Матеріал до уроку природознавства "Книжечка-виручалочка"

Про матеріал

Даний матеріал можна використовувати на уроках природознавства. Завдання посібника - розширити знання дітей про цікавий навколишній світ, розвинути логічне мислення і творчі здібності. В "книжечці-виручалочці" ви знайдете матеріал до теми "Всесвіт", "Космос", "Чумацький Шлях" та багато інших.

Перегляд файлу

Відділ освіти Корецької райдержадміністрації

Корецький районний методичний кабінет

 

 

Матеріали до уроків природознавства 4 клас (І частина)

Підготувала: вчитель початкових класів

спеціаліст І категорії

D:\My jobs\вчитель\фони для презентацій\рамки\1\103215245_large_content_1_.jpgБойко Ольга Олексіївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сапожин 2017

Завдання посібника розширити знання дітей про цікавий навколишній світ, розвинути логічне мислення і творчі здібності.

 

Посібник укладено відповідно до програми з природознавства для

учнів 4 –х класів

 

Автор-упорядник: вчитель початкових класів

Бойко О.О.

Матеріали обговоренні на засіданні методичного об’єднання вчителів початкових класів Сапожинського НВК «ЗШ І-ІІ ступеня – ДНЗ»

(протокол № ___ від _______________)

 

Рекомендовано до друку і поширення на засідання навчально-методичної ради Сапожинського НВК «ЗШ І-ІІ ступеня – ДНЗ»

(протокол № ____ від _________________)

 

Рекомендовано до друку і поширення на засідання навчально-методичної ради РМК відділу освіти Корецької райдержадміністрації

(протокол №_____ від ______________________)


ЗМІСТ

1. ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ ДО УРОКІВ ПРИРОДОЗНАВСТВА

1.1 ТЕМА. ВСЕСВІТ І СОНЯЧНА СИСТЕМА

1.2 ТЕМА. ЧОМУ НАШУ СИСТЕМУ НАЗИВАЮТЬ СОНЯЧНОЮ?

1.3 ТЕМА.КОСМІЧНІ «СУСІДИ» І «ГОСТІ»ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ

1.4 ТЕМА.НЕПОВТОРНІСТЬ ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ І ЇЇ ПРИРОДНОГО СУПУТНИКА

1.5 ТЕМА.ЗМІНА ПІР РОКУ НА ПЛАНЕТІ ЗЕМЛЯ

1.6 ТЕМА.ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ

1.7 ТЕМА.ДОСЛІДЖЕННЯ ВСЕСВІТУ У НАШ ЧАС

1.8 ТЕМА.ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ

1.9 ТЕМА.ОРІЄНТУВАННЯ ЗА КОМПАСОМ

1.10 ТЕМА.ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ ПЛАНИ МІСЦЕВОСТІ?

1.11 ТЕМА.ЧОМУ ПОТРІБНО ВМІТИ «ЧИТАТИ» ПЛАН

1.12 МІСЦЕВОСТІ ТА КАРТИ?

1.13 ТЕМА.ЧИСЕЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЗЕМЛІ

1.14 ТЕМА.ГЛОБУС

1.15 ТЕМА.ОКЕАНИ І МАТЕРИКИ ЗЕМЛІ

1.16 ТЕМА.ГОРИ

2  ЗАДАЧІ ВІД МАНДРІВНИКА

3 ЦІКАВИНКИ

4 ВПРАВИ

 

D:\My jobs\вчитель\114557677______2x__5_.png

ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ ДО УРОКІВ ПРИРОДОЗНАВСТВА

ТЕМА. ВСЕСВІТ І СОНЯЧНА СИСТЕМА

  •             Учений Піфагор , який жив за дві з половиною тисячі років до нашої ери, вважав, що Земля  -це куля, в якої нема верху та низу. Через двісті років після Піфагора старогрецький учений і філософ Аристотель, вивчаючи будову Всесвіту, а навколо неї обертаються  Сонце і місяць, планети і зорі. Приблизно через п’ять тисяч  років після Аристотеля жив грецький учений Птолемей, який створив свою систему Всесвіту. Він учив ,що всі небесні тіла рухаються навколо Землі в порожньому світовому просторі.
  •             500 років тому всі попередні уявлення про будову Всесвіту спростував  польський учений Микола Копернік. Він після тривалих спостережень і завдяки складним математичним розрахункам довів, що Земля є не ценром  Всесвіту, а лише однією з планет, що обертаються навколо Сонця.
  •             Ідеї Коперніка розвинув у своїх працях італійський учений  Джордано Бруно,який народився в 1548 році. Він вважав, що всесвіт не має центру й меж. Його твердження суперечили поглядам церкви на Всесвіт, і тому його оголосили єретиком, змушували відмовитися від єретичних , поглядів. Але славетний учений не зрікся своїх ідей, за що в 1600 році його заживо спалили на вогнищі.
  •             Зараз створені орбітальні станції. Штучні супутники, які вивчають небесні тіла в космосі.
  •             Освоєння космосу збагачує науку новими знаннями про небесні тіла. Першим у космосі побував радянський льотчик Юрій Гагарін. 12 квітня 1961 року за 108 хвилин він облетів земну кулю зі швидкістю 8 км /с(її називають першою космічною швидкістю).У 1965 році радянський космонавт Олексій Леонов першим вийшов у відкритий космос. У 1969 році  американські  космонавти висадились на Місяць і взяли проби космічного грунту. Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк, який у 1997 році протягом 16 діб працював на орбітальній станції спільно з американськими космонавтами.

 

ТЕМА. ЧОМУ НАШУ СИСТЕМУ НАЗИВАЮТЬ СОНЯЧНОЮ?

  •             Яскравість Сонця останнє тисячоліття збільшилась на один відсоток.
  •             Ще однією цікавою космічною таємницею космосу і Сонячної системи зокрема, є Темна матерія. Вчені підозрюють, що вона несе величезне значення у Всесвіт, проте поки не в силах її розгадати. До селі відомо,що Темна матерія – своєрідний якір, який утримує галактику разом. Виявляється , досліджуючи деякі факти, можна зробити висновок, що Земля також оповита Темною матерією. Це можливо тому, як космічні апарати під час польоту від Землі і до Землі таємничим чином змінюють орбітальну швидкість. Але все ж це всього непрямий доказ і офіційну  заяву поки вчені дати не можуть.
  •             Наша Сонячна система досі залишається величезним згустком таємниць, які вченим ще належить відкрити. Адже вона величезна в порівнянні з нашою планетою і не закінчується Плутоном, як ми звикли думати. Вона тягнеться за межі нашого розуміння на багато тисяч світлових років. Однак з попередніми сторіччями за останні кілька років людство зробило величезний крок у вивченні системи.

 

ТЕМА.КОСМІЧНІ «СУСІДИ» І «ГОСТІ»ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ

 

  •             Планети земної групи Сонячної системи поділені на дві частини – внутрішня і зовнішня області. Планети земної групи розташовуються у внутрішній області (Меркурій, Венера, Земля, Марс).
  •             Газові гіганти Юпітер і Сатурн, а також крижані гіганти Уран і Нептун знаходяться у внутрішній області. Дві області розділені між собою поясом астероїдів. Планети земної  групи складаються з силікатної кори, мантії, металевого ядра. Планети зовнішньої області складаються переважно з водню та гелію.
  •             За Нептуном розташовані два регіони – пояс Кайпера і хмара Огелію хорта.
  •             Пояс Кайпера складається з карликових планеті безлічі дрібних небесних тіл. На значній віддалі від пояса Кайпера розташована хмара  Оорта – дім крижаних комет. Вчені мають незначну  інформацію по даних регіонах, однак, вони сподіваються. Що скоро, коли супутник NASA досягне Плутона, наука рясно поповниться новою інформацією. Комети = космічні тіла, що складаються із заморожених газів, каміння та пилу і розміром приблизно з невелике місто. Коли орбіта  комети приносить її близько до Сонця, вона нагрівається і вивертає пил і газ, внаслідок чого  вона стає яскравішою, ніж більшість планет.
  •             Карликові планети обертаються навколо сонця, як і вісім великих планет. Але на відміну від планет, карликові  планети не в змозі обчислити свій орбітальний шлях. Карликові планети набагато менші, ніж планети (навіть менші ніж супутник землі – Місяць). Найбільш відомою з карликових планет є Плутон.

 

ТЕМА.НЕПОВТОРНІСТЬ ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ І ЇЇ ПРИРОДНОГО СУПУТНИКА

  •             Винахід телескопа дозволив розрізняти дрібні деталі рельєфу Місяця. Перші відносно якісні карти Місяця склали Міхаель ван Лангрен(1645),Ян Гевелій(1647), Джованні Річоллі(1651). Вони ж склали основу номенклатури деталей його поверхні. Їх наступники завдяки вдосконаленню телескопів склали все кращі карти.
  •             З початком космічної ери  обсяг знань про Місяць значно збільшився. Став відомий склад місячного грунту, вчені навіть отримали його зразки, складено карту зворотного боку.
  •             Вперше місяць відвідав радянський космічний апарат Луна и- 2 13 вересня 1959 року. Вперше астрономам вдалося заглянути на зворотний бік  Місяця 1959 рок, коли  радянська станція Луна – 3 пролетіла над ним і сфотографувала невидиму з Землі частину поверхні. Зворотний бік місяця є ідеальним місцем для астрономічної обсерваторії. Розміщеним тут оптичним телескопам не доводилось би пробиватися крізь щільну земну атмосферу. А для радіотелескопів  Місяць слугував би природним щитом із твердих гірських порід завтовшки 3500 км, який надійно прикрив би від будь – яких радіоперешкод із Землі.

 

ТЕМА.ЗМІНА ПІР РОКУ НА ПЛАНЕТІ ЗЕМЛЯ

  •             Давньогрецька легенда «Як з'явились пори року»

Юна прекрасна Персефона була дочкою Зевса й богині родючості Деметри. У неї закохався владика підземного царства  - Аїд – і вирішив викрасти її. Якось Персефона збирала квіти на лузі. Зненацька з -  під землі виросла квітка з чудовим ароматом. ЇЇ пахощі наповнили всю долину. Персефона підбігла до квітки й зірвала її. У ту ж мить земля розверзлась під її ногами…Аїд підхопив дівчину й помчав на своїй колісниці в підземне царство. Персефона встигла тільки зойкнути. Її крик почула Деметра.  Вона поспішила в долину, але там уже нікого не було. Ридаючи , Деметра вирушила на пошуки дочки. Довго блукала по землі, але ніде не могла її знайти. Тоді прийшла вона до бога Геліса.

  - Усе ти бачиш, променистий Геліосе! Ніщо не може зникнути без тебе. Благаю, скажи, де моя донька?

  - Даремно ти шукаєш її на землі, Деметро! Аїд викрав твою дочку й відвіз у підземне царство мертвих. Тепер Персефона королева підземного царства.

  - Стиснулось серце де метри від горя.  Покинула вона Олімп, вдягла темні шати і стала скитатись по землі, проливаючи гіркі сльози. Висохла земля, стали гинути сади, ліси й поля, зникли квіти й плоди.

 - Голод прийшов на землю,і люди, плачучи, волали до богів. Але Деметра не слухала її. Тоді Зевс став просити богиню, щоб   повернулася на Олімп.

   - Не повернуся, поки Персефона не буде зі мною!

  І Зевс послав до Аїда Гермеса, велівши владиці підземного царства  відпустити Персефону. Не міг Аїд противитися волі Зевса. Але, відпускаючи Персефонуна землю, він запропонував їй з 'їсти зернятко граната, і вона з 'їла його. Тепер Аїд знав, що дружина не покине його назавжди, адже гранатове зернятко було символом шлюб назавжди з матірю.  Деметра радісно зустріла доньку і повернулася з нею на Олімп. І знову ожила земля, зазеленіли поля і ліси, зацвіли сади. Пробудилася природа, раділи люди, і все живе славило могутню де метру. Але Персефона не могла залишитися назавжди з матірю. Дві третини року вона живе з нею. А одну третину проводить у підземному царстві зі своїм чоловіком. І тоді знову засмучується Деметра, ллє сльози, а на землі никне все живе й наступає зима. Але от повертається  Персефона до матері – і знову приходить Зміна пір року – вічне і незмінне явище природи.  Причина його полягає у русі Землі навколо Сонця

ТЕМА.ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ

  •             Молочний шлях пов'язаний з ідеєю переселення душ. У Стародавній Індії його називали «Діват – мойя» - Божественний шлях
  •             Словянські народи здавна вирізняли Молочний Шлях з – поміж інших небесних об’єктів. За свідченням польського етнографа Можинського , селяни в різних регіонах  слов 'янського світу за взаємним розміщенням зірок, перш за все Плеяд, Великої і Малої Ведмедиці, Оріона, Молочного Шляху, а також за положенням Венери, визначали не тільки нічний час, а й дати року.  Молочний шлях був важливим орієнтиром , який показував напрям на південь уночі, особливо в далеких мандрах, наприклад, у чумаків.
  •             Серед  українських назв Молочного Шляху  найпоширенішими є Чумацький Шлях, Чумацька Дорога. Відомі також варіанти: Божа Дорога (Божий Шлях), Пташина Дорога, Дорога у Вирій, Зоряна Дорога, Солом 'яна Дорога…Назва «Перунів Шлях» ,наведена В. Ужченком з посиланням на художній текст С. Скляренка, іншими дослідниками вважається сумнівною.
  •             За давніми уявленнями, Молочний Шлях був орієнтиром для птахів – «Гусячою або Пташиною дорогою у Вирій», тобто в теплі краї на зимівлю. За цим дороговказом птахи восени летять на південь, а напровесні повертаються до рідних країв. У народних повір'ях Вирій, або Ірій (Йрій) – не лише місце, куди птахи відлітають на зиму, а й Рай.
  •             Широко відомий грецький міф про те, як прекрасну німфу Калісто Зевс перетворив на ведмедицю, щоб врятувати її від помсти своєї дружини – Гери. Загиблу незабаром від  стріли Артеміди, Зевс підніс Ведмедицю – Каліосто на небо  у вигляді сузір’я Великої Ведмедиці.

 

ТЕМА.ДОСЛІДЖЕННЯ ВСЕСВІТУ У НАШ ЧАС

  •             Сучасні телескопи дають збільшення в 500 разів. Їх установлюють у спеціальних приміщеннях – обсерваторіях. Спостереженнями із  Землі  дослідження небесних тіл не обмежується. Зараз створені  орбітальні станції, штучні супутники, які вивчають небесні тіла в космосі.
  •             Освоєння космосу збагачує науку новими знаннями про небесні тіла. У 1957 році земляни запустили в космос перший штучний  супутник Землі, а згодом і корабель з першою людиною. Першим у космосі побував радянський льотчик Юрій Гагарін. 12 квітня 1961 року за 108 хв/с(її називають першою космічною швидкістю) . У 1965 році радянський космонавт Олексій Леонов  першим вийшов у відкритий космос.  У 1969 році американські космонавти висадилися на Місяць і взяли проби місячного грунту.  Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк, який у 1997 році протягом 16 діб працював на орбітальній станції спільно з американськими космонавтами.
  •             Перший українець у космосі – Павло Попович.  Він побував там ще у серпні 1962 року. Життя в космосі – це найбільша мрія наукової фантастики. Це також мрія, яку багато хоробрих чоловіків і жінок  змогли реалізувати, завдяки численним «шатлам» і місіям на космічній станції, виконаних різними агентствами.

 

ТЕМА.ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ

  •             Сонце більше нагріває південний бік дерев, будинків та інших предметів , то ж слід пам’ятати, що у дерев а з північного боку гілки коротші, а з південного довші та густіші.
  •             Мох, що полюбляє вологу, укриває північний бік дерев та каміння. Гриби, як правило,  ростуть також там , де більше вологи.
  •             Мурашники майже завжди розташовуються з південної сторони дерева, пенька чи куща, адже мурахи люблять тепло.
  •             Квіти, наприклад кульбаби, швидше зацвітають на південному боці пагорбів і галявин. Плоди, ягоди і фрукти також швидше достигають з південного боку, та й трава в засуху швидше пожовтіє саме з цього боку.
  •             З півдня навіть відстань між річними кільцями на пеньку дерева ширша.
  •             Ясна, зоряна ніч – прекрасний час щоб зорієнтуватися по зірках і намітити маршрут на наступний день. Звичайно, головний нічний орієнтир у північній півкулі – Полярна зірка, яка вказує на північ. На ясному зоряному небі неважко знайти сузір’я:Велику і Малу  ведмедиць. Звичайно, у наших пращурів була дуже багата фантазія. На ведмедів ці сузір’я не схожі ні краплі. Це скоріше два «ковші» . Крайня зірка в ручці ковша малої ведмедиці – це і є Полярна зірка, яка практично нерухома, завжди розташована в полярному секторі  неба і вказує точно на північ.
  •             Отже, Полярну зірку ми знайшли і тепер знаємо, де північ. Як же визначити інші сторони світу? Ну, це взагалі просто. Ми стаємо обличчям на північ – за спиною у нас буде південь, по праву руку – схід. По ліву – захід.

 

ТЕМА.ОРІЄНТУВАННЯ ЗА КОМПАСОМ

  •             Яким би великим не був ліс, вважали колись люди, що за кожним його деревом, кущиком, навіть травинкою обов’язково хтось доглядає… Звідси й пішли, напевно, міфи про добрих лісових німф. У грецькій міфології такою німфою була Дріада.
  •             Іменами міфічних героїв називали диких тварин або рослин. Так дістала назву дуже рідкісна вічнозелена рослина, що трапляється тільки в Карпатах – дріада восьмипелюсткова… ЇЇ пелюстки направлені  на основні і проміжні сторони горизонту.

ТЕМА.ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ ПЛАНИ МІСЦЕВОСТІ?

  •             Найпростіші картографічні зображення (перед карти або доісторичні карти) були відомі у первісному суспільстві ще до появи писемності. Вони відтворювали інформацію про навколишню місцевість: місця полювання і рибальства, шляхи кочувань , плани земельних ділянок. Картографічні рисунки найдавніші люди створювали на різноманітних матеріалах – на корі, листках, деревині, шкірі й кістках тварин, камені.
  •             Нині відомо близько 10 картографічних зображень первісних  часів, знайдених на території України. Найвідомішою пам’яткою серед них є рисунок на уламку бивня мамонта, знайденого у 1966році під час розкопок під керівництвом І. Г. Підоплічка на березі річки Росава  біля села Межиріч зображена  місцевість із виділенням річки, рослинності (кущі, ліс). Житла. Це найдавніша пам 'ятка картографії на території України : її створено приблизно 15 – 17 тис. років тому.

ТЕМА.ЧОМУ ПОТРІБНО ВМІТИ «ЧИТАТИ» ПЛАН МІСЦЕВОСТІ ТА КАРТИ?

  •             Першою людиною, яка почала малювати географічні карти з урахуванням кривизни земної поверхні, був фламандський  географ Гер – Хард Кремер (Герард Меркатор). У 1569 році він  буквально  зробив  переворот у картографії, зобразивши земну кулю на поверхні циліндра, розгорнутого  потім у плоский аркуш. Цей винахід мав фундаментальне значення для навігації й надав  більшу допомогу морякам, оскільки це дозволяло легше прокладати шлях і точніше його дотримуватися. До появи морехідних карт Кремера моряки користувалися  портуланами – так називалися карти, на яких позначалися порти й узбережжя, а також робилися метеорологічні , гідрографічні й економічні позначки.
  •             Карта допомогла відкрити острів. Цей випадок трапився в 1924році. У своєму кабінеті працював  видатний учений – В.Ю.Візе.  На його столі  лежав судовий журнал, який вів капітан шхуни «Свята  Анна». Шхуна ця  в 1913році була затерта кригою і тривалий час дрейфувала у Північному Льодовитому океані.  У судовому журналі щодня відмічалися координати судна.  Коли шлях дрейфу шхуни було занесено на карту, Візе звернув увагу на те, що у Карському морі дрейф шхуни не збігається ні з напрямом вітрів, ні з напрямом течій. Що ж стало на перешкоді шхуні, чому вона звернула зі шляху? Вчений вирішив. Що цією перешкодою міг бути тільки острів., якого ніхто ніколи не бачив.
  •             У 1930 році експедиція на криголамі «Селов» , науковим керівником якої був В.Ю. Візе, підтвердила справедливість його  передбачення. У тому  місці, де на карті у 1924 році він поставив кружок, був острів, і немалий. Площа його 228 м2. Він на 22 м піднімався над водою. Тепер цей острів – острів Візе.
  •             Географічна карта допомогла і допомагає медикам у  боротьбі з багатьма  хворобами. У гірських районах люди часто хворіли на тяжку хворобу – зоб. Коли всі райони, де жителі страждають від хвороби, було нанесено на карту, стало зрозуміло, що вона поширена майже виключно в гірських районах. Пізніше  з 'ясувалося, що грунти і води гірських районів бідні на йод, отже, в організмі жителів гір його недостатньо і це спричиняє хворобу.
  •             Карти погоди створюють через  кожні три години. На них умовними знаками позначають температуру і вологість повітря, напрям і силу вітру, хмарність. На цих картах видно, де зароджуються смерчі і в якому напрямку вони рухаються Завдяки цим картам ми знаємо. Яка погода в будь якому куточку Землі. Ці карти допомагають синоптикам  з 'ясувати, в якому напрямку рухаються тайфуни, та попередити про їх наближення  капітанів кораблів і жителів тих районів, над якими вони пронесуться.
  •             Велике значення мають карти для географічних досліджень. Перед тим як вивчити якийсь район країни, географи уважно ознайомлюються з його територією за картами, намічають об’єкти вивчення, прокладають маршрути. Результати дослідження території на місцевості дають багато нових даних, які наносять на карти. Історики за картами вивчають, де проходили кордони держав, де жили різні народи в минулому, які вони будували міста, де пролягали торговельні шляхи. Порівнюючи карти, складені в різні часи, учені дізнаються, які зміни відбулися в природі і в житті суспільства.
  •             Автолюбителі використовують карти автомобільних шляхів із нанесеними на них дорогами, населеними пунктами, установами сервісу.
  •             За картами визначають найзручніші  місця будівництва міст, каналів, електростанцій, прокладання трубопроводів, залізниць, автошляхів.
  •             Геологи з'ясовують за картами райони  пошуків корисних копалин.
  •             Карти потрібні для орієнтування на місцевості у туристських походах, експедиціях.
  •             Із появою електронних карт і  атласів зросли можливості доступу до великих масивів картографічної інформації. Електронні карти містять зображення різних ділянок земної поверхні в різному масштабі, високоякісні ілюстрації, текстову і звукову інформацію.

ТЕМА.ЧИСЕЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЗЕМЛІ

  •             У світі  нині налічується понад 5 тис народів. Вони розмовляють різними мовами, чим відрізняються один від одного. Народ, або етнос, - це група людей, яка історично склалася на основі  спільної території проживання, мови, господарської діяльності, культури й особливостей психічного складу. Представники одного народу можуть жити як у своїй країні так ів інших країнах  світу. Групу людей, які живуть у чужій країні, називають діаспорою(з грецької «розсіювання»).
  •             Найпоширенішими  у світі є 10 мов: китайська, англійська, гінді й урду, японська , арабська, іспанська, португальська, французька, російська, німецька. Ними розмовляють майже 65% усього людства. Українською мовою спілкується майже 50 млн.осіб.
  •             Людство з а зовнішніми ознаками поділяється на три  основні раси – європеоїдну, монголоїдну, екваторіальну. Люди різних рас відрізняються за зовнішніми ознаками, однак природні здібності людини не залежать від її расової належності. Серед  представників  кожної раси є видатні вчені, музиканти, художники,письменники, підприємці, спортсмени.
  •             Сучасне населення України досить різноманітне за етнічним складом. На території  країни живуть представники 110 національностей. Крім українців (близько 75% всього населення), значний процент становлять інші  східно – слов 'янські народи( росіяни. Білоруси), а також євреї, західні і південні слов ' яни(поляки, чехи, словаки, болгари). Серед інших етнічних груп , які компактно проживають на території  України, найчисельніші романомовні  народи(молдавани і румуни). Греки, представники фінно – угорської (угорці, естонці) і тюркської(татари кримські, гагаузи) мовних сімей. Порівняно невелику кількість становлять німці, вірмени, цигани, татари поволзькі, караїми. У країні налічується  : українців – 72,6%, росіян – 21,9%. Євреїв – 0.9%, білорусів – 0,8%, молдаван – 0.6%,поляків – 0,4%, представників інших національностей – 2,8%(дані на 1989 рік)
  •             На Землі Живуть мільярди людей. У 1997 році населення планети налічувало близько 5840000000 чоловік. Згідно з підрахунками ООН станом на 31 жовтня 2011року кількість людей  зросла до 7 мільярдів осіб. Кількість жителів планети постійно збільшується. Вчені підрахували, що кожної хвилини у світі народжується 167 немовлят.  За останні 50 років населення Землі зросло більш як удвічі. До 2025 року очікують, що кількість жителів на землі досягне 8036000000 чоловік. Люди селяться скріз, де вони можуть знайти їжу, воду, які необхідні для життя.
  •             Здавна люди жили на різних материках, в різних природних умовах середовища і тому набули відмінних зовнішніх  ознак (колір шкіри, розріз очей, фора носа). Так виникли раси: негроїдна, монголоїдна, європеоїдна.

 

ТЕМА.ГЛОБУС

  •             Першим виготовив глобус, на якому було зображене зоряне небо ,давній правитель Лівії на імя  Атлас. На його честь учені картографи називають атласами систематичні збірники різних географічних карт. Перші такі збірники рукописних карт були складені давньогрецьким астрономом і філософом Клавдієм Птолемеєм у ІІ ст.. н. е.
  •             Перший глобус Землі створив 1492 році німецький вчений – географ Мартін Бехайм.
  •             Великі географічні відкриття ХVІ ст.. розширили географічні уявлення європейських народів і викликали інтерес до виготовлення різноманітних карт, атласів, глобусів.
  •             У Росії перший глобус зявився у 1713 році. Він був подарований петру І за урятування Тепінгема. Це була копія земної кулі діаметром 3м11см.
  •             На глобусі були позначені усі відомі на той час країни і моря. Всередині глобуса стояли мистецьки зроблені круглий стіл та стільці навколо нього. На стінах глобуса був зображений  небосхиліз сузір’ями. Нині цей глобус експонується в музеї М.В. Ломоносова.

ТЕМА.ОКЕАНИ І МАТЕРИКИ ЗЕМЛІ

  •             Уся площа Землі становить 510 мл.кв. км. Більшу частину цієї території займає Світовий океан, до складу якого входить 4 океани: Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий та їх моря. Свтовий океан займає 70,8% площі поверхні земної кулі. Найбільший і найглибший океан на Землі – Тихий океан(найглибше місце на планеті – марсіанська западина, що має глибину 11022м).
  •             Решта площі планети Земля становить суходіл.
  •             Суходіл Землі поділяється на материки. Материків (континентів) на Землі шість: Євразія, Африка, Австралія, Антарктида, Північна Америка, Південна Америка.
  •             Найбільший острів у світі – Гренландія(2130800км2)
  •             Найбільший континент – Євразія(53400000км2). Африка – 24219000км2. Північна Америка – 24219000км2. Південна Америка – 17832000км2. Антарктида – 14000000км2. Австралія – 7713000км2.
  •             Весь суходіл поділяється на 6 частин світу: Європу, Азію, Африку, Америку, Австралію з Океанією, Антарктиду.
  •             Найбільший материк на Землі – Євразія. Цей материк поділяється на дві частини – Європу та Азію. Умовна межа проходить уздовж Уральських гір та північних схилів Кавказьких гір. На території  Євразії є три теплові пояси: холодний, помірний, жаркий. В Євразії розташована найвища гірська система планети – Гімалаї. Клімат надзвичайно різноманітний – від арктичного на півночі. До тропічного на півдні.  Євразія – найбільш населений материк, тут мешкає 2/3 населення планети. Тваринний і рослинний світ багатий і різноманітний. Тут поширені мохи і лишайники,  ялини. сосни та модрини, тис ягідний, сибірський кедр, дуб, бук, граб, клен, липа, береза, пальми та акації,  росичка, чай, цукрова тростина, банан, хлібне дерево. Корковий та кам’яний дуби, лаврове та суничне дерево. Виноградники, пшениці, горіх, гінко, бамбук, магнолія. З тварин тут поширені білі ведмеді, моржі, тюлені, північні олені, песці, бурі ведмеді. Лосі, тетеруки, вовки, лисиці, ховрахи, полівки, тушканчики та степові птахи, слони, тигри, носороги, мавпи, леопарди, бамбукові ведмеді(панди), гібони, орангутанги, тапіри, махаони, жовтопузики, кобри, беркути, білі лелеки, сайгаки. Лебеді. В Євразії знаходиться найглибше озеро світу – Байкал, а також найменше море – Мармурове та наймілкіше – Азовське.
  •             Першу  карту . на якій були зображені Європа, Азія, частина Африки. Склав давньогрецький  вчений Ератосфен Кіренський (ІІІст. до н.е.). Вона була дуже недосконала. Суша займала більшу частину карти.
  •             Протока Босфор – найвужча міжконтинентальна протока у світі. ЇЇ ширина – 750 – 3700м. Назва означає «бичачий брід» Керченська протока, що з’єднує Чорне та Азовське моря,  - наймілководніша у світі: у її судноплавній частині , глибина становить 5 – 15 м. найбільший у світі архіпелаг – Зондські острови. Він складається з10000 островів.
  •             Найвища гірська система Євразії – Гімалаї – складається з декількох паралельних хребтів, які простягаються з північного заходу на південний схід на 2400км.  Найвищий з них Головний Гімалайський хребет. Тут знаходяться 11 найвищих вершин світу, висота яких перевищує 8000м. Якби каміння гімалаїв розкидати рівномірно по всій поверхні Землі, то її середня висота підвищилася б до 18 – 20 м.
  •             Перше в світі нічне сходження на Еверест здійснили українці Сергій Бершов з харкова та Михайло Туркевич з донецька.
  •             В Євразії знаходиться найвище нагір’я світу – Тибет. Воно охоплює територію близько 2 млн.км 2, що майже дорівнює площі Гренландії. Або чотирьом територіям України. Середня висота Тибету близько 4000м, а деякі хребти підносяться до шести і семикілометрової відмітки. Тибет  - високогірна  пустеля, тут є гейзери і гарячі джерела.
  •             Найбільше вулканів на тихоокеанському узбережжі Євразії. Це вулкани  Камчатки, Курильських, Японських, Філіпінських, Зондських островів. Тільки на Камчатці і Курильських островах зосереджено 199 вулканів, серед яких 67 діючі. Виверження вулкана безіменного на Камчатці в 1955р. було найпотужнішим у ХХст. Попіл, викинутий вулканом, досяг Британських островів.
  •             Африка – другий за розміром материк землі.  Він розташований у жаркому поясі. Тут є пекучі пустелі. густі тропічні ліси і вкриті травою рівнини.  В Африці знаходиться найспекотніше місце на Землі – пустеля Сахара, яку перетинає найдовша річка на планеті – Ніл.  В Афиці переважають високі рівнини – плоскогір’я і плато.  Верхній ярус утворюють гігантські фікуси, трохи нижче ростуть олійна та винна пальма, сейби. Кола.  У нижніх ярусах густо ростуть банани, папороті. Ліберійські кавові дерева, слонові трави, бородані, баобаби, акації, пальми дум, суничники, рокитники, лаврові дерева, олеандри, євфратські тополі, пальми хамеропс,  кедри, туї, ялівець, дуби, клени, троторуси, подокарпуси, фікуси, склерокарії, трихілії, залізні і жовті дерева, капські гостролисті, деревовидні папороті,  вельвічії, алое, молочай, іриси, амариліси, лілії. У саваннах, пустелях і тропічних джунглях живуть зебри, антилопи, жирафи, леви, горили, мавпи, дукери, гієни, бегемоти, носороги, мангусти, медоїди, сервали, сурикати, трубкозуби.
  •             Мадагаскар – це неймовірна острівна держава, яка розташована в Індійському океані і яку дуже часто люди асоціюють  лише з Африканським континентом. А даремно. адже насправді Мадагаскар – це значно більше, адже тут живуть люди з найдавнішою історією, вірою і традиціями, а флора і фауна острова воістину унікальна.
  •             Мільйони років тому острів був частиною єдиної землі Гондвани, а близько 60 млн. років тому відокремився і став першим островом на Землі. Зараз він є четвертим завбільшки після Гренландії, Нової Гвінеї, Калімантана.:його максимальна ширина становить понад 600км, а довжина – 1600км.
  •             Лемури – символ цього екзотичного острова, а аборигени вважають їх священними, бо вірять, що  після смерті душа людини переселяється саме в цих милих створінь.
  •             Місцеві жителі вірять в єдиного бога, якому присягає навіть глава держави. Але бог, за віруваннями, створив і втратив інтерес до світу,  тому тепер всім керують предки.
  •             Ще одна візитівка Мадагаскару – Мертве озеро, назване  так через те, що в ньому немає жодного живого створіння. Також, «мертве» воно через те, що вода в цьому озері чорна, а розташоване воно в глибокій гірській ущелині, яка ніби здавлює озеро з боків. Безліч страшних легенд існує про Мертве озеро, але лише єдину підтвердило саме коріння населення Мадагаскару. В ній йдеться про те, що ще жодна людина не переплила до кінця це озеро.
  •             Африка – другий за населенням материк планети (900млн. чол.)
  •             В Африці проживає 14%світового населення.
  •             На території Африканського континенту розташовано 53 країни.
  •             Лише 31% жителів має середню освіту.
  •             Африка дуже відома своїми багатими родовищами золота і алмазів. Половина видобутого золота і алмазів у світі припадає саме на цей континент.
  •             Площа пустелі Сахара в Африці трохи менша Сполучених Штатів Америки.  Раніше це місце було дуже родючим, але з плином часу і мінливими погодними умовами перетворилося на пустелю.
  •             Баобаб – це дерево, що росте в африканських саванах. Баобаб є одним з найбільш товстих дерев у світі – при середній висоті в 18 – 25 м окружність його стовбура становить близько 10м. Найбільші екземпляри цих видів дерев досягають до 40 – 50 м у діаметрі. За  різними оцінками  тривалість життя  баобабів коливається від 1000 до 3500років. Наскільки велика різниця пояснюється відсутністю річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік дерева. Всі частини баобаба в даний час дуже використовується людиною.  М 'якоть плодів баобаба має величезну поживну цінність, містить багато амінокислот, вітамінів, мікро – і мікроелементів, природних кислот. Листя, насіння і плоди баобаба мають лікувальні властивості. Особливу цінність представляє високоякісне харчове волокно плодів. Жителі саван називають баобаб «деревом  життя». Баобаб – унікальне дерево. Його  величезний стовбур. Роздутий немов бочка, здатний запасати воду в сезон дощів. Він не боїться нічого, навіть піщаних бур, оскільки його коріння добре закріплене в грунті.  У сезон посухи його  листя жовтіє, дерево ніби зменшується і переживає несприятливий час, сповільнюючи свою життєдіяльність. Навіть терміти не можуть пошкодити деревину баобаба – вона просякнута  вологою немов губка. Баобаби приносять людям велику користь. Листя вживають у їжу як приправу, з кори в’ють мотузки, плетуь кошики і гамаки, плоди цінують за смачну м’якоть. Плодами баобаба люблять ласувати і мавпи.  Стовбур старого баобаба насичений нішами, в яких переховуються птиці, рятуючись від піщаних бур або хижаків. Якщо в савані трапляється пожежа, баобаб не горить. Тому що його деревина просякнута водою, і може служити притулком для зміїв та інших дрібних гризунів.
  •             Північна Америка – третій за величиною материк. На її півночі холодно, там багато лісів і озер. На  півдні лежать  спекотні пустелі і густі тропічні ліси. А в середній частині знаходяться  рівнинні степи, які називають преріями. Величезні  скелясті гори оточують материк на заході. Це високі молоді гори Кордильєри із середньою висотою 3000м, найвища точка  - гора Мак – Кінлі(6194м). Більша частина материка розташована в межах помірного кліматичного поясу з холодною зимою й порівняно теплим літом.  Узимку випадає сніг, улітку йдуть дощі, хмарна погода швидко змінюється теплою сонячною. На території Північної Америки спостерігаються  несприятливі погодні  явища – урагани та торнадо (американська назва смерчу). Найбільша на материку  річка – Міссісіпі. Загальна кількість видів рослин Північної Америки становить приблизно 30 тисяч. Рослини континенту часто вражають розмірами і швидкістю свого росту. Тут багато своєрідних видів рослин: гікорія, магнолія, тюльпанне дерево, туя, тсуга, дугласія,  секвоя. Кактуси – найпоширеніша рослина мексиканських пустель.  Майже всі види рослин Євразії зустрічаються на території Північної Америки. Тваринний світ Північної Америки дуже різноманітний, оскільки сам материк розташований практично у всіх кліматичних зонах. У тундрі зустрічається білий ведмідь, північний олень, полярний вовк і заєць. Також поширені американський лось, куниця, ласка, норка, скунс, видра. Серед великих хижаків – бурий і чорний ведмеді, росомахи, вовки, рисі. З гризунів типові ондатра і канадський бобер.  Серед дикобразових характерний великий гризун поркупайн. В основному він живе на деревах. У змішаних і широколистяних лісах є віргінські олені, бабаки, хом 'яки, землерийки.  Також на цій території мешкає представник сумчастих щурів опосум. Південний схід Північної Америки –  місце унікальної фауни. Тут зустрічаються алігатори й алігаторові черепахи. Серед земноводних  примітна жаба – бик. Довжина якої сягає 20 см. Символи безкрайніх рівнин цього материка – бізон і антилопа – вилоріг. Часто зустрічається хижак – степовий вовк – койот. У Кордильєрах мешкають степові козли і барани, а також ведмеді грізлі.
  •             Гренландія лежить в 200 км на захід від Ісландії. Тут немає автотрас і внутрішнє сполучення здійснюється по воді та повітрі. Острів високих гір, величезних блакитно – зеленуватих айсбергів, мальовничих фіордів і голих скель – це Гренландія. Дослідження показали. Що породи, з яких складається острів, відносяться до найдавніших на Землі: за оцінками вчених, їх вік, щонайменше 3700 млн. років. З повітря острів схожий на безкрайню дику пустелю, і лише місцями в нескінченних просторах сліпучо – білого льоду прокльовується чорні зазублені вершини. Але  якщо опуститися  на землю, Гренландія виявляється  островом досить різноманітним: влітку прибережні луки яскраво спалахують – розквітають пурпуровий ломикамінь, жовті маки.: зустрічаються також зарості горобини та берези. Однак центральна частина Гренландії похована під величезною льодовиковою шапкою і взимку і влітку. Ні травинки, ні крихітної квіточки не зустріти там на багато сотень миль.  Гренландія  в десять разів  більша від  Великобританії й становить приблизно чверть території США. Займаючи площу в 2189837кв. км.,вона досягає приблизно 1300км завширшки у найширшому місці. Найбільше враження справляє льодовикова шапка, товщина якої перевищує місцями 10000м і покриває 82%території острова. Вона дає початок величезним льодовикам: льодовик Якобсхавн скидає в море мільйони тонн льоду щоденно, просуваючись зі швидкістю приблизно 1м на годину. Це породжує величезні айсберги, на зразок того, що потопив «Титанік» у 1912році. Льдовикову шапку не вдавалося перетнути до 1888 року, коли великий норвезький мандрівник Фрітьоф Нансен вчинив через неї перехід на лижах. Гренландія – дуже красива і надзвичайно різноманітна земля.  Східний берег більшу частину року буває відрізаний від світу непрохідним льодом, поселень тут трохи і розташовані вони далеко один від одного. Це дозволило великій території  перетворитися на природний притулок  для деяких, що перебувають на межі зникнення , арктичних видів рослин, птахів, тварин. Західний берег може похвалитися найбільшими у світі фіордами, що врізаються в берег майже на 300км. Тут вже живуть люди, тут же знаходиться і столиця НУК з населенням близько 12000чоловік. Багато років Гренландія була датською колонією, але у 1979 році Данія надала острову самоврядування – політичний акт, який здобув популярність як Гренландський гомруль.  Значна частина Гренландії  лежить на північ від Полярного кола, а отже не бачить сонця протягом усіх довгих зимових місяців. Однак влітку Гренландія стає домівкою для величезної  кількості птахів і рослин, які поспішають скористатися 24 – годинним світловим днем. Багато птахів лише гніздяться в Гренландії, відлітаючи   на південь з настанням  зими, хоча куріпка і полярна вівсянка живуть тут весь рік. У Гренландії мешкає найбільший хижак – полярний ведмідь, а також вовки, песці, полярний заєць, північний олень і лемінги.   На півночі Гренландії живуть великі стада вівцебиків. Кудлата шуба яких є надійним захистом від пронизливих арктичних вітрів. У прибережних водах водяться кити і тюлені.   
  •             Долина смерті – «це найжаркіше, найспекотніше і, в той же час, найдивовижніше місце в Північній  Америці. Тут поривчасті вітри гонять пісок вдалину рівниною, повз мес китових, дерев, туди, де виростають дюни…»Саме так описують це таємниче місце. Долина Смерті  представляє собою міжгірну западину в Каліфорнії. Розташовуючись нижче рівня  моря, Долина Смерті  цілком виправдовує свою назву: тут була зафіксована найвища температура в США – 56С. горе тим мандрівникам, яким за нещасливою випадковістю довелося опинитися тут: в Долині Смерті немає цивілізації, і без води і допомоги можна загинути від теплового удару.
  •             Подорож Долиною Смерті була Найтяжчим випробуванням  для перших золотошукачів, які з' явилися тут в 1849 році. Нестача води та спека були смертельним випробуванням для «мисливцім за золотом». А ті, кому вдалося перетнути долину, стали називати її «Долиною Смерті».
  •             У 30 – х роках Долина Смерті отримала статус національної пам’ятки, а в 90 ті роки її територія доповнилася ще 500 тис гектарами землі. Долина Смерті як Національний парк, а саме такий статус вона отримала в 1994 році, включає а себе Долину Саліна, частину Долини Паламінт і території декількох гірських систем. З висоти гори Дантез – Вю  відкривається прекрасний вид на всю долину. Незвичайний вид Долини Смерті  надає її первісна дика природа, незвичайні скелясті утворення, засніжені гірські вершини, розпечені сонцем плато , неглибокі каньйони, пагорби, приховані мільйонами ніжних квітів
  •             Південна Америка – четвертий за величиною материк. Уздовж  його західного узбережжя тягнеться довгий гірський хребет – Анди. Це найдовша гірська система в світі. Південна Америка – найвологіший материк  Землі. Він має густо розгалужену річкову мережу, що зумовлено особливостями рельєфу та клімату материка. Ці особливості сприяють формуванню великих  річкових систем, зокрема найповноводнішої річки світу – Амазонки. У  Південній Америці  є жаркі й холодні пустелі  і великі, порослі травою рівнини. Цей материк є батьківщиною картоплі, помідорів , кукурудзи, арахісу, бавовни, ананасу. У північній частині материка розташовується  вологий екваторіальний ліс(сельва). Там поширені такі дерева. Як какао, гевея, сейба. кебрачо. На околицях півдня, де найхолодніше, мешкає безліч тюленів і пінгвінів.  Виключно в Південній Америці водяться тітікакський свистун і безкрила пірникоза. Тільки там можна зустріти оленя пуду. Мало схожого на інших оленів. Він є рідкісним видом тварини. Занесеним до Червоної  книги, і зустрічається тільки на острові Чілос і на півдні Чілі, в районі моря. Мавпи, жаби змії . серед яких  найбільша – анаконда, поширені на материку. Тут зустрічається альпака. Вікунья, гривастий вовк, гуанако, кінкажу, носуха, оцелот, очковий(андійський) ведмідь, пума, ягуар, ягуарунді. На деревах живуть лінивці, названі так через повільність в пересуванні (не більше 3м за хвилину). У так званих амазонських джунглях дуже багато птахів, більшість з них проживають тільки тут. Місцевою мешканкою є і найменша пташка на планеті – колібрі.
  •             Водопад Анхель ,Венесуела – найвищий водоспад у світі, його висота становить майже 1км. Через розташування у дикій місцевості, про його існування стало відомо в 1935 році. На сьогодні його красою можна помилуватися тільки з повітря.
  •             Озеро Тітікака, Перу і Болівія. Найбільше у світі високогірне озеро і друге по величині на континенті. Для місцевих корінних жителів дане озеро є священним місцем.
  •             Ріка Амазонка – найбільша у світі річка. Її басейн, разом з притоками, займає 405 континенту.
  •             На острові Тринідад , недалеко від Венесуели, знаходиться найбільше озеро натурального асфальту – «Озеро Дьогтю». Воно включає в себе слідуючі компоненти6 бітум, глину, солену воду. Площа даного озера – 45гектарів, глибина – 82 метри. Густина озера настільки велика, що по його поверхні можна ходити. Час від часу з глибини піднімаються сірчані гази. Озеро помалу розширюється в площі.
  •             На даному материку мешкають «скляні жаби». Їхнє черево практично прозоре і через нього можна розглянути серце, печінку, травну систему. Сам  колір жаб є світло – зеленим.
  •             Цікаві факти про Південну Америку розкривають секрет довголіття жителів її прибережних країн. Як стверджують вчені, вживання в їжу морських продуктів і унікальні природні умови материка сприяють розвитку розумового потенціалу та зміцненню здоров 'я людей.
  •             Найбільша країна Південної Америки – Бразилія. Вона славиться пишними карнавалами та виступами різних шкіл самбо.
  •             Біля берегів цього континенту знаходиться відомий морякам всього світу природний маяк Іцалко (Исалко).  Насправд,і це вулкан, висотою близько 2 км.  Кожні 8 хв тут виливається магма і піднімається 300 метровий стовп диму. Надійність такого маяка перевірена безперервною 200 – літньою роботою вулкана.
  •             Пампа (пампаси) являє собою високо травний степ переважно субтропічного поясу. Ця природна країна простягається від Атлантичного океану й Ла – Плати, що впадає в нього до гірських хребтів Анд. Біля затоки Ла – Плата рівнина пампи обривається крутим уступом заввишки близько 30м.
  •             Слово «пампа» має індійське походження, мовою племені кечуа воно означає «рівні простори, порослі травою й позбавлені деревної рослинності». Це досить точно  характеризує колишній пейзаж цієї частини Південної Америки (в основному територія сучасної Аргентини).
  •             Ссавці південноамериканського степу представлені невеликим видовим складом. Із жуйних тварин  характерний пампаський олень, із сумчастих – опосум, нутрії, броненосці..
  •             Найбільшими місцевими хижаками є пума і ягуар. Пума становить серйозну загрозу для коней, овець, рогатої худоби, оленів, пекарів, тапірів.
  •             На Південь від 40 – ї паралелі, на далекому краї Південної Америки й усього світу, більш ніж на 2 тис. км простягається Патагонія. Патагонія – це відкриті вітрам великі простори із суворим кліматом і бідною рослинністю, що розташовується від Атлантичного узбережжя на сході до західних підніж південних Анд. Воно є продовженням пампи. Але річна сума опадів є значно меншою, не перевищує 200мм, тільки на крайньому півдні й поблизу Анд вона збільшується до 500мм. Якби   не  було Анд, що перехоплюють майже всю вологу, яку несуть західні вітри, клімат Патагонії мало відрізнявся б від клімату Англії, що лежить у тих самих широтах.
  •             Основна частина цієї природної країни перебуває в зоні західних вітрів. Про їх міць й тривалість свідчать дивні форми нечисленних дерев. Постійні вітри хилять і сплутують їх гілля найбільш вигадливих форм.
  •             Для жителя помірних широт вічнозелений ліс – це незвичайний ліс. Тут не буває осені, не жовтіє  і не опадає листя, не йде сніг і немає весняного цвітіння. У сельві квіти можна зустріти й   узимку, й улітку.
  •             Хінне дерево набуло популярності завдяки своїй корі, якою індіанці здавна лікували малярію. Європейці довідалися про його цілющі властивості ще в ХVІ ст.
  •             Андський кондор живе в гірських районах Анд, улаштовуючи гнізда на висоті 5000м. Незважаючи на те. Що довжина його тіла дещо менша, ніж у каліфорнійського кондора, розмах крил (74 – 310см) він значно перевершує свого родича. До того ж він важче – вага самців досягає11 – 15кг.Андський кондор відіграє важливу роль у культурі місцевих народів і вважається національним символом кількох латиноамериканських держав.
  •             Пустеля Атакама в Чилі – най посушливіше місце на нашій планеті. У 1971 році тут уперше за 400 років був дощ.
  •             Австралія – найменший континент. Тут спекотний клімат. На цьому материку мешкають звірі, які вилуплюються із яєць: качкодзьоб та єхидна. Австралія – найсухіший материк, половину його займають пустелі. До таких умов пристосувалися рідкісні рослини – евкаліпт, пляшкове дерево, а також тварини – коала, кенгуру.  В Австралії зустрічаються більше 500 видів акації. Широко представлені деревовидні папороті, казуарини, араукарії, пляшкові дерева, трав 'яні дерева, спині – фекси.  Прибережні території материка(крім західних) зайняті вологими лісами.  Серед тварин тут поширені комбати, дінго, квоки, тасманський диявол. Австралія – батьківщина такої незвичайної безкрилої пташки, як ківі.
  •             Австралія – найсухіший континент на землі. Посухи тут можуть тривати кілька років поспіль.
  •             У Південній Австралії знаходится найбільше у світі пасовище. Воно називається Анна Крик і площа займає 34 км2. Вражаюче, але площа пасовища здатна покрити всю територію Бельгії. Така територія здатна випасати приблизно 16000 голів великої рогатої худоби. Однак, в даний час ця кількість скортилася всього до 2 тис голів у зв’язку з посухою.
  •             Існує помилкова думка, що найбільше місто в світі Сідней є столицею Австралії. Це не так. Між Мельбурном і Сіднеєм був досягнутий компроміс, у якому столицею обрали Канберру. Вона розташовується від Сіднея на відстані 248км. І від Мельбурна – 483км.
  •             Найбільшим на Землі кораловим рифом вважається великий Барєрний риф. Це найбільше органічне формування  на Землі, оскільки його довжина досягає 2000км. Цей риф знаходиться біля берегів Квінсленда, в Кораловому морі.
  •             У той час , коли Австралія була виявлена Великобританією, прийняли рішення використовувати це місце для того, щоб тримати тут тисячі в’язнів. На континент почали переправляти160000 ув 'язнених британців. Багато хто не пережив довгий переїзд в корабельних трюмах, що тривав 8 місяців. А ті що вижили , стали першими жителями цієї країни. На сьогоднішній  день 25% всіх жителів Австралії є предками злочинців.
  •             В австралійських Альпах випадає більше снігу, ніж у Швейцарських. З півночі на південь, через Квінсленд, Південний Уельс. Вікторію, на 3500км розтягнувся великий вододільний хребет. Австралійські  Альпи є його частиною. Взимку тут випадає дуже багато снігу,його кількість перевищує кількість опадів, які випадають в Швейцарії .
  •             В Австралії існує служба під назвою «Літаючий доктор». Ця служба призначена для того, щоб надавати невідкладну допомогу жителям, які проживають у віддалених регіонах. Організація некомерційна, часто рятує життя людям, які не мають можливості дістатися до лікарні.
  •             Австралія є домом для 100 млн. овець. Дивно, що овець у цій країні в 5 разів більше, ніж жителів. А проживає на території Австралії  лише 20 мл. громадян.
  •             Австралійська Антарктична територія – частина Антарктики. Вона перейшла у правління Австралії. Від Великобританії в 1933 році. Площа, яка належить Австралії дорівнює 5900000км2.
  •             Найдовший паркан у світі будувався протягом 5 років, з 1880 по 1885 рік, для захисту від вторгнення собак Дінго в південно – східну частину Австралії, яка є родючою. Завдяки цьому паркану були захищені отари овець південного Квінсленда. Довжина огорожі – 5614км.
  •             Антарктида – найхолодніший материк Землі. Більша його частина – замерзлий океан. Постійного населення тут немає. На цьому материку  колоніями живуть пінгвіни. А Антарктиді розташовано багато науково – дослідних станцій. Є серед них і українська. Вчені з усього світу спостерігають за погодними умовами. Вимірюють товщу криги, та вивчають дику природу.  У прибережних  водах мешкають тюлені, морські слони, морські леопарди.  В  антарктичних морях багато китів, серед них і найбільші тварини світу – сині кити. Завдовжки близько 33м і масою до 150 тонн. Поширеним є птах альбатрос, який  супроводжує судна. Багато тут і інших птахів – буревісників, мартинів, бакланів, які на скелях влаштовують пташині базари.
  •             Тихий океан був відкритий у 1520році під час першої навколосвітньої експедиції, яку очолював португалець Фернан Магеллан. Обігнувши першим із європейців Південну Америку, він здійснив перехід через величезні водні простори та незабаром  переконався. що це – невідомий новий океан. Оскільки погода під час плавання сприяла мандрівникам, Магеллан назвав його Тихим.
  •             У водах океану біля  узбережжя Північної Америки є велетенські водорості, які щодня виростають на 30 – 60 см. Тут росте й найдовша в світі водорость, довжина якої  становить близько 60 см, окремі її екземпляри досягають 150 м. На півночі та півдні тихого океану бурі та червоні водорості часто утворюють справжні зарості – «підводні ліси», де росте ламінарія, яку в побуті називають «морською капустою».
  •             У водах Тихого океану можна побачити синьо – жовтого Синекольчатого восьминога – одного з найагресивніших представників різноманітної фауни великого океану.
  •             У Японії, на водах Тихого океану , будують сучасний ковчег. На плавучому острові люди зможуть врятуватися під час кінця світу.
  •             На дні Тихого океану виявлені мікроби, до яких не потрапляє сонячне світло, а дихають вони азотом. Ця новина була б не такою цікавою  - якби не те, що ці бактерії живуть на землі близько трьох мільйонів років і являються найдавнішою формою земного життя.
  •             Найшвидший морський савець – касатка. В 1958 році  при спостереженні за касаткою в північно – східній частині Тихого океану було встановлено, що вона пливе із швидкістю 55, 5 км/год.
  •             Найважчий    ссавець – блакитний кит. Самка блакитного кита вагою 190 т і завдовжки 27,6м була спіймана у водах Антарктики 20 березня 1947 року.
  •             Найбільший зубастий ссавець – кашалот. Нижня щелепа завдовжки 5 м, виставлена в Британському музеї, належить самцю, довжина тіла якого , як вважається, досягла 25,6 м. Щонайдовштй точно зміряний кашалот, що досягав 20. 7 м в довжину, був спійманий влітку 1950 року поблизу курильських о – вів, в північно – західній частині  Тихого океану.
  •             Найвища зареєстрована морська хвиля мала висоту 34 м від підошви до гребеня. ЇЇ зміряли з корабля. що йшов з Маніли на Філіпінах в американське місто Сан – Дієго в ніч з 6 на 7 лютого 1933 року. В цей час бушував ураган, швидкість якого досягала 126 км\год.
  •             Найвища сейсмічна хвиля цунамі(японське слово «цу» означає «що, переливається через  край», а «намі» -« хвиля») спостерігалася біля острова Ісі – гакі  біля Японії 24 квітня 1771 року. ЇЇ висота сягала 85 м. Вона розкидала 750 тонн коралів на відстань більше 2,5 км. Ця величезна  хвиля рухалася з швидкістю 750 км/год.
  •             100 тисяч років  тому на узбережжя Гавйських островів  обрушилася океанська хвиля заввишки до 300м.  На думку вчених , вона виникла внаслідок падіння гігантського метеорита або в результаті  виверження підводного вулкана.
  •             Атлантичний океан – найтепліший серед океанів. Він дуже солоний. Тільки в ньому розташоване море без берегів, яке має надзвичайно прозору воду. Це Саргасове море. Предмети видно в ньому до глибини 66,5м. На дні океану ростуть бурі, червоні, зелені й інші водорості.
  •             Атлантика заселена різними видами тварин. У холодних полярних водах зустрічаються кити, тюлені, моржі, морські котики, у теплих водах  мешкають морські їжаки, акули, морські черепахи, дельфіни, риби – папуги й інші тварини. Більша частина вилову риби припадає на північну частину океану. Виловлюють тут тріску, оселедець,морського окуня, скумбрію, мойву. Крім риби. В океані здійснюють вилов крабів, кальмарів, омарів, устриць, лангустів.
  •             Легенда про Атлантиду. Понад  дві тисячі років існує легенда про загадкову країну – Атлантиду, в якій жив мудрий і щасливий народ. Проте він не витримав, на жаль, випробувань гарним життям і розпалив у собі жадібність і потяг до завоювань. За що і був покараний богами, причому жорстоко: за один день і лиховісну ніч, як оповідає легенда, Атлантида разом зі своєю прекрасною столицею і численним и жителями зникли в глибинах океану. Ця трагічна подія відбулась нібито 12 тисяч років тому. За однією із версій  Атлантичний океан саме від Атлантиди запозичив свою назву.
  •             Легенда про Атланта. Атлантика була єдиним реальним океаном, відомим жителям Європи в античні часи. За уявленнями стародавніх греків, океан оточував  Землю з усіх боків. Грецькі мудреці вважали, що з океану сходять і в нього ховаються всі світила – Сонце, Місяць, зірки.  За грецькою міфологією, там, на крайньому заході, за високими горами, в щасливій країні  Аркадія жив титан Атлант, який тримав на своїх плечах небесне склепіння.
  •             З ім'ям цього титана  і весь водний простір  на захід від Європи почали називати  Атлантичним океаном.
  •             Тільки в Атлантичному океані можна  зустріти велику морську течію під назвою Гольфстрім. Завдяки цій течії тепла вода несеться з величезною швидкістю, за 1 секунду тут протікає близько 50 млн. кубометрів води, тобто набагато більше , ніж одночасно в усіх річках світу. Такої енергії вистачило б на  виділення тепла для 1 мільйона атомних електростанцій.
  •             Вчені дійшли висновку, що приблизно 2 – 3 мільйони років тому у Північному морі і у водах північної частини Атлантичного океану  мешкав незвичайний  вид дельфінів, який отримав назву Platalearostrum  Hoekmani.  Представники даного виду виділялися високим чолом та носом у формі ложки. Доказом цього є знайдені останки дельфінів на морському дні., а вперше  частини скелету цих морських ссавців вдалося знайти рибалкам у 2008 році.
  •             На думку вчених, вид є близьким родичем чорних дельфінів, але по зовнішньому вигляду  давній  морський ссавець дуже відрізнявся.
  •             Згідно проведених підрахунків, довжина дельфінів сягала приблизно 6 метрів, і, швидше за все, цей вид був хижим.
  •             Індійський океан за розмірами займає третє місце серед усіх океанів планети.  У водах океану атлантичному океані можна виловити  риб, які вважаються вимерлими десятки мільйонів років тому. Рослинність Індійського океану подібна до рослинності інших океанів – це різні види водоростей.  Океанічні води  населяють різноманітні риби: акули, скати, анчоуси, летючі риби, тунець. Спостерігаються інші морські  мешканці:  молюски, краби, лангусти, морські змії.
  •             У водах океану існують організми. Які світяться вночі. Унаслідок бурхливого розмноження органічного світу вода іноді починає «цвісти», змінюючи при цьому свій колір (Звідси назва Червоне  море).
  •             Індійський океан відомий запасами нафти, газу. Найбільшим постачальником нафти є район Перської затоки. У зв’язку з інтенсивним  видобутком нафти та газу на півночі Індійського океану його води часто забруднюються  нафтопродуктами. Це створює серйозну загрозу  для всього живого в океані, а також для населення узбережних  районів.
  •             Найдовша протока у світі  - Мозамбікська, яка відокремлює Африку від о. Мадагаскар. Довжина цієї протоки 1760 км. Вона є також однією з найбільш широких проток. Так найменша її ширина 4222км, а найбільша – 925 км.
  •             Найбільша у світі затока – Бенгальська – знаходиться в Індійському океані.  Її площа  близько 2191 тис .км.2, найбільша глибина4519 м. У ній може розміститись чотири таких країни, як Україна.
  •             Найбільш солоні води серед морів – Червоне море(до41%) й Перська затока(37 – 39%). У «гарячій солоній плямі» Червоного моря  на глибині більш ніж 200м солоність перевищує 270%
  •             Червоне море – найтепліше море планети. Середні температури води в лютому  +18С на півночі, і 27С на півдні. У Червоному морі найтепліші глибинні води Світового океану. Це пов’язано з високим підводним порогом Баб – ель – Мандебської протоки. Яка з’єднує Чорне море з відкритим океаном. Поріг заважає проникненню в море глибинних холодних вод з Індійського океану.
  •             Найдовший штучний  морський канал – суецький в Єгипті. Канал проходить  по низькому піщаному Суецькому перешийку і тому не має шлюзів.
  •             Найбільші  черепахи на Землі. На одному з Сейшельських островів, що в Індійському океані, збереглися велетенські слонові черепахи завдовжки 1,5 м. Їх тут два види: панцерна і їстівна. У панцерної м'ясо вважається отруйним і її цінять за панцер. Їстівну черепаху називають ще зеленою, оскільки жир у неї зеленого кольору. Із мяса зелених черепах готують знаменитий черепаховий суп.
  •             Страшна манта. У тропічних водах Індійського океану мешкає великий скат манта, який в діаметрі досягає 6 – 7 м і має вагу 1.5 – 2т. це тропічна риба , чорна зверху і біла знизу. плоска, з двома великими рогами на голові. Скат увесь час перевертається у воді і тому змінюється його колір – від темного до білого. Коли манта пливе тихо на поверхні моря або лежить нерухомо , то його можна сприйняти за маленький острів.  Інколи манта  повністю вистрибує із води, та потім з громом падає  знову на її поверхню, так  що приголомшливий  сплеск чути на значній  відстані. Учені вважають, що таким шляхом манта глушить дрібну рибу, якою живиться, окрім раків і креветок.
  •             Бідний природний світ Північного Льодовитого океану дуже своєрідний. Одна з його  особливостей – гігантизм. Тут трапляється найбільша медуза – ціанея, яка в діаметрі  сягає 2м, а щупальці її витягуються до 20м. У холодних водах океану життєві процеси уповільнюються. Що зумовлює значну тривалість життя його мешканців. Наприклад, мідії живуть до 25 років(для порівняння – у Чорному морі тільки 5 років), тріска – близько20 років, а камбала – 40 років.
  •             Подорожувати на кораблі водами Північного Льодовитого океану небезпечно , оскільки можна пошкодити корабель об айсберг. Прикладом  такого  випадку є трагічна доля Титаніка.
  •             Якщо колись настане момент, в який розтануть всі льоди цього найхолоднішого  океану, то  всі прибережні зони опиняться під водою. а відмітка світового океану стане вище більш ніж на 10 м.
  •             Під холодними водами Північного Льодовитого океану приховано приблизно 25 відсотків світової нафти.
  •             Моряки, плаваючи в Північному Льодовитому океані , не раз спостерігали таке унікальне явище, як «льодове  небо», що виникає в той момент, коли світлові промені, потрапляючи на крижану поверхню. Відбивалися від нього і проектувалися в небо. Утворюючи в ньому вигадливий крижаний візерунок.
  •             Завдяки людям, в океанських водах попадається величезне число виробів з поліетилену та іншого сміття.
  •             Активна господарська діяльність людини спричинила значне забруднення вод Світового океану.

ТЕМА.ГОРИ

  •             Вважається, що чим вище піднімаються гори. Тим більше вони руйнуються. Насправді висота гір залежить від виду гірських порід . які їх складають, та швидкість піднімання (зростання гір). Гори, складені нестійкими породами(піщаник), швидко руйнуються  і, незважаючи на їх «молодий вік», мають округлі вершини та є відносно невисокими. Гори , складені переважно гранітами, можуть здійматися на висоту до 900м. Згідно за розрахунками, для того, щоб гори зруйнувалися та на їх місці утворилася рівнина, необхідно близько 22млн. років.
  •             Найвищою горою суходолу є Еверест(8848м), що дістала назву на честь керівника індійської топографічної служби англійця Джорджа  Евереста. Друга назва гори – Джомолунгма, перекладається як «Богиня мати світу» або «Мати богів Землі». Але за відносною висотою найбільшою  на Землі є  не Джомолунгма, а згаслий вулкан  Мауна Кеа(«Біла гора») на Гаваях. Якщо вимірювати її від підводної основи (глибина понад 5 тис м) до вершини, то загальна висота становить 10203м, із яких лише 4205м височать над рівнем моря. Останнім часо виявили ще вищу гору – 10672м, але її вершина показується  над поверхнею води лише на 12см під час відливу. Гора, розташована в тихому океані поблизу Каролінських островів, що не має назви.
  •             «Дахом» Америки та всієї Західної півкулі вважають гору Аконкагуа заввишки 6960м, а найглибша улоговина(-392м)землі розташована в Південно  -Західній Азії та зайнята  Мертвим морем.
  •             Із давніх часів у горах жили люди, пристосовуючиь  до складних природних умов. Археологи знаходять малюнки стародавніх людей на висотах понад 3 тис.
  •             Стародавня столиця інків Мачу Пікчу розташовувалась в Андах на вершині заввишки 6000м. Сучасна столиця Мексики – Мехіко лежить на висоті 2240м, столиця Еквадору – Кіто – на висоті 2818м. Із давніх давен горами проходили торговельні шляхи. Наприклад Великий шовковий шлях пролягав через Памір. А караванний шлях з Індії до Тибету – через Гімалаї. Через знамениті альпійські перевали Сен Готард і Сен Бернар йшли дороги, що сполучали країни Європи. У ХІІІ – ХVІст. Монахи одного з монастирів на перевалі Сен Бернар вивели широко відому на сьогодні породу собак  - рятівників. – сенбернарів. Вони розшукували заблукалих подорожніх та рятували їх, зігріваючи своїм теплом.  В Андах на висоті 5000м до наших часів збереглася  ділянка  Царської дороги, побудованої інками ще задовго до відкриття материка європейцями. Дорога цієї вимощеної дороги  складала понад 5000м, а ширина – 8 м . Гори завжди приваблювали спортсменів, туристів, лижників. У 1796 році була вперше підкорена  найвища вершина Альп – гора Монблан(4807м), і тоді вид спорту  - підняття на вершини. Отримав назву  альпінізм. У 1953 р. житель Непалу Норгей Тенцинг і громадянин Нової Зеландії Едмунд Хілларі  підкорили «третій полюс»  Землі – Джомолунгму.

 

 

 

 


ЗАДАЧІ ВІД МАНДРІВНИКА

 

Перед кожною людиною стоять важливі завдання, які вона покликана виконувати впродовж свого життя. І поки ти ще маленький, треба навчитися бачити красу великого і складного світу, серцем полюбити його і робити добро на Землі. Тому змалку вивчай природу, придивляйся, прислухайся, захоплюйся, запам’ятовуй і дивуйся.

           (За Н. Красоткіною)

1.На території України мешкає приблизно 46 млн.  осіб,на території Польщі – 11млн. осіб менше. Росії – на 108 млн. осіб більше, ніж Польщі. Скільки всього мільйонів осіб мешкає на території цих трьох держав?

2.Площа озера Сасик 210м 2, а озера Ялпуг – 149м2. На скільки площа Ялпуга менша за площу Сасика?

3.Налічується 12 морів Тихого океану, по9 – у Північному Льодовитому та Атлантичному океанах, 5 морів – у Індійському. Скільки всього морів світу?

4.Американський фермер засадив дві ділянки землі овочами. Обидві ділянки мають прямокутну форму. Периметр першої ділянки дорівнює 240м. Периметр другої ділянки – 320м. Ширина ділянок однакова. Знайди довжину першої і другої ділянки.

5.Висота однієї з єгипетських пірамід – 100м. Це у 8 разів менш, ніж периметр квадратної основи піраміди. Знайди довжину сторони основи піраміди.

6.У наборі – 8 цукерок  «Кара – Кум». 9 «Ананасових» і 5 цукерок «Тропіканка». Скільки цукерок у 6 таких коробках?

7.Петрик учив розмовляти своїх трьох папужок: Кешу, Чубчика, Лимончика. За три роки Кеша вивчив150 слів, Чубчик – у 3 рази менше, ніж  Кеша, а Лимончик – у 2 рази більше, ніж Чубчик. На скільки слів більше знає Кеша, ніж Лимончик?

8.Австралійський фермер вирішив огородити прямокутну ділянку землі парканом. Скільки метрів паркана потрібно. Якщо ширина ділянки – 50метрів. А довжина – 80 метрів?

9.Найхолодніше місце на землі – Полюс Недосяжності в Антарктиді, де середня температура повітря дорівнює  -58С. На скільки градусів вища середня зимова температура у твоєму місті (селі), ніж середня температура повітря на Полюсі Недосяжності?

10.Кожного року пінгвінам доводиться проходити 90 км до місць свого гніздування, а потім повертатися назад на узбережжя з пташенятами. Шлях якої довжини пройде пінгвін за 5 років?

11.Улітку на полюсі день і ніч тривають по 24 год. На екваторі ж день завжди дорівнює ночі. А саме – кожний по 12год. У скільки разів день коротший на екваторі, ніж на полюсі влітку?

12.Новонароджене слоненя важить 120 кг. Знайди чверть його маси.

13.Знайди половину своєї маси.

14.Довжина китової акули складає половину довжини синього кита. Знайди довжину китової акули, якщо довжина синього кита – 30м.

15.Який діаметр глотки китової акули, якщо він складає десяту частину метра?

16.Трійка коней пробігла за годину 27 км. Скільки кілометрів пробіг кожен кінь?

17.В Африці росте дерево, плоди якого схожі на гарбузи, а смаком нагадують картоплю. Одне дерево може прогодувати протягом року трьох людей. У селищі живе 75 людей. Скільки таких дерев потрібно селищу, щоб прогодуватися протягом року?

18.Страусове яйце має масу 1кг500г. На скільки грамів яйце страуса важче за куряче яйце масою 62г?

19.Найбільша річка у світі – Ніл. Її довжина6671км. А найбільша річка Європи Волга має довжину 3690км. Постав запитання.

20.Скільки кілометрів подолає кенгуру за 3год. Якщо рухатиметься зі швидкістю 46км/год?

21.Щоб кенгуру не шкодили посівам, австралійський фермер обніс ділянку городу квадратної форми огорожею завдовжки 3600метрів. Знайди сторону ділянки.

22.Кожен із семи кенгуру з'їв однакову кількість морквин. Загальна кількість морквин виражається трицифровим числом 3…0. Знайди кількість з їдених кожним кенгуру морквин.

23.Довжина Дніпра – 2200км. Довжина Волги – на 1300км більше, а довжина Дунаю – на 700км менша, ніж довжина Волги. На скільки кілометрів коротший Дон від Волги, якщо його довжина 1870км?

24.З городу принесли 20 огірків, помідорів – у 4 рази більше, ніж огірків, а морквин – стільки, скільки помідорів і огірків разом. Скільки морквин принесли з городу?


ЦІКАВИНКИ

  •              Висота Великої Китайської стіни подекуди сягає 10м.
  •              Трипалі  лінивці проводять усе життя догори ногами. Вони висять на дереві, зачепившись за гілку довгими вигнутими пазурами. Рухаються лінивці дуже повільно й можуть прожити на одному дереві багато років.
  •              Фламінго серед тисячі пташенят упізнає голос свого.
  •              Сучасні цифри запозичені з індійської нумерації, про яку докладно розповідав середньоазіатський математик  Аль – Хорезмі. А оскільки його праця була написана спільною для усього мусульманського світу арабською мовою, то за індійською нумерацією закріпилась неправильна назва – «арабська». Тодішні цифри виглядали так:
  •              Кенгуру розвиває швидкість до 48 км/год.
  •              Коала – маленький австралійський сумчастий ведмедик. Живе він на деревах і харчується виключно молодим листям евкаліпта. Тому в жодному зоопарку країни ви не зможете побачити цю тварину.
  •              В Австралії немає копитних, приматів, хижаків(крім завезеної дикої собаки дінго).
  •              Лише в Австралії водиться двоякодихаюча риба неоцератод.
  •              Тимчасове населення Антарктиди складають близько п’ятдесяти осіб – учені й дослідники з 18 країн світу.
  •              Вулканічний попіл – чудове добриво:від нього грунт стає таким родючим, що люди згодом збирають зі своїх полів небувало щедрі врожаї.
  •              Найкоротша в світі річка протікає а США. Вона тече з озера Девіле у Тихий океан. Її довжина 37 м. У річки – коротульки й ім'я коротке вона називається Ді.
  •              Домашня бджола встигає облітати 7тис.квіток.
  •              Джміль, оса, метелик ледь встигають облітати 300 квіток.


ВПРАВИ

1.Склади кілька речень зі слів, які починаються з однієї букви. Підкресли підмет і присудок. Наприклад: Левеня ловило лапою листок липи……

2.Знайди в реченнях назви тварин. Випиши. Підказка:Поєднай слова які стоять поряд (засолити гриби)

Дівчаткам балакати не заборониш.

Час козаку збиратися у дорогу.

Ми завжди вітаємося з учителем уранці.

Рома впав у калюжу.

Хозе брав уроки музики.

Мама вирішила засолити гриби.

Густий молочай заважає картоплі рости.

 

3. Доповнити речення, використовуючи слова з довідок

Зберіться у весняний…………………….

Прислухайтеся. І ви почуєте справжні лісові……………….. Ось проспівала…………………………………Наче скрипка.

Дзвінкоголосий………………………………………..заливається. як сопілка.

……………………………..б'є у стовбур, наче справжній бубнар. Полохлива……………………………..тріщить, як тріскачка.                         

………………………………… і той підсвистує, наче…………………………………у байці.

(грак, соловейко, сорока, іволга, ліс, півень, хорали, дятел)

4. Проаналізуй вірш

                                  СОЛОВЕЙКО

                           Ви чули як співає соловейко

                           В зеленому калиновім гаю,

                           Вплітає голос і серденько

                           В весняну пісеньку свою

                           А потім заспівають солов’ята.

                           Їх будуть  слухать небо і земля.

                           Їх буде слухать наша біла хата.

                          Бабуся, сонечко і я.

5. Розвяжи кросворд «Найдовший удав»

Остання буква попереднього слова є початком наступного.

1.Подарунок за виграш.

2.Найбільша смугаста тварина.

3.Найбільший морський птах.

4.Найбільший птах, який не літає.

5.Найбільша тварина на суші.

6.Найгостріший столовий прибор.

7.Тварина з дуже довгою шиєю.

8.найдовша змія.

9.хижа морська риба.

10.Найспекотніший континент.

11.Дуже великий океан.

12.дуже пекучі ліки. Якими обробляють рани.

13.Дуже розумна морська тварина.

14.Найважча тварина з рогом на носі.

15. Найбільша мавпа.

6. Заміни виділені слова антонімами. Запиши.

Бегемот живе й на суші, й на воді. Він має ЛЕГКИЙ тулуб на ДОВГИХ ТОНКИХ ногах. Голова майже без шиї, МАЛА,ЛЕГКА. Малюк бегемот важить МАЙЖЕ 3 тонни. Незважаючи на таку вагу, бегемот ПОГАНО плаває і ВИРИНАЄ.

 

docx
Додано
17 лютого 2018
Переглядів
2260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку