Матеріал до уроку виробничого навчання: "Інструкційно-технологічна карта "Типи цоколів ламп""

Про матеріал

Розробка уроку для учнів закладів професійно (професійно-технічниної) освіти на уроки виробничого навчання, за професією "Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування".

Перегляд файлу

Інструкційно – технологічна карта

Професія: Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, кваліфікація 2 розряд

Тема: Типи цоколів ламп

Види цоколів

Опис

 

Е 14 – один із найрозповсюджених типів цоколів. В побуті,для даного типу цоколю прижився термін «міньйон». Лампи розжарення з таким цоколем можуть мати як і звичайний - класичний вигляд,так і декоративний,у вигляді свічки. На сьогодні,цей тип цоколю широко зустрічається і серед  компактних енергозберігаючих ламп та діодних ламп. Їх різноманітність форм,світлових характеристик, колірність, дозволяють творчо підійти до питання оформлення освітлення в приміщенні.

 

Мета: Навчити учнів правильно розібратись у видах цоколів ламп
 

Види цоколів

     Опис

 

E 27 – найпопулярніший тип цоколя в суспільстві, винайдений ще Еддісоном (перша буква в назві цоколю, де 27 – діаметр в мм.). Крім класичних ламп розжарення, такий цоколь тепер є у компактних енергозберігаючих, галогенних ламп, газорозрядних, діодних та інших. Компактні енергозберігаючі лампи з таким типом цоколю не підходять для використання з дімерами та електронними вимикачами.

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

 

E 40  - найбільший представник цоколів групи «E». Використовується в лампах для внутрішнього промислового освітлення та зовнішнього освітлення вулиць,майданів,скверів,доріг, магістралей. На сьогодні цим цоколем обладнані лампи розжарення підвищеної потужності,економні лампи, ртутні лампи, металогалогенні лампи, натрієві лампи. Всі вони призначені для освітлення великої площі.

 

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G4 – даний тип цоколю розроблений для мініатюрних галогенних ламп, які широко використовуються для декоративного світлового оформлення інтер’єрів завдячуючи своєму яскравому точковому випромінюванню. В більшості випадків ці лампи на напругу 12 Вт. Перевагою цих ламп є їх малі розміри -  здатність для вбудовування в компактні стельові світильники. Термін роботи таких ламп 2000 годин. В теперішній час ці лампи широко використовуються в люстрах,через свою витонченість і малі розміри.

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G 5 – цей цоколь використовується для монтажу люмінесцентних ламп товщиною колби 16 мм. Лампи випромінюють світло високої якості, від тепло-білого до холодного денного. Люмінесцентні лампи даного типу відрізняються надзвичайно високою світловою віддачею і малим споживанням електроенергії, чим і завоювали таку популярність.

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G 9 – мініатюрні галогенові лампи з цоколем G9 призначені для використання в мережі 220 Вт для оздоблення декоративних світильників та люстр. Працюють без трансформаторів. Форма колби нагадує капсулу,можуть бути глянцеві прозорі та матові.

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G13 – використовується для монтажу стандартних лінійних люмінесцентних ламп Т8, діаметром колби 26мм. Ці лампи призначені для загального використання,для освітлення внутрішніх приміщень, при необхідності – зовнішнього освітлення, за наявності світильника з відповідним захистом. Люмінесцентні лампи вирізняються високою економічністю, довговічністю і великою площею освітлювальної поверхні. Вони ідеально підходять для освітлення великих приміщень  і мають тривалий термін експлуатації. Люмінесцентні лампи використовуються у поєднанні з електромагнітною/електронною пускорегулюючою апаратурою.

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G23 – використовується в компактних люмінесцентних лампах, форма колби яких нагадує «U», тобто зложена вдвоє. Всередині цоколя розміщений стартер, для запуску лампи необхідний тільки електромагнітний дросель. Такі лампи випускаються потужністю 5 – 14 Вт. В основному використовуються в настільних лампах.

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G24 – аналогічний цоколю G23, тільки колба зложена вчетверо (2U).  Даний тип цоколю використовується в малогабаритних світильниках та настільних лампах.

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь GU 5.3 – тип цоколю використовується в мініатюрних галогенних лампах (також в лампах з відбивачами) для декоративного освітлення. Завдяки своїм розмірам застосовуються в невеликих стельових світильниках для освітлення внутрішніх приміщень, для акцентованого освітлення вітрин магазинів, стендів та виставок.

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь GU 10 – використовується в галогенних лампах,в енергозберігаючих, діодних лампах для монтажу в декоративні точкові світильники та деякі види настінних світильників. Для мережі 220Вт, встановлення лампи здійснюється шляхом поворотного з’єднання з патроном світильника.

 

 

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь G 6.35 – штирковий цоколь,аналогічний до G4 і GU 5.35, тільки відстань між контактами 6,35 мм. Використовується в галогенних лампах(капсульного виду) для оснащення декоративних точкових світильників, настільних ламп,настінних світильників.

 

 

 

 

 

 

Види цоколів

Опис

 

Цоколь R7S – Лінійні галогенні лампи. Галогенні лампи завдяки своїм якостям набули широкого поширення у комерційній, адміністративній, промисловій та побутовій сфері. Лінійні галогенні лампи відрізняються від звичайних ламп розжарювання при менших розмірах підвищеною на 20-25% світловіддачею та кращою передачею кольорів. Працюють від мережі 220 Вт. Лінійні галогенні лампи широко використовуються в малогабаритних прожекторах. Використовувати лише у світильниках із захисним склом.

 

 

docx
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
1320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку