Творчо-реферативні роботи з української мови "«УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ НАЙВАЖЛИВІШИХ ВІДОМОСТЕЙ ІЗ СИНТАКСИСУ»"

Про матеріал
Дані творчо – реферативні роботи містять завдання для поточного та тематичного оцінювання знань учнів з української мови, завдання професійного спрямування з теми «Узагальнення і систематизація найважливіших відомостей із синтаксису». Неодмінною рисою завдань є наявність самостійних робіт, творчих робіт, розроблених у відповідності до професії, текстів для перекладу з російської мови. Пропонований матеріал допоможе викладачу здійснити ефективний контроль над засвоєнням здобувачами освіти навчального матеріалу. Запропоновані вправи спрямовані на формування мовних, мовленнєвих, інтелектуальних і творчих умінь учнів. Посібник може використовуватися здобувачами освіти для самостійної підготовки, самоперевірки своїх знань і вмінь та викладачами при проведенні уроків.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

ЗЕЛЕНОДОЛЬСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ

 

                                               

 

 

ТВОРЧО – РЕФЕРАТИВНІ РОБОТИ

З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

за професійним спрямуванням («Електромонтажник силових мереж та електроустаткування»)

З ТЕМИ:

«УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ НАЙВАЖЛИВІШИХ ВІДОМОСТЕЙ ІЗ СИНТАКСИСУ»

 

 

Майнер Ірина Юріївна

викладач української мови та літератури

кваліфікаційна категорія «Спеціаліст першої  категорії», «Старший викладач»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Н О Т А Ц І Я

   Дані творчо – реферативні роботи містять завдання для поточного та тематичного оцінювання знань учнів з української мови, завдання професійного спрямування з теми «Узагальнення і систематизація найважливіших відомостей із синтаксису».

        Неодмінною рисою завдань є наявність самостійних  робіт, творчих робіт, розроблених у відповідності до професії, текстів для перекладу з російської мови.

    Пропонований матеріал  допоможе викладачу  здійснити ефективний контроль над засвоєнням здобувачами освіти навчального матеріалу. Запропоновані вправи спрямовані на формування мовних, мовленнєвих, інтелектуальних і творчих умінь учнів.   Посібник  може  використовуватися здобувачами освіти  для самостійної підготовки,  самоперевірки своїх знань і вмінь та викладачами при проведенні уроків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Як універсальний засіб спілкування мова є основним інструментом розв’язання фахових завдань у будь-якій галузі професійної діяльності. Індивідуальний рівень володіння державною мовою визначає здатність людини до врегулювання професійних і ділових стосунків у різних сферах суспільного життя. Досконале володіння сучасною літературною мовою є неодмінною ознакою високої загальної і професійної культури.

«Українська мова (за професійним спрямуванням)» є однією з базових для формування професійної компетенції здобувачів освіти, оскільки мова виступає одним з основних інструментів професійної діяльності сучасного фахівця. Сьогодні висококваліфікований фахівець будь-якої галузі повинен мати високу загальну й мовну культуру, уміти спілкуватися з людьми, висловлюватися точно, логічно й виразно, досконало володіти фаховою термінологією, що можливо тільки за умови глибокого вивчення рідної мови, свідомого ставлення до повсякденної мовної практики. Засвоєні знання та уміння з предмету «Українська мова (за професійним спрямуванням)» є основою для ефективного сприйняття відомостей з інших галузей знань, розвитку абстрактного мислення, реалізації творчого потенціалу майбутніх фахівців.

Суттєву роль відіграє засвоєння здобувачами освіти синтаксису, що поєднує у собі два аспекти : синтаксичні норми на рівні граматичної сполучуваності слів і синтаксичні норми на рівні речення.

Синтаксис — розділ граматики, який вивчає значення та будову словосполучень і речень.

Морфологія і синтаксис найповніше виявляють ознаки мови як цілісної системи. Під час вивчення морфологічних категорій обов'язково враховуються синтаксичні ознаки, а вони зумовлюються певними морфологічними властивостями. Засоби кожного мовного рівня набувають повноти свого значення тільки в найменшій комунікативній одиниці (реченні), що є об'єктом вивчення синтаксису. Звідси його важлива роль у формуванні комунікативних умінь і навичок здобувачів освіти. Вивчення синтаксису створює умови для засвоєння норм літературної мови, розвитку логічного мислення й мовлення здобувачів освіти, формування пунктуаційної грамотності та навичок виразного читання. Саме синтаксис допомагає зрозуміти комунікативну функцію мови й шляхи її здійснення.

Мета виконання творчо – реферативних робіт:

  • формування комунікативної компетентності здобувачів освіти;
  • набуття комунікативного досвіду, що сприяє розвитку креативних здібностей здобувачів освіти, активізує пізнавальні інтереси, реалізує евристичні здібності як визначальні для формування професійної майстерності та конкурентоздатності сучасного фахівця;
  • вироблення навичок оптимальної мовної поведінки у професійній сфері: вплив на співрозмовника за допомоги вмілого використання різноманітних мовних засобів; сприйняття й відтворення фахових текстів.

Завдання творчо – реферативних робіт:

  • сформувати чітке і правильне розуміння ролі державної мови у професійній діяльності;
  • забезпечити досконале володіння нормами сучасної літературної мови та дотримання вимог культури усного й писемного мовлення;
  • виробити навички самоконтролю за дотриманням мовних норм у спілкуванні;
  • розвивати творче мислення здобувачів освіти;
  • сформувати навички оперування фаховою термінологією, редагування, коригування та перекладу наукових текстів.

Виконання даних робіт дають можливість самостійно поглибити і закріпити свої знання, виробити навички правильного мислення і точної передачі думок; удосконалити мовну майстерність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Творчо – реферативна робота № 1

Словосполучення і речення.

 

1.

Запишіть словосполучення і сполучення слів у дві колонки.

 

Основні марки, провід і кабель, монтаж конструкцій, види деталей, дрібні електроконструкції, найпростіші роботи, силові мережі, мережа і електроустаткування, кріпильні деталі, види конструкцій, роботи на будівництві, розподіл електроенергії.

2.

Спишіть речення. Випишіть усі можливі словосполучення. Визначте тип зв’язку слів у реченні.

 

За старими нормами дозові коробки встановлюють у кожному приміщенні, для зручного обслуговування їх, заборонено заштукатурювати їх і ховати під шпалери. Але при сучасному проектуванні електропроводки частіше дроти тягнуть від електрощита до кожної групи окремо, такий спосіб прокладки не має скруток в дозової коробці, і всі дроти з'єднуються послідовно в самих точках.

3.

Словниковий диктант

 

Обпилювання, послідовність, різання, налагодження, вогнестійкість, попередження, усунення, застосований, склеювання, капітальність, заземлення, відповідальність.

4.

З поданих слів складіть речення, зробіть синтаксичний розбір.

 

Процесу, електромонтажник, норм,  повинен, технологічного, додержуватись.

5.

Поясніть значення слів. Складіть з ними речення.

 

Електромонтер – електромонтажник.

6.

Напишіть твір – роздум.

 

«Моя професія – найкраща»

7.

Перекладіть текст українською мовою.

 

Назначение слесарной рубки

         В современном машиностроении к процессу рубки металла прибегают лишь в тех случаях, когда заготовки по тем или иным причинам не удается обработать на станках. Рубкой выполняются следующие операции: удаление излишних слоев металла с поверхности заготовок (обрубка литья, сварных швов, прорубание кромок встык под сварку и пр.); удаление твердой корки; обрубка кромок и заусенцев на кованых и литых заготовках; разрубка на части листового материала; вырубка отверстий в листовом материале, прорубка смазочных канавок и др.

Технолопия рубки металла зависит от рода работы. Производится рубка в тисках, на плите или на наковальне. Заготовки и отливки мелких размеров при рубке закрепляются в стуловых тисках. Обрубка дефектов сварных швов и приливов в крупных деталях осуществляется на месте.

Рубка металла ручным зубилом — очень трудоемкая и тяжелая операция. Поэтому необходимо стремиться максимально ее механизировать.

Творчо – реферативна робота № 2

Речення і його граматична основа.

 

  1. Запишіть речення. Визначте у них граматичні основи.

Електропроводки за способом виконання поділяються на відкриті і приховані. Відкритою проводкою називається електропроводка, прокладена по поверхні стін, стель, ферм, станин машин,а прихованої - електропроводка, прокладена в конструктивних елементах будівель(стінах, стелях, підлогах, фундаментах і т.д.). Відкрита електропроводка може бути стаціонарною, пересувною і переносною.

  1. Спишіть речення, підкресліть всі члени речення. Зробіть синтаксичний розбір.

Професійно-практична підготовка здійснюється у навчальних майстернях, лабораторіях, навчально-виробничих дільницях та безпосередньо на робочих місцях підприємств.

  1. Складіть і запишіть речення із запропонованими словами у ролі підметів.

Навчальний, професійний, кваліфікаційний, будівельний, електричний.

  1. Спишіть речення. Поставте розділові знаки.

Монтаж внутрішньої електричної проводки є вельми відповідальним заходом так як від якості і правильності виконання даних операцій залежить безпека людей і працездатність обладнання. Саме тому приймаючи рішення про монтаж електричної проводки своїми руками необхідно розуміти всю відповідальність взятих на себе зобов'язань. Необхідно відзначити що електрична проводка повинна виконуватися з дотриманням всіх правил і норм з пожежної та електричної безпеки і відповідати регіональним стандартам.

  1. Опишіть загальний вигляд свердлильного верстата.
  2. Складіть і запишіть речення із запропонованими словами у ролі складених дієслівних присудків.

Почну ремонтувати, прагнемо змінити, маємо стати.  

  1. Прекладіть текст українською мовою.

Рекомендации по эксплуатации ножниц для резки кабеля

Перед началом работы ознакомьтесь с инструкцией по эксплуатации. Внимательно изучите разделы «Правила безопасности» и «Порядок работы». Сохраняйте инструкцию на протяжении всего срока службы инструмента.

При подборе ножниц учитывайте тип, строение и диаметр разрезаемого материала. Для резки стальных тросов, арматуры, проводов со стальными сердечниками и кабелей со стальной проволочной броней применяйте специальные ножницы.

Не разрезайте изделие, если вам не известны его материал и твердость. Важен не столько размер разрезаемого изделия, сколько его твердость.

Не превышайте максимально допустимые диаметры разрезаемых кабелей, тросов и канатов. При резке кабелей диаметром по верхней границе диапазона, выбирайте ножницы с запасом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Творчо – реферативна робота № 3

Другорядні члени речення

 

  1. Словниковий диктант.

Електромонтажний, культурно – побутовий, протипожежний, аварійно – рятувальний, електротехнічний, інформаційно – вимірювальний, діелектричний, електромагнітний, монтажно – поршневий, газоповітряний.

  1. Спишіть речення, підкресліть головні та другорядні члени речення.

У підручнику вміщено програмовий матеріал з технології електро­монтажних робіт з освітлення та освітлювальних мереж. Розглянуті пи­тання монтажу комплектних трансформаторних підстанцій та комплектних розподільних пристроїв, індустріалізації та механізації електромонтажних робіт. Висвітлено питання техніки безпеки при роботі з електроустановка­ми, електричним і пневматичним інструментом, такелажними застосуван­нями.

  1. Складіть речення за поданими схемами.
  • означення, підмет, присудок, додаток.
  • обставина, присудок, означення, підмет.
  • підмет, присудок, присудок, присудок.

 

  1. З поданих речень випишіть означення.

Розмітка є початковою і найвідповідальнішою стадією монтажу електроустаткування освітлювальної електроустановки. Мета розмітки — визначити в натурі трасу електропроводок, а також розміщення і взаємне розташування всіх елементів електроустановки, керуючись наявною технічною документацією.

Розмітку трас відкритих електропроводок і основних осей для встановлення електроустаткування здійснюють за заданими в проекті позначками чистої підлоги або стелі, нанесеними будівельниками в приміщеннях споруд, а також проектними відстанями від ферм, колон та інших будівельних конструкцій. Позначку чистої підлоги наносять на попередньо очищену і підбілену поверхню у вигляді чорної смуги завширшки 10—12 мм і завдовжки 120—150 мм.

Роботи з розмітки починають із замірювань і прив'язування трас електропроводок до місць розташування електроустаткування. Потім визначають місця пробивання в будівельних конструкціях: отворів, гнізд, ніш, колодязів тощо. Одночасно визначають місця встановлення коробок і кріпильних деталей.

  1. Опишіть технологічний процес монтажу проводів, використовуючи однорідні члени речення.
  2. Із поданих словосполучень складіть речення, підкресліть головні і другорядні члени речення.

Маркування проводів, змінний струм, електричні схеми.

  1. Напишіть есе.

«Моя майбутня професія.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Творчо – реферативна робота № 4

Складне речення.

 

  1. З поданого тексту випишіть складні речення.

Для того, щоб виконати роботу якісно, ​​необхідно володіти рядом умінь і навичок, а також знати основні нюанси проводки електрики. Якщо ви не є фахівцем у цій галузі, краще не ризикувати і звернутися до професіоналів. Це рішення буде виграшним.

  1. Із поданих слів складіть речення і поставте розділові знаки.

Електролічильники, ремонту, повинні, обслуговування, в, місцях, доступних, для, їх, та, розташовуватися.

  1. Які бувають різці за призначенням? Складіть два-три складні речення з даними словами. Підкресліть граматичні основи в реченнях.
  2. Спишіть речення, зробіть синтаксичний розбір, поставте розділові знаки.

Провід потрібно прокладати тільки вертикально або горизонтально, а розташування проводу має бути точно відомо щоб уникнути його пошкодження.

  1. Складіть складне речення з сурядним зв’язком.
  2. Випишіть з підручника три складні речення з підрядним зв’язком.
  3. Складіть план «Усунення дефектів підключення вимикачів»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Творчо – реферативна робота № 5

Словосполучення і речення.

 

  1. Випишіть з тексту 10 словосполучень, з'ясуйте їх головні ознаки, визначте смислові відношення й типи підрядного зв'язку.

Несправність лінійного перетворювача виявляється шляхом періодичного зчитування якоїсь стабільної напруги. Якщо виявляється відмінність останнього отриманого значення від еталонного, то формується сигнал несправності. Справність оперативного запам’ятовуючого пристрою перевірюється шляхом запису в комірки заздалегідь відомих чисел і порівнянням результатів, одержуваних при наступному зчитуванні. Справність постійного запам’ятовуючого пристрою перевірюється шляхом підсумовування за певним алгоритмом кодів робочої програми і порівняння результату з контрольною сумою, яка зберігається в заздалегідь відомій комірці. Цілісність обмоток вихідних реле перевірюється при короткочасній подачі на них напруги і контролі обтікання їх струмом. Також проводиться самотестування блока живлення й інших найважливіших вузлів.

  1. Запишіть словосполучення у дві колонки: 1) словосполучення, які мають головне слово, виражене іменником, 2)  словосполучення, які мають головне слово, виражене дієсловом?

Блочне виконання, збираю схему, вийшов із ладу, план роботи, виконаний нашвидкуруч, займається монтажем, складаємо бригади, склад  бригад, записати у таблицю.

  1. За поданими нижче схемами  доберіть словосполучення для опису переваг і недоліків пристроїв релейного захисту та автоматики та запишіть їх. Зробіть синтаксичний розбір словосполучень.

А) дієслово + іменник у знахідному відмінку

Б) прикметник + іменник у називному відмінку

В) займенник + прийменник + іменник у родовому відмінку

Г) дієслово + дієприслівник

Д) дієслово + прийменник + іменник у давальному відмінку

 

  1. За власне створеними схемами утворіть 3-4 словосполучення. З одним з них складіть складнопідрядне речення.
  2. З поданих слів складіть речення, зробіть синтаксичний розбір.

Напруги, трансформатори, приладів і реле, для, використовуються, вмикання, вимірювальні, в кола, високої, вимірювальних.                           

  1. З поданих слів утворіть словосполучення з видом зв’язку керування.

Уникнути, перехід, небезпечний,  напруга, обмотка, первинний,  ізоляція,  заземлити, користуватись, приєднаний, роз’єднати, прилади, струм.

  1. Опишіть режими роботи вимірювальних трансформаторів, використовуючи прості речення.

                                          

    

 


ВИСНОВКИ

 

Мова професійного спрямування – це засіб мовного професійного спілкування, успіх якого залежить від мовця як особистості з індивідуальними якостями; його знання сучасної української літературної мови як основи професійного спілкування (мовна компетентність); уміння використовувати ці знання і втілювати інформацію у текст залежно від мети чи ситуації (комунікативні навички).

Упровадження в освітній процес міждисциплінарної інтеграції, а саме вивчення української мови за професійним спрямуванням, передбачає активізацію пізнавальної  та професійної діяльності здобувачів освіти.

Виконання творчо – реферативних робіт з української мови відповідно до професійної спрямованості є одним з важливих стимулів підвищення ефективності навчання в цілому та інтересу здобувачів освіти до вивчення української мови (за професійним спрямуванням) зокрема.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

 

  1. В.Б. Атабеков. Монтаж електричних мереж і силових мереж і силового електроустаткування. Київ «Вища школа» - 1995.
  2. М.В. Принц, В.М. Цимбалістий. Силове електрообладнання(з основами знань знань електротехніки). – Київ, 1998.
  3. М.В.Принц, В.М. Цимбалістий. Освітлювальне і силове електроустаткування. Монтаж і обслуговування. – Львів: Оріяна – Нова, 2005.
  4. Українська мова (рівень стандарту): підруч. Для 11 кл. закл. загал. серед. освіти / Олександра Глазова. – Харків: Вид-во «Ранок», 2019. 224с.: іл.
  5. Яндульський О.С., Дмитренко О.О. Релейний захист. Цифрові пристрої релейного захисту, автоматики та управління електроенергетичних систем [Електронне видання]: навч. посіб. / О.С. Яндульський, О.О. Дмитренко; під загальною редакцією д.т.н. О.С. Яндульського. – К.: НТУУ «КПІ», 2016. – 102 с. – Бібліогр,: с. 92 – 102.

1

 

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
1285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку