MEALS
It goes without saying that the usual meals are breakfast, lunch, dinner and supper. It is the common order of meals in most Ukrainian families.
Breakfast is the first meal of the day. On weekdays all the members of the family are in a hurry to get to school or to work in time, and as a rule, breakfast is quick and light. It may consist of a cup of strong tea or coffee, some sandwiches or boiled eggs, jam with buttered toast. It depends upon the tastes of the family.
We spend a lot of time at school or at work and it's necessary to have a bite at midday. Generally we have lunch at about one o'clock. At school pupils go to the canteen to have lunch. But some businessmen find it impossible to come for lunch and they go to a caffi or restaurant. Some people have lunch at their working place. They have potatoes, salad, or steak, followed by buscuits with tea or coffee.
There is no doubt that dinner is the biggest meal of the day. It consists of several courses. For the first course you may have some soup — noodle, mushroom or cabbage soup, or maybe some fish soup for a change. For the main course you may have meat, chicken or fish dishes, for example steak or fried fish with spaghetti or potatoes (boiled or fried). It is also important to have vegetables — green peas, carrots, tomatoes, cucumbers. For dessert you may have some fruit, fruit juice, or just a cup of tea with a slice of cake.
In many houses the midday meal is the chief one of the day, and in the evening people have much simplier supper — sausages, beefsteak, eggs, or just bread and cheese, a cup of cocoa or stewed fruit, and nuts.
On Sundays, there is a tradition to have a family dinner. All the family gathers round the table, sometimes other relatives or close friends come. You have a special dinner. You spread the tablecloth and put the knives, forks and soupspoons on the table. In some families chicken or duck is cooked or you may have a special dish for this occasion. You may take a bottle of wine, start with hors d'oeuvres followed by soup with meat pasties, the second course includes chicken with rice and vegetables. There is ice cream or fruit for dessert. It is a good tradition, because you not only communicate with your family, you also have a rest together.
QUESTIONS
1. How many meals a day do you usually have?
2. What do you have for breakfast?
3. Where do you have lunch?
4. What is your favourite dish?
5. What vegetables do you like?
6. Do you have a tradition to have a family dinner?
VOCABULARY
it goes without saying — певна річ
buttered toast — скибочка хліба, підрум'янена на вогні на вершковому маслі; грінка
to have a bite — перекусити
steak [stelk] — біфштекс
noodle soup — курячий суп з локшиною
cabbage soup — борщ
cucumbers — огірки
chief — головний
beefsteak — біфштекс
tablecloth — скатертина
hors d'oeuvre — закуска
meat pasty — м'ясний пиріг
ЇЖА
Усім відомо, що звичайні прийоми їжі — це сніданок, ленч, обід і вечеря. Це звичайний розпорядок у більшості українських родин.
Сніданок — перший прийом їжі. У будень усі члени родини поспішають у школу або на роботу, і, як правило, сніданок швидкий і легкий. Він може складатися з чашки міцного чаю або кави, кількох бутербродів або варених яєць, або тосту з джемом. Усе залежить від смаків родини.
Ми проводимо багато часу в школі або на роботі, і є необхідність перекусити опівдні. В основному люди обідають о першій годині дня. У школі учні обідають у їдальні. Але деякі ділові люди не можуть прийти додому на обід і їдять у кафе або ресторані. Деякі люди обідають на робочому місці. Як правило, на ленч подають картоплю, салат або біфштекс, за ними йде печиво з чаєм або кавою.
Безсумнівно, що обід — це найбільший прийом їжі протягом дня. Він складається з кількох страв. На перше можна скуштувати курячий суп з локшиною, грибний суп, або борщ, або рибний суп для різноманітності. Як основна страва підійде м'ясо, курча або риба, наприклад біфштекс або смажена риба, з вермішеллю або картоплею (вареною чи смаженою). Важливо також, щоб на столі були овочі — боби, морква, помідори, огірки. На десерт підійдуть фрукти, сік або чай зі шматочком торта.
У багатьох домах денний прийом їжі вважається основним й увечері вечеря набагато простіша — ковбаса, біфштекс, яйця або просто хліб із сиром, чашка какао або компоту, горіхи.
По неділях існує традиція сімейного обіду. Уся родина збирається за столом, іноді приходять родичі або близькі друзі. Це особливий обід. Ви розстеляєте скатертину, кладете ножі, виделки, ложки. У деяких родинах готують курку чи качку, або ви можете приготувати спеціальну страву з цієї нагоди. Ви можете відкрити пляшку вина, почати з закусок, продовжити супом із м'ясним пирогом, на друге — курка З рисом і овочами. На десерт — морозиво або фрукти. Це гарна традиція, тому що ви не тільки спілкуєтеся зі своєю сім'єю, але й відпочиваєте.