Матеріали до уроку " Позиційні чергування у - в"

Про матеріал
Презентація допоможе під час підготування до уроку на тему: "Позиційні чергування у-в". Містить хмаринки слів, різноманітні усні й письмові вправи, ілюстративний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

А що таке життя? Чи те, що переждалось?Чи все-таки життя — це те, що відбулось? Ліна Костенко. Епіграф уроку

Номер слайду 4

Хмарка слів

Номер слайду 5

Хмарка слів

Номер слайду 6

Хмарка слівзручний зрання заслання йогурт каталог квартал

Номер слайду 7

Страшне перо не в гусака

Номер слайду 8

Страшне перо не в гусака

Номер слайду 9

Домашнє завданняІнтернет-ресурси:1. ukr-mova.in.ua/library/orfografiya/mulozvuchnist-z-iz-zi-zo2. ukr-mova.in.ua/library/orfografiya/cherguvannya-u-i-v 3. 10-klas-ukrajinska-mova-avramenko-2018.pdf. Підручник: Авраменко О. Українська мова 10 клас (рівень стандарту), 2018. ( с. 72-73).Індивідуальні міні-проекти.

Номер слайду 10

Позиційні чергування у-в, і-й. Тема уроку

Номер слайду 11

Мета уроку: любов до рідної мови, до життя. поглибити знання пророзвивати вмінняпідвищитивиховувати позиційні чергування у-в, і-й в українській мові; знаходити слова з поданими орфограмами в текстах, за необхідності виправляти помилки;мовну й мовленнєву культуру;

Номер слайду 12

Захист міні-проектів

Номер слайду 13

Правила роботи в команді1. Один говорить – усі слухають.2. Висловлювати свої думки чітко, лаконічно.3. Слухати інших.4. Працювати разом, з усіх питань радитися з членами команди.5. Цінувати час.

Номер слайду 14

Дослідження-аналіз1. …г в, й п… (якщо не в, ф, хв, св, льв, кв і под.)2. …п в, й г… 3. …п у, і п… 4. …г в, й г… 5. Початок речення у, і п … 6. Початок речення в, й г… 7. Після коми (тире, двокрапки) у, і п …8. Після коми (тире, двокрапки) в, й г … 9. Коли у –в не чергуються?10. Коли і-й не чергуються?11. Коли можна вживати сполучник та?12. Коли порушення правил чергування у-в, і-й можна вважати виправданим?

Номер слайду 15

Дослідження-обґрунтування. Уступ, вдень, учитель, уклад, удача, усередині, втома, управа, уголос, враження, уподобання, Угорщина, Україна, Врубель.

Номер слайду 16

Дослідження-обґрунтування. Уступ, вдень, учитель, уклад, удача, усередині, втома, управа, уголос, враження, уподобання, Угорщина, Україна, Врубель.

Номер слайду 17

Михайло Врубель. Квіти. Видіння пророка Єзекіїля 

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Старі фотографії{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Здається, що то було так давно, Коли в руках тримаю цей альбом. Нам було абсолютно все одно, Не маючи нічого, мати всьо. За гроші не купити тільки час, Він всіх нас методично поділив. Когось він опустив, когось підняв, А є такі, на кого взагалі «забив». Приспів: Старі фотографії на стіл розклади, Дитячі історії смішні розкажи. І справжнім друзям, не забудь, подзвони, Бо добре чи зле, з тобою завжди вони.... Ми жили всі так, ніби то був сон І можна бути вічно молодим, А залишився тільки цей альбом, А мрії розлетілися, як дим. Ми грали примітивну музику Так чесно, що пробила би до сліз. Чекали, що прийде такий момент, Коли під ноги впаде цілий світ. Годинник вперто роки рахував, І кожен, так як вмів, так і зробив, І тільки у альбомі всі підряд Ми будемо такими, як тоді.

Номер слайду 20

Старі фотографіїЗнайти й прокоментувати випадки чергування у–в, і–й. Знайти й прокоментувати випадки порушення чергування у–в, і–й. Чи виправдані ці порушення?

Номер слайду 21

Старі фотографіїФото. Фото. Фото. Фото

Номер слайду 22

Робота в парах

Номер слайду 23

Робота в парах {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}у та ів та й. Богдан і/й Маріяось і/й гостіранок у/вдомаі/й знову дощіти і/й Яну покликавеге ж, і/й освіта вищаскинь у/в Твіттерякось і/й їх запросимопливи у/в бік лісу. Ольга і/й Павлобути у/в гарній форміОксана і/й не зналаракета і/й супутникенергія у/в твоєму тілітреба у/вчитисяелементи у/в таблиці

Номер слайду 24

Дослідження-розпізнання 1. у/в високих горах2. колись і/й зараз3. вони і/й не здогадуються4. вівці і/й коні5. по-перше, у/в нас вихідний день6. по-друге, у/в Олега день народження7. дівчата у/в квітнику8. і/й сміх і/й гріх9. і/й скільки нам чекати10. шукати у/в своїй сумці11. човен у/в озері12. ми у/в Львові

Номер слайду 25

Домашнє завдання1. § 23 с. 74.2. Вправа 5, 7. 3. Написати есе за епіграфом уроку (за бажанням).

Номер слайду 26

А що таке життя? Чи те, що переждалось?Чи все-таки життя — це те, що відбулось? Ліна Костенко. Епіграф уроку

Номер слайду 27

ЖИТТЯ

Номер слайду 28

Підсумок уроку. Життя - це можливість. Скористайся нею!Життя - це краса. Милуйся нею!Життя - це мрія. Здійсни її !Життя - це виклик. Прийми його!Життя - це обов'язок. Виконай його!Життя - це багатство. Не розтринькай його!Життя - це любов. Насолоджуйся нею!Життя - це таємниця. Пізнай її!Життя - це боротьба. Здолай усе!Життя - це удача. Шукай цю мить!Життя таке чудове! Не змарнуй його!Це твоє життя. Борони його!

Номер слайду 29

можливістьмріянадбаннякрасалиховикликобов'язокбагатствоудачаборотьбашанслюбовтаємницяпісня життя

pptx
Додано
25 січня 2022
Переглядів
558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку