Майстер-клас з валяння вовни техніка "Тепла мандала. Пошук внутрішніх ресурсів натхнення"

Про матеріал
Арт-терапія вовною. Терапія живим теплом. Майстер-клас з валяння вовни. Рекомендується для використання у гуртковій роботі художньо-естетичного напряму.
Перегляд файлу

Арт-терапія вовною. Терапія живим теплом.

 

Техніка "Тепла мандала. Пошук внутрішніх ресурсів натхнення"

 

Створення мандал - символу єдності і цілісності - пов'язане зі створенням малюнків в колі. Мандала (створена в будь-якій техніці) відображає індивідуальні особливості автора - його психічний стан, відношення до світу і до самого себе, його ресурси та потенціал, а також усвідомлювання потреби до тенденції розвитку.

 

Що таке мандали і навіщо вони потрібні, як ними користуватися?

Мандала - незвичайне слово, що позначає назву геометричного малюнку. Цей малюнок не простий і являє собою геометричну матрицю. Якщо буквально перевести слово «мандала», то воно розшифровується, як «коло» . Насправді так і є: мандала - це квадрат, вписаний в коло і прикрашений безліччю декоративних фігур, а так само візерунків.

Мандала символізує сферу проживання божества, чисті землі будд.

В принципі, мандала - це геометричний символ складної структури, який інтерпретується як модель всесвіту, «карта космосу».

Типова форма - зовнішнє коло, вписаний в нього квадрат, в який вписаний внутрішнє  коло, яке часто сегментоване або має форму лотоса. Зовнішнє коло - Всесвіт, внутрішнє коло - вимір божеств. Квадрат між ними орієнтований по сторонах світу.

Мандали можуть бути як двовимірними, зображеними на площині, так і об'ємними, рельєфними. Їх вишивають на тканині, малюють на піску, виконують кольоровими порошками і роблять з металу, каменю, дерева. Її навіть можуть вирізати з масла, яке фарбують у відповідні ритуальні кольору. Мандали часто зображують на підлогах, стінах і стелях храмів. Мандала є настільки священною на Сході, що малюється під акомпанемент особливих ритуалів і сама може вважатися об'єктом поклоніння.

Карл Густав Юнг ідентифікував мандалу як архетипний символ людської досконалості - нині вона використовується в психотерапії в якості засобу досягнення повноти розуміння власного «Я».

Цікаво знати, що на Сході цей малюнок  визначено як святість. Його визнають у  релігіях: буддизму та  індуїзму. Більш того, щоб намалювати мандалу, необхідно дотримуватися певний ритуал. Малюють її ченці і бачать в зображенні не просто малюнок, а справжній об'єкт поклоніння, який всією своєю красою і глибиною символізує Всесвіт і космос.

Людина, якій така культура і віра чужа, не може зрозуміти: навіщо ж все-таки потрібна мандала? Відповідь проста: цей малюнок дозволяє відкрити підсвідомість. Сакральна мандала здатна налагодити гармонію людини з природою. Звичайно ж для того, щоб досягти такого результату, необхідно захоплюватися знаннями внутрішнього світу і бути духовною людиною, що вміє медитувати.

Кожен малюнок мандали накопичує під час створення в собі позитивну людську енергетику. Саме тому, багато буддистських та індуїстських храмів прикрашають мандалами. Деякі називають мандалу «застигла молитва», так як вона  відтворює внутрішній світ людини на момент малювання.

 

Значення кольорів в мандалі, який обрати колір?

У малюванні мандали ви вільні використовувати абсолютно будь-які кольори. Варто виділити найпопулярніші відтінки, так як найчастіше вони мають певне значення:

 

  • червоний - колір крові, колір виживання, любові і пристрасті
  • чорний - колір темряви, смерті, відчаю, небезпеки
  • жовтий - символізує добробут, радість, щастя
  • помаранчевий - амбітність, емоційність, суперечки
  • блакитний - символізує джерело життя, воду і небо
  • синій - містика, таємниця, конфлікт, інтуїція, страх
  • зелений - підтримка, розуміння, бажання допомогти
  • салатовий - слабке енергетичне поле
  • фіолетовий - емоційна залежність
  • бузковий - переживання, хвилювання, самопочуття.

 

Мандала для виконання бажання (додаток 1)

Всі мандали можна розподілити на кілька підвидів: для здійснення мрій, для залучення грошей, для щастя і так далі. Виберете саме той шаблон розмальовки, який необхідний вам на даний момент. Своєрідне медитирование і осмислення своїх цілей під час розфарбовування допоможе вам здійснити бажане якомога швидше і налаштує вас бути впевненіше в собі.

 

 Мандала для залучення грошей і матеріального благополуччя(додаток 2)

Не секрет, що хтось хоче виконати своє бажання, в той час, як інший - привернути до себе фінансове благополуччя. В такому випадку на допомогу приходить інша мандала - мандала залучення грошей. У чому ж секрет такого зображення? Відповідь дуже проста: під час розфарбовування ви зможете чітко концентрувати всі свої думки на те, щоб як швидше і ефективніше прийти до свого фінансового благополуччя.

Виготовляти мандалу слід тільки в хорошому настрої, щоб ваш малюнок був не тільки красивим, але і містив в собі тільки позитивну енергетику.

 

Мандали для гармонізації простору(додаток 3).

Не рідко сучасній людині складно знайти гармонію з навколишнім світом. Найчастіше йому заважають комплекси, велика кількість проблем і нерозуміння. Налагодити свій світ всередині тіла і світ навколо себе допоможе магічна мандала.

 

Мандала любові, щастя і відносин, жіночого щастя(додаток 4).

Мандала любові призначена для того, щоб допомогти людині знайти романтичні почуття і розуміння коханої людини. Виготовляти таку мандалу потрібно акуратно і не поспішаючи. Під час роботи слід думати тільки про романтику, відносинах і про приємні речі.

 

Якщо під час виготовлення мандали любові ви будете перебувати в поганому настрої або депресії, ви не зможете зарядити свій магічний малюнок позитивною енергією.

 

Мандала від самотності - на любов і заміжжя(додаток 5).

Не секрет, що деякі магічні речі здатні впливати на результат багатьох подій. Так мандала виступає своєрідним «поштовхом», яке дає людині сміливості здійснювати свої задумані плани.

 

Мандала на прощення себе (додаток 6).

Часто внутрішній світ людини дуже неспокійний. Буває і так, що спокій межує з депресією і апатією. Людина як губка вбирає в себе величезну кількість негативу, який оточує його кожен день. Ніхто не застрахований від того, що може зробити велику кількість помилок, неправильних вчинків і образ.

Виправити ситуацію можна лише шляхом вибачення себе і прийняття себе. Знайти шлях до цього допоможе магічна мандала, яка під час виготовлення відкриє самі гарні сторони душі людини і дозволить йому задуматися про себе.

 

Мандала для здоров'я і зцілення (додаток 7).

Навіть лікарі не рідко говорять, що одужання людини залежить тільки від його бажання одужати. Дана теорія далеко не міф, а науково доведений факт. Поліпшити настрій і надихнути самого себе на одужання допоможе виготовлення мандали.

 

Мандали для схуднення (додаток 8).

Мандала не має будь-які обмежень і тому здатна допомогти людині знайти будь-яку річ і досягти будь-яких цілей. Це стосується і стрункості. Просто уявіть візуально свою мрію і починайте складати мандалу.

 

Мета: пошук ресурсу і натхнення під час створення мандали з вовни; освоєння нового матеріалу, як можливість доторкнутися до невідомого; освоєння нової техніки, як пізнання нових можливостей у творчості; закладання своєї енергії і потенціалу в створення надихаючого матеріального образу; усвідомлення, що в кожної нової (і не тільки) діяльності можна знайти своє натхнення; пошук ресурсів самовдосконалення.

Завдання:

 • вчитися слухати і чути внутрішнє «Я»

 • розвивати емоційний інтелект, чуттєвість, «Я» несвідоме, тактильні відчуття і дрібну моторику рук;

• освоїти навик занурення в творчий процес при зіткненні з новим матеріалом;

• побачити в собі надихаючий потенціал;

• розвиток навички рефлексії, проникнення в свої творчі "комори".

Обладнання: вовна гребінна (Семенівка, меринос), марля для основи - вирізати коло діаметром до 45 см, ємність з теплою водою, мило дитяче або господарське, сітка москітна (тонка) 50х50 см, рушник, ножиці, клейонка на робочому місці. Час роботи: 100-120 хв.

Хід роботи.

Вступ.

Знайомство з вовною. Кожній учасниці пропонується відчути і випробувати фізичні властивості і можливості вовни. Яка вона тонка, м'яка, податлива, тепла і в той же час міцна, пружна. Як вона легко (або нелегко) розривається, ділитися на пасма, нитки, формується в різні форми.

Перед початком учасницям пропонується задатися питанням: У чому ваш джерело натхнення? Де він? Який він? Як нове, незвідане впливає на ваше натхнення, народжує інтерес до творчості?

Основна частина.

Інструкція до дії (вправа проводитися під м'яку фонову музику):

1. Перед вами коло з марлі - ваша мандала, і різнобарвна вовна

2. Розслабтеся, заглибитися всередину себе і з'єднаєтеся зі своїм творчим началом. Відчуйте свою природу, знайдіть джерело вашого натхнення в собі. Відчуйте, уявіть його.

3. І тепер, коли ви будете готові, почніть малювати по колу побачений вами образ за допомогою вовни (відриваючи пасма різної довжини, щільності, формую будь-які форми з пасом).

4. Ви зможете нанести пасмами будь який фон, а можете малювати без нього. Можете почати з центру кола, а можете приділити увагу контуру.

5. Відчуйте необхідний колір, обсяг, форму - все те, що ваше "внутрішнє Я" захоче висловити через мандалу.

6. Дозвольте вашому натхненню проявити себе через вовну. Вовна легко розривається, відділяється прядками, рветься на шматочки, але якщо вам необхідно, використовуйте ножиці. Товщина шарів шерсті не має значення, скоріше вона допоможе вам передати ваші відчуття від зв'язку з джерелом.

7. Не поспішайте, робіть все спокійно, розслаблено, спостерігайте за своїми відчуттями під час спілкування з шерстю, під час малювання. Нехай це буде ваша медитація на свій ресурс натхнення, свою природу творця.

 8. Після закінчення розкладання мандали (якщо ви будете задоволені своїм результатом і не захочете щось змінити) переходимо до мокрого валяння: скроплюємо акуратно малюнок водою, накриваємо сіткою і ніжно притираємо милом від краю до центру. Легкими рухами трьом мандалу круговими, м'якими рухами площею всієї долоні. Періодично перевіряємо як схоплюється шерсть під сіткою (для цього піднімаємо сітку і чіпаємо волокна шерсті, якщо вони ще рухаються - рівняємо малюнок).

9. Коли вовна схопиться (не буде з'їжджати з марлі), можна буде зняти сітку і терти вже зверху по малюнку намиленими руками.

 

Заключна частина.

Далі обговорення і питання : Яка назва у вашої роботи? Які почуття ви відчували під час створення своєї роботи? Які складнощі, перешкоди відчули під час роботи? Збігалися ваші відчуття своєї жіночності з матеріалом, за допомогою якого ви її висловлювали свої емоції (тобто з вовною)? Наскільки ви задоволені своєю роботою, чи все ви в ній передали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость

 Додаток 2

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость

 Додаток 3

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость

 Додаток 4

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость

 Додаток 5

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость Додаток 6

 

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость

    Додаток 7

 

10 мандал, чтобы вернуть жизни яркость

 Додаток 8

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 листопада 2019
Переглядів
1039
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку