Маршрут подорожі Іллі Муромця (За билиною "Ілля Муромець і Соловей - Розбійник"). Презентація

Про матеріал
Презентація "Маршрут подорожі Іллі Муромця" побудована за змістом билини "Ілля Муромець і Соловей - Розбійник" і може бути використана на етапі актуалізації знань учнів, перевірки домашнього завдання. Робота містить карту подорожі Іллі Муромця з відповідними позначками, натискаючи на які вчитель переходить на слайд із запитаннями до певного епізоду твору. Зворотня стрілка допоможе повернутися знову до карти і мати можливість скористатися наступною позначкою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

123456

Номер слайду 3

123456

Номер слайду 4

1 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей - Розбійник”) Чому саме з Мурома ми розпочинаємо маршрут подорожі? Звідки родом був Ілля Муромець? Що вам відомо про його минуле? З якою метою старчики зцілили Іллю Муромця? До кого Ілля звертається перед від’їздом? Як це його характеризує? Чому цей епізод важливий для розкриття характеру головного героя? З якою метою герой покидає батьківський дім? Як у творі зображено подорож Іллі Муромця? Який художній засіб тут переважає?

Номер слайду 5

2 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей - Розбійник”) Чому Чернігів є наступним пунктом подорожі, адже Ілля Муромець мав їхати до Києва? Що побачив герой, під’їжджаючи до Чернігова? Як у билині описується ворожа сила? Скільки ворога зібралося під Черніговом? Які художні засоби увиразнюють силу ворожого війська? Що робить Ілля Муромець? Як він б’ється з ворогом? За допомогою якого художнього засобу передано богатирську міць героя? Які історичні події відтворено в епізоді битви під Черніговом?

Номер слайду 6

2 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей - Розбійник”) Чому після бою Ілля Муромець відпустив на волю трьох царевичів татарських? Як ви розцінюєте його вчинок: як мудрий чи як необачний? Що запропонували чернігівці Іллі Муромцю? Чому? Як повівся герой у цій ситуації? Чому він не залишився в Чернігові?

Номер слайду 7

3 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей - Розбійник”) Який вибір постав перед героєм щодо подальшого шляху до Києва? Чому він не дослухався поради обминути потвору, а вирушив до Києва прямою дорогою? Як це його характеризує? Що робить Ілля Муромець, проїжджаючи дорогою? Як про це сказано в билині? Який художній засіб переважає у зображенні фізичної сили богатиря? Чому Ілля Муромець вириває дерева, мостить мости? Як це його характеризує?

Номер слайду 8

4 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей - Розбійник”) Як у билині зображено Солов’я - Розбійника? Де він мешкає? Які деталі свідчать про надзвичайну силу розбійника? Що уособлює образ Солов’я? Яку трагічну сторінку історії Київської Русі передано в цьому епізоді? Чому від свисту Солов’я – Розбійника всі люди мертві падали, а Ілля Муромець вистояв? Як героєві вдалося здолати розбійника? Які нові можливості богатиря розкрилися в цьому епізоді? Як ви думаєте, чому Ілля Муромець не вбив Солов’я – Розбійника одразу, а повіз його до Києва?

Номер слайду 9

5 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей-Розбійник”) Як поводиться Ілля Муромець, прибувши до Києва? Як прийняли богатиря при дворі князя Володимира? Чи повірив князь у його розповідь? Чому Соловей відмовився виконувати наказ князя? Як поводилися князь та бояри, коли Соловей продемонстрував свою страшну силу? Як у цьому епізоді розкривається народне ставлення до влади? Як Ілля Муромець розправився з розбійником?

Номер слайду 10

6 Маршрут подорожі Іллі Муромця(за билиною “Ілля Муромець і Соловей-Розбійник”) Чим закінчується билина? Чи заслуговує богатир Ілля Муромець на всенародну любов і славу?

pptx
Додано
2 жовтня 2021
Переглядів
970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку