Матеріали факультативних занять "Охорона тварин"

Про матеріал
Матеріали включають відомості про розведення, утримання та правила поводження з тваринами у різних країнах світу.
Перегляд файлу

                    Матеріали до факультативного  заняття «Розведення та утримання тварин»                             

 

Розведення і  утримання тварин

 

http://urbanua.org/sites/default/files/dog-cat-1.jpg

В Європі, США, Канаді, Японії і багатьох інших країнах не існує «пташиних ринків». Там немає такого, щоб можна було б піти на ринок, вибрати собі цуценя і купити його з рук у руки. У більшості країн законодавчо заборонена комерційна торгівля тваринами, в тому числі продаж собак і котів через зоомагазини. Про це – у статті Сергія Міхно  (Київ, компанія "Декор-Авто").

Тварин можна тільки придбати в притулках (зайшовши до них на сайт і попередньо обравши якусь тварину), або у офіційних розплідників тварин (вони отримують патент або ліцензію на цей вид діяльності і контролюються державними органами на предмет порушення природоохоронного законодавства).

Можна купити тварину і через інтернет, але тут можуть виникнути проблеми у самого продавця. Нагадаю, що продаж тварин без наявності ліцензії заборонена. В інтернеті за такими продажами слідкують співробітники фіскальної служби, і в разі підтвердження порушення (контрольної закупівлі) – продавця очікує штраф (800 євро за одну тварину, Німеччина). Більш того, якщо тварина у такого продавця виявиться незареєстрованою (або ж сам продавець без ліцензії на розведення тварин – такий собі аналог заводчиської ліцензії), то на продавця чекає не тільки штраф, але й тюремне покарання.

Тому 90 відсотків придбань тварин в Європейських країнах припадає на ліцензованих заводчиків тварин і на притулки.

У Франції муніципалітети мають законодавство, що захищає покупців тварин (собак і котів), згідно з яким куплена тварина не може бути ні в якому разі продана без ветеринарного обстеження. А якщо тварина виявилося хворою, то її можна повернути продавцеві з повною компенсацією витрачених коштів. Або ж продавець зобов'язаний нести витрати по ветеринарному лікуванню тварини аж до виплати повної покупної вартості цуценя.

Продаж цуценят і кошенят, які не досягли віку 8 ​​тижнів, заборонено.

У момент покупки майбутній власник підписує договір, в якому зобов'язується гуманно поводитися з твариною. Часто через два тижні після покупки продавець має право відвідати покупця з метою переконатися, що власник дотримується умов продажу. Договір забороняє власнику продавати або передавати тварину іншій особі без попереднього інформування про це притулку. За порушення умов договору передбачає великий штраф (до 850 Євро).

http://urbanua.org/sites/default/files/images_0.jpg

Відповідальність

Як тільки Ви стали власником тварини, якого вже можна назвати домашнім, Ви стаєте відповідальним не тільки за його утримання, але і за поведінку такої тварини.

Наприклад, в Австрії собакам не можна перебувати в магазинах, кафе, пляжах і дитячих майданчиках.

В Іспанії за появу собаки на пляжі загрожує штраф в розмірі 600 євро.

В Італії, якщо Ви вигулюєте собаку менше трьох разів на день, вам загрожує штраф в розмірі 500 євро.

У Великобританії Ви можете сісти в тюрму на строк до 5 років, якщо ваша собака напала на людину.

У Франції собака, що напала на людину, в більшості випадків підлягає усиплянню.

А ось, наприклад, в Бельгії вже можна відвідувати деякі магазини з тваринами (позначені спеціальними стікерами). Пляжі, з жовтня по березень, відкриті для прогулянок з тваринами, про що сповіщають таблички при входах.

У Франції власник собаки не має права створювати незручності для оточуючих: коли вона може гавкати, вити, бути агресивною. Якщо вихованець заважає сусідам, то вони цілком можуть написати скаргу до відповідних органів, і тоді власнику доведеться заплатити штраф (650 євро), при повторному випадку – розлучитися з собакою або знайти собі інше житло. Собака, що напала на людину, майже завжди підлягає усиплянню.

Опікуни собак намагаються всіляко стежити за ними на прогулянках, щоб вони нікого не налякали, – за це теж можна отримати штраф (до 5000 євро). Штраф за неприбирання екскрементів собаки на вулиці 850 євро.

У США також власники собак повинні забезпечувати безпеку людей в місцях проведення дресирування або вигулу собак на їх власній території, а також зобов'язані утримувати собак на повідку в громадських місцях. Коли власники собак виводять своїх вихованців з дому, вони повинні прибирати і належним чином видаляти їх випорожнення.

У багатьох американських населених пунктах прийняті закони, які зобов'язують власників робити це. Власнику собаки можуть бути пред'явлені претензії в тому випадку, якщо його собака докучає кому-небудь своїм безперервним гавкотом. У цьому випадку, коли Ви знімаєте житлове приміщення, Вам варто дізнатися, чи маєте ви взагалі право тримати у себе собаку. Багато власників квартир, що здають їх в оренду, не дозволяють цього, тому Вам можуть пред'явити вимогу видалити собаку з займаної вами житлоплощі. Якщо Ви плануєте придбати собаку, тоді Вам слід ознайомитися з положеннями про цивільну відповідальність власників собак і бути готовим дотримуватися їх. В іншому випадку Ви не станете власником собаки.

Як правило, собакам забороняється перебувати на продуктових ринках і в магазинах, ресторанах і офісних приміщеннях. Ці правила доступу до громадських місць не поширюються на собак-поводирів для сліпих, людей з поганим слугом, службових собак, покалічених і тих, що знаходяться на лікуванні і мають відповідні документи.

 За невиконання всіх цих вимог – штрафи, штрафи, штрафи. Я помітив, що в Європейських країнах (та й в США, Канаді у тому числі) взагалі законодавчо прописана майже кожна дія власника тварини, скільки разів і де вигулювати собаку, як утримувати тварину, як доглядати, мінімальні вимоги до годівлі тощо. І в разі невиконання цих правил – штраф.

Будь-який бізнес, пов'язаний з собаками, регламентується місцевими законами. Магазини для домашніх тварин, собачі розплідники, місця догляду за тваринами та інші подібні заклади повинні відповідати вимогам, що стосуються чистоти, гуманного лікування і багатьох інших факторів, які їм висуваються.

http://urbanua.org/sites/default/files/127.jpg

Реєстрація тварин і податки

Як тільки Ви стали щасливим володарем чотириногого друга, Вам необхідно його зареєструвати. Відсутність реєстрації – штраф від 100 до 3000 доларів (США), в Європі від 100 до 5000 євро (в залежності від типу тварини). Для прикладу, в Торонто (Канада) за незареєстровану в термін собаку стягується штраф 240 доларів. У разі несплати штрафу власника викликають до суду, і, відповідно до закону, максимальний штраф може досягати 5 тис. доларів.

Крім реєстрації тварини, необхідно внести якусь плату за нього. В Україні цю плату б назвали податком на тварин. Щоб не плутатися в податковому законодавстві, така плата йде під приводом муніципального збору.

Так, в США і Канаді ця плата називається ліцензією. У Чикаго, наприклад, прописано так – міський ліцензійний збір на тварин видається за право і привілей володіти собакою, за винятком випадків, коли собака перебуває у ветеринарному шпиталі, зоомагазині, муніципальному пункті перетримки (розпліднику) або притулку Товариства захисту тварин.

У деяких країнах Європи ця плата називається податком, в деяких – ліцензією на володіння. Але суть одна – щорічний збір коштів з власників тварин за володіння цим тваринами.

Ліцензія на утримання тварини для європейських реалій – це за своєю суттю – ідентифікація, якийсь державний контроль і гарантія, що буде «простежено простежено зв'язок кожної тварини з його власником». Ліцензія передбачає вакцинацію від сказу.

Максимальна кількість домашніх тварин, яку можна утримувати одній людині, становить до 6 тварин (в деяких країнах – до трьох, але при цьому кількість собак – не більше 3). Якщо тварин більше – необхідно отримувати розширену ліцензію, вона коштує дорожче (іноді її називають «ліцензія на розплідник»).

Для отримання ліцензії на тварину її не треба нікуди везти. Досить або зайти в місцеві центри надання муніципальних послуг, або ж надіслати листа в муніципалітет про реєстрацію тварини.

  До заяви про реєстрацію тварини додається:

 - Довідка про щеплення від сказу,

- Інформація про власника тварини (з адресою та контактними даними)

- Інформація про тварину (порода, кличка тощо)

- Копія квитанції про оплату ліцензійного збору

- Квитанція про оплату жетона для тварини.

А, наприклад, у Великій Британії можна оформити ліцензію на дому.

 «Службовці графства з оформлення ліцензій (у відділі до 5 чоловік на графство) мають офіційні документи з фотографією і носять яскраво сині формені сорочки або куртки з логотипом служби ліцензування. Влітку і восени години роботи службовців зазвичай 17:00 - 21:00 у будні дні, 9:00 - 18:00 в суботу і 11:00 - 18:00 в неділю. Службовці опитують домовласників, чи є у них тварини – коти або собаки – і пояснюють важливі переваги ліцензування утримання тварин, вимоги закону про ліцензування і як ліцензування допомагає повертати загублених тварин. Службовці можуть приймати платежі і видавати реєстраційні жетони безпосередньо у Вашому домі, що є великою зручністю для Вас і Ваших тварин. Коли службовець подзвонить в Вашу двері, будь-ласка, прийміть його або її. Вони на службі, яка несе користь Вам і Вашій тварині, так само як всі програми Служби тварин графства, що працюють в партнерстві з його 32 населеними пунктами».

http://urbanua.org/sites/default/files/787292480.jpg

Вартість ліцензії

Вартість ліцензії по практично всіх Західних країнах залежить від виду тварини, кількості цих тварин і від інших нюансів:

Канада (в канадських доларах):

      Щорічний збір:

Самець/самка, нестерилізовані (а) - 60.00 (Собака); 50.00 (кішка)

Самець/самка, мікрочіпірованний (а) - 35.00 (Собака); 25.00 (кішка)

Самець/самка, стерилізований (а) - 25.00 (Собака); 15.00 (кішка)

Стерилізований (а) і мікрочіпірованний (а) - 20.00 (Собака); 10.00 (кішка)

Собаки-поводирі сліпих - безкоштовно

      Суми збору для літніх власників

Самець/самка, мікрочіпірованний (а) - 25.00 (Собака); 15.00 (кішка)

Самець/самка, стерилізований (а) - 20.00 (Cобака); 10.00 (Кошка)

Стерилізований (а) і мікрочіпірованний (а) - 20.00 (Собака); 10.00 (Кошка)

Власник незареєстрованої собаки може бути притягнутий до відповідальності за порушення законів міста і штату ($ 50.00 штраф).

Як бачите, в цивілізованих країнах існує таблиця грошової складової вартості ліцензії не тільки від типу і виду тварини, але і від того, стерилізована тварина і чи проведено чіпування.

Великобританія:

Реєстраційні жетони можуть бути отримані при сплаті одноразового збору в розмірі $ 20.00 за нестерилізовану/некастровану тварину і $ 10,00 за тварину, яку було каструвано або стерилізовано. Ви зобов'язані надати підтвердження про проведену операцію від Вашого ветеринара. Приймаються в якості підтвердження як копія рахунку за операцію, так і підпис Вашого ветеринара на бланку (формі) запиту про видачу реєстраційного жетона.

Вартість жетона – $ 10 за нестерилізовану/некастровану тварину і $ 2 – в разі, якщо є підтвердження про те, що тварина була стерилізована або каструвана.

Суми зборів (для котів і собак) відповідно до категорій тварин

Молода (6 місяців і менше) – $ 5

Стерилізована (Потрібно підтвердження від ветеринара) – $ 20

Нестерилізована (Надається знижка у $ 25 для операції стерилізації (власнику нестерилізованої тварини надається ваучер, який передбачає знижку у ветеринара) – $ 60

Тварина літніх власників (Потрібні письмові свідчення, що тварина стерилізована та власнику 65 років або більше. Ліцензія одноразова на все життя тварини. Обмеження: не більше, ніж на 3 тварини в домоволодінні) – $ 20 Собака, 12 $ Кішка

Тварина-поводир або інша тварина – помічник інвалідів (Свідоцтво про інвалідність власника і статус тварини як поводиря (помічника) – $ 0

Німеччина:

Сума податку від 100-150 євро на рік. Податок на другу і наступні собак збільшується на 100% (і становить від 200-300 Євро), незалежно від розмірів тварини. Податки на котів істотно менше (від 10 євро в рік). Виняток становлять деякі породи собак (званих бійцівськими породами), список яких обговорено в законі. Їх власники платять близько 600 євро в рік.

Швейцарія

Реєстрація собак і щорічний податок були обов'язкові протягом багатьох десятиліть. Кожен кантон встановлює поріг для оподаткування (у діапазоні 40–400 швейцарських франків; 24,7–247) євро, і цей податок непропорційно зростає зі збільшенням числа собак, яких маєь власник. Ця система карального оподаткування розроблена, щоб зменшити бажання громадян мати більш ніж одну собаку. Суми, отримані муніципалітетом з податку на тварин йдуть на фінансування системи евакуації бездомних тварин з вулиць міст та на утримання муніципального притулку.

http://urbanua.org/sites/default/files/fat-cat-2.jpg

США (Сіетл)

Ліцензія на рік (незалежно від статі тварини)

                              Собака - $ 40 ($ 20 якщо стерилізована)

                              Кішка - $ 25 ($ 15 якщо стерилізована)

Ліцензія на два роки (незалежно від статі тварини)

                              Собака - $ 62 ($ 30 якщо стерилізована)

                              Кішка - $ 40 ($ 22 якщо стерилізована)

Вартість тварин з притулку Служби контролю.

      Нестерилізована собака $ 75.00

      Нестерилізована кішка $ 70.00

      Стерилізована собака $ 25.00

      Стерилізована кішка $ 20.00

США (Чикаго)

Суми збору

      Кобель / сука, нестерилізовані - $ 5.00

      Кобель / сука, стерилізовані - $ 2.00

      За винятком власників старше 65 років, для яких встановлені наступні суми збору:

      Кобель / сука, нестерилізовані - $ 2.50

      Кобель / сука, стерилізовані - $ 1,00

Отримавши на руки жетон на володіння твариною, Ви стаєте офіційним власником тварини і зобов'язані виконувати всі інструкції і підзаконні акти по відношенню до прав даної тварини. Законодавство зобов'язує власника тварини надягати його на саму тварину на прогулянках, однак практика показує, що тільки 5% населення виконують цю норму Закону. Жетон для деяких собак настільки громіздкий, що його простіше не надягати на тварину, а носити в кишені господаря або просто залишити вдома.

Контроль

У країнах США і Європи безумовне право контролю виконання законодавства у сфері поводження з тваринами мають тільки поліцейські. Однак їм допомагають муніципальні служби контролю або громадські організації. Поліція має право викликати фахівця з вилову тварин і забрати його у власника при недотриманні законодавчих правил, має право накласти штрафні санкції і перевірити власника тварини на предмет його володіння тією чи іншою твариною.

На практиці це виглядає так:

Німеччина. На вулиці поліцейські підійшли до власника собаки і зажадали пред'явити жетон на володіння. Оскільки такого жетона не виявилося, але була проведена реєстрація і наявність оплати ліцензії за володіння собакою (у них є вхід в базу даних щодо надходжень оплат за володіння твариною). Якщо господар тварини не відзначений як такий, що сплатив ліцензію на володіння твариною, то вважається, що така тварина не має господаря і підлягає вилову.

Так само в департаменті поліції існує спеціальний відділ (до 5 осіб (в Чикаго)), в обов'язки якого входить проведення розслідувань за страховими випадками поводження з тваринами, повідомленнях про випадків покусів і сказу у тварин.

Підіб'ємо важливий підсумок. Будь-який поліцейський зобов'язаний, побачивши тварину на вулицях міста, викликати фахівця з вилову тварини, і простежити, щоб це тварина потрапила до притулків міста. Зобов'язаний допомагати або фіксувати випадки неправильного ставлення до тварин або сигнали «сусідів» на твою тварину. У той же час, в поліції є певна служба, яка займається розслідуваннями щодо поводження тварин у місті.

http://urbanua.org/sites/default/files/55eea605d680c.jpg

Ідентифікація та чіпізація

При реєстрації права володіння твариною їй присвоюється спеціальний реєстраційний номер. Власники собак або гравірують отриманий номер на нашийнику або наносять татуювання на вухо.

І якщо реєстрація тварин це обов'язкова процедура (наявність жетона), що дає можливість зв'язати саму тварину з його господарем, то чіпізація тварини – це вже добровільний процес. (Уколом в шию тварині вводять чип (вартість чіпа – 25-30 євро), прилад, що зчитує інформацію знаходиться у всіх притулках і ветеринарних клініках). Чіпізація дає можливість допомогти знайти свою тварину у разі її втрати. Але ціна питання чіпізації навіть для західних країн буває настільки високою, що багато хто відмовляється від цієї процедури. Точних даних по чіпізації тварин ніде немає, але приблизно фахівці оцінюють, що 25-30 відсотків собак пройшли чіпізацію в Західних країнах і в США. А муніципальним заохоченням чіпізації тварин є ставка ліцензії на володіння твариною.

Смерть тварини

Як це не буває сумно, але тварини з часом знаходять свою веселку і біжать по ній… Статистика говорить про те, що тільки в Москві щорічно вмирають більше 150 тисяч собак і 200 тисяч кішок.

 У разі смерті тварини його господар може сам поховати тварину на спеціальних кладовищах для тварин (найчастіше на багатьох з них вимога – кремація тварини), а може знайти приватні фірми, які займаються цими питаннями. У разі підозри на отруєння тварини господар приймає рішення відправити мертву тварину на експертизу, але на відміну від українських реалій, обов'язкової експертизи не потрібно.

На сьогодні в США є 640 кладовищ домашніх тварин, в Німеччині – 210, у Франції – 140. Поховання обходяться господарям від 100 до 3000 доларів. Найвідоміше кладовище – в Мюнхені. Його господар Ерхард Кресс бере за поховання навіть морської свинки не менше 500 євро. В ціну входять вартість труни з картону і догляд за могилою протягом року.

Існують і більш ексцентричні випадки поховання – заморозка покійних чотириногих. Ця процедура називається «кріогенна заморозка» і коштує понад 1 тис. доларів.

В Японії до проблеми пам'яті своїх тварин підійшли просто – труп улюбленого улюбленця кремують, а в Інтернеті на спеціальному сайті заводиться сторінка пам'яті. А є і справжні кладовища для своїх чотириногих друзів (в Токіо є сім цвинтарів для чотирилапих, які можна зустріти біля підніжжя буддійських храмів). Там урни з прахом чотирилапих улюбленців стоять в нішах і прикрашені квітами, поруч з ними – мисочки з водою і кормом, улюблена іграшка. А щоб з пам'яті не пішов образ покійного чотириногого друга, біля урни обов'язково варто його фотографія.

У Москві теж існує офіційне кладовище для тварин – воно більше схоже на парк – зелені галявини, квіти, доріжки. Хоча трупи закопувати не дозволяють (хоч і колишня промзона, але поруч тече річка Східна), господарі обмежуються похованням праху кремованих тварин. Його або закопують в землю і ставлять пам'ятник, або замуровують в колумбарій, функцію якого тут виконує цегляна стіна. У Саду побудована своя Алея героїв, Сад спогадів, Озеро зітхань...

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку