Презентація. Віртуальна екскурсія. Сторінками життя та творчості Артура Конан Дойла. Музей популярного сищика

Про матеріал
Презентація "Віртуальна екскурсія. Сторінками життя та творчості Артура Конан Дойла. Музей популярного сищика" доповнить знайомство семикласників з популярним автором детективного жанру та його героєм Шерлоком Холмсом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯСторінками життя та творчості Артура Конан Дойла. Музей популярного в усьому світі сищика. Найбільша сила на світі – це сила людського інтелекту. Рей Бредбері

Номер слайду 2

Артур Конан Дойл( 1859 – 1930 ) Людина великого серця, велика на зріст, велика душею. Джером К. Джером

Номер слайду 3

(1859 – 1930)Жодні детективи не можуть зрівнятися в популярності з детективами Конан Дойла, і слід визнати: письменник цілком заслужив світову славу вже тільки тим, що створив безсмертний образ Шерлока Холмса. С. Моем

Номер слайду 4

Таємничий Лондон

Номер слайду 5

Луїза Хоукінс. Перша дружина доктора Дойля, якій він залишився вірним до останнього її подиху 6 серпня 1885 р. Луїза Хоукінс і Артур Конан Дойл одружилися. А 4 липня 1906 р. вона померла від туберкульозу.

Номер слайду 6

Сімейний портрет. 1904 рік. Артур Конан Дойл у верхньому ряду п’ятий праворуч. Мері Фойлі, мати письменника, у центрі першого ряду

Номер слайду 7

У 1885 р. Конан Дойл захистив докторську дисертацію, сподіваючись на те, що попереду в нього блискуче медичне майбутнє. Про ті часи він згадував з гумором: ,, У мене була кімната для очікування і кімната для прийому, причому я чекав у кімнаті для прийому, а в кімнаті для очікування не чекав ніхто.”

Номер слайду 8

Артур Конан Дойл вирішує написати щось у дусі Едгара По про таємничі пригоди та їх розслідування. У 1886 р. він надрукував повість,, Етюд у багряних тонах”. Тут уперше з’являються Шерлок Холмс і лікар Вотсон.

Номер слайду 9

Сер Артур Конан Дойл, 1913 рік. Дедуктивний метод, яким наділив автор свого детектива – мислителя, став у нагоді й самому Дойлу – в розслідуванні справи Джорджа Ідалджі, якого безпідставно звинуватили в злочині. Конан Дойл не тільки спростував неправдиві звинувачення на адресу Ідалджі, а й викрив справжнього злочинця.

Номер слайду 10

Джін Лекі. Фото 1925 р. Джін Лекі походила із давнього шотландського роду XIII cт. предків Роб Роя Мак-Грегор, з якою Конан Дойл познайомився в 1897р. та одружився 18 вересня 1907 р.

Номер слайду 11

1922 р. Родина Дойлів у Нью - Йорку

Номер слайду 12

Артур був людиною активною і дієвою, його бурхлива енергія виявилася в різноманітних захопленнях та уподобаннях. Він займався спортом, навіть брав участь у континентальному авторалі 1911 року. Він ніколи не стояв осторонь суспільних проблем свого часу, під час англо – бурської війни вирушив до Південної Африки, де очолив польовий шпиталь як головний хірург.

Номер слайду 13

Будинок А. Конан Дойла в Південному Норвуді, Лондон

Номер слайду 14

Вранці 7 липня 1930 71-річний Конан Дойл попросив посадити його в крісло. Поруч з ним були діти, а Джин тримала його за руку. « За все життя у мене було стільки пригод, та найбільша і найдивніша чекає на мене тепер », - прошепотів сер Артур. І додав, вже насилу ворушачи губами: «Джин, ти була чудова». Журнал «Стренд» надіслав телеграму: «Дойл відмінно виконав свою роботу - якої б сфери це не стосувалося!» Інша телеграма свідчила: «Конан Дойл помер, хай живе Шерлок Холмс».

Номер слайду 15

Надгробок Артура Конан Дойла. Лицар. Патріот. Лікар. Літератор. На надгробку Артура Конан Дойла викарбувані слова: ,, Вірний, як сталь, прямий, як клинок.”Меня не поминайте с укоризной,Если увлек рассказом хоть немного. И мужа, насмотревшегося жизни, И мальчика, пред кем еще дорога.

Номер слайду 16

Артур Конан Дойл похований на кладовищі Мінстед Хемпшір

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Джозеф Белл . Вчитель Конан Дойла, прототип Шерлока Холмса Професор навчав студентів мистецтва активно спостерігати і шляхом дедукції робити правильні висновки: ,, Треба вміти за найдрібнішими деталями: за виразом обличчя, за формою рук і пальців, за плямами на одязі і взутті – читати біографію й думки людини”.

Номер слайду 21

вразили Особливо всіх вразили надзвичайні розумові здібності детектива Холмса, майстерне використання ним дедуктивного методу, що забезпечував успіх у розслідуванні найзаплутаніших життєвих ситуацій і загадкових злочинів. ,, Єдине, що заслуговує уваги, - низка міркувань від наслідків до причини. Це й призводить до успішного розв’язання справи.” ,, Мій метод грунтується на тому, що слід спостерігати дрібниці.”,, Спостережливість – моя друга натура.”

Номер слайду 22

Найкращий Шерлок Холмс. За кількістю екранізацій історія про Шерлока Холмса та лікаря Ватсона потрапила до книги рекордів Гіннеса. Нараховується близько 210 кінокартин за участю сищика. Сама королева Великобританії Єлизавета II нагородила лицарським титулом і орденом Британської Імперії лише одного із виконавців ролі Шерлока Холмса – Василя Ліванова. Актор Василь Борисович Ліванов

Номер слайду 23

В оповіданні ,, Остання справа Холмса ” герой гине від руки злочинця Моріарті. Читачі нізащо не хотіли з цим змиритися і наполягали, щоб письменник повернув світові містера Холмса. Сама англійська королева Вікторія просила його про це. У 1902 році було надруковано повість « Собака Баскервілів ». Автор пояснював, що ця пригода сталася ще до загибелі Шерлока Холмса. А з 1903 року Дойл почав друкувати цикл оповідань« Повернення Шерлока Холмса », в якому воскресив свого героя.

Номер слайду 24

Пам’ятник Шерлоку Холмсу й доктору Ватсону в Москві встановлено 27 квітня 2007 року на Смоленській набережній поруч з посольством ВеликобританіїСкульптура роботи Андрія Орлова до 120 – р. публікації першої книги Артура Конан Дойла « Етюд у багряних тонах »

Номер слайду 25

Музей Шерлока Холмса у Лондоні

Номер слайду 26

Виходимо на знамениту Бейкер стріт – багатолюдну вулицю, довжиною в два з половиною кілометра. (Округ Вестмінстер). Музей розташований між будинками 237 і 239 - № 221 b. Будинок побудований в 1815 р. у вікторіанському стилі ).

Номер слайду 27

Відповідно до творів Конан Дойла ,у цьому будинку з 1881-го по 1904 рік жив Шерлок Холмс зі своїм другом доктором Ватсоном.

Номер слайду 28

Музей Шерлока Холмса в Лондоні, табличка 

Номер слайду 29

З 1860-го до 1934 року будинок був приватним, в ньому розміщувався пансіон, доки будівлю не придбала Міжнародна спілка імені Шерлока Холмса. Музей відкрито у 1990 році.

Номер слайду 30

Вхід у музей коштує шість фунтів для дорослих, і чотири – для дітей, а відкритий щоденно з 9г.30хв. до 18г.30хв., за винятком Різдва.

Номер слайду 31

Поруч знаходиться магазин, присвячений знаменитій ліверпульській четвірці Бітлз , а навпроти нього – магазин рок – музики.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Все нагадує про великого детектива.

Номер слайду 34

Кімната для гостей.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Скрипка Шерлока Холмса і камін

Номер слайду 37

Кімнату для гостей Шерлок Холмс використовував ще як власний кабінет.

Номер слайду 38

Вітальня на 2 поверсі 

Номер слайду 39

За сніданком Шерлок Холмс розповів Вотсону принципи свого методу аналізу та дедукції.

Номер слайду 40

Сервіровка до сніданку 

Номер слайду 41

Колекція люльок.

Номер слайду 42

В кімнаті можна побачити велику кількість предметів, пов’язаних з героями творів: люльку, скрипку, лупу, записну книгу, хімічні реактиви…

Номер слайду 43

Бюст Наполеона із оповідання ,, Шість Наполеонів “.

Номер слайду 44

Незвичні статуетки.

Номер слайду 45

Підручник гри на скрипці.

Номер слайду 46

Цей стілець використав ілюстратор Сідні Педжет для створення зображення сидячого Холмса.

Номер слайду 47

Книги по медицині, що належать Вотсону. Шерлок Холмс мав практичні знання по анатомії та геології, глибокі пізнання в хімії та кримінальній хроніці.

Номер слайду 48

Кімната місіс Хадсон, знаходиться над кімнатою для гостей, з вікнами на Бейкер стріт.

Номер слайду 49

Вражає бронзовий бюст великого сищика, в спеціальній книзі можна залишити свої враження і пропозиції.

Номер слайду 50

Представник колекції воскових фігур – Джабез Уілсон переписує Британську Енциклопедію із оповідання ,, Спілка рудих .

Номер слайду 51

Містер Невіл Сен – Клер – професійний жебрак із оповідання ,, Людина з розсіченою губою “ та лікар Грімзбі Ройлот з болотяною гадюкою на голові із оповідання ,, Пістрява стрічка “

Номер слайду 52

Професор Моріарті, голова лондонського злочинного світу, найзаклятіший ворог Шерлока Холмса в ,, Останній справі Шерлока Холмса “

Номер слайду 53

Голова собаки Баскервілів, що переслідувала рід Баскервілів.

Номер слайду 54

Холмс і Вотсон рятують жінку від страшної смерті в оповіданні ,, Зникнення леді Френсіс Карфекс “

Номер слайду 55

Залишилося лише завітати в магазин сувенірів на першому поверсі.

Номер слайду 56

У магазині сувенірів можна купити будь – яку дрібничку або зовсім безкоштовно взяти візитку Шерлока. Раптом знадобиться?

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Станція метро в Лондоні.

Номер слайду 60

Пам’ятник Шерлоку Холмсу в Лондоні.

Номер слайду 61

Тема. Всесвітня популярність творів про Шерлока Холмса Шерлок Холмс – це людина,яка ніколи не жила, але ніколи й не помре. Ф. Веллс, амер. режисер

Номер слайду 62

Історія виникнення детектива Перше «Бюро розслідувань» було засновано в Парижі в 1833 році Франсуа Еженом Відоком. У минулому сам був злочинцем, поліцейським інформатором. Потім з успіхом завідував агентством, яке складалося з колишніх крадіїв та грабіжників, готових виконувати найбруднішу роботу. Послугами Відока скористалися близько чотирьох тисяч багатих клієнтів. І це не дивно. Адже Відок і його люди бралися за роботу, з якою не могла впоратися поліція. Потім Відок видав чотири томи мемуарів. Ці мемуари зацікавили Едгара По і справили на нього неабияке враження. Саме цим мемуарам ми зобов’язані появі новели «Вбивство на вулиці Морг». Так народився класичний детектив. А американський письменник Едгар По став засновником цього жанру, створив закони класичного детективу. 

Номер слайду 63

Пригадайте закони класичного детективу і виправте неточності:   Хибне твердження Злочинець, відомий одразу. Кохання, політика згадані побіжно. У сищика є друг, який розповідає про події читачам. Злочинець – не головний герой. Кількість дійових осіб обмежена. Твір побудований на емоціях.  

Номер слайду 64

Правильна відповідь. Злочинець невідомий до кінця твору. Широко розкрито теми кохання і політики. Сищик розповідає про справу сам. Злочинець – один із головних героїв. Багато дійових осіб. Твір побудований на логіці.

Номер слайду 65

Прийом «Павутинка»Слід до поданих слів підібрати правильне тлумачення . Детектив – розум, здібності. Детективна література – протиправна, протизаконна дія або дії, які ведуть до покарання. Дедукція – розкривати, виявляти, шукати.Інтелект – міркування від загального до конкретного. Злочин – художні твори про розкриття злочину. 

Номер слайду 66

Риси характеру:спостережливістьпрагнення надзвичайногосправедливістьвинахідливістьблагородствомужність. Знання та захоплення: хіміяфізикамедицинамузиказоологіяпоезія. Секрет успіху Шерлока Холмса

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кальченко-Вищанська Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
12183
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку