Майстер- клас на тему: "Складання серветок різними способами. Виготовлення декору для оформлення столів"

Про матеріал
навчити учнів правилам складання серветок та виготовленню декору для оформлення залу;розвинути вміння та навички які будуть потрібні в подальшій роботі офіціанта;формування професійної компетенції майбутніх фахівців, прагнення до творчого пошуку, умінь та навичок самостійної роботи, організаційних здібностей, сприяння підготовці учнів до максимальної реалізації своїх знань, умінь, навичок та можливостей,також підвищення престижу своєї професії.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

« Складання серветок різними способами. Виготовлення декору для оформлення столів»

E:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_132828_HDR.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала: Лазарчук Наталія Вячеславівна

 

 

 

 

Тема:Складання серветок різними способами. Виготовлення декору для  оформлення столів.

Мета:навчити учнів правилам складання серветок та виготовленню декору для оформлення залу;розвинути вміння та навички які будуть потрібні в подальшій роботі офіціанта;формування професійної компетенції майбутніх фахівців, прагнення до творчого пошуку, умінь та навичок самостійної роботи, організаційних здібностей, сприяння підготовці учнів до максимальної реалізації своїх знань, умінь, навичок та можливостей,також підвищення престижу своєї професії.

 

Хід майстер-класу

  1.               Для проведення майстер-класу направлені учні, які пройшли конкурсні відбіркові випробування в групі. Учні повинні продемонструвати наочно рівень засвоєння передових технологій виконання робіт офіціанта з теми.
  2.               Учасники майстер-класу зобов’язані дотримуватись правил безпеки праці.
  3.               Учні, що проводять майстер-клас, мають продемонструвати не тільки рівень професійної майстерності, а й проявляти творчість креативність, уміння  використовувати передовий виробничий досвід.
  4.               Майстер-клас проводиться в два етапи:
  •                 Складання серветок.
  •                 Виготовлення декору для оформлення залу.
  1.               Демонстрація виконаних робіт проводиться в їдальні училища.
  2.               Спостереження за роботою учениць та дотриманням ними правил техніки безпеки проводиться майстром виробничого навчанняЛазарчук Н.В.
  3.               Майстер-клас проводять учні  групи №6 Чорна Ірина, Кавіліна Тетяна, АндрушкевичНастя, Павліченко Віта.

 

 

 

 

Доброго дня! Вітаю Вас на майстер-класі.

Чи погоджуєтесь ви з висловами? Усі радощі життя - у творчості. Творити – значить жити. Творче мислення – це бажання пізнавати нове, незвідане, здатність людини до новизни, неповторності, оригінальності.

Сьогодні учні групи № 6 продемонструють свої творчі здібності при оформленні залу для обслуговування відвідувачів.

Для роботи нам потрібне такі татеріали та обладнаня:

  •                 Серветки.
  •                 Клейовий пістолет.
  •                 Праска.
  •                 Фоаміран різного кольору.
  •                 Ножиці з тонким лезом.
  •                 Дріт.
  •                 Тейп - стрічка зелена.

Основна  ідея майстер-класу:  «Я знаю, як це робити. Я навчу вас».

Майстер-клас буде проходити в 2 етапи:

1 етап – Складання серветок.

Щоб подібні аксесуари на урочистостях виглядали привабливо, їхпотрібно красиво скласти. На сьогоднішній день існує велика кількість варіантів створення незвичайнихфігур з серветок.

Часто з метою декорування використовується колір білого льону, сам виріб має мати квадратну форму і бути оброблено крохмалем, в іншому випадку створити стійку фігуру буде вкрай важко.

Серветки для урочистого столу можуть відрізнятися за такими критеріями:

  •                   Розміром. Існують варіанти з розмірами 35х35 см — 45х45 см, вони ідеально підходять для сніданку, обіду абовечері. Різновиди з розмірами 25х25 см — 35х35 см стануть оптимальним вибором для проведення торжества, і тому їх найчастіше використовують на весільних церемоніях.
  •                   Матеріалом виготовлення. Розрізняють тканинні і паперов ірізновиди.
  •                   Спосіб обробки декору. Є підрубані серветки, а також вироби з бахромою. Перший варіант може використовуватися на всіх трапезах, а другий подається виключно для чайного або кавового столу.

 

Варіанти складання серветок.

Артішок

1. Вихідна форма – серветка лежить виворітним боком догори. Всі їїчотири кути загнітьдо центру.

2. Ще раз загнітьдо центру всі кути.

3. Переверніть серветку.

4. Знову загніть до центру всі кути.

5. Витягніть кінчик серветки, який опинився у середині чотирикутника.

6. Витягніть інші кінчики.

7. Чотири кути, що залишилися, витягніть з-під складеної фігури.

Горизонтальне саше.

1. Вихідна форма – серветка складена вдвоє лицьовим боком усередину(згин унизу).

2. Відігніть третину верхнього шару вниз, щоб утворилася центральна складка.

3. Переверніть протилежним боком до себе. Загніть боки так, щоб вони стикалися в центрі. Згорніть так само ще раз.

Намет.

1. Вихідна форма – серветка згорнута по горизонталі пополам (згин угорі).

2. Згорніть серветку трикутником (лівий нижній кут з'єднайте з правим

нижнім).

3. Правий кут отриманого трикутника перекладіть вліво.

4. Повторіть дії п . 2, після цього нижній правий кут перекладіть вліво. 

5.Праву половинку трикутника загніть вліво і поставте серветку так, щоб не морщилися краї.

Сорочка.

1. Вихідна форма – серветка згорнута по діагоналі.

2.Відігніть вгору невелику смужку тканини в основі трикутника і переверніть серветку лицьовим краєм від себе.

3. Правий кут загніть вліво вниз, лівий - вправо вниз.

4. Розправте куточки точно симетрично і відігніть нижній край назад. "Сорочку" можна прикрасити бантиком або цукеркою.

Серце.

  1. Протилежні кути серветки складаються разом, в результаті має вийти трикутник.
  2. Один гострий кут відгинається вгору до центральної частини трикутника.
  3. Попередній етап повторюється для ще одного гострого кута.
  4. Виріб розгортають тильною стороною. Один шар потрібно відігнути назовні, щоб кут стикався з іншим кутом.
  5. Решта верхні кути згинаються до середини.
  6. Верхні гострі кути загинаються, щоб серце вийшло окружним. Фігура перевертається на інший бік.

 

2 етап – Виготовлення декору для оформлення столів.

Беремо викрійку з розмірами  і дивимося на першу пелюстку. У розумі додаємо до розміру ще трохи, так як після нагрівання Фоам втратить в довжині і ширині.

Відзначаємо зубочисткою розміри в стрічці з запасом на усадку, яка буде відбуватися через нагрівання (приблизно 2 см). У цей момент включаємо праску на максимальну потужність (без пари).

Розігріваємо на прасці. Розтяжка залежить від товщини фоамірана. Тримаємо в розтягнутому стані до повного охолодження. Ні в якому разі не розтягуємо на прасці! Повторна розтяжка зменшує розмір стрічки, саме тому необхідно спочатку робити запас.

Розтягнутий фоаміран втрачає в кольорі, виходить більш світлий відтінок, тому його необхідно буде додатково фарбувати. Акрил дає необхідний більш насичений відтінок. Тому для більш дрібних пелюсток, які будуть формувати центр квітки, необхідно провести інтенсивне фарбування. Слідкуйте за тим, щоб губка була практично суха, інакше на Фоам можуть залишитися розводи.

Після висихання вирізаємо пелюстки за шаблоном, чим дрібніше заготовка, тим темніше стрічка.

Злегка тонуємо обрізані краї пелюсток більш темною фарбою, зазвичай це 10-15 пелюсток серцевини.

Готуємо для роботи стеки. Частину можна зробити самостійно або купити. Діаметр кульок на наконечнику може бути різний. У нашому випадку від 1 см. Більш дрібним в діаметрі стеком будемо закругляти серцевинні пелюстки, більші – відповідно, більшими стеками.

Нагріваємо перший стек для найдрібніших пелюсток. Тут важливо не перегріти стек, інакше є ризик просто пропалити наш Фоам.

Притискаємо вказівним пальцем правої руки. Тримати потрібно достатній час, так як перші пелюстки нам потрібно зробити більш закритими. Таким чином, створюємо всі 7 типів різних пелюсток різних розмірів за допомогою різних стеків. Розмічаємо стрічку під стебло і вирізаємо смугу, нагріваємо її на прасці.За допомогою двох зубочисток збираємо лист в стебло, згортаючи в трубочку. Якщо ви робите квітку в букет, в центр стебла можна вставити дріт. Обрізаємо м’яку трубку з двох сторін. Сплющуємо одну зі сторін для серединки, за допомогою ножиць надаємо неакуратний вигляд. Повинно скластися враження, що ця середина недозрівшого бутону.

Для створення кошика квітки вирізаємо тонкі стрічки і Фоам, обмотуємо її навколо стебла. Шари періодично підклеюють. Під час приклеювання пелюсток важливо вирівнювати їх по висоті, орієнтуючись на підставу головки квітки, такі ряди – по низу вже наклеєних пелюсток. Клей наносимо за допомогою зубочистки. Не забуваємо проклеювати підставу квітки, в результаті більші пелюстки повинні бути трохи вище, ніж ті, що в середині.

Починаємо обробку листочків для формування підстави квітки. Нам буде потрібно сім заголовок і молд. У нашому випадку беремо молд від лотоса. Нагріваємо праску і починаємо нагрів наших заготовок.

Розподіляємо нагрітий лист уздовж молдавського, злегка натягуючи його. Приклеюємо пелюстки до основи, злегка піднімаючи їх, щоб надати натуральний вигляд.


E:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_130505_HDR.jpgФОТОЗВІТ

E:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_131903_HDR.jpgE:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_131934_HDR.jpg

 

E:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_132843_HDR.jpg

E:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_132811_HDR.jpgE:\фото работа\фото майстер клас група 6\IMG_20200205_132828_HDR.jpg

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку