Матеріали до уроку, презентація " Суперечливий світ паронімів»

Про матеріал
Матеріали до уроку, презентація " Суперечливий світ паронімів» , де є зв'язок з літературою, адже проблемне питання на початку уроку взято за програмним твором 6 класу - вірш "Гном у буфеті" Жиленко Ірини, на уроці відбувається знайомство дітей з освітнім проектом «Мова — ДНК нації», де діти реєструвалися і брали участь у виконанні завдань, у плані уроку є творчі завдання...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суперечливий свiт паронiмiв. Підготувалавчитель української мови та літератури КДАМ імені М.І. Чембержі Бесараб Марія Олексіївна

Номер слайду 2

Гном у буфетіЖиленко Ірина. Ти знаєш, у нашому домi,в старому буфетi, давноживе мiй добрий знайомийстаренький буфетний гном. Вiн знав ще дiдуся хлоп'ям,а маму малим дiвчатком,гукав пустунам: Ай-яй!,Слухняним давав шоколадки. Замкнувши буфет на гачок,золотить на свята сервiзи. Багрiє його ковпачокза склом серед вазочок рiзних. Вiн любить какао пить,смоктати м'ятнi гостинцi. Так довго i солодко спитьв старiй музикальнiй скриньцi. Навчився вiн чемних манерв одноï маркiзи з фарфору. Сказала маркiза: Тепердружити iз вами не сором. Ви просто франтом, хочавтягнiть у петлицю троянду. I прошу до мене на чай. Разом з цвiркуном-музикантом;Столiття, i друге, i третє,прислухайся! чуєш? завждиклопочеться гном у буфетi,бормоче, зiтха, шарудить. I тупа, i плямка в куточку,i дзвонить в буфетнi шибки. I в довгi заснiженi ночiнашiптує дiтям казки.

Номер слайду 3

Дорогі діти, скажіть,будь ласка, гном у буфеті Ірини. Жиленко жив у музичній чи музикальній скриньцi?Яке слово тут доречніше вжити? Чи вони синонімічні? Чи спільнокореневі і мають відтінки значень? Які саме?

Номер слайду 4

Хмельницької Анни. Шкіль ВарвариІванової Анни. Гном у буфетіЖиленко Ірина ілюстрації

Номер слайду 5

Довбах Олени. Глибченко Кіри

Номер слайду 6

Музичний – який стосується музики як виду мистецтва; обслуговує потреби осіб, які пов’язані з музикою. Музикальний – обдарований здатністю точно сприймати музику, відчувати й виконувати музичні твори; мелодійний. Гном сопiлка скрипка

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Мова — ДНК нації» — освітній проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови. Започаткований Наталею Клименко та Павлом Мельником-Крисаченком у середині квітня 2014 року.13.04.2018. Початком проекту можна вважати прочитання Наталією Клименко книги Бориса Антоненка-Давидовича «Як ми говоримо». Нині сторінка на Фейсбуці має більше 29 тисяч підписників, на сайті — більше 30 тисяч зареєстрованих користувачів.

Номер слайду 9

Мене звуть Лепетун. Я разом із вами вивчаю українську мову – пригадую основні правила правопису, дізнаюся нові пароніми, фразеологізми й синоніми, вчуся правильно наголошувати слова й намагаюся позбутися росіянізмів. Для цього у нас з вами є низка можливостей: безліч ілюстрацій зі стислими правилами, цікаві вправи й корисні статті. Аще люблю смаколики, які і ви можете заробити!

Номер слайду 10

Паро́німи (від дав.-гр. παρώνυμος — «близька назва») — це слова, досить близькі за звуковим складом і звучанням, але різні за значенням. Наприклад: білити і біліти; сильний і силовий, громадський і громадянський, дружний і дружній. Часто вони мають спільний корінь, а різняться лише суфіксом, префіксом чи закінченням. Незначна відмінність у вимові призводить до помилок, тому варто приділяти увагу вживанню малознайомих слів, додатково перевіряючи їхнє тлумачення. Та забіліли сніги, забіліли білі, ще й діб­ровонька... Та заболіло тіло бурлацькеє біле, ще й головонька… (Нар.пісня). Зимно, зимно вітер над землею віє. І кричить, і виє, і когось шукає (О. Олесь). У пояснення моє слід вникати,А помилок треба уникати!То що ж це за слова,які схожі і водночас відмінні?

Номер слайду 11

Крім словникових, виділяють також контекстуальні, або поетичні, пароніми – близькі за звучанням слова, свідомо зближувані у відповідних текстах з метою досягнення художньої виразності, стилістичного ефекту, наприклад: Дзижчать і жалять міріади версій. Ну, що ж, нехай. Я сильна, навіть зла. Я знаю: слабкість – це одна з диверсій. А я ще в диверсантах не була…(Л. Костенко). Коли стану я зовсім сивоюІ життя моє піде мрякою,Я для тебе буду красивою,А для когось, може, ніякою…(Л. Костенко). Свідоме контекстуальне зближення слів за ознакою звукової подібності називається парономазією. На відміну від паронімії парономазія передбачає можливість будь-якої звукової подібності слів

Номер слайду 12

Парономазія (грец. παρονομασία — біля і ονομάσω — називаю) — це стилістична фігура, утворена зіставленням слів, різних за значенням, але подібних за звучанням. Найчастіше парономазія використовується у віршових творах, виступає як засіб творення комічного враження, для створення каламбурів, епіграм, пародій, шаржів (жартівливої гри слів): Він цей вокал підносив, як бокал (Л. Костенко). Прийомний син барона був баран(Л. Костенко).– Сумніваюсь, чи ти козак чи кізяк, – засміявся задоволений своїм жартом Варчук (М. Стельмах). Страшніш від огненних геєн голодна хіть зажерливих гієн (Б. Олійник).

Номер слайду 13

Пароніми використовуються в сучасній українській мові не тільки для створення словесної гри та каламбурів, а також як засіб забезпечення музичності фрази. Все це зумовлює стилістичне увиразнення думки, більшу її дохідливість, впливовість, напр.: Шкода, Марино, перебулих літ! Приснилися, проснилися і зникли. (М. Рильський)Ромашка забілила, забіліла, Під ноги – кущик м'яти, Над чим тобі радіти? Над чим тобі ридати! (А. Малишко)

Номер слайду 14

Знайди вiдмiннiсть i розтлумач слова. Гривна гривня

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Адрес -це письмове вітання особі чи організації, переважно з нагоди ювілею. Адреса -місце проживання чи перебування особи, установи; напис на конверті, бандеролі тощо.

Номер слайду 17

Рідкий. Який перебуває в стані рідини. Рідкісний Нечисленний, поодинокий, якщо мовиться про кількість.

Номер слайду 18

Барва природний колір, забарвлення, тон, колорит, відтінок. Фарба речовина для забарвлювання предметів у той чи інший колір, для малювання картин.

Номер слайду 19

Удача Вдача

Номер слайду 20

Дружний який відбувається одночасно, злагоджено, спільно,згуртований. Дружній який ґрунтується на дружбі, прихильності, взаємно доброзичливий.

Номер слайду 21

ЕФЕ́КТНИЙ –який справляє сильне враження. ЕФЕКТИ́ВНИЙ-який приводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект

Номер слайду 22

Мимохіть Від яких слів утворені?хотіти. Мимохідь ходити

Номер слайду 23

Придумай речення із парами слів-паронімів, які щойно пояснювали Гривн. Я – гривн. ААдрес - Адрес. АРідкий – рідкІСНий. Барва – Фарба Удача –Вдача. Дружн. Ий – дружнІй. Ефектний - ефект. ИВний. МимохіДь -мимохіТь

Номер слайду 24

Дитячі проби пера 8.02.2019р. Осінь заграла барвами,Немов розмалювала фарбами (Важний Артем. 6о). На мою адресу прийшов вітальний адрес (Глибченко Кіра.6о). Ефектна бабуся купила ефективні ліки (Іванова Анна. 6о).

Номер слайду 25

Я – редактор Марія Заньковецька блискуче (грала, відігравала) роль Лимерівни в однойменній драмі Панаса Мирного. Грати роль – втілювати образ на сцені, у кінофільмі тощо; удавати з себе когось. Відігравати роль – мати значення, вагу. Таким чином, у переносному значенні правильно говорити: відігравати велику роль; мати велику вагу; багато важити (рос. «играть большую роль»).

Номер слайду 26

Літопис «Повість минулих літ» є пам’яткою (писемності, письменності). Писемність – система графічних знаків, які вживають для писання в якійсь мові або групі мов; сукупність давніх писемних пам'яток якоїсь мови. Письменність – уміння читати й писати; грамотність. Чи є у реченні ще пароніми?(Пам’ятка – пам’ятник)Розтлумачте поняття.

Номер слайду 27

Азот (грає, відіграє) важливу роль у житті рослин). Золота осінь нас радує різними (барвами, фарбами), у які зодягла дерева та кущі.(Рідкі, рідкісні) прогулянки з батьком були для мене годинами щастя.

Номер слайду 28

Козаки добродушно ставились до Павлуся і цінували уже саме прагнення хлопця трудитися, стати їм у (пригоді, нагоді). ПРИГО́ДА - 1. Те, що трапилось (часто непередбачене, несподіване); подія, випадок. 2. Події, які трапляються під час подорожей, мандрівок і часто пов'язані з риском. НАГО́ДА - зручні для здійснення чого-небудь обставини, підхожий для чого-небудь момент.

Номер слайду 29

У його (уяві, уявленні) залишились тільки сині озера та ліси, ріки і поля рідного далекого краю…Уява – фантазія, здатність образно створювати або відтворювати щось у думках. Уявлення – знання, розуміння чогось.

Номер слайду 30

Хлопці вирушили у дводенний (туристичний, туристський) похід. Туристичний – який стосується туризму, подорожей. Туристський – який стосується туриста, призначений для туристів.

Номер слайду 31

Зрілість людська виростає з боротьби, часто з боротьби з самим собою, зі своїми сумнівами, (ваганнями, коливаннями). Павлусь знайшов свою сестру Ганну (завдяки, дякуючи) своїй наполегливості та винахідливості. Театр має як (трагедійний, трагічний) , так і комедійний репертуар.(Медики давно помітили залежність між стресами і (серцевими, сердешними) захворюваннями.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Завдання «Семантичні пастки»Клас \ візит дружний \ дружній Туристичний \ туристський автобус \ клуб. Ефектний \ ефективний вихід на сцену \ метод лікування. Завдяки \ дякуючи Миколі \ наполегливостіНагода \ пригода зустрітися \ весела. Писемність \ письменність людини \ латинська Уява \ уявлення про щось \ багата. Дружний \ дружній візит \ колектив Барви \ фарби веселки \ олійніАдрес \ адреса ресторану \ з нагоди ювілею. Рідка \ рідкісна речовина \ картина Гривна \ гривня паперова \ коштовна

Номер слайду 34

Правильні відповідіклас дружний візит дружній туристичний клуб туристський автобусефектний вихід на сцену ефективний метод лікуваннязавдяки наполегливості дякуючи Миколі нагода зустрітися пригода весела писемність латинська письменність людиниуява багата уявлення про щось дружній візит дружний колективбарви веселки фарби олійні адрес з нагоди ювілею адреса ресторану рідка речовина рідкісна картинагривня паперова гривна коштовна

Номер слайду 35

Творче завдання:напишіть сенкан зі словом пароніми

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Формула

Номер слайду 38

Зразки 1. Мова.2. Рідна, барвінкова.3. Переливається, єднає, дзвенить.4. Вона – єдина й найцінніша.5. Доля.1. Життя.2. Різнобарвне і багатоголосе.3. Кличе, вчить, надихає.4. Радісна мить перебування на Землі.5. Любов.

Номер слайду 39

Дитячі проби пера 8.02.2019р. 1. Пароніми.2. Пдібні і різні.3. Помиляюсь, пізнаю, виправляюсь.4. До тлумачення варто бути уважним. 5. Плутанина (Глибченко Кіра.6о).1. Пароніми.2. Схожі, майже однакові.3. Збивають з пантелику – розгублююсь, заплутуюсь.4. З ними не уникнути непорозуміння!5. Каламбур (Шкіль Варвара. 6о). 1. Пароніми.2. Близькі і водночас далекі.3. Однаково звучать, призводять до помилок.4. Змушують замислюватись, добирати слова.5. Схожі (Довбах Олена.6о).

Номер слайду 40

Пароніми... - дуже хитрі слова... Часом від них в нас болить голова!Подібно пишуться, схоже звучать,А повинні ж відмінне вони означать!Дуже уважними маємо бути,Щоб недоречність якусь не утнути!Одна лише буква все може змінити: І звичку(вдачу) на успiх (удачу) перетворити. Ці слова частенько збивають з пантеликуне тільки малу, а й людину велику. Слід бути уважним і прислухатися,Щоби у дурнях нам не зостатись.... Має виважена буть у нас фраза кожна… Ефективний та ефектний як сплутати можна? Треба знати, яке слово з яким поєднати, Щоби мовних каламбурів скрізь нам уникати... Бо часом буває із ними оказія! І зветься вона - парономазія!!! Так мовознавці її нарекли! Це ж треба! І термін розумний знайшли!(спільна робота вчителя і учнів 6о)

Номер слайду 41

Олександр Авраменко радить: «Шануйте себе, дбаючи про чистоту своєї мови. А дбаючи про чистоту своєї мови, ви поважаєте не тільки себе, а і своїх співрозмовників!»

Номер слайду 42

Усім щиро дякую за роботу і плідну співпрацю на уроці!

pptx
Додано
24 жовтня 2020
Переглядів
2423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку