Матеріали до теми "Склад. Наголос"

Про матеріал
Учні поділяють слова на склади, вимовляє звуки в словах відповідно до правил орфоепії; користуються словником наголосів; помічають і виправляють орфоепічні помилки, керуючись вивченими правилами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКЛАД. НАГОЛОС

Номер слайду 2

1. Що називається складом?2. Від чого залежить кількість складів у слові?3. Який склад називається закритим, а який відкритим?4. Який склад називається наголошеним?

Номер слайду 3

Спостереження над мовним матеріалом. Скласти прислів’я, знайти трискладові слова.1. Пшениця Миколи після поле вкриє.2. Блищить сонце мороз а тріщить.3. Снігу багато хліба багато.4. Зима як дров страшна нема.

Номер слайду 4

Склад — це частина слова, яку вимовляємо одним поштовхом видихуваного повітря. У слові стільки складів, скільки в ньому голосних звуків. Склад утворюється тільки з голосного звука або поєднанням голосного з одним або кількома приголосними. За кількістю складів слова бувають односкладові, двоскладові та багато-складові: яр, зи-ма, я-ру-га. Склад, що закінчується голосним звуком, називається відкритим: ме-ло-ді-я. Склад, що закінчується приголосним звуком, називається закритим: аб-зац.

Номер слайду 5

Запишіть слова, поділіть їх на склади. Підкресліть відкриті склади однією лінією, закриті - двома. Місяць, хурделиця, січень, свято, студень, лютий, сім’я, Різдво, арія, ожеледь, сільський.

Номер слайду 6

Гра «Знайди зайве»Поділити слова на склади і знайти «зайве» слово в кожному рядку.1. Гуска, курка, півень, гусеня, качка.2. Ромашка, волошка, троянда, лілея, мак.3. Коза, кінь, свиня, кицька, вівця.4. Березень, квітень, травень, червень.

Номер слайду 7

Гра «Шифрувальник»Закодувати слова відповідно до кількості складів: 1 – односкладові, 2 – двоскладові, 3 – багатоскладові. Дзьоб, льон, знання, життя, нагороджений, країна, район, безмежний, далекосяжний, бджілка. КОД: 1 1 2 2 3 3 2 3 3 2

Номер слайду 8

Хто про себе так говорить?Я всесильний, я могутній,Хай дізнаються присутні,Що в крані фонетичній. Я на службі довговічній. Славний радник Королеви. У палаці кришталевім. Словам значення міняю. Словоформи обираю. Буде мука чи мука -Визначить моя рука. Води є, нема води. Розберись й розсуди. Чи важливий я чи ніВ фонетичні стороні.

Номер слайду 9

Наголос — це виділення посиленням голосу певного складу в слові. В українській мові наголос вільний, тобто наголошеними можуть бути різні за порядком склади.Існують слова з подвійним наголошенням. У словниках наводять обидва наголоси, наприклад: з. Авжд. И, п. Ом. Илка. Логічний наголос — це виділення посиленням голосу та підвищенням тону найважливішого в реченні за змістом слова або сполуки.

Номер слайду 10

Вправа «Постав наголос»Простежте, чи змінюється місце наголосу при зміні форми слова? Зима – зими, сніг – сніги, вікно- вікна, голуб – голуби, стіни – стіни.

Номер слайду 11

Правильне наголошування – один із показників культури усного мовлення. Оскільки наголос в українській мові вільний і рухомий, часто виникає потреба перевірити його за словником.

Номер слайду 12

Орфоепічна робота. Поставте наголос у словах. Читання, писанка, завдання, подруга, дочка, донька, олень, ознака, вірші, приятель, живопис, старий, високо, середина.

Номер слайду 13

Розподільний диктант. Розподіліть слова у три колонки: І – наголос на першому складі, ІІ –наголос на другому складі, ІІІ –наголос на третьому складі. Туга,червоний, міліметр, русло, посмішка, бюлетень, столяр, подруга, олень, чотирнадцять, алфавіт, кулінарія, батьківський, читання, завдання, кілометр, одинадцять.

Номер слайду 14

Домашнє завдання:§ 28 (вивчити), впр. 218, 223 (І, ІІ)

pptx
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
1147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку