Майстер-клас "Розвиток мовленнєвих здібностей учнів початкової школи"

Про матеріал
Майстер-клас «Мовленнєвий розвиток молодших школярів» 1. Тренування та розвиток правильного дихання Вправа «Вдих-видих 1» Необхідно сісти на стілець. Почати робити глибокий вдих носом. Повітря повинно опускатися у живіт, а потім поступово наповнює і живіт, і легені. Видих робиться ротом до тих пір, доки не закінчиться повітря. Вправа «Вдих-видих 2» Техніка вправи дуже проста. Спочатку робиться один вдих носом, видих – ротом. Обов’язкова увага приділяється діафрагмі. Кожен вдих та видих повинен супроводжуватися її рухами. Починати можна з 5 разів. Тобто 5 вдихів та 5 видихів. Ускладнити праву можна більшою кількістю вдихів та видихів за один раз. Також до цієї вправи можна додати рухи руками. Вправа «Щенятко» Обов’язковою умовою вправи є робота діафрагми. Вдих та видих робиться ротиком у швидкому темпі. 2. Тренування м’язів обличчя та м’язів язика Вправа «Губки» Необхідно губи поставити , як у каченятка, трішки напрягти, а потім розслабити. І так робити по 20 разів. Вправа «Натяжка» Необхідно натягнути губи ліворуч та зафіксувати їх на 1 хвилину. Потім у зворотній бік, також на 1 хвилину. Тривалість часу можна збільшувати. Вправа «Фіксування язика» Зафіксувати язик висунувши його з рота та протримати якомога більше часу. Після попереднього завдання зафіксувати язик ліворуч, а потім праворуч. Вправа «Чищення зубів» Необхідно язиком робити кругові рухи по колу. Починаючи з 5 разів в один бік та 5 разів у інший бік. Кількість обертів можна збільшувати . Вправа «Кінь на ходу» Зобразити язиком як скаче кінь. Кількість разів на розсуд учителя. 3. Використання чистомовок, скоромовок, мнемотаблиць. Вправа «Голосні на допомогу» Починати читати повільно. Спочатку стовбцями, потім рядками, пришвидшуючи темп читання. ПТКА БУП ВЖА ЩУКЛ ПТКУ БОП ВЖО ЩОКЛ ПТКІ БАП ВЖИ ЩАКЛ ПТКЕ БЕП ВЖІ ЩІКЛ ПТКИ БІП ВЖЕ ЩИКЛ ПТКО БИП ВЖУ ЩЕКЛ Мнемотаблиці
Перегляд файлу

Майстер-клас  «Мовленнєвий розвиток молодших школярів»

  1. Тренування та розвиток правильного дихання

Вправа «Вдих-видих 1»

Необхідно сісти на стілець. Почати робити глибокий вдих носом. Повітря повинно опускатися у живіт, а потім поступово наповнює і живіт, і легені. Видих робиться ротом до тих пір, доки не закінчиться повітря.

Вправа «Вдих-видих 2»

Техніка вправи дуже проста. Спочатку робиться один вдих носом, видих – ротом. Обов’язкова увага приділяється діафрагмі. Кожен вдих та видих повинен супроводжуватися її  рухами. Починати можна з 5 разів. Тобто 5 вдихів та 5 видихів. Ускладнити праву можна більшою кількістю вдихів та видихів за один раз. Також до цієї вправи можна додати рухи руками.

Вправа «Щенятко»

Обов’язковою умовою вправи є робота діафрагми. Вдих та видих робиться ротиком у швидкому темпі.

  1. Тренування м’язів обличчя та  м’язів язика

Вправа «Губки»

Необхідно губи поставити , як  у каченятка, трішки напрягти, а потім розслабити. І так робити по 20 разів.

Вправа «Натяжка»

Необхідно натягнути губи ліворуч та зафіксувати їх на 1 хвилину. Потім у зворотній бік, також на 1 хвилину. Тривалість часу можна збільшувати.

Вправа «Фіксування язика»

Зафіксувати язик висунувши його з рота та протримати  якомога більше часу.

Після попереднього завдання  зафіксувати язик ліворуч, а потім праворуч.

Вправа «Чищення зубів»

Необхідно язиком робити кругові рухи по колу. Починаючи з 5 разів в один бік та 5 разів у інший бік. Кількість обертів можна збільшувати .

Вправа «Кінь на ходу»

Зобразити язиком як скаче кінь. Кількість разів на розсуд учителя.

  1. Використання чистомовок, скоромовок, мнемотаблиць.

Вправа «Голосні на допомогу»

Починати читати повільно. Спочатку стовбцями, потім рядками, пришвидшуючи темп читання.

ПТКА       БУП        ВЖА       ЩУКЛ

ПТКУ       БОП        ВЖО       ЩОКЛ

ПТКІ        БАП         ВЖИ       ЩАКЛ

ПТКЕ       БЕП          ВЖІ         ЩІКЛ

ПТКИ       БІП           ВЖЕ        ЩИКЛ

ПТКО       БИП          ВЖУ        ЩЕКЛ

      Мнемотаблиці

 

docx
Додано
19 січня 2020
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку