Методи розвитку емоційного інтелекту.

Про матеріал
Коротенький опис свого досвіду по розвитку емоційного інтелекту. Публікація не велика за об'ємом, оскільки є пропную. Раніше ніколи нічого не публікував, тепер пробую.
Перегляд файлу

                           Емоційний інтелект і як його тренувати.

   Емоційний інтелект, це здатність розуміти і керувати власними емоціями, а також розуміти емоції інших людей. В сучасній психології вважається, що той, хто вільно володіє цими здібностями, має більше шансів на задоволення життям, роботою, сім’єю.

   До кінця 19 століття вважалося, що емоції лише заважають людині. Однак, на початку 20 століття було проведено дослідження в цьому зв’язку і психологи прийшли до висновку, що розуміння власних емоцій і емоцій інших людей, вміння їх опанувати, веде до більшої якості життя.

   Останнім часом роботодавці високо цінують працівників, які володіють емоціями, розуміють їх і мають навички емоційного інтелекту. Такі працівники краще адаптуються як до нового колективу, так і до нових умов праці. Кар’єрні сходинки вони долають краще.

   Нижче автор тексту надає декілька своїх рекомендацій, виходячи зі свого досвіду тренування і розвитку емоційного інтелекту:

1-    Усвідомте свої емоції. Найкращий спосіб для цього, це ведення щоденника. Для цього найкраще спочатку виписати негативні боки емоційного переживання, потім – позитивного. Потім, переглянувши, що переважає, задайтеся питання, чому так. З часом це стане звичкою і буде відбуватися самовільно.

2-    Розвивайте емпатію. Подумки ставте себе на місце людини, з якою у вас конфлікт. Наприклад, це може бути начальник, або колега, або член вашої родини тощо. Також важливо уміти слухати, навіть, якщо це обтяжливо.

3-    Знайдіть мотивацію. Емоції є ядром мотивації, її основою. Саме тому, що людина на рівні емоцій відчуває внутрішній дискомфорт, вона здатна приймати ті, або інші рішення, щоб полегшити свій емоційний стан.

4-    Учіться спілкуватися з ближніми. Спілкування теж мистецтво, тому, як і будь якому мистецтву, йому потрібно вчитися. Для цього мало бути дружнім, та прихильним до інших. Необхідно розуміти свого співбесідника, виходячи за межі вербальної взаємодії.

5-    Застосовуйте набуті навички. Якщо ви звикли реагувати на ситуацію гнівом, роздратуванням, ви зможете усвідомити цю емоцію, лише практикуючи навички емоційного інтелекту. Тоді можна буде «замінити» цю емоцію на іншу, яка більш прийнятна в цій ситуації.

  

pdf
Додано
17 серпня
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку