Математичні символи (презентація)

Про матеріал
Уміння користуватися математичними символами на рівні повного шкільного курсу є в сучасному світі практично необхідним. В умовах бурхливого розвитку інформаційних технологій та науки, повсюдної алгоритмізації і автоматизації володіння математичним апаратом слід сприймати як необхідність, а освоєння математичних символів - як невід'ємну його частину. В презентації подані деякі історичні факти з виникнення математичних символів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математичні символи. Підготувала Дибко С. А.

Номер слайду 2

Уміння користуватися математичними символами на рівні повного шкільного курсу є в сучасному світі практично необхідним.

Номер слайду 3

В умовах бурхливого розвитку інформаційних технологій та науки, повсюдної алгоритмізації і автоматизації володіння математичним апаратом слід сприймати як необхідність, а освоєння математичних символів – як невід'ємну його частину.

Номер слайду 4

Цифри у всіх культурах спочатку позначалися відповідною кількістю рисок.

Номер слайду 5

Пізніше для запису стали використовуватися умовні позначення - це заощаджувало час, а також місце на матеріальних носіях.

Номер слайду 6

Часто в якості символів використовувалися букви: така стратегія набула поширення грецькою, латинською та іншими мовами світу.

Номер слайду 7

Найпоширеніший спосіб створення математичних символів - трансформація лексичного представлення поняття в графічний елемент. Інакше кажучи, слово, що позначає поняття, з плином часу скорочується або перетворюється будь-яким іншим способом.

Номер слайду 8

Другий поширений варіант освіти математичних знаків і символів - призначення символу довільним чином. У цьому випадку слово і графічне позначення між собою не пов'язані - знак зазвичай стверджується в результаті рекомендації одного з членів наукової спільноти.

Номер слайду 9

Наприклад, знаки множення, ділення, рівності були запропоновані математиками: Вільямом Отред, Іоганном Раном і Робертом Рекордом.

Номер слайду 10

У деяких випадках кілька математичних знаків могли бути введені в науку одним вченим. Зокрема, Готфрід Вільгельм Лейбніц запропонував цілий ряд символів, в тому числі інтеграла, диференціала, похідної.

Номер слайду 11

Такі знаки, як «плюс» і «мінус», а також символи, що позначають множення і ділення, знає кожен школяр, незважаючи на те, що для останніх двох згаданих операцій існує кілька можливих графічних знаків.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Втім, незважаючи на встановлення певних домовленостей в науковому співтоваристві, множення і в наш час може зображуватися трьома різними знаками (діагональний хрестик, точка, зірочка), а розподіл - двома (горизонтальна риса з точками зверху і знизу або похила риса).

Номер слайду 14

Можна з упевненістю говорити, що додавати і віднімати люди вміли ще за багато тисячоліть до нашої ери, а ось стандартизовані математичні знаки і символи, що позначають дані дії і відомі нам сьогодні, з'явилися лише до XIV-XV сторіччя.

Номер слайду 15

Протягом багатьох століть наукове співтовариство використовувало для обміну інформацією виключно латинь, і багато математичні терміни і знаки виявляють свої витоки саме в цій мові. У деяких випадках графічні елементи стали результатом скорочення слів, рідше - їх навмисного або випадкового перетворення (наприклад, внаслідок описки).

Номер слайду 16

Позначення відсотка ( «%»), найімовірніше, походить від помилкового написання скорочення cto (cento, тобто «сота частка»).

Номер слайду 17

Набагато більшу кількість символів було утворено шляхом навмисного скорочення слова, хоча це не завжди очевидно.

Номер слайду 18

Далеко не кожна людина помітить в знаку квадратного кореня букву R, тобто перший знак в слові Radix ( «корінь»).

Номер слайду 19

Символ інтеграла також є першою букву слова Summa, однак інтуїтивно вона схожа на прописну f без горизонтальної риси. До слова, в першу публікацію видавці зробили саме таку помилку, надрукувавши f замість цього символу.

Номер слайду 20

Як графічних позначень для різних понять використовуються не тільки латинські, а й грецькі літери. У таблиці математичних символів можна знайти цілий ряд прикладів такого найменування.

Номер слайду 21

Число Пі, що представляє собою відношення довжини окружності до її діаметра, походить від першої літери грецького слова, що означає коло. Існує ще кілька менш відомих ірраціональних чисел, позначаються буквами грецького алфавіту.

Номер слайду 22

Вкрай поширеним знаком в математиці є «дельта», що відображає величину зміни значення змінних. Ще одним вживаним знаком є ​​«сигма», що виконує функцію знака суми.

Номер слайду 23

Більш того, практично всі грецькі літери так чи інакше використовуються в математиці. Однак дані математичні знаки і символи та їх значення знають тільки люди, що займаються наукою професійно.

Номер слайду 24

Оскільки розрахунки використовуються і в гуманітарній сфері, і в економіці, і в природничих науках, і, зрозуміло, в області техніки і високих технологій, розуміння математичних понять і знання символів стане корисним для будь-якого фахівця.

pptx
Додано
12 жовтня 2020
Переглядів
3986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку