Майстер-клас "До новорічного святкового столу"

Про матеріал

ЦДЮТ «Дивосвіт»

МАЙСТЕР - КЛАСЗІЗМІШАНОЇ ТЕХНІКИ

«Декорування кільця для серветок

для новорічного святкового столу»

(виготовлення виробу)

Підготували:

керівник гуртка «Клаптик»

Кирилова В.М.

м. Кривий Ріг

2018р.


Майстер-клас зі змішаної техніки

Дата проведення: 20.11.2018р.

Місце проведення: ЦДТ «Дивосвіт»

Тема: «Декорування кільця для серветок»

Мета: 1) ознайомити присутніх з естетикою оформлення святкового столу, навчити дітей декорувати кільце для серветок за зимовою тематикою; 2) розвивати кругозір, схильність до самовираження, творчості; формувати вміння працювати з сучасними матеріалами (3-D клей Metallik Effekt та ф ольга), шкірою; 2) виховувати в учнів естетичні почуття, художній смак, уважність, послідовність у виконанні завдання.

Інструменти і матеріали: для вчителя – зразки декорування різних елементів для сервіровки столу, музичний центр;

для учнів – картонні кільця, шкіряні смужки, клей «METALLIK EFFEKT», металева фольга, клей «DRACON», ножиці. вентилятор для сушіння, прикраси для декорування, технологічна картка-пам'ятка, декоративні інструменти та матеріали, прищепки, ножиці, декоративні стрічка, кольорові стрічки.

План проведення майстер-класу

1.Привітання. Організаційні моменти.2 хв.

2.Актуалізація опорних знань, умінь та досвіду. Мотивація

навчальної діяльності. Показ зразків, пояснення теми. 10 хв.

3.Техніка безпеки.3 хв.

4.Практична робота.25 хв.

5.Закінчення заняття. Підсумок.5 хв.

Всього:45 хв.

Хід заняття

1.Привітання. Організаційні моменти.

2.Пояснення теми. Вступ.

Що у святіголовне? Хороша компанія. Музика. Радість спілкування з друзями. Ігри та танці. Чогось не вистачає? Зрозуміло, святкового столу. Святковий стіл - це не просто їжа і напої, це витвір мистецтва, гордість господині. Ваші гості оцінять не тільки смачно приготовані страви, але й те, наскільки естетично вони подаються.

Мистецтво сервірування святкового столу складалося поступово, століттями, міняючись від епохи до епохи. Так, наприклад, свічками стіл стали прикрашати в VI столітті, коли з'явилися свічки з бджолиного воску. Король франків, нащадок династії Каролінгів Карл Великий відродив традиції греко-римського застілля. Вперше після античних часів бенкетний зал і стіл стали декорувати. Лавки встеляють килимами, стіл накривався скатертиною, сервірований золотими блюдами, а центром столу була розкішно прикрашена сільничка.

У XIII столітті улюбленою прикрасою столу були плюшеві скатертини, складені вдвічі та посипані квітами і стразами. Посуд, що стояв на столі, прикрашали вінки з квітів. З тих пір квіти стали неодмінним атрибутом святкового застілля. У XVI столітті скатертина і серветки були вже звичними предметами сервірування. Прикрашати стіл стали муляжами страв, макетами фортець, міст і ландшафтів. У цей час зробилося обов'язковим майстерно складати серветки, що збереглося й донині. Тоді ж, поряд з неїстівними композиціями стіл стали пишно прикрашати зрізаними квітами у вазах. На стіни розвішували гірлянди з квітів і гілок.

За часів Людовика XIV прикрасі святкового столу стали надавати особливе значення. Центральна композиція стає розкішнішою, в ній використовується більша кількість матеріалів, як їстівних, так і не їстівних. Створюються піраміди з різнобарвного цукру, крижинок, страз і квітів.

Мистецтво сервірування, власне, тоді і сформувалося остаточно.

Естетичність столу залежить від скатертини, серветок, столових приладів, посуду, квіткових композицій, які знаходяться на столі, а також від загальної гармонійності з інтер'єром приміщення, його колірної гами і стилю.

Важливо пам'ятати, що в залежності від свята, а також передбачуваного меню застосовуються різні прикраси для столу.

Столові серветки з'явилися в більшості європейських країн в епоху середньовіччя. До цього замість них користувалися або власними рукавами, або кінцями скатертини, що звисала до підлоги. Ткані серветки, як правило, йдуть в комплекті з скатертиною, гармонуючи з нею за кольором і матеріалом. Серветки того ж забарвлення, що і скатертина, будуть виглядати краще, якщо їх тканина буде тоншою, ніж тканина скатертини.

Етикет за столом на початку століття зобов'язував закладати серветку за комір одягу, сучасні ж правила етикету за столом наказують розкладати її на колінах (серветку закладають за комір тільки маленьким дітям).

Актуалізація опорних знань, умінь та досвіду. Мотивація навчальної діяльності.

Пропонуємо вам створити власними руками прикраси до сервіровки новорічного столу, подаруйте своїм близьким гарний настрій та душевне тепло!

Ми будемо виготовляти кільце для серветок і декорувати його за зимовою тематикою. Адже попереду ціла череда зимових свят, і ви теж захочете здивувати своїх гостей незвичайним оформленням святкового столу.

Також можна подарувати набір кілець або сувенірів, створених своїми руками, коли ви самі вирушите в гості. Вашим родичам або друзям буде дуже приємно одержати такий подарунок.

У створенні кільця для серветки немає нічого складного. Ви будете користуватися звичайними інструментами. Але ви ознайомитесь з новою технікою і навчитеся користуватися новими для вас матеріалами: 3Д клей металік-ефект для фольги і сама фольга. Детально ми торкнемося цієї техніки на відповідному етапі практичної роботи.

То що, вперед!Вирушаємо у подорож за гарним настроєм.

3.Техніка безпеки. Під час роботи будьте уважні та акуратні, щоб клей «DRACON» та клей «METALLIK EFFEKT» не потрапляв на відриті ділянки шкіри, в обличчя, очі. Якщо це все ж таки трапилось, негайно видаліть клей чистою сухою серветкою та промийте шкіру, очі чистою водою. Ножиці передавати кільцями вперед, не держати їх відкритими. Не тримати ножиці в руках відкритими без потреби.

4.Практична робота. Виготовлення кільця для серветок складається з кількох етапів. Будемо розглядати кожен етап окремо.

I етап.

Зараз кожна сім'я користується харчовою плівкою, фольгою або паперовими рушниками. Після їх використання залишається картонна трубка-циліндр. Розріжемо офісним ножем цю трубку на відрізки довжиною приблизно 7-8см.

II етап.

Пофарбуємо заготовки акриловою фарбою з перламутром. Цей колір надасть виробу святкового вигляду. (Щоб зекономити час, перші два етапи вже були виконані керівниками гуртка).

III етап.

Візьмемо шматок натуральної замші і виріжемо з нього акуратну полосу шириною 4-5см. На ній ми будемо малювати клеєм зимові візерунки і приклеювати фольгу.

IV етап.

1. Наносимо малюнок клеєм-контуром по тканині на шкіряну смужку.

2. Даємо просохнути. Чекаємодоки клей не стане прозорим.

3.Наносимо металеву фольгу. Надавлюємо долонею.

4. Знімаємо фольгу. Даємо просохнути.

V етап.

Щоб наш виріб набув ще більш святкового вигляду, підберемо для нього кольорову стрічку. З неї можна створити невеликий акуратний бантик.

VI етап.

Залишилось за допомогою клею «DRACON» зібрати всі деталі. Спочатку приклеїмо смужку замші, розмістимо кольорову стрічку. Зверніть увагу на відстані від краю замшевої полоси до краю картонної заготовки. Краще, коли вони будуть однакові. Так само треба розміщувати і стрічку.

То що прикраса готова! Ви можете створити будь які креативні варіації на цю тему. Ваші щирв серця хай радують своєю гостинністю.

Творчіх вам успіхів! Гарного настрою!

V. Підведення підсумків. Аналіз виготовлених робіт. Висловлювання думок учасників.


5.Закінчення роботи. Підсумок.

Під час цього майстер-класу ви ознайомились з новими матеріалами. В майбутньому ви зможете використовувати їх, щоб урізноманітнити свою творчість. На хвилину ви поринули в світ етикету, в історію культури сервірування столу. Маємо надію, що ці знання розширять ваш кругозір, нададуть натхнення та проявлять вашу творчу уяву. Бажаємо Вам успіхів!

Перегляд файлу

ЦДЮТ «Дивосвіт»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залікове заняття гуртка “Клаптик”

Основний рівень навчання

Тема:

 Вирізання шаблонів та технологічні особливості шкіри

 

 

 

Підготувала і провела:

 Кирилова В.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кривий Ріг

2018

               Картка оцінювання якості виробу        Додаток  2

 

 

 

Виготовив учень (П.І.)                                               

 

Перевірив учень (П.І.)   

 

Показники оцінювання

Результат оцінювання

Актуальність виготовленного виробу

 

 

Економічні розрахунки

 

 

Опис виготовленного виробу

 

 

Якість реклами , оригінальність

 

Візуальна оцінка виробу

 

 

Оформлення виробу

 

 

Відповіді на запитання (конкурси)

 

 

Підсумкова оцінка

 

 

 

Атестаційна картка    Додаток 3

Призвище, ім'я

Результат оцінювання

 

 


План – конспект залікового заняття по  текстильній пластиці

          Основний рівень

Розраховано на  3 години

Дата:

Тема: Вирізання шаблонів та технологічні особливості шкіри

  Мета:

 Навчальна:  систематизувати знання учнів, набуті на попередніх заняттях, перевірити знання з історії роботи зі шкірою, її практичного виготовлення, системазувати знання з технологічних особливостей.
Розвиваюча:  сприяти розвитку творчих здібностей, уяви, естетичного смаку розвивати процес зорового сприймання, чіткості,
уваги, уявлення, пам’яті, логічного мислення, відчуття композиції,
підбору і гармонії кольорів, координації рухів у процесі роботи, розвивати цікавість, уміння здійснювати самоконтроль і взаємоконтроль, самостійність і навички аналізувати, порівнювати, узагальнювати, робити висновки, пробуджувати у учнів віру у власні творчі здібності.
Виховна:  виховувати у дітей повагу до своєї праці, формувати
у учнів художній смак та естетичний підхід до творчої праці, виховувати
охайність,терплячість, старанність, формувати інтерес до предмету.

Обладнання:  робочий зошит, олівець, гумка, лінійка, тканина,шкіра,
, фарби, дидактичні картки, виставкові роботи, зразки виробів, ілюстрації.
Дидактичне забезпечення уроку: технологічна картка послідовності і
виконання виробу зі шкіри, зразки дитячих робочих та виставкових робіт.
Між предметні зв’язки: образотворче мистецтво, історія, математикау;

 На сьогоднішньому занятті ви згадаєте прийоми роботи у  шкіряній пластиці, з прийомами художньої обробки шкіри. З натуральної шкіри можна зробити багато цікавих і корисних речей своїми руками різні прикраси: брошка, пояс оброблений шкірою; а також вазу, шкіряний багет, шкатулку, картину. Напевно у вас в господарстві знайдуться шкіряні речі, якими ви давно вже не користуєтеся. Не поспішайте їх викидати дати шкірі друге життя..

В останні роки з'явилися нові прийоми художньої обробки шкіри, такі як розпис по шкірі, термообробка, драпірування, ажурна орнаментація, нитяна графіка.
 На сьогоднішньому занятті ми робимо брошка (троянда). Перш ніж приступити до виконання роботи згадаємо правила техніки безпеки з колючими і ріжучими інструментами. Правила роботи з електроплитою.

 Виготовлення квітки «Троянда»
  За свою красу і аромат ця квітка шанувалася людьми, і користувався любов'ю з глибокої давнини. До тепер троянда залишається царицею квітів. Її чудову красу ми спробуємо втілити в квітці зі шкіри.
виготовлення:
За шаблоном виріжте 2 маленьких пелюстка, 2 середніх і 3 великих.
Розташувати у центрі пелюстки по дрібніше, а ближче до краю - більші, поступово збільшуючи їх розмір.
Обробіть над полум'ям верхню і бічні сторони пелюстки так, щоб вони гарно вигнулися
• Нижній край маленького пелюстка змастіть клеєм і туго скрутіть.
• Наступні пелюстки розподіляються рівномірно навколо першого, то є приклейте зверху 2 маленьких потім 2 середніх і 3 великих. Кожен новий пелюстка наклеюється приблизно з середини попереднього, що надає природність квітці.
• Після повного висихання нижню частину троянди зріжте різаком, що дозволить надалі краще зміцнити її на картині.
Виготовлення листя.
• Листя виготовляються з товстої шкіри. Можна використовувати декілька колірних відтінків.
• Виріжте листочки, використовуючи шаблон зробивши посередині прорізи -прожілкі листочка.
• обробляти їх, бажано на сковороді, що додасть більш рівну випуклу поверхню. Прожилки від обробки трохи розкриються.

Збірка троянди
Приклейте по черзі всі деталі квітки. Після того як ми зібрали троянду, зробимо застібку, для цього приклеїмо із зворотного боку шпильку шматочком шкіри. Наша брошка готова. Ми можемо її забарвити акриловою фарбою, в колір нашого виробу.
Використовуючи дану техніку обробки шкіри можна зробити багато корисних речей своїми руками різні прикраси: брошка, пояс оброблений шкірою; а також вазу, шкіряний багет, шкатулку, картину, подарунки до різних свят.

«Презентація виробу»

Діти показують свої роботи та доводять ефективність її користування.. Вибирають журі, журі виставляє бали за виготовлення та за презентацію виробу.

 

 

Література:

  • Гудімова Л. В. Аплікація в середній школі. – Х.: Освіта, 2007. – 126 с.
  • Гусакові М. А. Аплікація. - М.: «Просвіта», 1988. – 96 с.
  • Копалова Н. Гурткова робота з аплікації та орігамі. Тернопіль: «Мандрівець», 2007. – 137 с.
  • Проснякова Т. Н. Уроки майстерності. – М.: Навчальна література, 2003. – 153 с.

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
29 листопада 2018
Переглядів
856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку