Машини для підготовки та внесення добрив. Лабораторно-практичні роботи

Про матеріал
Машини для підготовки та внесення добрив. Лабораторно-практичні роботи. Для учнів професійно - технічних закладів освіти за спеціальністю "Тракторист - машиніст сільськогосподарського виробництва"
Перегляд файлу

Лабораторно-практична робота №3.1

Тема:Машини для підготовки добрив до внесення.

 

Мета: ознайомитися з призначенням, будовою, роботою, регулюваннями, технічним обслуговуванням, вимогами техніки безпеки при роботі з машинами для підготовки добрив до внесення.

Обладнання: АІР-20, СЗУ-20.ПЕ-0,8.

ХІД РОБОТИ

  1. Оглянути машини;
  2. Вивчити загальну будову машин для підготовки та навантаження мінеральних добрив;
  3. Знайти їх основні робочі та допоміжні органи;
  4. Виконати регулювання
  5. Виконати роботу
  6. Скласти звіт про лабораторну роботу
  7. Зробити висновок.

                                         ЗВІТ ПРО ЛАБОРАТОРНУ РОБОТУ.

                                         І. АИР-20  

а) Призначення

 Агрегат для розтарування i подрібнення злежаних мінеральних добрив АИР-20 призначений для розтарування i подрібнення злежаних та затарених і подрібнення незатарених мінеральних добрив з наступним відокремленням їх від мішкотари i одночасного завантаження підготовленої маси для внесення в транспортні засоби або бункери машин. Агрегат може бути використаний для розтарування не злежаних гранульованих мінеральних добрив.

         б) Будова

Агрегат складається з бункера 4 (Рис. 1.), встановленого на рамі 15, яка спирається на два пневматичних колеса 12; подрібнювального пристрою (барабани 7 і протирiзальнi пластини 8); притискних щок 3; сепарувального пристрою 10; вивантажувального 11 i відкидного 17 транспортерів; пристрою для видалення мішкотари, що складається з мотовила 11 решітки 16; механізму привода; блока керування (якщо агрегат приводиться від електродвигуна).

Рис. 1. Схема робочого процесу агрегату АИР-20:

1 – мотовило; 2 – залишки мішкотари; 3 – притискні щоки; 4 – бункер; 5 - мішки з добривами; 6 – решітчасті перегородки; 7 – подрібнювальний барабан; 8 – протирізальна пластина; 9 – знімний бiтер; 10 – сепарувальний пристрій; 11 – вивантажувальний транспортер; 12 – колесо; 13 – колісна вісь; 14 - подрібнені добрива; 15 – рама; 16 – решітка; 17 - відкидний транспортер.

в) Робочий процес.

Затаренi або незатаренi злежані мінеральні добрива навантажувачем ПКУ-0,8 завантажуються в бункер 4. Живильний механізм здійснює коливальний рух і подає мінеральні добрива до подрібнювального пристрою, що складається з двох барабанів 7, якi обертаються назустріч один одному, і пiдпружинених протирiзальних пластин 8. у подрібнювальному пристрої грудки мінеральних добрив i мішкотара подрібнюються. Подрібнена маса надходить на сепарувальний пристрій 10, де відокремлюється мішкотара та інші сторонні предмети. Із сепарувального пристрою добрива просипаються на вивантажувальний транспортер 11 i спрямовуються через шарнірно закріплений відкидний транспортер 17 в машини для внесення добрив, завантажувачі сівалок та iншi транспортні засоби. Мішкотара та iншi сторонні домішки з сепарувального пристрою надходять на пристрій для видалення мішкотари i виносяться з робочої зони машини.

г) Регулювання

Якщо в подрібненій масі добрив є частинки розміром понад 5 мм, то зменшують зазор між протирiзальними пластинками i подрібнювальними барабанами переміщенням корпусів підшипників валів подрібнювальних барабанів в овальних отворах. Зазор між протирiзальними пластинами i подрібнювальними барабанами встановлюються в межах 3-5 мм.

Коли ці регулювання не дають бажаного результату, збільшують зусилля пружин, встановлених на осях протирiзальних пластин. Для цього спеціальним ключем виводять хвостовики пружин з прорізів опорних пластин i встановлюють у наступні прорізи.

Якщо в подрібненій масі добрив є частинки розміром понад 5 мм, то зменшують зазор між протирiзальними пластинками i подрібнювальними барабанами переміщенням корпусів підшипників валів подрібнювальних барабанів в овальних отворах. Зазор між протирiзальними пластинами i подрібнювальними барабанами встановлюються в межах 3-5 мм.

Коли ці регулювання не дають бажаного результату, збільшують зусилля пружин, встановлених на осях протирiзальних пластин. Для цього спеціальним ключем виводять хвостовики пружин з прорізів опорних пластин i встановлюють у наступні прорізи.

ІІ. СЗУ - 20

а) Призначення

Змiшувач-завантажувач СЗУ-20 призначений для змішування двох або трьох видів мінеральних добрив безпосередньо перед їх внесенням.

 б) Будова

Змішувач складається з одновiсного тракторного причепа, на рамі якого встановлено кузов 3 (Рис. 3.) з двома пересувними перегородками 2 i транспортерами 1, шнек-змiшувач 6 та вивантажувальний елеватор 5. Транспортери i шнек приводяться в рух від ВВП трактора або електродвигуна.

Задня стінка кузова має вікна, перекриті заслінками.

Рис. 3. Схема робочого процесу змішувача СЗУ-20:

1 – транспортер; 2 – перегородки; 3 – кузов; 4 – бiтер; 5 – вивантажувальний елеватор;

6 – шнек-змішувач.

 

в) Робочий процес.

Задня стінка кузова має вікна, перекриті заслінками. Добрива завантажують у відсіки кузова, відкривають заслінки і включають привід на транспортери, якi виносять добрива і скидають у шнек-змiшувач. Лопатки шнека перемішують добрива і транспортують їх до похилого елеватора 5, який розвантажує добрива в розкидач або транспортний засіб.Верхня горловина елеватора обладнана бiтером 4, який додатково перемішує добрива.

г) Регулювання

Задане співвідношення компонентів суміші регулюють перестановкою перегородок 2 і переміщенням дозувальних заслінок.

ІІІ. ПЭ-0,8Б

а) Призначення

Навантажувач-екскаватор ПЭ-0,8Б – для навантаження мінеральних добрив, зерна, піску (грейферним ковшем); гною, силосу, соломи (кігтями); риття траншей (екскаваторною лопатою); розвантажування та завантажування штучних затарених вантажів (крюком); планування, очищення доріг від снігу (бульдозером).

б) Будов

1-рама;

2- колонка;

3-опорний домкрат;

4-лопата;

5-механізм грейфера;

6-надставка;

7-гідроциліндр механізму грейфера;8-гідроциліндр складання стріли;9-гідроциліндр підйому стріли;10-стріла;11-підставка;12-бульдозер.

 

в) Робочий процес.

На колонку, яка складається із корпусу, закріпленому на рамі, і поворотної частини, встановленої на двох конічних роликових підшипниках, навішується стріла яка подовжується надставкою Виліт стріли змінюють гiдроцилiндром. Максимальний виліт стріли 3,9м; кут повороту стріли 280 градусів.

Для навантажування силосу, сіна, соломи, органічних добрив та інших аналогічних вантажів замість ковша кріплять грейфер з кігтями, що складаються з двох рамок, до кожної з яких приварено по п’ять зубів. Кігті начіплюють на механізм грейфера, яким вони відкриваються i закриваються.

Для риття траншей i ям до надставки стріли кріплять ківш (за схемою зворотної лопати екскаватора). Для навантажування і розвантажування затарених штучних вантажів до надставки стріли кріплять гак.

 Опорні домкрати захищають навантажувач від перекидання, а також сприймають основні навантаження. Рама бульдозерашарнірно кріпиться до рами навантажувача, піднімається і опускається гідроциліндром. В транспортному положенні бульдозер фіксується спеціальною транспортною тягою, а стріла опирається на стійку, закріплену до передніх кінців лонжеронів трактора.

г) Регулювання:

 При навішуванні навантажувача-екскаватора на трактор, необхідно, щоб колеса трактора були встановлені на колію 1800мм. Випуклі частини дисків задніх коліс з вантажами були повернуті всередину.

д )Технічне обслуговування машин для підготовки добрив до внесення.

Перед початком зміни необхідно перевірити надійність кріплення та справність всіх вузлів машини; звернути увагу на затяжку різьбових з’єднань; перевірити і при необхідності відрегулювати натяг транспортера, приводних ланцюгів та пасових передач; змастити підшипники валів транспортера відповідно до вимог інструкції по експлуатації; особливу увагу приділяють очищенню та миттю машин, так як добрива викликають інтенсивну корозію кузовів та інших деталей.

 

 е) Техніка безпеки при роботі з машинами для підготовки добрив до внесення.

До роботи з добривами допускаються тільки здорові працівники, які пройшли медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки при роботі на машинах та додатковий інструктаж з правил поводження з різними видами добрив. До робіт з добривами не допускаються підлітки віком до 18 років, вагітні жінки і матері, що годують немовлят. Змішувальна установка повинна працювати в відповідності з затвердженим технологічним регламентом і виробничими інструкціями. Територія, на якій розміщені змішувальні установки, повинна розміщуватися не ближче 200 м від жилих приміщень, джерел водопостачання, скотних дворів і мати огородження. Після виконання робіт необхідно вимитися з милом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторно-практична робота №3.2.

Тема:Машини для внесення мінеральних добрив.

 

Мета: ознайомитися з призначенням, будовою, роботою, регулюваннями, технічним обслуговуванням, вимогами техніки безпеки при роботі з машинами для внесення мінеральних добрив.

Обладнання:  1-РМГ-4.

ХІД РОБОТИ

 1- оглянути машину;

 2- знайти її  основні робочі та допоміжні органи;

 3- виконати регулювання

 4- виконати роботу

 5 -скласти звіт про лабораторну роботу

 6 -зробити висновок.

ЗВІТ ПРО ЛАБОРАТОРНУ РОБОТУ.

а) Призначення Призначена для поверхневого внесення всіх видів і форм мінеральних добрив, вапнякових  матеріалів та гіпсу      

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\поцы\2013_06_06\IMG.jpg  б) Будова

1 - кузов

2- транспортер

3- гідроциліндр

4- регулятор

5- розкидувальні диски

6- вітрозахисний пристрій

7- притискний ролик

8- ходове колесо

9- причіп

 

в) Робочий процес.

Із кузова добрива конвеєром подаються до туконаправлювача через дозувальний пристрій, коли добрива пройдуть через туконаправлювач , вони потрапляють на диски , які розкидають їх віялоподібним потоком на поверхню ґрунту.

г) Регулювання Кількість внесених добрив регулюють зміною висоти щілини між днищем і дозувальною заслінкою по лінійці, прикріпленій  під заслінкою  до заднього борта а також ЗМІНЮЮТЬ швидкість руху  транспортера. При нормі внесення добрив менше1000 кг / га швидкість руху транспортера повинна бути 1,3 м / хв., при

Технічне обслуговування розкидачів мінеральних добрив.

Перед початком зміни необхідно перевірити комплектність, надійність кріплення та справність всіх вузлів машини; звернути увагу на затяжку різьбових з’єднань; перевірити і при необхідності відрегулювати натяг транспортера, приводних ланцюгів та пасових передач; змастити підшипники карданної передачі і валів транспортера; перевірити рівень масла в редукторі розкидального пристрою.

На холостому ходу перевірити роботу розкидача.

Регулюють натяг клинових пасів, втулково-роликових ланцюгів. Встановлюють нижню гілку транспортера так, щоб вона ледве доторкалася направляючих. Перевіряють стан ролика привода транспортера і шин ходової системи.

Більшість розкидачів мінеральних добрив мають відцентрові дискові розкидальні  апарати. Якщо при роботі таких апаратів згинаються диски або обриваються лопаті, якість їх роботи знижуються, ширина розкидання добрив зменшується, деталі механізму передач швидко спрацьовуються. При виявленні таких несправностей їх необхідно негайно усунути.

У кінці зміни машини ретельно очищають від решток добрив, оскільки вони призводять до посиленої корозії металевих частин машин. Залишені добрива при зберіганні можуть зцементуватися, що може бути  причиною поломок механізмів, проскакування зірочок, обривання ланцюгів транспортерів і т. д.  Добрива видаляють щітками- скребницями, скребками та змивають водою. Після миття машину треба насухо витерти.

Приводні ланцюги через 100 годин роботи знімають, миють у гасі, а потім проварюють в автолі або дизельному маслі протягом 20-25 хв.

Техніка безпеки при роботі з машинами для внесення мінеральних добрив.

До роботи з добривами допускаються тільки здорові працівники, які пройшли медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки при роботі на машинах та додатковий інструктаж з правил поводження з різними видами добрив. До робіт з добривами не допускаються підлітки віком до 18 років, вагітні жінки і матері, що годують немовлят.

При роботі з добривами, що утворюють пил, необхідно користуватися засобами індивідуального захисту: гумовим взуттям, пилозахисними комбінезонами або халатами, рукавицями, а також респіраторами і захисними окулярами. Заборонено перевезення людей у кузові машини для внесення добрив та перебування в зоні розкидування добрив.

 Не дозволяється знаходитися біля працюючих барабанів. Заборонено працювати без кожухів, що захищають карданну передачу, зірочки,ланцюги. Завантажувати машини добривами слід тільки після їх зупинки. При транспортуванні та внесенні добрив не дозволяється знаходитися між трактором і машиною.

Заправляти розкидачі і сівалки добривами можна тільки при повній зупинці агрегату і вимкненому ВВП.

Категорично забороняється при роботі дискових відцентрових розкидачів знаходитися ближче 15 м від агрегату, а роторних-40м.

Не можна рухатись назад, якщо привод транспортера розкидача здійснюється від ходового колеса і притискний ролик включений.

До роботи з розкидачами пилоподібних добрив допускають тільки осіб, які знають правила експлуатації цистерн і склали іспити з техніки безпеки.Після виконання робіт необхідно вимитися з милом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторно-практична робота №3.3.

Тема:Машини для внесення органічних добрив.

 

Мета: вивчити будову розкидача, його роботу, регулювання в заданих умовах, технічне обслуговування та техніку безпеки при роботі з розкидачем органічних добрив.

Обладнання робочого місця:  розкидач органічних добрив РОУ-6, набір інструментів, плакати, підручники, методичні рекомендації.      

                                Хід роботи

  1. Вивчити правила техніки безпеки при роботі з розкидачем.
  2. Оглянути машину.
  3. Знайти її основні робочі та допоміжні органи.
  4. Вияснити, як відбувається процес роботи машини.
  5. Виконати технологічне налагодження машини на заданий режим роботи..
  6. Виконати технічне обслуговування машини.
  7. Скласти звіт про лабораторну роботу
  8. Зробити висновок.

                     Звіт про лабораторну роботу

Машина РОД-6М

а) Призначення

Машина РОД-6М призначена для поверхневого внесення органічних добрив, торфокришки, компостів та ін. Без розкидального пристрою використовується для перевезення різних вантажів

  б) Будова

 

 

 

 

 

 

 

в) Робочий процес.

Під час руху агрегату ланцюгово-планчастий транспортер подає добрива,що знаходяться в кузові , до розкидального пристрою. Барабани,обертаючись знизу вгору, діють на весь шар добрив. При цьому зуби нижнього барабана інтенсивно розпушують добрива і  подрібнюють рештки соломи. Нижній барабан перекидає добрива через себе і подає їх на верхній барабан. Верхній барабан, обертаючись з великою швидкістю, підхоплює добрива і розкидає їх по поверхні поля на ширину 4-6 м.

 

 

г) Регулювання

Норма внесення добрив залежить від швидкості руху транспортера і агрегату. Швидкість руху транспортера регулюють зміною радіусу кривошипу КШМ привода транспортера за рахунок перестановки пальця ексцентрикового механізму. Транспортер приводиться в рух від ВВП трактора через редуктор. На ведучому валу редуктора є корпус кривошипа 10, а на корпусі – диск 12. Дозу внесення добрив регулюють зміною радіуса кривошипа. На корпусі кривошипа нанесені поділки з цифрами, а на дискові знаходиться риска. На боковині кузова машини розміщена таблиця теоретичних доз внесення добрив. В ній вказано, з якою поділкою на шкалі кривошипа треба сумістити риску диску, щоб отримати певну дозу внесення добрив. Планки чи скребки транспортера повинні прилягати до настилу кузова, прогин нижніх віток ланцюгів допускається 20-30 мм, а ланцюгів привода подрібнювального і розкидального барабанів 15-20 мм при натисненні на них з зусиллям 40-50Н.

Технічне обслуговування розкидачів органічних добрив.

Технічне обслуговування розкидачів органічних добрив полягає у своєчасній перевірці їх комплектності, технічного стану, підтягуванні різьбових з’єднань, заміні зламаних деталей, очищенні від налиплих добрив, регулюванні натягу транспортерів і ланцюгових передач та мащенні відповідно до вимог інструкції по експлуатації. Роторні розкидачі органічних добрив працюють у важких умовах. Тому через кожні 3-4 год роботи слід перевіряти кріплення роторів. Гайки і контргайки повинні бути надійно затягнуті і зашплінтовані. Робота з поламаними лопатями не допускається.

 

Техніка безпеки при роботі з машинами для внесення органічних добрив.

До роботи з добривами допускаються тільки здорові працівники, які пройшли медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки при роботі на машинах та додатковий інструктаж з правил поводження з різними видами добрив. До робіт з добривами не допускаються підлітки віком до 18 років, вагітні жінки і матері, що годують немовлят.

Заборонено перевезення людей у кузові машини для внесення добрив та перебування в зоні розкидування добрив.

 Не дозволяється знаходитися біля працюючих барабанів. Заборонено працювати без кожухів, що захищають карданну передачу, зірочки, ланцюги. Завантажувати машини добривами слід тільки після їх зупинки. При транспортуванні та внесенні добрив не дозволяється знаходитися між трактором і машиною.Після виконання робіт необхідно вимитися з милом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторно-практична робота №3.4.

Тема:Машини для внесення рідких добрив.

 

Мета: ознайомитися з призначенням, будовою, роботою, регулюваннями, технічним обслуговуванням, вимогами техніки безпеки при роботі з машинами для внесення рідких добрив.

Обладнання: ПОМ-630;  РЖТ- 4.

                                                             ХІД РОБОТИ

 1- оглянути машину;

 2- знайти її  основні робочі та допоміжні органи;

 3- виконати регулювання

 4- виконати роботу

 5 -скласти звіт про лабораторну роботу

 6 -зробити висновок.

ЗВІТ ПРО ЛАБОРАТОРНУ РОБОТУ

І. ПОМ-630

 а) Призначення

Пiдживлювач-обприскувач монтований ПОМ-630 i його модифікації ПОМ-630-1 (бурякова), ПОМ-630-2 (овочева) призначені для внесення в ґрунт водного аміаку та інших рідких мінеральних добрив при суцiльнiй культивації, підживленні рослин при міжрядній культивації просапних культур, удобренні луків та пасовищ; суцільного обприскування ґрунту пестицидами при передпосівній культивації з одночасним загортанням препарату робочими органами ґрунтообробних знарядь; суцільного обприскування ґрунту, польових сільськогосподарських культур робочими рідинами пестицидів за допомогою штанги.

Пiдживлювач-обприскувач монтують на тракторах класу 1,4 і 3 в одному агрегаті з плугами, культиваторами або сівалками.

         б) Будова

 Машина складається з двох резервуарів 1 (Рис. 1.) з гiдромiшалками 6, рівнеміром 4, триходовим краном 3, запобіжним клапаном 5, обмежувачем рівня; кронштейнів для кріплення резервуарів; з’єднувальної всмоктувальної напірної та переливної комунікацій; шестеренного насоса 15; пульта керування з регулятором витрати 12, манометром 13, гiдроцилiндром 14, запобіжним 10 та переливним 11 клапанами; пневматичного ежектора 2; підживлювального пристрою або штанги суцільного обприскування.

б – е – варіанти кріплення підживлювальних трубок i розпилювачів; 1 – резервуари; 2 – пневматичний ежектор; 3, 17 – триходові крани; 4 – рівнемір; 5 – запобіжний клапан; 6 – гiдромiшалки; 7 – штанга; 8 – фільтр; 9 – запірний вентиль; 10 – запобіжний клапан; 11 – переливний клапан; 12 – регулятор витрати рідини; 13 – манометр; 14 – гiдроцилiндр; 15 – шестеренний насос; 16 – фільтр; 18 – заправний рукав з фільтром і зворотним клапаном; 19 – заправний рукав з фільтром; 20 – кран; 21 – стрілчаста лапа; 22  – підживлювальна  трубка; 23 – підживлювальний ніж; 24 – сифон; 25 – колектор; 26 і 33 – трубки; 27 – розпушувальна лапа; 28 – коток; 29 – тягар; 30 – диск; 31 – розпилювач; 32 – вітрозахисний екран.

 

 

Рис. 1. Схема пiдживлювача-обприскувача ПОМ-630 (а):

в) Робочий процес.

Під час роботи машини в загінці рідина з резервуарів 1 через триходовий кран 17, всмоктувальну магістраль з фільтром 16 надходить у насос 15, звідти – в пульт керування. Частина рідини відразу ж проходить на гiдромiшалку 6. Регулятором витрати 12 встановлюють певну подачу рідини через клапан, де тиск контролюють манометром 13. Гiдроцилiндром 14 відкривають вiдсiчний клапан i рідина потрапляє у штангу 7 на підживлювальні трубки або в розпилювачі.

При внесенні рідких добрив одночасно з культивацією підживлювальні трубки закріплюють до стояків робочих органів (Рис. 1. б, в, е i е). для стрічкового внесення гербіцидів при сівбі i міжрядному обробітку на секціях сівалки (культиватора) встановлюють щілинні розпилювачі 13 вітрозахисними екранами (Рис. 1. г i д).

г) Регулювання

 Для регулювання підживлювача на необхідну норму витрати робочої рідини підбирають відповідну ширину робочого захвату i швидкість руху агрегату. Потрібна витрата рідини досягається на підживлювачі встановленням необхідної кількості підживлювальних трубок з відповідним діаметром жиклера і певного тиску в напірний магістралі за допомогою регулятора витрати 12.

Глибину внесення рідких добрив регулюють переміщенням в тримачах стояків лап культиватора.

 

 

 

ІІ. РЖТ- 4.

а) Призначення

Розкидач рідких органічних добрив тракторний  РЖТ-4  напівпричіпний.

Призначений для самозавантаження, транспортування, перемішування та суцільного внесення та розподілу по поверхні поля рідких органічних добрив.Може бути використаний для перевезення рідких мінеральних добрив; заправки машин робочимирідинами гербіцидами і отрутохімікатами; приготування торфонавозних, торфофекальних та інших компостів; води для миття машин та гасіння пожеж у сільській місцевості

 

         б) Будова

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\поцы\i.jpg

 

  1. Шасі       Технічні характеристики
  2. Напівпричіп     Вантажепідємність -4 т.
  3. Пневматичні колеса   Ширина розливу    8-10 м
  4. Цистерна       Норма внесення   10-40 т/га
  5. Люк       Тиск розрідження в цистерні-не більше
  6. Вакуумний насос    0,06МПа
  7. Завантажувальний рукав   Час заповнення цистерни-5-8 хв.
  8. Запобіжний пристрій    Агрегатується з тракторами МТЗ -80/82

9- Центробіжний насос                                  Продуктивність               25 т/год.

 

в) Робочий процес.

Рідина із забірної посудини робоча рідина потрапляє в цистерну по завантажувальному гнучкому рукаву, який прикріплений до патрубка з засувкою ззаду цистерни

 

г) Регулювання

 

Внесення добрива від 10 до 40т/га регулюється заміною пластини, шириною розливу, кутом нахилу відбивального щитка і зміною робочої швидкості агрегату в межах 8,5-1,5 км / ч. Розкидач комплектується змінними пластинами діаметром 70, 80 і 100 мм.

Технічне обслуговування розкидачів рідких добрив.

 Притехнічномуобслуговуванні  розкидачів рідких добрив гноївкорозкидачів  і аміачних  машин слід регулярно усувати підтікання рідини і перевіряти герметичність з’єднань рукавів. Через кожні 50-80-год роботи треба розібрати ежектор, очистити його від нагару. Через 100-150 год ущільнення корпусу затвору і показника рівня рідини заповнити солідолом. Стан сальників і ущільнювальних гумових кілець перевіряють через 300-400 год роботи. Внутрішню поверхню цистерни, наконечник забірного шлангу і внутрішню поверхню розливального пристрою вкривають бітумним лаком через кожні 6 місяців. Фільтри слід очищати і промивати перед початком роботи і за потребою. Апаратура машини, манометри, запобіжні клапани та інші прилади необхідно регулярно перевіряти

 

 

Техніка безпеки при роботі з машинами для внесення рідких добрив.

 

Особливої обережності і повного дотримання правил техніки безпеки вимагає робота з водним аміаком. Аміак отруйний і вогненебезпечний. Він швидко випаровується. Суміш аміаку з повітрям вибухонебезпечна і може вибухнути від іскри при вмісті аміаку в повітрі 15-27%. Слід ретельно перевіряти герметичність кришок, люків, з’єднувальних шлангів, справність запобіжних клапанів. При заправці машин та інших роботах, де можливе проливання водного аміаку, слід одягати захисні окуляри і рукавиці. Заправляти машини аміаком необхідно тільки закритим способом. При цьому забороняється курити, користуватися вогнем, висікати іскри ударами по металу. Категорично забороняється ставити машини з аміаком біля місць, де проводяться роботи з вогнем-(електрозварювання, кузня тощо), в населених пунктах, поблизу тваринницьких ферм і на пасовищах.На машинах для внесення водного аміаку повинні бути пінні вуглекислотні вогнегасники, іскрогасники, червоний прапорець, заземлювальний ланцюжок, бачки з водою для промивання шкіри, очей у випадку потрапляння на них аміаку. Ремонтувати резервуари, цистерни і баки для аміачної води слід після повного зливання рідини, промивання чистою водою і продування повітрям. Ділянки з прийому і відпуску рідких добрив треба обкопати приямками для збирання пролитих рідин.Після виконання робіт необхідно вимитися з милом.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Волошенко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лахтіонов Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
9084
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку