалі поставив під велике питання їх порятунок. Роман розвивається у звичному для Кідрука стилі: детальний опис усіх подій, флешбеки персонажів, опис літака і подробиці помилки, яка призвела до трагедії. Правда, у Боті схем та деталей було більше, тому зараз від скорочення технічних термінів цей роман виграв. А ще він більш багатогранний, психологічний. Це не те щоб технотрилер, а радше життєва драма з елементами трилера. Психологічність роману вражає. Кожен герой має власну історію, по-своєму реагую на подій і має свою мотивації. Усі персонажі знаходилися на межі смерті. В засніжених горах, з маленьким запасом води, без їжі у сильний, крижаний мороз вилазять назовні найприхованіші страхи, бажання, які руйнують їх. Дійсно, в такому жахливому місці немає а ні моралі, а ні Бога. Лише жахливе усвідомлення, що шанси на порятунок кожної хвилин зменшуються. Вражає лист батька Брендона Бартона своєї трагічність та проникливістю. Історія Анни та її сина, минуле життя Іранки та її чоловіка.

Богдан Ступка колись сказав: «За будь-яких обставин головне – залишатися людиною», а чи це можливо коли ти за миттєвості до смерті, а допомоги ніякої не має? На це питання Максим Кідрук відповідає у своїй новій книзі «Де немає бога». Коли кажуть що скоро має прийти осінь, перше про що я думаю, це не про запах жовтого листя та прохолодний вітер, а про вихід нової книги від Максима Кідрука. Коли книга вийшла і я побачив обкладинку, перша асоціація яка виникла в мене в голові то це була «Катастрофа FH-227 в Андах», і я трохи насторожився чи не буде книга подібна до фільму, який знятий за подіями цієї катастрофи. Читаючи книгу, я в уяві проводив паралелі між цим нещасним випадком і подіями роману, і можу запевнити, схожість тільки в тому що літаки потерпіли авіакатастрофу у горах, в іншому вони взагалі не подібні. Книга із себе представляє розповідь про багатьох людей, не пов’язаних між собою не соціальним статусом, не національністю та віком. Майже кожний розділ це окрема розповідь(сповідь) людини, яка відкриває частку свого єства, в якій ми познаємо персонажів, його мотиви, моральні цінності, та що ними керує. Так як в романі багато персонажів і кожний відрізняється від іншого то майже кожному читачу до душі припаде якийсь з них. Так як характеристика персонажа – одна з найважливіших задач письменника, то Макс з цією задачею справився на відмінно, у нього добре вийшло описати внутрішній стан персонажів, вони відкрилися мені і я зміг зрозуміти деякі їхні вчинки, та чим вони мотивувалися. 

Головний сюжет пропливає крізь книгу, це їхній рейс 341 до Бангкогу, на літаку, який летить на високій висоті над горами у Пакистані, над якими пілоти із за технічних негараздів втрачають керування над літаком, і вони зазнають зіткнення з горами. Та головні герої зостаються живими, але про їх порятунок і мова йти не може, так як вони дуже в недоступній місцевості. З цього часу вони повинні проявити себе та показати свої людські якості так як вони можуть сподіватися тільки на себе і більше ні на кого. Ми знаємо що соціум має свої закони і люди не завжди отримують того що вони хочуть, і внаслідок чого між соціумом і особистістю виникають конфлікти, то як проявлять себе наші герої в соціумі, але тільки в екстремальних ситуаціях. Так як письменник дуже добре розбирається в інженерії, то його опис і характеристики літака, чи інших технічних речей дуже деталізовано і якісно описані, і не приходить ламати голову і думати про те що я взагалі тільки що прочитав. Як і завжди в кінці книг від МК, нас чекають схеми і пояснення, щоби більш точніше у голові відтворити деякі події в романі. Максим сам багато подорожував і достатньо написав книг з його подорожей по земних закутках і написав про них тревелоги, то він дуже добре вже набив руку про опис краєвидів, ландшафтів, то про якість описання їх, питання відпадають самі по собі, вони дуже прекрасно описані і змальовані. І коли ти читаєш сидячі в теплі, сонячною осінню, можна прекрасно уявити ті наметені вітром кучугури снігу, люті морози та білосніжні поклади снігу, і на руках пробивають дрижаки. Весь роман читається дуже швидко, як і всі інші книг цього автора, тому вона не здається затягнута чи нудною, але є щось таке внутрішнє в мене в голові та серці.

4. Передмова.

Макс Кідрук почав вибудовувати сюжет після того, як натрапив на інформацію про катастрофу рейсу 901 новозеландської компанії «Air New Zeland» 1977 р. започаткували рейси до Антарктиди: літак з екскурсантами вирушив з Окленда, прямував до материка, знижувався над протокою Мак-Мерндо, де перед пасажирами відкривалися антарктичні краєвиди. Після завершення екскурсії лайнер повертався до Окленда. Це листопада 1979-го внаслідок неправильного прокладання маршруту та різкого погіршення погодних умов черговий екскурсійний літак збився з курсу та налетів на вулкан Еребус. 257 пасажирів і члени екіпажу, що були на борту, загинули. Саме тоді письменник замислився: а що було б, якби хтось вижив? Уцілілі пасажири були б змушені вести боротьбу за виживання в одному з найбільш непридатних для життя середовищ на Землі, місці, куди, як мені здавалося, майже неможливо дістатися рятувальникам. «Де немає Бога» – спроба збагнути, чи є в середині нас те, що втримує від перетворення на звірів у місці де немає Бога. Адже існування суспільства неможливе без співпраці. Та чи існує все поза соціумом, коли людина опиняється на межі життя і смерті?

5. Буктрейлер «Де немає Бога».

https://lh6.googleusercontent.com/S5WTpJembZ-rktNG2jprDslrHnZgnEdFXs6GSGds5VJglFXjpM5rCL5xbGfnsgb88RLflDdOeTlWSmvsPIl_DiBQS_V9EJHAVBbsjU4h4ZMKfSChuOozggHoBA6xUF9t9LDDsg0krT1WCXedGH-iyw

 

ІV. СПРИЙНЯТТЯ Й ЗАСВОЄННЯ УЧНЯМИ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ.

6. Знайомство з героями:

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд12.JPG

 

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд13.JPG

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд14.JPG

 

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд15.JPG

 

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд16.JPG

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд17.JPG

 

D:\BackUp12.12.2020\Desktop\ТИПОГРАФИЯ 2018\БОНДАРЧУК\ВИДКРИТИЙ УРОК_Макс Кидрук\КИДРУК\Видкритий урок_Бондарчук\Слайд18.JPG

 

7. Складання сюжетного ланцюжка:

 

Запитання до учнів:

1. Причини поломки літака? Чому він упав над Пакистанськими горами?

2. Обставини, які привели героїв на літак? (Розповідаємо про ті умови, за яких пасажири попали на літак (обставини, причини)).

Наприклад: Анна Янголь з великою сумою грошей спізнилась на літак, тому довелося сісти цей рейс. Гроші, призначені для викупу сина з в’язниці.

3. Макс Кідрук за освітою інженер. Його книги вражають технічним описом. Чому літак упав? (Із хвостової частини вирвало великий шмат обшивки. Зірвало все від 41 ряду й далі майже до хвоста. Видерті шматки кинуло на кіль, і його зірвало під корінь. Кіль – це вертикальна частина хвостового оперення).

4. Як пілоти намагалися посадити літак? Дії Парамонова (врятував Лейлу), вчинок Анни Янголь (балон з киснем), стан пасажирів.

Дії виживших пасажирів:

Що робити аби не відморозились?

Як ладнали між собою? (Шукали пледи в напівзгорілому літаку, воду, їстівні припаси, теплі речі. Е. Парамонов знайшов теплу кофту для Лейли. Відшукали теплі ковдри (29 шт.) по 4 на кожного дорослого і п’ять для Лейли. Обмотали їх навколо ніг, закріпили на кісточках та під сідницями, зробили пончо через голову).

5. Як Єгор намагався розпалити вогнище (З Гелен ходили до літака за одягом, але він був відмерзлим, тканина була занадто сира, тому нічого не вийшло).

Чому Анна не віддала гроші задля порятунку інших? (Бо сподівалася урятувати сина).

6. Історія Олівера (Смерть дружини Турід, політичні ігри, смерть).

Як помер Олівер?

Стан Луренса Грейса?

При яких обставинах дізнаємося, що Гелен лікарка? (розповісти про Гелен).

Як вгамовували спрагу?

Розмова Анни і Єгора (Пояснення чому вона не давала балончик з киснем). Розповідь про чоловіка і сина.

7. Чи вірять герої у свій порятунок?

Як помирає Лоуренс?

Чому Єгор нападає на Анну? (Вона говорить, що у неї були гроші аби розпалити вогнище). Хто її врятує? (Гелен)

Чому Дюк зіштовхує Анну з прірви? (Вважає, що він обраний аби вижити). Смерть Анни.

Хто виживає в горах? (Дюк і Лейла).

8. «Де немає Бога», чому така назва? (Дюк Апшоу в кінці говорить: «Піду розповідати про Бога в тому місці, де його нема Бога».

V. ОБМІН ВРАЖЕННЯМИ ВІД КНИГИ.

(Про автора, героїв, сюжет, цікаві цитати).

Історія про рейс 341, який розбився в горах.

VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ.

Напевно, це один із небагатьох сучасних українських письменників, який пише якісно, цікаво і талановито. «Де немає Бога» – це роман не про авіакатастрофу, а скоріше про окремих людей зі своєю унікальною долею, обставини звели їх разом в одному місці. Це історія про виживання, протистояння інстинктів і розуму.

 

docx
Додав(-ла)
Заєць Лариса
Додано
19 березня 2023
Переглядів
884
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку