Матеріали на конкурс "Юний дослідник" на тему: "Спостереження за проростанням насіння лимона під впливом різних зовнініх чинників"

Про матеріал

Дослідницька робота проведена з метою сформувати теоретичні знання гуртківців про особливості росту лимона та вплив різноманітних природних факторів на його розвиток, а також виховати в учнів вміння спостерігати за проростанням насіння лимона.

Перегляд файлу

D:\ФОТО ДЛЯ ГУРТКА\lemon1-777x437.jpg

Матеріали

на конкурс експериментально-дослідницьких робіт з природознавства «Юний дослідник»

на тему:

Спостереження за проростанням насіння лимона під впливом різних зовнішніх чинників.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                        Підготували

                                                                                      вихованці гуртка

                                                                                    «Юні друзі природи»

                                                                                  Лановецького районного

комунального будинку дитячої

                                                                                    та юнацької творчості

еколого натуралістичного напрямку

Керівник гуртка: Гаврилюк О.С.

Актуальність теми: інтерес дитини до спостереження за змінами, що відбуваються в проростанні насіння лимона під впливом різних зовнішніх чинників (температура, світло, вода).

Вид роботи: дослідницька.

Завдання:

- сформувати теоретичні знання гуртківців про особливості росту лимона та вплив різноманітних природних факторів  на його розвиток.

- активізувати знання і практичний досвід дітей у різних видах діяльності.

- виховувати допитливість, інтерес в учнів до експерименту, а також вміння вести спостереження за проведеною роботою.

Учасники: вихованці гуртка «Юні друзі природи»

Очікуванні результати: доступність, систематизованість зібраних матеріалів дозволить мати можливість творчому підходу до їх впровадження; «відкриття» кожної дитини розвиватимуть природну допитливість, інтерес до оточуючого, бажання використовувати набутті знання.

Термін роботи: 15.10 2016р. – 20.02 2017р.

Вступ.

Багато видів цитрусових непогано ростуть в домашніх умовах. Але як з кісточки виростити лимон, який би не тільки прикрашав кімнату темно-зеленим листям, але і родив? Від моменту посадки до цвітіння кімнатного лимона проходить від 4 до 7 років. І все ж отримати лимон з кісточки – це захоплююче заняття.

Підготовка кісточок для вирощування лимона

Збираючись виростити лимон з кісточки, вихованці гуртка запаслися терпінням і деякими теоретичними знаннями.

Перші кроки учасників проведеної роботи:

Крок 1.

  • витягнули кісточки з стиглих свіжих лимонів,

 

D:\ФОТО ДЛЯ ГУРТКА\e08509a7ce0551dca224dc841827fb85.jpg

Вихованці гуртка опрацювавши додаткову літературу, дізналися про один спосіб як підвищити швидкість і якість проростання насіння. Вирішили використати даний спосіб у своїй роботі.

Крок 2

  • вологі, призначені для вирощування, кісточки лимонів гострим ножем акуратно звільнили від твердої поверхневої оболонки, яка і є основною перешкодою для прихованого в насінні паростка.

D:\ФОТО ДЛЯ ГУРТКА\2bb0f397ea7120c44bad858e51ce34ce.jpg

Виконуючи даний процес, потрібно бути дуже уважними і обережним. Невірний рух загрожує псуванням сім’ядоль або ніжного зародка, і тоді лимон з кісточки точно не з’явиться.

Крок 3

  • Насіння лимона гуртківці вирішили  на кілька годин занурити їх в розчин стимулятора росту, не допускаючи висихання поверхні кісточок між обробкою і посадкою.

D:\ФОТО ДЛЯ ГУРТКА\c242f8b93ca0721185862eee325afb24.jpg

Крок 4.

  • Грунт для вирощування лимона з кісточки учасники даної роботи зробили  самостійно, змішавши грунт, перегній і пісок. У такий субстрат вирішили додати трохи подрібненого деревного вугілля, щоб знизити ризик розвитку бактеріальних інфекцій.

Крок 5

  • Всі підготовчі роботи  гуртківці провели. Настав час здійснити  посів.

Насіння загортають у зволожений грунт на глибину близько двох сантиметрів. В одну ринку діти садили відразу кілька насінин. Для одних саджанців гуртківці створили сприятливі умови (достатня кількість світла, тепла і води), а для інших менш сприятливі. Таким чином спостерігали як відбувається проростання насіння лимона в різних умовах. Не варто забувати, що всі цитрусові теплолюбні, тому виростити лимон можна лише за дотримання певного температурного режиму.

F:\DCIM\101MSDCF\DSC02770.JPG

 

F:\DCIM\101MSDCF\DSC02773.JPG

F:\DCIM\101MSDCF\DSC02774.JPG

15.10 2016р.

Догляд за саджанцями лимона з кісточок

Сіянці не рушать в зростання, якщо в приміщенні повітря і грунт будуть холодніше +18 °C. Оптимально, якщо проростання насіння і подальший ріст проходить при температурі від 22 до 25 °C, при постійно підвищеної вологості, відсутність протягів і інших негативних факторів. Дотримання нехитрих правил, як виростити лимон з кісточки, дозволяє отримати сильні дружні сходи.

В середньому від посіву до моменту появи паростків проходить від тижня до місяця. За цей час грунт у горщику можна акуратно обприскувати, а ось поливати слід тільки при очевидних ознаках пересихання.

Дослід №1

Дата: 15.10 2016р.

Температура: 22

Освітлення: світле сонячне приміщення (східне вікно),

Полив: учні здійснювали більш помірковано, в міру того як підсихає верхній шар грунту, слідкували щоб грунт не був перезволожений (від застою води в субстраті гниє коріння і рослина може загинути).

Вологість повітря: достатня.

 

 

 

 

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03829.JPG

02.11 2016.

 

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03831.JPG

28.12 2016р.

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03835.JPG

15.02 2017р.

Дослід № 2

Дата: 15.10 2016р.

Температура: 15-16

Освітлення: недостатнє (про що свідчить вигляд листкової пластинки, ріст паростка відбувався дуже повільно).

Полив: учні здійснювали недостатній полив рослини (про що свідчить колір листків).

Вологість повітря: недостатня.

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03832.JPG

02.11 2016р.

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03833.JPG

28.12 2016р.

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03834.JPG

15.02 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як я вирощувала лимонне дерево!

спостереження вихованки гуртка

«Юні друзі природи»

Скакун Марта

Моя мама дуже багато часу приділяє нашому дому. Усі ми пишаємося нею; завжди чисто, самчно, красиво і затишно. А ще вона встигає працювати на своїй основній роботі! Звісно, ми намагаємось допомагати їй. І от якщо навести лад у своїй кімнаті я можу досить легко, прибрати теж можу, то піклування про хатні квіти мені ніяк не вдається. А квіти в нашій оселі – це окрема тема, їх дуже багато. Тут і кактуси, і великі рослини, і маленькі, і квітучі, і просто зелені з великим листям. Мама просто обожнює квіти. Вона знає усі їхні назви, розуміється на тому, чого кожна квітка потребує. Мабуть, моя мама вже могла б видавати енциклопедію із домашнього садівництва. Але коли вона просить взяти на себе частину домашньої роботи щодо квітів – це просто біда: я не можу запамятати, які квіти як і скільки треба поливати, постійно забуваю про них. Вона пояснює знову і знову, але я не дуже цікавлюся квітами, тому їй доводиться повторювати.

Одного разу мама , бачачи мої скептичні погляди, спрямовані на її дії, сказала мені: «Ти думаєш, усе це так просто? Думаєш, я надто багато часу і сил приділяю кожній квітці? А ти спробуй щось виростити сама, не доглядати дорослу рослину, а виростити, створити з нуля, з кісточки…» Ц я фраза зачепила мене і навіть тронула своєрідним вкликом. А що? Отак візьму і вирощу із кісточки. Зрештою, кісточки на те і призначені, аби з них щось виросло. Природою все передбачено, а з кісточки виростає рослина. Тому все це не є складно. Так я собі міркувала. Треба було щось вигадати, щось обрати. Увечері за чаєм я подумала, що добре було б виростити лимонне дерево – взяти кісточку з лимона і виростити. Я спитала у мами, чи виростають лимони з кісточок, вона сказала, що згідно із законами ботаніки – так, але це дуже примхлива рослина і навряд чи я досягну успіху. Це ще більше мене надихнуло. Я вирішила будь-що виростити лимонне дерево.

Спочатку, я недовго думаючи, взяла кісточку з лимона і посадила її в горщик з землею, але нічого особливого не відбувалося. Тоді я поворила свій дослід ще раз, але перед тим як садити я на кілька годин кісточку лимона потримала у воді, а тоді саджала в грунт – я бачила, що так колись робила мама з іншою рослиною. Але і цього разу нічого не відбулося. Я серйозно загорілася цією ідеєю. Я купила кілька лимонів і уважно вибрала із них найкращі кісточки – непошкоджені, великі усі їх я поклала у воду, згодом побачила, що одна з них луснула і появилося щось схоже на росточок. На даний час у мене на підвіконні стоїть маленький горщик, у якому проріс маленький паросток мого майбутнього лимонного деревця. Я постійно бігаю дивитися на нього, поливаю його, мені весь час мариться, що йому холодно або спекотно на підвіконні, що світла замало або забагато, одним словом, я сильно переймаюся – воно й недивно , мені такою ціною дісталася ця маленька рослинка!

Нарешті я зрозуміла мою матусю, чому вона так переймається квітами, чому вона ображалась, коли я забувала їх поливати на її прохання, зрозуміла, скільки праці, уваги та любові потрібно вкласти в кожну рослинку. Я сподіваюся, що паросток лимонного деревця розвиватиметься й надалі, і колись я зможу похвалитися своїми успіхами у цій дивній справі, яка дозволяє людині не тільки створити красу і затишок у помешканні, а й відчути себе творцем.

Мої перші успіхи

D:\ФОТО ДЛЯ ГУРТКА\7f14445bdd2b85c38b0f33fa1ffd0959.jpg

 

F:\DCIM\101MSDCF\DSC03836.JPG

Висновки.

На основі даного спостереження вихованці гуртка дійшли висновку, що кожна рослина адаптована до певних зовнішніх факторів навколишнього середовища і змінювати їх не доцільно.

Поради гуртківців щодо подальшого росту і розвитку лимона:

  • Подальший догляд на першому році сіянців полягає у своєчасному поливі, пересадці і прищіпки для початкового формування крони майбутнього деревця.
  • Пересадка для молодих лимонів проводиться щорічно, причому переносити рослину слід дуже дбайливо, не турбуючи кореневу систему.
  • Щоб не послабити рослину, лимону не слід дозволяти плодоносити до тих пір, поки він не досягне віку 2-3 років.
  • У зовсім юнної рослини потрібно видаляти всі пагони, спрямованих всередину крони, прищипувати верхівки надмірно довгих пагонів, а також іноді повертати горщик з деревцем, щоб воно висвітлювалося і розвивалося максимально рівномірно.

Вирощування лимона з кісточки в домашніх умовах

docx
Додано
17 липня 2018
Переглядів
3851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку