Мандрівний замок Хаула

Про матеріал
Анімована презентація до твору "Мандрівний замок Хаула", підходить до будь-якої книги. Використані джерела на останньому слайді
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діана Вінн Джонс (1934-2011) «Мандрівний замок Хаула». Поєднання елементів казки й детективу у творіОбраз Софі, світ її мрій, бажань, жахів. Я написала те, що ти ніколи не забудеш!

Номер слайду 2

Мета уроку: зацікавити учнів жанром фентезі, творчістю Д. В. Джонс; - допомогти навчитися визначати й оцінювати якість художнього твору; охарактеризувати образ головної героїні, її сприйняття світу,стосунки з батьками, друзями; розвивати уміння логічно мислити, зв’язне мовлення,образне та критичне мислення; творчу уяву, навички самостійної роботи з книгою, виразного читання, виділення ключових епізодів та елементів сюжету, висловлення своїх думок та вражень; виховувати людяність, доброту, милосердя. Я буду допомагати впродовж всієї книги…тсс, але ти ще про це не знаєш!

Номер слайду 3

Діана Вінн Джонс (англ. Diana Wynne Jones) — британська письменниця фентезі для дітей і дорослих. Народилася в Лондоні, 19 серпня 1934 року. Коли почалася друга світова війна, Діані було п'ять років. Батьки поїхали зі столиці в Уельс, потім в Йорк і, нарешті, в 1943 році осіли в графстві Ессекс, де Майорі і Річард почали працювати в освітньому центрі. У 1953 році вступила в Оксфорд, коледж Св. Анни, де відвідувала лекції К. С. Льюїса і Джона Р. Р. Толкіна. Діана Вінн Джонс живе разом зі своїм чоловіком Джоном Барроу, професором Брістольського універститету і трьома синами в Кліфтон, Брістоль. Діана є автором понад сорока книг, перекладених на 17 мов. Володіє вражаючим списком нагород і номінацій, серед яких найпрестижніші Carnegie Medal Commended і Mythopoepic Fantasy Award. Особливою популярністю користуються цикл "Світи Крестомансі" і роман "Бродячий замок Хоула", екранізований в 2004 році відомим японським режисером аніме Хаяо Міядзакі. Англійська версія мультфільму вийшла в 2005 році. Критика до сих пір порівнює настільки гучного "Гаррі Поттера" саме з знаменитим серіалом "Світи Крестомансі", який з'явився на добрих два десятки років раніше книг Джоан К. Роулінг. Я перша почала писати про магію, до того, як це стало мейнстрімом.

Номер слайду 4

До речі, у 1999 році я виграла ще дві важливі нагороди, які мають вплив в світі фентезі-літератури: нагороду за кращий твір для дітей Mythopoeic Awards в США і Karl Edward Wagner Award в Великобританії. Ось так виглядають ці нагороди!

Номер слайду 5

До появи Джоан Роулінг Діана Джонс була найпопулярнішим сучасним автором дитячого фентезі у Великобританії. Даваймо писати у зошиті!Фентезі - різновид фантастичної літератури, заснований на використанні міфологічних і казкових мотивів. Найпотужнішого розвитку жанр набув у хх столітті

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ФентезіНаукова фантастикафантастичний час і простір; світ, створений за законами магії;зв'язок зі стародавніми міфами та легендами; психологічна достовірність чарівного світу;- перемога Добра над Зломописує світ чітко, фізично і логічно, без надприродного;зображення реальних проектів технологій, які ще не втілені;- передбачення майбутнього. Чим жанри відрізняються?Ти гарно справляєшся! Продовжуємо знайомитись далі!Я теж ще один герой цього роман! Як думаєш, як мене можуть звати?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Автор – Діана Вінн Джонс Рік видання: 1986 Жанр твору – фантастичний роман. Тема: Вражаючі пригоди дівчинки; дивовижні відкриття у чарівному світі. Пошук шляху до повернення власного «я», боротьба зі злом на цьому шляху. Ідея: Попри усі складнощі життя кохання усе одно переможе. Віддавайте усе тепло та турботу навколишньому світу. Віра людини в свої сили, впевненість у правильності дій, підтримка оточуючих дозволяють здійснити неможливе.«Мандрівний замок Хаула» аналіз

Номер слайду 9

«Мандрівний Замок Хаула» - одна з найкращих дитячих книг. Добра, казкова, іронічна, барвиста й жива історія. Книга входить до циклу “Замок”Вона нагадує, що дива існують, варто лише повірити“Мандрівний замок Хаула”  - книга про любов, молодість, дружбу та справжню сім’ю. А ще це історія про чари, віру та надію. Я Хаул! Будемо знайомі!

Номер слайду 10

Герої нашого твору: Софі Хаттер — дівчина 18 років, капелюшниця з містечка Маркет-Чиппінг, найстарша з трьох сестер, яку Відьма Пустирищ перетворила на старезну бабусю. Летті — дівчина 17-ти років, рідна сестра Софі. Фанні Хаттер — мачуха Софі. Марта — донька Фанні, наймолодша і найкмітливіша з трьох сестер. Хаул — загадковий чарівник з дивною репутацією, що живе у Мандрівному Замку. Майкл — 15-річний учень і помічник Хаула, що живе з ним в Мандрівному Замку. Кальцифер — вогняний демон, що живе в замку Хаула й приводить його в рух; має таємну угоду з Хаулом, яку прагне розірвати з допомогою Софі. Відьма Пустирищ — зла відьма, яка перетворила Софі на стару бабцю. Опудало, Хінн, Мадам Саліман, король, міс Ангоріан.

Номер слайду 11

Композиція нашого твору: Експозиція – розповідь про сім’ю Хаттер; зав’язка – перетворення Софі на стару бабцю, її рішення залишити крамничку; розвиток дії – перебування Софі у Мандрівному замку, пошуки Хаулом принца, боротьба з Відьмою Пустирищ, намагання розірвати зв’язок Хаула і Кальцифера тощо; кульмінація – битва Хаула з Відьмою Пустирищ; розв’язка – зняття закляття з Софі

Номер слайду 12

«Чарівний світ твору «Мандрівний Замок Хаула»У романі «Мандрівний Замок Хаула» одночасно співіснують декілька паралельних світів, у яких вільно рухаються мешканці Мандрівного Замку чарівника Хаула. За допомогою дверної ручки, яка повертається в різних напрямках, позначених кольорами, можна швидко переміщатися в просторово-часових площинах. Основна дія роману відбувається у місті Маркет-Чіппінгу. Головна героїня Софі Хаттер є дуже доброю та працьовитою дівчиною. Після смерті матері батько одружився вдруге. Але мачуха виявилася доброю жінкою. Фанні народила в новому шлюбі доньку Марту, яку сестри приймають як рідну сестру у своє тепле сімейне коло. Всі три сестри не ворогують, а дружать між собою. Після смерті батька Фанні вирішила відправити дівчаток навчатися різних ремесел: Марту віддали на навчання до чаклунки Аннабель. Ферфакс, Летті – до кондитерської, а Софі залишилася працювати в крамниці дамських капелюшків, що утримувала її мачуха Фанні. Дівчата мусять самі заробляти собі на життя, боротися зі скрутою та самотністю. І разом з тим довкола них панує чарівна атмосфера. Господар Мандрівного Замку Хаул створив чимало легенд про себе і свій будинок. Так , у місті люди вірили, що ніби Хаул закохує в себе дівчат, заманює їх у замок , а потім «з’їдає» їхні серця. На Софі розгнівалася Відьма Пустирищ, перетворивши її на стару жінку. Не знаючи, як зняти прокляття злої чаклунки, Софі вирушає до Мандрівного Замку, маючи надію на диво. Хаул кидає всі свої сили на знищення злої чаклунки й перемагає її. А разом із Софі вони перемагають і вогняного демона. Софі ж рятує життя Хаула.

Номер слайду 13

Роман має назву «Мандрівний замок Хаула», бо саме мандрівний замок чарівника Хаула є одним із головних героїв роману, тому що це не звичайний будинок, а жива істота, яка бродить околицями Маркет-Чіппінгу, проявляє свій характер, коли утікає від старенької бабці. Такий будиночок відомого мага нагадує традиційний образ хатинки на курячих ніжках у народних казках. Але цей образ зовсім не звичний для казки, адже він суттєво відрізняється від традиційного уявлення про те, де повинен жити відьмак

Номер слайду 14

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Елементи казки Елементи детективу і фентезіНазви: країна Інгарія, Верхня Норландія і Чужокрайнія. Наявність злочину й загадки, пов’язаної з ним (перетворення Софі на стару жінку, Кальцифера – на демона-вогнище, угода Хаула і Кальцифера тощо)Замок ходить, повертається тощо. Дверна ручка, яка переміщає Замок у просторово-часових площинах. Магія розкривається шляхом логічних умовиводів і пошуків. Балакучі й незвичайні герої: Вогненний демон Кальцифер, зірка, Опудало, людина-пес. Таємницю розгадує найстарша і наймудріша з трьох сестер СофіЧарівні предмети: семимильні чоботи, шапка-невидимка, ціпок, чарівні порошки. У Софі є Хаул, який теж б’ється над розгадками усіх таємниць і тим допомагає Софі у «слідстві»Перешкоди на шляху до входу в Замок. Укладання угоди Софі з демоном. Трикратні зустрічі і дії Софі, Хаула. Читач включений у процес розумової дії, пов’язаної з розслідуванням. Пошуки Софі кращої доліБудова роману близька до сюжетної схеми детективу. Фантастичні перетворення. Як у фентезі, магія є головним елементом сєжету. Дія заклинань. Співіснування паралельних світів – земний, потойбічний, космічний. Боротьба добра зі злом. Перемога Хаула над Відьмою Пустирищ. На перший план висуваються герої, їх вчинки і переживання, чарівне і казкове грає допоміжну, але далеко не другорядну роль Щасливий фінал. Повна свобода автора

Номер слайду 15

Цей твір – справжнісінький казковий детектив, з будинком-головоломкою, що мандрує вулицями трьох різних містечок, дивним і трохи егоїстичним Хаулом, зі справжніми принцами й відьмами, які зачаровують принців. Це досить нетипово для дитячої казки.

Номер слайду 16

У нашої герої Софі в житі все не так буде весело, але їй допожуть життєві сили, а саме…відгадай анаграми, аби побачити, що саме їй допоможе. Я – Софі, головна героїня! Думаю, що потоваришуємо!P. S. Я полюбляю робити капелюшки!

Номер слайду 17

Ти вже знаєш хто буде головним героєм. Спробуймо їх охарактеризувати за допомогою вправи «Коло на воді»С-О-Ф-І-Х-А-У-Л-Цікаво, який я?Мабуть, достатньо егоїстичний?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

«Мандрівний замок Хаула» - найвідоміший роман британської письменниці Діани Вінн Джонс. Ще більшої популярності цій книзі-фентазі додав однойменний фільм Хаяо Міадзакі, створений за мотивами книги. У 2004 році Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli створили повнометражний аніме-фільм, що побив рекорди касових зборів у Японії, а також був номінований на «Оскар»«Мандрівний замок Хаула» - книга про любов, молодість, дружбу та справжню сім’ю. А ще це історія про чари, віру та надію.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 C%D1%96%D1%8 F%D0%B4%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%96_%D0%A5%D0%B0%D1%8 F%D0%BE

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Перегляньмо мультфільм! Тобі сподобається!

Номер слайду 23

Використані джерела:https://anitube.in.ua/1-mandrvniy-zamok.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=Aip. Xi. RIr. TKg&ab_channel=planetakinohttps://dovidka.biz.ua/?s=%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B9+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BAhttps://ru.pinterest.com/https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=5526https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 C%D1%96%D1%8 F%D0%B4%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%96_%D0%A5%D0%B0%D1%8 F%D0%BE+ додаткові різні фотокартки з пошукової системи Google та відео з платформи Tik-Tok (автори є на відео)https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-urokiv-za-temoyu-diana-vinn-dzhons-mandrivniy-zamok-haula-179579.html

pptx
Додано
18 травня
Переглядів
476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку