Матеріали для уроку. Всесвітня історія 7 кл. Середньовічне місто.

Про матеріал
Матеріал підготовлений на допомогу учителю за підручником Гісем, Марптинюк. Всесвітня історія 7кл. 2015р. Даний матеріал допоможе в короткій формі подати інформацію учням з даної теми, а також завдяки різним ілюстраціям наочно продемонструвати цей матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місто в Середньовіччі. Світ середньовічного міста.

Номер слайду 2

У Х – ХІ столітті в Європі починається відродження старих та поява нових міст. Дайте відповідь на запитання? Як ви вважаєте, які були причини появи міст?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Завдяки розвитку сільського господарства, поширенню ремесла та відокремлення його від сільського господарства і виникали середньовічні міста. Найбільша кількість міст була в той час в Італії та Фландрії. Фландрія

Номер слайду 5

Середньовічні міста зазвичай були невеликими по 1 – 3 тисячі чоловік. Лише кілька міст у Європі мали більше 100 тис. чоловік. Це Кордова, Париж, Лондон та інші.

Номер слайду 6

Тривалий час міста зберігали сільський вигляд: біля будинків були сади і городи, у дворах тримали худобу та птицю. За стінами міста жителі утримували огороди та виноградники.

Номер слайду 7

Населення Середньовічних міст. Більшість городян складали бюргери(від нім. Burg – фортеця) Це були повноправні жителі міст, які займались торгівлею та ремеслами.

Номер слайду 8

Також значну частину населення міста складали – вантажники, водоноси, вугільники, м’ясники, пекарі – всі вони були задіяні в сфері обслуговування.

Номер слайду 9

Розгляньте будинки середньовічних жителів Європи та розкажіть умови життя людей у той час. Будинок бюргера. Будинок селян

Номер слайду 10

Цехи. Майстерня ремісника. Середньовічні міста в першу чергу розвивались як центри ремісничого виробництва. Жителі міст виготовляючи товар продавали його, а не користувалися ним так як жителі сіл. Використовуючи текст з підручника ст. 66 дайте відповідь на запитання – Які правила діяли в середньовічному цеху?

Номер слайду 11

Для вирішення деяких проблем ремісники почали об’єднуватись у ремісничі цехи(замкнуті організації ремісників однієї професії).

Номер слайду 12

До цеху входили: Майстри – які обирали голову цеху. Підмайстри – помічники майстрів. Учні - ті кого з дитинства майстер брав на навчання. Майстер. Підмайстер. Учень

Номер слайду 13

Приклади ремісничих професій

Номер слайду 14

Торгівля. Лихварі та банкіри. Незважаючи на розвиток чи занепад в країнах Західної Європи торгівля завжди приносила прибутки. Престижні товари завжди були в попиті. Наприклад, тканини, зброя, прянощі посуд.

Номер слайду 15

Торгівля активно розвивалась там де були річки та моря, особливо це сприяло торгівлі між різними країнами. Ці подорожі були дуже небезпечними, пірати на морях, розбійники на дорогах нападали і грабували купців.

Номер слайду 16

Також з купців знімали мита сеньйори – за проїзд їхньою територією. Для захисту своїх інтересів купці починають об’єднуватись в гільдії. Згодом вони утворювали торговельні компанії.

Номер слайду 17

У середні віки всю торгівлю через море до Європи контролювали Генуезькі та Венеціанські купці. Усі торгівельні операції здійснювали на ринках міст або ж ярмарках.

Номер слайду 18

Будь – які торгівельні великі операції не можливо було проводити без системи позичок. Людей, які позичали гроші в той час називали лихварями. Крім лихварів було багатоміняйл – людей які за певну плату обмінювали гроші. В XIV столітті лихварі та міняйли починають засновувати банки.

pptx
Додано
5 листопада 2019
Переглядів
4286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку