МАЙСТЕР- КЛАС "ВЕСНЯНИЙ ВІНОЧОК З ФОАМІРАНУ"

Про матеріал

Фоаміран(гумовий папір, штучна замша) - досить цікавий конструкційний матеріал. Квіти, виготовлені з нього, мають природний вигляд. А працювати з ним можуть учні від 5 до 11 класу. Нова програма передбачає такі об"єкти проектної діяльності: прикраси для волосся, штучні квіти, декоративні вінки, вироби для власних потреб. У 10-11 класах серед варіативних є модуль "Технологія виготовлення штучних квітів". Розробка і презентація майстер-класу допоможуть вчителю ознайомити учнів із властивостями та особливостями роботи з фоаміраном, будовою та принципом роботи термоклейового пістолету, навчити виготовляти найпростіші квіти - кульбабки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАЙСТЕР-КЛАС «ВЕСНЯНИЙ ВІНОЧОК З ФОАМІРАНУ» Вчитель трудового навчання Голуб Яна Іванівна

Номер слайду 2

Фоаміран (скор. фоам, фом, від англ. Foam- піна)* Декоративний пінистий матеріал, до складу якого входить полімер етилен вінілацетат (EVA) * Інші назви: спінена гума, пластична замша, штучна замша.* Назву отримав від однойменної компанії Foamiram Co (Ісламська республіка Іран).*У даний час компанія є найбільшим світовим виробником фому «Foam. Eva». * Виготовляють фоаміран також у Китаї, Туреччині

Номер слайду 3

Вироби з фоамірану

Номер слайду 4

Властивості фоамірануне токсичний, не шкідливий для навколишнього середовища;м’який, злегка пористий, пластичний і приємний на дотик матеріал, з ним зручно працювати;спочатку може мати характерний запах, який досить швидко вивітрюється;добре піддається розтягуванню при тепловій обробці; легко ріжеться і вирубується фігурним дироколом;не змінює свій колір під дією сонячного проміння;не гігроскопічний, легко миється;в листах допустимі кілька наскрізних пор, що не є браком.

Номер слайду 5

Види фоамірануІранський (легкий, приємний на дотик, бархатистий, товщина 0,8-1мм. Китайський «зефірний» (ніжний, делікатний, використовується для виготовлення багатопелюсткових квіток( троянди, півонії)

Номер слайду 6

Інструменти

Номер слайду 7

Пристосування Молди і вайнери Запальничка. Акрилові фарби Пастельпастель

Номер слайду 8

Термоклейовий пістолет

Номер слайду 9

«Секрети» роботи з фоаміраномвеличина розтягування матеріалу має не перевищує 10%;перегріта деталь зменшується у розмірі, змінює колір;обробляючи краї запальничкою, не підносити близько до вогню: дуже швидко плавиться .

Номер слайду 10

МОДЕЛІ-АНАЛОГИ

Номер слайду 11

«БІОЛОГІЧНА» ХВИЛИНКАКульбаба лікарська (Taraxacum officinale, пустодуй, літучки) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина. Належить до родини складноцвітних (айстрових) і має стрижневу кореневу систему. Стебла безлисті, круглі, дудчасті, містять одиничні кошики, їх висота 10-30см. Листя зібране у прикореневу розетку. Квіти двостатеві, язичкові, яскраво-жовтого забарвлення. Плоди- сім’янки. Цвіте з травня по вересень. Кульбаба лікарська зустрічається всюди на території нашої країни: серед чагарників, на луках, городах, у садах, біля доріг та будинків. Ліки з цієї рослини застосовуються як засіб для покращення апетиту і травлення.

Номер слайду 12

Виготовлення квітів для віночка. По ширині листа жовтого кольору відмічаємо дві смужки шириною 2 сантиметри, і смужку 10 см шириною 1,5 см. На всіх смужках необхідно зробити нарізку у вигляді бахроми,( чим тонше нарізка, тим природніше згодом буде виглядати квітка). Надріз потрібно робити неглибокий, залишаючи недоторканою смужку близько 0,3 сантиметра. Для того, щоб бахрома розпушилася і квітка придбала природний вигляд, прикладаємо смужки до гарячої праски на декілька секунд, притримуючи шпажкою. Для серцевини охайно накручуємо смужку шириною 1,5 см на шпажку бахромою всередину, періодично змащуючи клеєм. Далі – смужки шириною 2 см бахромою назовні до кінця.

Номер слайду 13

Виготовлення чашолистиків Для чашолистика нам знадобиться фоамір зеленого кольору. Обводимо по шаблону коло. Якщо ви хочете, щоб чашолисток виступав вище жовтих пелюсток, діаметр збільшується пропорційно вашому баченню квітки. Визначаємо орієнтовний центр кола і робимо надрізи з чотирьох сторін, потім по колу нарізаємо бахрому. Для того, щоб бахрома розпушилася і чашолистик придбав природний вигляд, прикладаємо його до гарячої праски на декілька секунд, притримуючи шпажкою. Склеюємо квітку з чашолистиком.

Номер слайду 14

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС: ПРАЦЮЮТЬ І УЧНІ…

Номер слайду 15

… І ВЧИТЕЛІ

Номер слайду 16

МИ ЦЕ ЗРОБИЛИ !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Новицька Вікторія Анатоліївна
    Дуже сподобалося! Дякую за змістовний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матюха Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бикова Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
16 березня 2018
Переглядів
3223
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку