Матеріал до уроку "Римська архітектура" 6 клас історія

Про матеріал
Матеріал до уроку "Римська архітектура" 6 клас історія. Даний матеріал допоможе у підготовці до уроку, може бути використаний як роздатковий матеріал чи для самостійного опрацювання учнями.
Перегляд файлу

Що таке архітектура? Як у людини з’являється інтерес і любов до архітектури й загалом уважне ставлення до рукотворного світу, що нас оточує?

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image197.jpg

Вид на Давній Рим. Реконструкція.

Архітектура, або зодчество, - це мистецтво і наука будувати, проектувати будівлі та споруди, а також сукупність будівель і споруд, що створюють середовище для життя і діяльності людини.

Архітектура Давнього Риму дуже цікава. Вона сформувалася як самобутнє мистецтво до 4-1 століть до н. е. Пам’ятки архітектури Давнього Риму зараз, навіть у руїнах, підкоряють своєю величністю. Римляни поклали початок новій добі світового зодчества, у якому основне місце належало громадським спорудам.

Важлива роль у становленні римської державності та культури належить етрускам - племенам, які жили на території сучасної Тоскани (області Італії зі столицею у Флоренції). Вони були досвідченими хліборобами і майстерними ремісниками, будували міста, викладали вулиці бруківкою, мали гарну систему каналізації, безліч храмів на кам’яних фундаментах і палаців. Житлові будинки та палаци мали зручне планування: кімнати відпочинку, приміщення для бесід, розваг, побутового призначення. Усередині будинку були дворики - сади з лавками і фонтаном, куди господар запрошував друзів. Храми будували на честь богів, для жертвоприношень богам і правителям.

Із 4 століття до н. е. центром ділового й громадського життя Рима став Форум. Тут проходили народні збори, вирішували найважливіші питання війни і миру, управління державою, укладали торговельні угоди, слухали судові розгляди, словом, кипіли пристрасті... На території Форуму було багато будівель, пам’ятників і статуй. Від Форуму починалися найважливіші дороги держави, до нього сходилися основні вулиці міста. Форум був центром політичного та суспільного життя.

Найгарнішою спорудою на Форумі була колона Траяна. Її складено із 20 блоків мармуру, вона має висоту 38 метрів (разом з п’єдесталом) і діаметр 4 метри. Усередині колона порожня: у ній є гвинтові сходи зі 185 сходинками, що ведуть до майданчика на капітелі. Монумент важить близько 40 тонн - стільки важать 500 дорослих людей! Колону 23 рази спіраллю огинає стрічка завдовжки 190 метрів з рельєфами, що зображують епізоди війни Риму і Дакії.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image198.jpg

Римський Форум. Сучасне фото.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image199.jpg

Колона Траяна. Сучасне фото.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image200.jpg

Рельєфи колони Траяна.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image201.jpg

Колізей. Сучасне фото.

Серед архітектурних споруд Давнього Риму особливий інтерес становлять споруди для масових видовищ. Найбільша з них Колізей.

Колізей - це найграндіозніша з давньоримських споруд, що дійшли до наших днів, символ слави Вічного міста, що перевершує своїми розмірами всі будь-коли побудовані в Римі амфітеатри. У його стінах ніби відчувається відлуння гладіаторських боїв. Колізей (первинна назва - амфітеатр Флавіїв) був дітищем імператора Веспасіана (з родини Флавіїв), який у 72 році задумав спорудити пам’ятник на честь військового тріумфу на Близькому Сході. Сьогодні, хоча і напівзруйновані, стіни Колізею продовжують стояти, приваблюючи тисячі туристів.

Після романтичної краси руїн Форуму і величі Колізею давня грандіозність Пантеону найбільш яскраво прикрашає античне місто. Пантеон - єдина споруда, яка збереглася в Римі до наших днів практично неушкодженою, найбільша антична купольна споруда, має висоту 43 метри.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image202.jpg

Пантеон. Сучасне фото.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image203.jpg

Пантеон усередині. Сучасне фото.

Пантеон відбудовано в 126 році за часів Адріана на місці храму, що збудував зять Августа Марк Агріппа у 20-ті роки до н. е., який у 110 році знищила блискавка.

Архітектурний вигляд Давнього Риму неможливо уявити без тріумфальних арок, споруджених на честь перемог римлян у військових походах. Тріумфальна арка - архітектурна споруда, що складається з великих портиків. Тріумфальні арки будували біля входів у міста, у кінці вулиць, на мостах, на великих дорогах на честь переможців або на пам’ять про важливі події.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image204.jpg

Око Пантеона. Сучасне фото. Світло проникає у внутрішнє приміщення крізь отвір у куполі.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image205.jpg

Тріумфальна арка. Сучасне фото.

https://uahistory.co/pidruchniki/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes/interesting-facts-from-the-history-of-ancient-times-5-6-classes.files/image206.jpg

Терми в Римі. Сучасне фото.

Серед найбільших громадських будівель Давнього Риму слід згадати будівлі терм. У Римі їх було безліч. Вони слугували місцем відпочинку і розваг, римляни відвідували їх дуже часто.

Таку цікаву архітектурну спадщину залишили давні римляни своїм нащадкам, тобто нам.

Як вид мистецтва архітектура входить у сферу духовної культури, естетично формує оточення людини, виражає суспільні ідеї в художніх образах. Історичний розвиток суспільства визначає функції і типи споруджень (будинки з організованим внутрішнім простором, спорудження, що формують відкриті простори, ансамблі споруджень), технічні конструктивні системи, художній лад архітектурних споруджень.

В архітектурі взаємозалежні функціональні, технічні, естетичні начала (користь, міцність, краса). Призначення, функції архітектурного спорудження визначають його план і об'ємно-просторову структуру, будівельна техніка — можливість, економічну доцільність і конкретні засоби його створення. Образно-естетичне начало архітектури пов'язане з її соціальною функцією і виявляється у формуванні об'ємно-просторової і конструктивної структури спорудження. Виразні засоби архітектури — композиція, тектоніка, масштаб, пропорції, ритм, пластика об’ємів, фактура і колір матеріалів, синтез мистецтв і ін.

Архітектура Древнього Риму зробила величезний внесок у світову культуру. У цей період римляни будують головним чином споруди практичного призначення – міські мури, дороги, мости, акведуки, базиліки, складські приміщення, цирки. До нашого часу функціонує Аппієва дорога, побудована у 312 р. до н. е., водопровід Аква Аппіа завдовжки 16 км 617 м – критий канал, місцями порублений у скелі або складений з кам’яних плит і піднятий на підпорки, де цього вимагав рельєф місцевості. Значними громадськими спорудами в Римі були базиліки – великі прямокутні будови з великим залом, розділеним рядами колон на декілька приміщень. Збереглися рештки базиліки Еміліїв.

Центром торговельного і суспільного життя Риму був форум Романум – площа, навколо якої розташовувались культові та громадські споруди: Табулярій (державний архів), храм Сатурна, храм богині Конкордії, базиліка Юлія. Для римської культової архітектури типовим був храм Вести, що мав округлу форму з колонами. Своєрідними були й погребальні споруди – мавзолеї, колумбарії, які мали різноманітні архітектурні форми – у вигляді вежі, хлібного кошика, піраміди тощо.

 

doc
Додано
12 травня 2022
Переглядів
1907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку