Майстер клас «Борщ та капуста – хата не пуста»
Ірина |
Доброго дня, друзі! Ми вас вітаємо на майстер – класі. З вами майстриня виробничого навчання Олександра Леонова… |
Олександра |
І викладачі української мови літератури Ірина Майнер та Юлія Мінько. |
Ірина |
Ця зустріч у нас не випадкова. Для цього у нас є дві причини. По- перше, цей тиждень присвячений Дню української писемності та мови. |
Олександра |
А по – друге, ми будемо готувати страву української кухні. |
Юлія |
Сьогодні ми розкриємо унікальні особливості української національної кухні, |
Олександра |
Поділимося віковими кулінарними традиціями наших предків |
Ірина |
Та розкриємо старовинний рецепт приготування борщу у нашому регіоні. |
Олександра |
Ну що ж, розпочнемо. |
Ірина |
Борщ – єдина найвідоміша українська страва, яка у кожного вдома різна. Є кілька сотень офіційних версій і рецептів! Приказка в Україні свідчить: найкращий борщ – в будинку матері! |
Олександра |
Так, пані Ірино, я чула цю приказку. Цим рецептом, до речі, поділилась моя бабуся, яка навчилася готувати борщ у своєї мами. Для приготування борщу нам знадобиться: свиняча кістка, квасоля, картопля, морква, цибуля ріпчаста, буряк борщовий, капуста свіжа, томатний сік, зелень, сіль, чорний перець мелений, лавровий лист |
Олександра |
Ну що ж, ставимо варити бульйон. Для цього нам необхідно взяти соковиту свинячу кістку, добре промити. Закладаємо її у воду та ставимо варитись. Сюди ж ми додаємо раніше підготовлену квасолю. |
Юлія |
В Україні зафіксовано багато видів борщів. В деяких регіонах подають борщ не з пампушками, а з пиріжками з горохом. І ще варять борщик з рибою та примовляють: «Невелика хиба, коли в борщі є риба!», бо хоч так можна урізноманітнити повсякденні страви. |
Ірина |
Тааак, що народ тільки не придумає, щоб себе звеселити. |
Олександра |
Починаємо готувати овочі, а ви мені в цьому допоможете. Пані Ірино, прошу вас почистити бурячок та нарізати соломкою. |
Ірина |
А комбайна немає? |
Олександра |
А ви, Юліє, будете чистити картоплю та нарізати кубиками. А я поки займусь цибулею та морквою. |
Юлія |
Історія цибулі сягає щонайменше 3000 років, і її батьківщиною є Центральна Азія та Індія. Дуже вдячна цим країнам, адже цибуля містить багато корисних речовин у будь-якому вигляді. |
Ірина |
Цибуля від семи недуг лічить. А я чула про те, що довгий час цибулю забороняли їсти у свята, тому що вона викликає сльози, коли потрібно веселитися. |
Олександра |
Дякую, мої помічниці. У вас дуже добре виходить. Поки ми готували овочі та спілкувались, наш бульйон уже готовий. Треба його посолити. Час закладати буряк. Його ми смажити не будемо. |
Ірина |
А чому? Я вдома обсмажую. |
Олександра |
Ми зберігаємо таким чином колір та насиченість смаку |
Юлія |
Колір ідеального борщу – кармін. Це і назва кольору, і назва барвника, яким раніше фарбували вишиванки. |
Олександра |
Прийшов час закладати картоплю. Якщо картоплю нарізати дрібно, то в ній не залишиться нічого корисного, і користі від борщу не буде ніякої. В нас картопля нарізана правильно. Переходимо до приготування засмажки. |
Ірина |
За даними дослідження майже у 90% випадків борщ готують жінки (мама, дружина, бабуся). Чому в наших родинах склалося саме так? |
Юлія |
Я думаю тільки тому, що у жінок виходить краще) Бо в руках жінки все ж таки надійніше. Так склалося історично. |
Олександра |
Поки готується засмажка, я вас попрошу пошаткувати капусту. |
Ірина |
Давайте. |
Юлія |
А як обирати капусту для борщу? |
Олександра |
Молоду краще не брати, тому що вона стане м’якою, як тільки попаде в окріп. А нам необхідно зберегти її хрумкою. |
Ірина |
Капуста містить в собі багато мінеральних речовин, таких як калій, кальцій, фосфор, які зміцнюють серцеві м’язи, покращують стан волосся. А в дитячий раціон її вводять уже з шести місяців. |
Олександра |
Наша засмажка готова. Час її відправляти до нашого бульйону. Настала мить для розкриття першого секретного інгредієнта. |
Ірина |
Який? |
Олександра |
Буряковий квас. Я його заздалегідь приготувала, рецепт залишу за посиланням нижче. |
Юлія |
Оооо, моя бабуся теж додавала буряковий квас до борщу. Аж згадую цей смак. |
Ірина |
А ви знали, що в українській кухні буряковий квас вживається для приготування борщу принаймні з XVIII ст.? А в сучасному українському борщі для закваски частіше використовують свіжі помідори, томатний сік, соус або пасту: ці інгредієнти і витіснили буряковий квас у 1920−1930-х роках. |
Олександра |
Так, Ірино, в ритмі сучасного життя ми економимо час та шукаємо альтернативні варіанти. І кидаємо капусту до борщу. Це майже останній штрих в приготуванні справжнього українського борщу за старовинним рецептом нашої місцевості. |
Юлія |
Олександро, я так розумію, що ви відкриєте нам другий секрет |
Олександра |
Так – так. Справжній український борщ не мислимий без спеціальної заправки сала з часником. Потрібно взяти кілька шматочків сала без шкірки та подрібнити його. |
Юлія |
Давайте я вам допоможу. |
Олександра |
А ви, Ірино, почистіть кілька зубчиків часнику, а я зараз візьму кілька гілочок кропу і петрушки. Тепер ми все подрібнюємо у ступці. |
Юлія |
Багато європейських народів отримали свої жартівливі прізвиська: французи - «жабоїди», італійці – «макаронники», німці – «сосисочники», українці – «салоїди». Це зовсім не образливо, бо їжа є невід’ємною складовою кожної культури. Для України сало є не лише одним із символів національної кухні, але й своєрідним способом життя. |
Ірина |
Сало – герой багатьох прислів’їв та анекдотів. Якби мені паном бути, то я б сало із салом їв. Живу добре – сало їм, на салі сплю, салом укриваюсь. Коли б сало крила мало, під небесами б літало. Ні сіло, ні впало, дай, бабо, сала. |
Олександра |
Сьогодні сало – не лише цінний харчовий продукт на щоденному столі, але й запас на час поїздки чи походу. Він довго не псується навіть при високій температурі. Його солять, коптять, герметично закривають у банках, заморожують, вживають свіжим.
Наша заправка готова. І борщ також. Ми його доводимо до смаку, додаємо зелень та лавровий лист. Вуаля, страва чекає вас на куштування. |
Юлія |
І наостанок: деякі голлівудські знаменитості фанатіють від борщу
Відома співачка Софі Еліс-Бекстор одного разу заявила, що ніяк не може наїстися борщу, що їй дуже до смаку ця страва.
|
Ірина |
Також у любові до борщу зізналася ще одна співачка – Ліндсі Лохан.
|
Олександра |
У 2012 році Мадонну частували борщем, коли вона була з концертом в Києві. І їй дуже сподобалось.
|
Юлія |
Також серед поціновувачів борщу – «дівчина Бонда» Ольга Куриленко, яка емігрувала з Бердянська ще підлітком, але про борщ не забула.
|
Ірина |
Ще одна голлівудська акторка з українським корінням – Міла Куніс – годує свого чоловіка Ештона Катчера борщем. Міла Куніс також «підсадила» на борщ і свого зіркового колегу Джастіна Тімберлейка.
|
Олександра |
Полюбляє українські блюда й брутальний рокер Стівен Тайлер: «Моя бабуся – німкеня, а дідусь – українець. Я виріс на борщі».
|
Юлія |
Не проти борщу на вечерю й актор-володар Оскару Дастін Хоффман: «Родичі мого батька з Києва. Тому я полюбляю борщ».
|
Ірина |
І навіть легендарний режисер Стівен Спілберг «душу віддасть» за тарілку борщу. Мати й батько режисера з України. «В нас вдома часто готували борщ» - розповідав журналістам Стівен.
|
Олександра |
Можна нескінченно робити три речі: |
Юлія |
спостерігати за тим, як горить вогонь, |
Ірина |
тече вода та слухати, |
Олександра |
як українці сперечаються про рецепт ідеального борщу.
|
Юлія |
На все добре! |
Майстер-клас розміщено на каналі You Tube https://www.youtube.com/watch?v=RHCxUY1-1C8