Майстер-клас "Урізноманітнення форм роботи на уроках математики"

Про матеріал
- Метою проведення даного заняття вважаю: поділитися власним досвідом щодо використання різноманітних методів, прийомів та форм роботи, які підвищили б пізнавальний інтерес учнів до предмета; - Поглиблення професійних знань щодо репрезентованої теми;
Перегляд файлу

Майстер-клас

«Урізноманітнення форм роботи на уроках математики»

План майстер-класу

І. Знайомство з досвідом роботи вчителя

1. Привітання

2. Представлення теми досвіду (слайд-презентація)

ІІ. Організація діяльності учасників майстер-класу

  1. Мотивація діяльності
  2. Поділ на «домашні» групи
  3. Психологічний настрій
  4. Входження в тему
  5. Визначення очікуваних результатів
  6. Робота в групах
  7. Рефлексія

ІІІ. Підведення підсумків спільної діяльності учасників майстер-класу.

Хід майстер-класу

І. Знайомство з досвідом роботи вчителя

  • Добрий день, шановні колеги! Рада вітати вас на своєму майстер-класі. Я, Грамажора Христина Василівна – вчитель математики в Грубнянському навчально- виховному комплексі і сьогодні з вами проведу майстер-клас і покажу які форми і методи роботи я використовую на своїх уроках.  Тема досвіду роботи:  «Урізноманітнення форм роботи на уроках математики».

 

  • Метою проведення даного заняття вважаю: поділитися власним досвідом щодо використання різноманітних методів, прийомів та форм роботи, які підвищили б пізнавальний інтерес учнів до предмета;
  • Поглиблення професійних знань щодо репрезентованої теми;
  •   Спрямувати подальшу професійну діяльність педагогів на активне використання представлених технологій в навчально-виховному процесі для формування самоосвітньої діяльності учні.

Завданнями нашого майстер-класу є:

  • Розвивати креативне мислення;
  • Створити умови для внутрішнього розвитку особистості;
  • Організувати професійне самовдосконалення та самоосвіту;
  • Формувати вміння командної взаємодії.
  • Хочу звернути Вашу увагу на слова відомого винахідника Генрі Форда:

«Зібратися разом – це початок,

триматися разом – це прогрес,

працювати разом – це успіх».

  • Нехай ці слова будуть епіграфом нашого заняття. Гадаю, що воно буде корисним для кожного з Вас. І давайте разом подумаємо, що нам потрібно зробити, щоб досягти сьогодні успіху.

У – бути уважними,

С – бути старанними,

П – бути працьовитими,

І – бути ініціативними,

Х – мати хороший настрій!

    Сьогодні в освітньому просторі України відбуваються кардинальні зміни, зумовлені процесом реформування школи, який відбувається відповідно до закону України «Про загальну середню освіту», Концепції загальної середньої освіти, Державного стандарту загальноосвітньої освіти. Все це забезпечує системне оновлення змісту та перехід на нову структуру навчання. В нас - учителів з’являється можливість застосовувати нові активні технології навчання, цінні для кожного учня.

      Вже в середині 70-х років минулого століття з’явилася тенденція до зниження інтересу дітей до класних занять. На практиці це реалізувалося появою нестандартних (нетипових) уроків, головною метою яких є пробудження інтересу школярів до навчальної праці. Тому, моя педагогічна ідея полягає у використанні нестандартних форм організації навчання.

      Суть таких уроків математики полягає у викладанні певного матеріалу у формі, пов’язаній з численними асоціаціями, різними емоціями, що допомагає створити позитивну мотивацію навчальної діяльності. Мої учні найбільше полюбляють урок - гру, урок - змагання з появою казкових героїв або  уроки-лекції, уроки-практикуми, уроки систематизації та узагальнення знань у формі подорожей, конкурсів, математичних змагань. Наприклад, шестикласником запам’яталась урок- казка «Додавання і віднімання дробів з різними знаменниками», а одинадцятикласникам урок-гра «Хто зверху».

 Адже, передусім, важливими є умови для створення творчої атмосфери, самокерування, взаємодопомоги і взаємоконтролю. Зрозуміло, що в межах даного майстер-класу я не зможу застосувати всі форми роботи з учнями. А для того, щоб ви налаштувалися на позитив, отримали море позитивних емоцій, налаштувалися на творчість я пропоную пройти психогеометричний тест.

Інструкція: Виберіть із п’яти фігур ту, стосовно якої ви можете сказати: це – Я. Спробуйте відчути свою форму!

Квадрат. Якщо вашою основною формою є квадрат, то ви невтомний працівник. Працелюбність, наполегливість, потреба доводити розпочату справу до кінця, старанність, яка дозволяє досягати завершення роботи, – це те, чим відомі істинні “люди-квадрати

Трикутник. Ця форма символізує лідерство, і багато “трикутників” відчувають у цьому своє призначення: “Народжені, щоб бути лідерами”. Найхарактернішою особливістю “людей-трикутників” є здатність концентруватися на головній меті. Вони – енергійні, сильні особистості, які ставлять прозорі цілі і, як правило, досягають їх.

Прямокутник. Символізує стан переходу та змін. Це люди, незадоволені тим способом і стилем життя, який вони ведуть у даний час, а тому перебувають у пошуках кращого становища.

Тим не менш, як і у всіх людей, у “Прямокутників” виявляються і позитивні якості, що приваблюють до них оточуючих. Це, перш за все, допитливість, жвавий інтерес до всього, що відбувається, та сміливість. Правда, зворотним боком цього явища є надмірна довірливість, навіюваність, наївність. Тому “Прямокутниками” легко маніпулювати.

Коло. “Люди-кола” – це найкращі комунікатори серед п’яти форм, насамперед тому, що вони найкращі слухачі. Їм характерна висока чутливість, розвинута емпатійність – здатність співпереживати, співчувати, емоційно відгукуватися на переживання іншої людини. “Людина-коло” відчуває чужу радість і відчуває чужий біль, як свій власний.

Зизгаг (хвилясті лінії). Ця фігура символізує креативність, творчість. Це найбільш унікальна і єдина розімкнута фігура з п’яти. Якщо ви чітко обрали хвилясту лінію як свою основну форму, то ви, скоріше за все, істинний “право-півкульний” мислитель, вільнодумаюча людина.

 

2.Вправа « Очікуванння»

Завдання. На столі у вас є кульки. Виберіть кульку і запишіть на кожній свої очікування від майстер класу. Якщо вони здій­сняться, наприкінці нашого заняття, ви кульки залишите собі, принесете у свої класи разом із побажаннями міцного здоров’я  та з наступним проведенням кольорового дня того кольору, який ви виберете.  .  А якщо ваші очікування не здійсняться — відпустите кульку у небо.

 

    Тепер, ми з вами відправимося у подорож з Дмитром Комаровим у Сполучені Штати Америки і відвідаємо Гарвардський Університет, де навчалися і працювала видатні математики.  Ось ваші квиточки на літак, але, щоб дізнатися номер вашого місця – потрібно знайти різницю:

А) 35476-35466=10   б)56789-56759=30       в)27136-27135=11  г) 60015-60009=6

Д)46192-46185=7        е)11163-11158=5     є)888123-888115=8.

     Отже, ви отримали номер вашого  місця, але у літаку місця розміщені так : парні місця з лівого боку, а не парні з правого. Тож будь ласка сідайте згідно вашими місцями. Але, щоб наш літак рушив потрібно розгадати математичні загадки, паерша загадка для пасажирів зліва:

      Загадкове, нам знайоме,  В ньому є щось невідоме. Його треба розв’язати, Тобто корінь відшукати. Кожен легко, без вагання Відповість, що це -…(Рівняння)
     Нам вони допомагають, Дій порядок визначають. А якщо про них забудеш, Вийде зовсім навпаки. Пам’ятай же про…(Дужки)

Перша зупинка : Країна геометричних фігур. Вправа «Побачив і запам’ятав» На слайді ви побачите геометричні фігури і їх назви. Обов’язково запам’ятайте їх. Це потрібно для виконання цієї вправи.  На дошці є геометричні фігури, а відповіді на парті. Потрібно співставити їх.

Зупинка. «Місто Кмітливості».

     Дивовижна ця здібність – кмітливість. Кмітлива людина знайде вихід з будь – якої ситуації, розв’яже будь – яку задачу по –своєму цікаво і несподівано. Розвивайте в собі цю здібність і може ви підійдете на роль правителя в цьому дивовижному місті Кмітливості.

Пропонуємо розв’язати декілька задач на кмітливість

1. Запишіть число 100 шістьма дев’ятками.

(Відповідь. 99+99:99)

2.Котра година, якщо до кінця доби залишилося втричі менше часу, що минув від її початку?

(Відповідь. 6-та година вечора: 18 годин пройшло від початку , 6 годин залишилося до кінця доби)

3. Мауглі попросив 5 – ох мавп принести йому горіхів. Мавпи набрали горіхів і понесли їх Мауглі, але дорогою вони посварилися, і кожна мавпа кинула в кожну іншу по одному горіху. У результаті вони розсипали половину всіх зібраних горіхів. Скільки горіхів одержав Мауглі?

(Відповідь. 20 горіхів; одна мавпа кине 4 горіхи, 2,3,4,5 аналогічно. 5*4=20 горіхів розсипали, це половина всіх зібраних, інша половина – теж 20).

  1. 1.У пошуках Царівни – Жаби Іван – Царевич пройшов 25 боліт. У кожному болоті 17 пагорбів. На кожному пагорбі по 8 жаб. Скільки жаб треба поцілувати Івану – Царевичу, щоб знайти свою наречену?
  2. Відповідь . 25*17*8 =200*17=3400 жаб.

 

 

Ми потрапили до Гарвардського університету, що знаходиться в штаті Массачусетс. Чому саме сюди? Тут вчилися і працювали великі математики, сучасні найвідоміші люди планети з яких хочеться брати приклад.

Рефлексія

  Я думаю, що інформаційний матеріал, який ви отримали сьогодні, допоможе вам у вашій педагогічній діяльності. Ви зможете поділитися із своїм колегами сьогоднішніми надбаннями.

  • Чи справдились ваші очікування?.
  • Ми – вчителі, педагоги, наставники, кожен з нас і всі разом будуймо храм знань, бо від нас залежить майбутнє наших дітей, майбутнє нашої держави, майбутнє нашої української нації.
  • Дякую за увагу.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 грудня 2020
Переглядів
953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку