Матеріали до уроків позакласного читання (повісті-казки) з української літератури у 5 класі НУШ.

Про матеріал

Даний матеріал дає можливість учителям-філологам навчати здобувачів освіти інформаційної гігієни, залучати їх до роботи із новим застосунком та в свою чергу підвищить пізнавальну активність школярів та їх критичне мислення.

Перегляд файлу

Читати онлайн оповідання Івана Франка «Малий Мирон»

Ілюстрації Софії Караффи-Корбут до книги І.Франка “Малий Мирон” – Роман  СвередюкC:\Users\User\Downloads\qr-code(422).pngМалий Мирон — дивна дитина. Батько втішається ним і каже, що він чудово розумна дитина, але батько, звісна річ, сторонничий суддя. Та й ще Миронів батько — чоловік уже в літах, ледве дочекався дитини, і, значиться, яка там будь собі дитина, все вона у нього золота, і розумна, і гарна. Сусіди тихо шептали собі, що Мирон "якесь не таке, як люди": іде та й розмахує руками, гуторить щось сам до себе, візьме прутик, швякає по повітрі або стинав головки з будяків та ластів'ячого зілля. Серед інших дітей він несмілий і непроворний, а коли часом і відізветься з чим-будь, то говорить таке, що старші як почують, то тільки плечима стискають.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(423).pngТвір обов'язкової шкільної програми української літератури 5класу прочитала для соціального проекту "Книги, що говорять" Олена Провотар за технічної підтримки радіостудії Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка.

Аудіомонтування - Вадим Каменчук.

Саундоформлення - Оксана Радушинська.

Відеооформлення - Ліна Середюк.

 

Аудіокнига «Дивак» - автор Григір ТютюнникТютюнник Григір - Дивак.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(424).pngОповідання Григора Тютюнника "Дивак" - показує нам, що кожна людина неповторна, й індивідуальна.

Таким є і Олесь, головний герой твору. Він тонко відчуває природу, чутливий до краси, його серце відкрите для добра й справедливості. Усе лихе в житті він сприймає болісно. Не всі розуміють його почуття, навіть учителька і рідний дід, тому вважають його диваком, людиною, не пристосованою до життя.

 

“Дивак” Г.Тютюнник. Характеристика героїв повна та порівняльна.

Гр. Тютюнник. Оповідання "Дивак" | Презентація. Українська літератураC:\Users\User\Downloads\qr-code(425).pngХарактеристика Олеся.

Олесь — маленький хлопчик, якому все цікаво, особливо те, що відбувається в лісі. Він зображується одинаком, тому що інші діти не поділяють його інтересів. Навіть дорослі не розуміють його, що призводить до конфліктних ситуацій.

 

 

«Про козу *. Аудіооповідання *. Ярослав Стельмах.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(426).pngУ бабусі на селі, обіч дороги, що вела до річки, на просторій, порослій бур’яном місцині завжди паслася велика брудно-біла коза. Цілими днями вона завзято скубла траву, і якби той лужок був меншим, то давно б уже виїла на ньому всю зелень. Та, на щастя (певна річ, козине щастя), він був досить великий…

 

«Про козу». Ярослав Стельмах. Читати онлайн або роздрукувати.

Добірка оповідань Ярослава Стельмаха (з різних збірок) - Мала СторінкаC:\Users\User\Downloads\qr-code(427).pngХлопцям я нічого не розповів про свою пригоду, та коли ми вже повертатися назад і я знов побачив брудний куций хвіст і знайомі роги, які вже не викликати в мене такого жалю, як іще голину тому, то застрибав на одній нозі й вигукнув: "Манька! Ме-е-е!" Манька ліниво поглянула на мене й, удавши, що не впізнала, так само ліниво одвернулась.

 

Герой програми письменник Михайло Слабошпицький.

Миха́йло Федо́тович Слабошпи́цький (нар. 28 липня 1946, Мар'янівка, Черкаська область — пом. 30 травня 2021, Київ) — український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч, дитячий письменник, член Національної спілки письменників України, шевченківський лауреат 2005 року за роман-біографію «Поет із пекла». Захоплювався колекціонуванням рідкісних українських книг. C:\Users\User\Downloads\qr-code(428).png

 

Михайло Слабошпицький, "Війві"

C:\Users\User\Downloads\qr-code(429).pngКоли вона назвала своє ім'я, ми страшенно здивувалися. "Війві" — ніхто з нас ніколи такого не чув.Війві — Михайло Слабошпицький, читати повністю текст твору онлайн. УкрЛіб :  Українська БібліотекаТого дня Марина Сергіївна зайшла до класу з цим білявим дівчиськом і сказала:

— Діти, у нас поповнення — матимете нову товаришку, вона вчитиметься разом з вами...Марина Сергіївна, мабуть, хотіла ще щось додати, але дівчисько глянуло на клас своїми зеленими очима і голосно сказало:

— Мене звати Війві.

— Як? — перепитав я голосно

C:\Users\User\Downloads\qr-code(434).pngЗірка Мензатюк. Таємниця козацької шаблі. Пригодницька повість. Художник Івета Ключковська. Видавництво Старого ЛеваЧерез детективні пригоди – до історії рідного краю. На сторінках книги – захоплююча мандрівка замками України, переплетення сучасного і минулого, містики і реальності, багато пригод і гумору. Це повість для школярів, яка вчить їх щирому патріотизму, навчає розрізняти справжнє і фальшиве. 

...Усе почалося з того, що в сімейства Руснаків з`явилася Машка - пошарпаний, але все ж нічогенький автомобільчик. А далі... привид повідомив, що старовинна реліквія у небезпеці, - і почалися шалені перегони, небезпечна, сповнена містики і захвату мандрівка замками України у пошуках козацької шаблі.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(435).pngmenzatukЗірка Мензатюк «Таємниця козацької шаблі» Зірка Мензатюк «Таємниця козацької шаблі». Допомога для учнів.

Зміст

Зірка Захаріївна Мензатюк (1954).

Анкета письменниці.

Портфоліо повісті «Таємниця козацької шаблі» (2006) 

Короткий переказ повісті 

«Замками України».

Джерела.

 

О. Ільченко.  «Загадкові світи старої обсерваторії».

C:\Users\User\Downloads\qr-code(436).pngВи, мабуть, вже встигли скучити за загадками старої обсерваторії – таємничої споруди, звідки відкриваються шляхи до інших вимірів? Влад та Оленка знову вирушають у мандри паралельними світами, де на них чекають безліч неймовірних пригод.              

 

«Загадкові світи старої обсерваторії». Олесь Ільченко.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(437).pngПригоди у Ґеймленді

Загадкові світи старої обсерваторії (Богданова шкільна наука)Після того, як Оленка і Влад знайшли в старій обсерваторії дивовижне Крісло Переміщення, вони здійснили шість мандрівок до незнайомих світів, що, як виявилося, існують десь поруч із нашим, знайомим і звичним світом. Варто було лише сісти в той фотелик і повернути таємничу Ручку Переміщення, як за мить діти опинялися поза Землею і поринали в незвичайні, часом небезпечні пригоди. І лише кмітливість, знання і витримка допомагали Оленці та Владу повертатися до свого рідного світу.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(438).pnghttps://i0.wp.com/vsiknygy.net.ua/images/acticles/big/271.jpg?w=1200«Це такий собі український екшн» – вдало характеризує книжку для дітей «Загадкові світи старої обсерваторії» сам автор Олесь Ільченко. Пригодницько-фантастична лінія повістини з перших рядків веде головних героїв, Влада й Оленку, а разом із ними – юних читачів, у загадкові світи минулого, майбутнього, можливого та нереального. Завдяки переміщенням у часі зі старенької обсерваторії професора Філа діти здійснять купу цікавих мандрівок, стануть учасниками неймовірних пригод та дізнаються багато нового. До того ж вони побувають у дивовижних країнах Ґеймленд та Хісторія. Чи ви чули про такі?

 

Петрусь» Химородник». Дара Корній.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(439).pngУ найчарівнішу пору року, на Івана Купайла, коли сходить на землю Сила Сварожа, коли превеликої моці набувають духи, добрі й лихі, Петрусеві доведеться шукати чарівну квітку папороті. І під час того іспиту від його мужності залежатиме доля не тільки людей, а навіть самих богів. Проти нього постане лихе воїнство підступної Мари. І пропав би Петрусь, згинув би… але ж серед його друзів – Домовик Дрім і Лісовик Пугач, Віла Жива й сестра її Стрига.

Петрусь химородник  - Фото 1

Читати онлайн «Петрусь Химородник». Автор Дара Корний

C:\Users\User\Downloads\qr-code(440).pngУ повісті авторка використала автентичні обрядові пісні, почуті та записані від мешканців Західної Волині: Горохівського району Волинської області, Сокальського та Радехівського районів Львівської області.

Петрусь занедужав і тепер лежить у гарячці. Друга бурулька таки була зайвою. Не мав би її лизати…

 

Дара Корній — ВікіпедіяC:\Users\User\Downloads\qr-code(441).pngХарактеристика персонажів твору. З давнини химородниками в Україні називали чаклунів, і сьогодні це слово дає певний присмак архаїки, незвичайності, інтригує.

Дванадцятирічний Петрусь живе не в наші часи, а в козацьку добу. Його батько подався з козаками визволяти з турецької неволі бранців, і сам потрапив у полон. Його мама важко працює, щоб прогодувати себе і сина. Його тітка – зла і жадібна, бо так і не вийшла заміж. Мама любить сина, тітка племінника терпіти не може, і це взаємно.

 

Відгук про книгу Ксені Ковальської «Канікули прибульців із Салатти»

https://i1.wp.com/vsiknygy.net.ua/wp-content/uploads/2011/01/Kovalska_Kanikulu-192x300.jpg?resize=192%2C300C:\Users\User\Downloads\qr-code(442).pngЙ у прибульців бувають канікули, навіть якщо ці прибульці – троє малих братів з далекої планети. Їх звуть Го, Гоо і Гооо, хоча, як на мене, нічим ці троє між собою не відрізняються, їхні характери не змальовані.

Троє прибульців з планети Салатти, одягнені у зелені костюми, підлітають до землі на старому човнику, на якому раніше так само на канікулах подорожував їхній батько. Малим заборонено опускатися на поверхню планети, але як можна залишитися на орбіті, якщо знищу хтось наполегливо кличе: «Го-го, коза, гоо-гоо, сіра! Гооо-Гооо!» (С.30)

 

Електронна книга « Канікули прибульців із Салатти» – Ксенія Ковальська –  купити за ціною 30 грн. на YAKABOOC:\Users\User\Downloads\qr-code(443).png«Канікули прибульців із Салатти» – динамічна книга, можна сказати навіть кінематографічна – що не «кадр», то пригода. Діалоги – жваві й з гумором. Герої – оригінальні й добрі. Доки читаєш книгу, не покидає відчуття, що і ти подорожуєш разом із козою Кашею, Го, Гоо і Гооо та кущем бузини в маленькому міжпланетному човнику. І головне – ця подорож приносить задоволення.

 

Читати онлайн. Ксенія Ковальсь « Канікули прибульців із Салатти».

Ксенія КовальськаC:\Users\User\Downloads\qr-code(444).pngУ дітей на далекій планеті Салатта, виявляється, так само є канікули! І їх треба провести весело і з користю. Отож Го, Гоо та Гооо на старенькому міжпланетному човнику вирушають у подорож Всесвітом. Все було б зовсім не так, якби дідусь Карпо не відпустив козу Кашу у подорож з прибульцями до столиці.

 

Пам'ятка "Як підготуватися до написання твору-роздуму про героя"

C:\Users\User\Downloads\qr-code(445).png1. Твір має складатися з трьох частин:

https://znoclub.com/images/schools/compositions.jpg- вступу;

- основної частини;

- висновків.

2. Вступ може складатися з 2-3 речень, які б підводили до основної частини. Це можуть бути речення про письменника, його твори, про твої уподобання.

Приклад: Казки відомого данського письменника Ганса Крістіана Андерсена зачаровують і дорослих, і дітей…

 

 

docx
Додано
18 березня 2023
Переглядів
3291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку