МАНівська робота "Маловідомі факти сім`ї Узун

Про матеріал
Проектна робота для МАН. Детально описано про творчий шлях Валентина Узун знаменитий співак сучасності.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Одеської області державної адміністрації

 

 

                                                                ХІХ Всеукраїнський конкурс    

                                                                «Об’єднаймося ж, брати мої!»

 

 

 

Сім’я Узун: біографія та  маловідомі факти відомих людей села Плавні.

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Коробєр Кристина Михайлівна,

  учениця 9 кл.Плавнінської ЗОШ І-ІІІ ст.

17 червня 2005 р.н.,село Плавні,.

Ренійського району Одеської області.

Керівник:Парфірова Луїза Сергіївна,

       учитель Плавнінської ЗОШ І-ІІІ ст.

                                          Ренійського району Одеської області.

 

 

 

 

 

 

Рені  - 2020

 

 

                                                                 

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………..3-4

РОЗДІЛ І. Узун Іван Валентинович - агроном від  бога

1.1 Дитинство та юність Івана…………………………………………….....5-7

1.2 Мрії збуваються – директор Дендрологічного парку.........................8-11

РОЗДІЛ ІІ. Узун Валентин Іванович – співак народної музики.

2.1  Валентин – з його дитинства…………………………………………12-13

2.2  Творчий шлях бессарабського співака………………………………..3-18

2.3  Сім’я та шлюб артиста…………………………………………………18-21

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………22

ЛІТЕРАТУРА…………………………………………………………………..23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Велич кожної країни – в людях, які в ній живуть. І особливо в тих,  хто зробив значний внесок у різних галузях. У час, коли національно-культурне відродження нашого народу в незалежній Українській державі стало реальністю, все більше зростає інтерес до історичного краєзнавства. Очевидно, що без знання рідного краю годі говорити про національну гідність, самосвідомість, національнийменталітет. Святе відчуття Батьківщини і рідної землі починається саме з рідного краю, свого села , вулиці, своєїдомівки, де людина народилась і виросла, де пройшло її дитинство. Плавні (Barta) – мій рідний край. Маленька частина моєї України, моєї Батьківщини. Наймальовничіше та найпрекрасніше місце у всьому світі. Одеська  область, Ренійський район, село Плавні – це і є моя маленька Батьківщина.

Актуальність теми визначається тим, що в наш час кожна людина повинна знати своє минуле, історію своєї держави і малої Батьківщини, де народився і виріс. Адже є такий вислів  «Той, хто не знає минулого, не вартий свого майбутнього». Не має значення де б людина не опинилася, її  батьківщина, рідний край буде завжди з нею. Мої дослідження допоможуть більш детально познайомити з прізвищем Узун, яке прославило мій рідний край, моє село на весь світ.

Теоретико- методологічну основу мого дослідження складає розповідь Федора Узун ( брат Івана), чисельні журнали, а також інтернет ресурси.

Мета -  полягає у тому щоб дослідити основні досягнення сім’ї Узун і яким чином  вони змогли прославити наш край, моє село.

Об’єктом дослідження є сім’я Узун, а найбільшу увагу приділено Валентину - співак який прославився на весь світ своїм голосом та унікальною музикою.

Завдання – дослідити пройдений життєвий шлях Івана, а також  вивчити основні етапи сходження Валентина на зірковий олімп.

Методологічну основу дослідження становлять методи індукції та дедукції, аналізу і синтезу, обґрунтування, порівняння та аналогії. Такий підхід дозволяє дослідити вагомість внеску цієї сім’ї для нашого села та суспільства взагалі.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в тому, що вперше систематизовано та  узагальнено  феномен життєтворчості Ивана  та Валентина Узун, а також визначено й обґрунтовано основні чинники, які впливали на  їхню творчість.

Отримані результати дослідницької роботи можуть бути використані учнями та вчителями на уроках історії рідного краю, а також працівниками музеїв нашого регіону.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І.  Узун Іван Валентинович – агроном від Бога.

  1.        Дитинство та юність Івана

Узун Іван Валентинович народився 4 січня 1960 року у селі Плавні, в родині простих колгоспників. Батько – Узун Валентин Георгійович  був простим трактористом-механізатором на фермі в колгоспі «Октябрь».  Мати-Узун Феодора Семенівна працювала у виноградній бригаді у цьому ж колгоспі. На превеликий жаль   батьків вже немає в  живих, у 2014 році помер батько, а через місяць і мати. У Івана Валентиновича є молодший брат – Узун Федір Валентинович, який залишився жити і допомагати батькам у рідній хаті. На сьогоднішній день він працює начальником машинної бригади в СПК «Світанок». Ця родина жила за принципом «Працюємо разом, відпочиваємо разом». На протязі всього життя батьки  мали велике господарство, а діти завжди допомагали впоратися по ньому.  Родина завжди була зразково– показова в селі.

1 вересня 1967 року як  і всі діти пішов до першого класу. Вчитися йому подобалося, а найулюбленіші предмети були географія та біологія. В школі був слухняною дитиною, ніколи  не мав конфліктів ні з вчителями, ні з однолітками. У 1977 році закінчив 10 класів на відмінно і постало питання «куди далі іти?». Виростивши у сім’ї колгоспників та на  березі озера Ялпуг, де красива природа не міг не вчитися на агронома.

                                C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_175821.jpg

У 1977 році поступив до Сільськогосподарського інституту імені Михайла Васильовича Фрунзе у місті Кишинів, Молдавської Республіки. У 1982 році закінчив інститут і здобув спеціальність агронома. Як і всі студенти свої п’ять років жив у гуртожитку де пройшли найцікавіші моменти студентських буднів. Після закінчення інституту був взятий до армії на 3 місяців вмісті Миколаїв де пройшов підготовку командира авто зводу. Після армії з 1982-1984 рр. був співавтором в Академії Наук з Кишинева.

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_175834.jpg

Фото зі студентських  років.

                               C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_180401.jpg

                                      Іван здає свій перший екзамен своєму вчителю

З дитинства до сьогоднішнього дня дуже любить ловити рибу, не уявляє своє  життя без цього процесу. В дитинстві разом з однолітками ходив на рибалку, неважливо яка була погода. Зараз, коли приїздить додому, обов’язково іде на рибалку зі своїм братом. Ніколи не було такого, щоб з  озера  поверталися без риби. А яку уху Іван вміє варити, мабуть ніхто смачніше не зварить. Крім рибалки Іван ще дуже полюбляв хокей. На вихідних його можна було знайти тільки  на озері, де він  разом з дітьми зі своєї вулиці грав хокей. Влітку озеро він міняв на стадіон, де грав футбол.

               Дві найулюбленіші справи

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_180555.jpg

Рибальство                               C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_180541.jpg

                                                                                        Хокей

 

 

1.2 Мрії збуваються – директор Дендрологічного парку

В 1984 почав працювати в Дендрологічному парку  в Кишинів по своїй спеціальності –агрономом. Сповнений ентузіазмом та ідеями, вже через рік став директором цього парку, і по нинішній день залишається ним.

 

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\photo_01.jpg

Дендрологічний парк у Кишиневі

 

У Дендрологічному парці  на сьогоднішній момент зібрані колекції найрізноманітніших видів рослин. Упарку існує колекція різних видів  і кольорів квітки бузок.Тут  виробляють сорти крупних тюльпанів і піонів, а також найрізноманітніші сорти троянд. Дерева, які ростуть у парку,  різні,як екзотичні так і притаманні нашій природі.

                  C:\Users\Луиза\Desktop\узун\319161.jpg

                                  Центральна алея Дендрологічного парку

Парковий комплекс складається з кількох зон.

  • Експериментально-колекційна зона. У лабораторії  спеціалісти  вивчають реакції різних рослин на молдавському кліматі та грунті, в цій зоні збудовані великі  парники де проводяться досліди.
  • Зона рідких рослин.
  • Сільськогосподарська  зона. Сюди немає доступу для відвідувачів, але ті, хто бував в цій зоні, зазначає, що дизайнерські, вона оформлена так, що створюється враження знаходження в ботанічних садах Сочі або Криму.
  • Паркова «спільна зона», яка є доступна для відвідувачів.

На базі колекцій Дендрарії проводиться  вивчення, відбір  і первісне розмноження нових, перспективних видів рослин. Це один з найбільших центрів пропаганди наукових знань в області ботаніків, озеленення та охорони природи. Тут  проводяться семінари, екскурсії, консультації для вчених, спеціалістів зеленого будівництва, а також для любителів. Дендрарій є парком із визначеним режимом для відвідування відпочивальників.  Цей парк взято під державну охорону, як пам’ятник ландшафтної архітектури. З гордістю можна сказати що все це заслуга  Івана Валентиновича.

 

 

 

 

Два найкрасивіших озера парку

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\dendrarium-prudi.jpg

            C:\Users\Луиза\Desktop\узун\Дендрарий_водоём.jpg

 

Керуючи цим парком, Іван, багато разом зі своєю сім’єю  подорожує. Він одружений на Єфросинії яка  є  модельєром одягу. У шлюбі має трьох синів – Андріан, Павлик та наймолодший  Валентин - про нього буде розповідь далі. Побував у різні країни світу - Німеччина, Італія, Румунія, Греція, Іспанія та інші. З цих подорожив завжди приносить якісь оригінальні ідеї для свого парку.

Отже, Іван Валентинович людина з великою літерою, яка  любить свою роботу і  живе ради неї. Не забуває про свій рідний край, про місце де виростив, і кожен рік приїжджає до дому, до своєї рідної хати. Я дуже пишаюся що він  частина нашої історії.

 

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_180658.jpg

На порозі рідної хати разом з родиною

 

 

 

 

 

 

     

 

   Розділ ІІ. Узун Валентин Іванович- співак народної музики.

         2.1  Валентин – з його дитинства.

Валентин Узун народився 22 липня 1986 року. З дитинства він проводив свої канікули, як і всі  діти  в селі у  бабусі.  Тут на березі озера Ялпуг, серед різних національностей він виріс. З малих літ любив співати, а найбільший хист мав до інструментів. Перший інструмент на який він почав грати був барабан «доба», який  зробив йому його дідусь. Він разом  родиною завжди приїжджав в селі на Різдво, бо саме в цей день тут колядували. Він збирав собі хлопців, брав свою добу та йшов колядувати. Ось саме звідси в нього почалась любов до музики. Фольклор - це історія нашої культури, це те що розкриває сутність кожного народу.

 

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191114_181625.jpg

Валентин в гостях у дідуся с. Плавні

 

Батько не міг дозволити щоб пропав талант сина і віддав його до музичної школи. Тут він опанував і інші інструменти – гітару, сопілку,барабан на професійному рівні. Роки йшли і він почав шукати самого себе. Паралельно закінчив аграрний університет, факультет лісових та громадськихсадів.Йому дуже подобається природа, і  захоплюєтьсянею  з дитинства.

 

2.2 Творчий шлях Бессарабського співака

25 грудня 2007 року Валентин заснував гурт «Tharmis». Вони грали автентичну музику, як музику різних людей (свист, скрипка, барабани, акустична гітара,) і намагалися зробити щось незвичне, щоб надати публіці музику народну. Цей проект не користувався великим успіхом, оскільки частина музикантів виїхала за кордон. Свій творчий шлях  почали з виступів  в ресторані «Попасул Дачілор» де грали народну музику, спокійну, але ім. хотілося грати щось більш активне, ритмічне. Тоді Олександр Дарабан та Георгій  Посторонка, члени гурту «Міленіум», покинули гурт і   розпочали спільний позитивний проект із новим складом гурту «Tharmis».  Вони приєдналися до саксофоніста Іона Прока, барабанщика Рустама Агаєва (який співав з Цезарем, Даном Баланом і Здобом і Здубом), клавіста Олексія Накая, басиста Доріна Солодчі, Куртка Вечеслава в барі, Руслан Лаврик - труба, ДумітруТапалага - трубка, Артем Садівництво - тромбон. Гурт поступово збільшувався, з’явилася скрипка, джаз, жіночий голос. Зокрема, вони співають балканську, популярну, поп, рок, джаз, ретро-музику.

Вони можуть  забезпечити як повноцінний музичний супровід весільної церимонії, з виконанням і сценічними костюмами на найвищому рівні, так і виступати в якості окремо обумовлених музичних блоків. На протязі десяти років склад гурту мінявся і на данний момент  у оркестрі «Tharmis» 13 професійних музикантів: Валентин Узун- керівник, вокал; Світі Козма - ж.вокал; МаргаретаЧіоріч - ж.вокал; Рустам Агаєв – барабани; Володимир Блокан - бас гітара; Юрій Леу - гітара соло; Віктор Морару – клавіші; Габріель Фрекеуцану – кларнет; Андрій Цопа– кларнет-саксофон; Вадим Амброс – саксофон; Руслан Лаврик – труба; В'ячеслав Весті – баритон; Артем Гредінар– тромбон; Дмитро Тапалага– туба.

 

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\7tharmis.jpg

                       Перший склад гурту

                                C:\Users\Луиза\Desktop\узун\thumb.jpg

                                                      Оновлений склад гурту

 

Аудиторія дуже активна на іхніх концертах, всі танцюють а ім. подобається передавати позитивну енергію. Вони заряджають один одного позитивом.

Одного разу у них виникла ідея зробити п’єсу з Іриною Тарасюк. Валентин склав пісню,спочатку думав назвати її «Fetele», але щось не клеїлось, і обрав назву  «Toata Lumea Hai La Nunta». Згодом було знято і відео. Зйомки відбулися вДендрологічному парку   його батька. На даний момент є  дві версії пісні та відео:російською та молдавською мовою. Пісня незвичайна, він поєднав декілька жанрів, які містить елементи фолька, джаз, класика  та реп.

Наступна його вагома пісня яку він склав «Urare de bine». Ця пісня народилася коли він приїхав до села в гості. Згадавши моменти свого дитинства та  вражений природою, слова склав за годину. Зразу і зрозумів що тут буде зніматися і відео кліп.  Не пройшовши і багато часу, він  разом з режисерами і своїм гуртом приїхали знімати  кліп. Сюжет розгортається  на порозі рідного дому де зібралася вся вулиця яка і приймала участь у зйомках. Цей альбом здобув великого успіху, бо пісня енергійна і весела, яка запалює до танців. Не можливо не танцювати під його піснями.

                      C:\Users\Луиза\Desktop\узун\IMG_20191116_015447.jpg

У цьому житті все можливо. Важливо мати цілі та наполегливо працювати, щоб досягти бажаного. Валентину завжди подобалося слухати музику, музику різних людей та народів. Тому в основі поклав музику народів Балкан:сербську, болгарську, македонську. Валентин має особливу   пристрасть до народного фольклору, традицій. Тож те, що вони співають – це поєднання балканської, македонської та карпатської музики.

У листопаді 2014 року  Валентин Узун брав участь у процес  прослуховувань у прямому ефірі ,в рамках програми "Голос Румунії". Він  заспівав знамениту пісню Антоніо Бандераса "Canciondel Mariachi". Хоча співак  намагався дати все можливе, деякі тренери були не надто задоволені  йог виступом і він покинув проект.  Співак не засмутився  і продовжив працювати далі, бо внього на думці були інші проекти.

                C:\Users\Луиза\Desktop\узун\valentin-uzun-si-a-incheat-prestati-2211183258.jpg

Валентин Узун та оркестр «Tharmis» випустили відео на пісню "Dragadomnisoara" - постановка, яка веде  до романтичного морського берега.Відео змушує задуматися про спекотні та романтичні літні дні. Відеоматеріал на пісню був знятий  у двох місцях: у Чернівці та Одесі. Тема пісні -  любов, а  музика  поставлена в балканському стилі.

Наступна спроба покорити вершини музики була учать у 2016 році на національному відборі Євробачення у Молдавській Республіці. Тут він виступив у три етапи, але за підсумком голосів посів 8 місце. Валентин знову не опустив руки  і продовжував створювати нову і нову музику підкорювати світ.

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\maxresdefault.jpg

І це ще не все. Певний час Валентин Узун працював над сценарієм для мультфільму.У нього був  сценарій мультфільму рівня Уолта Діснея. В сценарії  йдеться про маленьку дівчинку, яка рятує світ. Вона народжена в селі артиста. У цьому фільмі основна увага приділяється природі та людині. Напевно, що природа бачить у цій маленькій дівчині всі якості, необхідніїй для порятунку світу. В цьому фільмі, він  хотів, щоб була корінна музика на тлі цього малюнка. Але робота так і не була доведена до кінця.

Після перерви майже 2 років  Валентин Узун повертається з  новими силами на сцену молдавського шоу-бізнесу. У нього  було 18 квітня 2019 року WorldParty де артисти  приєдналися до двох оркестрів, і співали різними стилями та мовами. До них приєднався Русанда Панфілі - перша скрипка Ганса Циммера. Після успіху WorldParty, Валентин Узун та гурт «Tharmis» повернулися  з новим концертом. «Це була весела, енергійна музика». Нещодавно він провів у Національному палаці музичний захід своїх пісень, і сьогодні він готується до наступного проекту.

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\image_11127_1_large.png

 

Формуючи тур по презентації нового альбому “Iutefoc”, що в перекладі«Гострий вогонь», коллектив вирішив завітати і до України, а саме до Чернівців.  Приїде колектив «Tharmis», який підкорив своєю музикою Словаччину, Польщу, Румунію та Молдову, 8 грудня 2019 року.Концерт відбудеться в Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. Валентин Узун і раніше приїздив до України зі своїм оркестром,   а саме в селі Орлівка, Ренійського району, на день села  у 2015 році. Згодом він виступав на сцені Будинку культури ім. Тараса Шевченка  міста Ізмаїл. На превеликий жаль ще не мав нагоди  виступати на сцені рідного села.

 

2.3 Сім’я та шлюб артиста.

У 2008 році брав участь у фестивалі «Doua inimi - gemene» де познайомився з його першою дружиною – Анна Чернікова. Під час виступу його погляд зупинився на ній,  і він  помітив її прекрасні очі і задумався, хто  ж вона?. Наприкінці фестивалю вони всі вийшли на сцену і, до речі, Валентин був поруч з Анною. Він не міг з очей її  пустити. Більше місяця вони не бачилися, але на наступному концерті у Чімішлії вони знову зустрілися, і там завоював дівчину з карими очима. Анна вийшла на сцену співати, але, оскільк иобладнання вийшло з ладу, вона заспівала акапельно. Він хотів її підтримати, і оскільки на сцені булибарабани,  вийшов і почав їй грати. Усі встали на ноги, аплодували та кричали. Анна від радості поцілувала його  в щоку.  Він запитав її номер телефону і поступово вони почали бачитися. У серпні 2008 року вони одружилися , а згодом з’явилася на світ і донечка, яку назвали Амелія.У їхній  сім'ї були непрості відносини, і коли зрозуміли що шлюб розпадається, вирішили розлучитися. Їхній шлюб тривав лише 5 років, і в 2014 році розлучилися. Амелія залишилася  жити з матір’ю, але Валентин завжди на вихідних брав їїдо себе, а на теперішній час більше часу проводить з Валентином бо в них багато піснів які співають разом.

Їхня донька Амелія теж стала знаменитою як ії батьки, не одноразово вона брала участь на різні фестивалі де була відзначена преміями. У 2018 році їй дали номінацію «Людина року» за її пречудовий голос. У цьому ж році вона співала в Ізраїлі на євритській мові, всі були в захваті від її співу.

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\1342702489_92062000_FitNoMargin_364x273.jpgВалентин разом  зі своєю дружиною та донькою

Після  трьох років розлуки,  у  2017 році Валентин Узун  одружився вдруге.  Це була сенсацією для всіх, бо ніхто не знав що в нього є стосунки. Другу дружину Валентина нічого не зв’язує з музикою. На  цьому гучному весіллі  були запрошені  великі імена з шоу-бізнесу, такі як: Аліна Браду, Дана Маркітан, Марсель Ройка, Санду Горгос, Наталія Дюмініка. Згодом  народилася друга донька Валентина назвали Аліса, а листопада  2019 року народився і син, якого назвали на честь батька – Валентин.

C:\Users\Луиза\Desktop\узун\224459.jpg

Друге весілля Валентина

На данний момент Валентин Узун оголосив  кастинг на формування нового гурту, який буде називатися «LYKOS», в якому солістом буде його донька АмеліяУзун. Про цю ініціативу художник написав на своїй сторінці у Facebook. В групі потрібні діти з музичними студіями  віком  до 11 років, які грають на барабанах, бас-гітарі, сольних гітарах, хлопах, саксофоні, скрипці, трубі, акордеоні, кларнеті. Амелії  зараз лише 6 років, але пречудово співає як сама так і разом зі своїм батьком.

https://assets.protv.md/articles/images/original/2019/05/08/1024642614676223168013134490036618075960636n-1557310709nin16c3.jpeg

                 Валентин разом з донькою  Амелією

 

На мій погляд,Бог наділив  Валентина  даром - співати,  одним із  найкращих талантів. Я відчуваю себе щасливою людиною, і отримую величезне задоволення, коли слухаю як співає на сцені і передає глядачам позитивну енергію, отримуючи те ж саме артист натомість. Я дуже рада  що нам є чим пишатися, що корні Валентина починаються з мого найкращого села.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

Рідне село – наша гордість, і кожен несе цю  гордість по життю. Село – маленька  батьківщина. А якщо скласти  маленькі батьківщини кожного із нас, вийде велика держава Україна, частиноюякої і є село Плавні з його цікавою багатою історією. Я дуже пишаюся, що народилася і зростаю  в такому мальовничому куточку нашої  рідної  країни, як село Плавні.

У процесі виконання роботи мною булла досягнута мета, а завдання вирішені. Можна скажати що життєвий шлях Івана був непростий, але він зміг досягти поставленої мети. Він став агрономом з великою літерою. Якщо б не його натхнення та ідеї, на динний момент не було б такого красивого Дендрологічного парку в Кишиневі. Він зміг знайти самого себе і цим прославився сам, і наш край, моє село. Ми маємо пишатися ним, бо він доказує що люді нашого села талановиті та розумні люди.

Його син Валентин не став пасти задніх, теж став відомою людиною, незважаючи що обрав інший шлях. Він пішов творчим шляхом і здобув світову славу. Якби не його бессарабська народна музика він не був би таким знаменитим. З гордістю можна сказати  що хист до цієї народної музики  взялось з нашого краю, а саме з його раннього дитинства, коли приїжджав до діда в гості. Незважаючи в якій країні Валентин виступає, він  популяризує молдавську народну культуру, він не соромиться своєї національності.

Я дуже пишаюсь що наша земля виростила таких знаменитих,і одночасно простих людей, які зумовили прославити не тільки себе, але й свій край.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1.Valentin Uzun «Nuntile Moldovenesti: o sinteza originala generate de evenimente traditionale ». [пер. з молд.]//  Mirele.- 2011.-№ 6 (noiembrie-decembrie).- p.2-3.

 2. Valentin Uzun şi Orchestra Tharmis din Chişinău invită admiratorii la Teatrul din Cernăuţi. [ интернет ресурс]: Режим доступу: https://www.timpromanesc.ro/

3. Валентин Узун и оркестр «Tharmis» готовят юбилейний концерт.                 [ интернет ресурс]:Режим доступу:https://noi.md/ru/news_id/214940

4. Життєвий шлях Івана Узун[зі спогадів брата Федора Узун./ Запис. КоробєрКристина].

5. Молдавський гурт «Tharmis»  виступив вперше у Чернівцях.

[ интернет ресурс]:Режим доступу:http://mtrk.com.ua/news/30222

6. Певец с гагаузкимикорнями Валентин Узунучаствует в отборочном туре конкурса «Евровидение – 2016». [ интернет ресурс]:Режим доступу:http://gagauzinfo.md/top1/23304

7. Solistul formației Tharmis, Valentin Uzun, mire din nou.[ интернет ресурс]:Режим доступу:https://unimedia.info/

 

 

 

 

docx
Додано
8 січня 2021
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку