Майстер-клас "Борщ та капуста - хата не пуста"

Про матеріал
Майстер - клас з приготування борщу за старовинним рецептом із використаннням прислів`їв та приказок. Міжпредметні зв`язки: кулінарія та українська мова, українська література.
Перегляд файлу

Майстер клас «Борщ та капуста – хата не пуста»

Ірина

Доброго дня, друзі! Ми вас вітаємо на майстер – класі. З вами майстриня виробничого навчання Олександра Леонова…

Олександра

І викладачі української мови літератури Ірина Майнер та Юлія Мінько.

Ірина

Ця зустріч у нас не випадкова. Для цього у нас є дві причини. По- перше, цей тиждень присвячений Дню української писемності та мови.

Олександра

А по – друге, ми будемо готувати страву української кухні.

Юлія

Сьогодні ми розкриємо унікальні особливості української національної кухні,

Олександра

Поділимося віковими кулінарними традиціями наших предків

Ірина

Та розкриємо старовинний рецепт приготування борщу у нашому регіоні.

Олександра

Ну що ж, розпочнемо.

Ірина

Борщ – єдина найвідоміша українська страва, яка у кожного вдома різна. Є кілька сотень офіційних версій і рецептів! Приказка в Україні свідчить: найкращий борщ – в будинку матері!

Олександра

Так, пані Ірино, я чула цю приказку. Цим рецептом, до речі, поділилась моя бабуся, яка навчилася готувати борщ у своєї мами.

Для приготування борщу нам знадобиться:

свиняча кістка,

квасоля,

картопля,

морква,

цибуля ріпчаста,

буряк борщовий,

капуста свіжа,

томатний сік,

зелень, сіль,

чорний перець мелений,

лавровий лист

Олександра

Ну що ж, ставимо варити бульйон. Для цього нам необхідно взяти соковиту свинячу кістку, добре промити. Закладаємо її у воду та ставимо варитись. Сюди ж ми додаємо раніше підготовлену квасолю.

Юлія

В Україні зафіксовано багато видів борщів. В деяких регіонах подають борщ не з пампушками, а з пиріжками з горохом. І ще варять борщик з рибою та примовляють: «Невелика хиба, коли в борщі є риба!», бо хоч так можна урізноманітнити повсякденні страви.

Ірина

Тааак, що народ тільки не придумає, щоб себе звеселити.

Олександра

Починаємо готувати овочі, а ви мені в цьому допоможете. Пані Ірино, прошу вас почистити бурячок та нарізати соломкою.

Ірина

А комбайна немає?

Олександра

А ви, Юліє, будете чистити картоплю та нарізати  кубиками. А я поки займусь цибулею та морквою.

Юлія

Історія цибулі сягає щонайменше 3000 років, і її батьківщиною є Центральна Азія та Індія. Дуже вдячна цим країнам, адже цибуля містить багато корисних речовин у будь-якому вигляді.

Ірина

Цибуля від семи недуг лічить. А я чула про те, що довгий час цибулю забороняли їсти у свята, тому що вона викликає сльози, коли потрібно веселитися.

Олександра

Дякую, мої помічниці. У вас дуже добре виходить. Поки ми готували овочі та спілкувались, наш бульйон уже готовий.  Треба його посолити. Час закладати буряк. Його ми смажити не будемо.

Ірина

А чому? Я вдома обсмажую.

Олександра

Ми зберігаємо таким чином колір та насиченість смаку

Юлія

Колір ідеального борщу – кармін. Це і назва кольору, і назва барвника, яким раніше фарбували вишиванки.

Олександра

Прийшов час закладати картоплю. Якщо картоплю нарізати дрібно, то в ній не залишиться нічого корисного, і користі від борщу не буде ніякої. В нас картопля нарізана правильно. Переходимо до приготування засмажки.

Ірина

За даними дослідження майже у 90% випадків борщ готують жінки (мама, дружина, бабуся). Чому в наших родинах склалося саме так?

Юлія

Я думаю тільки тому, що у жінок виходить краще) Бо в руках жінки все ж таки надійніше. Так склалося історично.

Олександра

Поки готується засмажка, я вас попрошу пошаткувати капусту.

Ірина

Давайте.

Юлія

А як обирати капусту для борщу?

Олександра

Молоду краще не брати, тому що вона стане м’якою, як тільки попаде в окріп. А нам необхідно зберегти її хрумкою.

Ірина

Капуста містить  в собі багато мінеральних речовин, таких як  калій, кальцій, фосфор, які зміцнюють серцеві м’язи, покращують стан волосся. А в дитячий раціон її вводять уже з шести місяців.

Олександра

Наша засмажка готова. Час її відправляти до нашого  бульйону.

Настала мить для розкриття першого секретного інгредієнта.

Ірина

Який?

Олександра

Буряковий квас. Я його заздалегідь приготувала, рецепт залишу за посиланням нижче.

Юлія

Оооо, моя бабуся теж додавала буряковий квас до борщу. Аж згадую цей смак.

Ірина

А ви знали, що в  українській кухні  буряковий квас вживається для приготування борщу принаймні з XVIII ст.? А в сучасному українському борщі для закваски частіше використовують свіжі помідори, томатний сік, соус або пасту: ці інгредієнти і витіснили буряковий квас у 19201930-х роках.

Олександра

Так, Ірино, в ритмі сучасного життя ми економимо час та шукаємо альтернативні варіанти. І кидаємо капусту до борщу. Це майже останній штрих в приготуванні справжнього українського борщу за старовинним рецептом нашої місцевості.

Юлія

Олександро, я так розумію, що ви відкриєте нам другий секрет

Олександра

Так – так. Справжній український борщ не мислимий без спеціальної заправки сала з часником. Потрібно взяти кілька шматочків сала без шкірки та подрібнити його.

Юлія

Давайте я вам допоможу.

Олександра

А ви, Ірино, почистіть кілька зубчиків часнику, а я зараз візьму кілька гілочок кропу і петрушки. Тепер ми все подрібнюємо у ступці.

Юлія

Багато європейських народів отримали свої жартівливі прізвиська: французи - «жабоїди», італійці – «макаронники», німці – «сосисочники», українці – «салоїди».  Це зовсім не образливо, бо їжа є невід’ємною складовою кожної культури. Для України сало є не лише одним із символів національної кухні, але й своєрідним способом життя.  

Ірина

Сало – герой багатьох прислів’їв та анекдотів.

Якби мені паном бути, то я б сало із салом їв.

Живу добре – сало їм, на салі сплю, салом укриваюсь.

Коли б сало крила мало, під небесами б літало.

Ні сіло, ні впало, дай, бабо, сала.

Олександра

Сьогодні сало – не лише цінний харчовий продукт на щоденному столі, але й запас на час поїздки чи походу. Він довго не псується навіть при високій температурі. Його солять, коптять, герметично закривають у банках, заморожують, вживають свіжим. 

 

Наша заправка готова. І борщ також. Ми його доводимо до смаку, додаємо зелень та лавровий лист. Вуаля, страва чекає вас на куштування.

Юлія

І наостанок: деякі голлівудські знаменитості фанатіють від борщу

 

Відома співачка Софі Еліс-Бекстор одного разу заявила, що ніяк не може наїстися борщу, що їй дуже до смаку ця страва.

 

 

Ірина

Також у любові до борщу зізналася ще одна співачка – Ліндсі Лохан.

 

Олександра

У 2012 році Мадонну частували борщем, коли вона була з концертом в Києві. І їй дуже сподобалось.

 

Юлія

Також серед поціновувачів борщу – «дівчина Бонда» Ольга Куриленко, яка емігрувала з Бердянська ще підлітком, але про борщ не забула.

 

Ірина

Ще одна голлівудська акторка з українським корінням – Міла Куніс – годує свого чоловіка Ештона Катчера борщем.

Міла Куніс також «підсадила» на борщ і свого зіркового колегу Джастіна Тімберлейка.

 

Олександра

Полюбляє українські блюда й брутальний рокер Стівен Тайлер: «Моя бабуся – німкеня, а дідусь – українець. Я виріс на борщі».

 

Юлія

Не проти борщу на вечерю й актор-володар Оскару Дастін Хоффман: «Родичі мого батька з Києва. Тому я полюбляю борщ».

 

Ірина

І навіть легендарний режисер Стівен Спілберг «душу віддасть» за тарілку борщу. Мати й батько режисера з України. «В нас вдома часто готували борщ» - розповідав журналістам Стівен.

 

Олександра

Можна нескінченно робити три речі:

Юлія

 

спостерігати за тим, як горить вогонь,

Ірина

тече вода та слухати,

Олександра

як українці сперечаються про рецепт ідеального борщу.

 

Юлія

На все добре!

 

Майстер-клас розміщено на каналі You Tube  https://www.youtube.com/watch?v=RHCxUY1-1C8

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку