Майстер- клас. Арт-терапія вовною. Методика "Мій Всесвіт"

Про матеріал
Майстер-клас. Арт-терапія вовною.Методика "Мій Всесвіт". Рекомендовано для використання у гуртковій роботі художньо-естетичного напряму.
Перегляд файлу

Арт-терапія вовною. Терапія живим теплом

Методика «Мій Всесвіт»

 

Мета: Пізнання себе і занурення в свій внутрішній світ. Прийняття та усвідомлення свого внутрішнього світу (свого чоловічого або жіночого початку), своєї природи. Можливість управляти собою, підтримувати постійний контакт з собою, можливість навчитися усвідомлювати і розвивати свій емоційний інтелект. Навчитися передавати свої емоції в матеріальному образі, шукати ресурси в собі самому.

 

Завдання:

• навчитися слухати і чути внутрішнє «Я» - поглиблене самопізнання;

• стикнутися зі своїми почуттями, відчуттями;

• досліджувати нові тактильні відчуття, розвинути дрібну моторику, чуттєвість;

• розвивати емоційний інтелект;

• спробувати новий вид діяльності і нові способи поведінки в невідомої ситуації (з новим матеріалом), подолання «страхів» невідомого, незнайомого, несвідомого

• освоїти навички рефлексії власного стану.
 

Обладнання: вовна різних кольорів, рамка зі склом (А4) або просто лист (А4), ножиці (необов'язково), музичний супровід. Час роботи: 50-60 хв.

 

ЩО ТАКЕ - ТЕРАПІЯ? І ПРО ТЕРАПІЮ ВОВНОЮ

 

Трохи про те, що таке АРТ-Терапія.

Арт-терапія - терапія творчістю з метою позитивного впливу на психоемоційний стан людини. Іншими словами, поєднання слів "арт-терапія" (аrt (англ.) - мистецтво, therapеia (грец.) - турбота, лікування) розуміється як турбота про психологічне здоров'я і емоційне самопочуття людини за допомогою творчості.

Ні для кого не секрет, що арт-терапія - це терапія творчістю. Арт-терапія має безліч переваг, одна з якої, м'який «дотик» до несвідомої сфери людини, що дає можливість краще пізнати себе і змінити проблемну зону. Через арт-терапію відбувається діалог між «Я - усвідомленим» (то що я знаю про себе і показую оточуючим), «Я - несвідомим» і навколишнім світом.
Основна мета арт-терапії полягає в гармонізації розвитку особистості через розвиток здатності самовираження і самопізнання.

В наш час  набуває популярності використання вовни в терапії. Контактно освоюючи вовну, людина доторкається до живого тепла, до живого матеріалу і наповнюється живою енергією, природними емоціями і приємними тактильними відчуттями. До того ж, енергія вовни примножується впливом кольору (кольоротерапія). Натуральні фарби, природні кольори несуть свою терапевтичну силу. Магія кольору, помножена на живе тепло - ще один дієвий інструмент в роботі психолога вовною.

Застосування вовняний терапії:

• агресія;

• розслаблення;

• отримання додаткових ресурсів;

• зняття емоційної напруги;

• збагачення позитивними емоціями;

• терапія психотравматическим досвіду;

• розвиток дрібної моторики (стимуляція мислення й мови).

Працювати з вовною можна методом викладання візерунків з вовни, сухе валяння голкою і мокре валяння.

В атмосфері теплоти, затишку, турботи, кожен з учасників зможе «підзарядитися» гарним настроєм, пережити ситуацію успіху в тій або іншій діяльності (наприклад, створення своєї картини вовною, або створення образу «Я»). У підсумку, набувається позитивний досвід самоповаги і самоприйняття, зміцнюється самооцінка. Довіра, яка формується на заняттях, дозволяє учасникам спокійно сприймати індивідуальні відмінності, приходити до порозуміння і допомагати один одному.

Отже, цінність роботи з вовною полягає в тому, що з її допомогою можна на символічному рівні висловити і досліджувати найрізноманітніші почуття: любов, образу, злість, страх, радість і т. д., адже сама методика арт-терапії базується на переконанні, що внутрішнє «Я» людини відбивається в зорових образах всякий раз, коли вона створює свій творчий продукт.

 

Алгоритм роботи

 

Вступ. Вовна - знайомство з матеріалом: учасникам пропонується відчути і випробувати фізичні властивості і можливості вовни. Яка вона? Її якості, властивості, тактильні особливості? Як вона легко (або нелегко) розривається, ділитися на пасма, нитки, формується в різні форми.

 

Основна частина.

Інструкція до дії (вправа проводитися під м'яку, ненав'язливу музику):

1. Перед вами картон (нижня частина рамки) А4 формату і різнобарвна вовна.

2. Розслабтеся, заглибитися всередину себе і з'єднаєтеся зі своїм «Я». Зверніться до себе, у свій внутрішній світ. Побачте свій Всесвіт.

3. І тепер, коли ви будете готові, почніть малювати цей світ за допомогою вовни (відриваючи пасма різної довжини, щільності, формую будь-які форми з пасом, лінії або кола, деталі, кольорові акценти).

 4. Ви зможете нанести пасмами будь-який фон, а можете малювати без нього. Дозвольте проявити себе через вовну. Вовна легко розривається, відділяється прядками, рветься на шматочки, але якщо вам необхідно, використовуйте ножиці.

 5. Не поспішайте, робіть все спокійно, розслаблено, спостерігайте за своїми відчуттями під час спілкування з вовною, під час малювання. Нехай це буде ваша медитація на занурення в свій внутрішній світ.

6. Після закінчення роботи (якщо ви будете задоволені своїм результатом і не захочете щось змінити) - можна закрити малюнок склом і помістити в рамку. Ваша картина готова.

7. Далі обговорення і питання по картині «Мій Всесвіт»: Яку назву ви надали вашій роботі? Які почуття ви відчували під час створення своєї роботи? Які складнощі, перешкоди відчули під час роботи? Наскільки ви задоволені свою роботою, чи все ви в ній передали? Використовували або не використали ви фон і чому? Чому використовували саме ці кольори, як це пов'язано з вашим відчуттям себе? Який сенс ви вклали в зображене? Який ваша Всесвіт? Хто його заселяє? Який елемент у вашій роботі самий ресурсний? Який посил несе вам ваша робота, що вона хоче вам сказати? Що ви зрозуміли про себе, працюючи з вовною (рефлексія)? і т.д.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Есионова Светлана
    Обожнюю цю техніку та вправу. Дякую за докладне викладення.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
27 листопада 2019
Переглядів
1790
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку