Методична розробка на тему: "Капітальні ресурси підприємництва"

Про матеріал
Підприємницька діяльність передбачає використання усіх видів виробничих ресурсів, але в різних пропорціях. Одні види економічної діяльності потребують освоєння у великих обсягах природних ресурсів, інші залежать від наявності достатньої кількості трудових ресурсів певної кваліфікації, треті змушені інвестувати у складне та дороге устаткування. Вибір виду економічної діяльності передбачає попереднє ознайомлення з особливостями домінуючих технологій виробництва товару чи послуги.
Перегляд файлу

Відокремлений структурний підрозділ

«Немішаївський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України»

Бадюк Л.А.

викладач вищої категорії

Методична розробка на тему:

«Капітальні ресурси підприємництва».

Підприємницька діяльність передбачає використання усіх видів виробничих ресурсів, але в різних пропорціях. Одні види економічної діяльності потребують освоєння у великих обсягах природних ресурсів, інші залежать від наявності достатньої кількості трудових ресурсів певної кваліфікації, треті змушені інвестувати у складне та дороге устаткування. Вибір виду економічної діяльності передбачає попереднє ознайомлення з особливостями домінуючих технологій виробництва товару чи послуги.

Для кожного виробництва можна скласти приблизний перелік обладнання та устатковання (механізми, пристрої, прилади, інструменти), необхідного для роботи.

Наприклад, швачці-підприємцю, яка надає послуги з ремонту одягу, для обладнання робочого місця потрібні: столи, стілець, світильники, швейна машина з комплектом лапок, оверлок, набори голок, ножиці різних видів, діркокол, дошка прасувальна, праска (парогенератор) тощо.

Підготовлений у своїй галузі працівник, особливо з практичним досвідом, зробить це швидше, тому що знає технологічний процес, назви окремих інструментів чи приладів. Залежно від розміру бізнесу, майстерності працівника, особливостей попиту на товар чи послугу, обсягу стартового капіталу інвестиції планують так, щоби придбати передусім найнеобхідніше.

Щоб придбати обладнання, інструменти, техніку, підприємець формує попит на ринку капітальних ресурсів. Пропонують інвестиційні блага виробники або посередники. Ціни на стандартне устаткування формуються під впливом як попиту, так і пропозиції. На цьому ринку існує достатньо джерел інформації щодо пропонованих товарів, послуг монтажу обладнання, його обслуговування (Інтернет, місцеві газети з рекламою, рекламні листки, тематичні виставки тощо). Майбутньому підприємцю потрібно, скориставшись зі складеного переліку, ознайомитися з асортиментом, цінами, умовами продажу та поставки товару, переконатися, що є можливість укомплектувати технологічний процес найнеобхіднішими засобами виробництва.

Обладнання, механізми та інструменти можуть бути як вітчизняного виробництва, так і імпортні. В окремих видах виробництва сумістити компоненти різних виробників складно або неможливо.

Цей етап у підприємницькій діяльності вимагає ретельного ознайомлення з механізмами, вивчення інструкцій, консультування, пошуку нагоди спостерігати процес експлуатації певного обладнання, можливості попрацювати з ним.

Наприклад, підібрати перукарське крісло можна швидко на спеціалізованих сайтах, зважаючи лише на зовнішній вигляд і ціну, але потрібно розумітися на відмінностях основи (диск чи хрестовина, з коліщатами чи без них?), знати недоліки та переваги піднімних механізмів (гідравлічний чи пневматичний?).

Оскільки старт у підприємницькій діяльності, як правило, супроводжується обмеженістю фінансових ресурсів, можна придбати обладнання чи інструменти, що вже були у користуванні, тобто частково зношені.

Зношеність основних фондів − це втрата ними своєї вартості. Розрізняють фізичний та моральний знос.

Фізичний знос − це поступова втрата механізмами первісної споживної вартості, зумовлена не тільки їх функціонуванням, а також їх бездіяльністю (руйнування від зовнішнього впливу, корозії). Внаслідок фізичної зношенності знижується продуктивність, збільшуються експлуатаційні витрати, змінюється режим роботи тощо. На фізичну зношеність впливають якість основних фондів, їх технічна досконалість (конструкції, вид і якість матеріалів); особливості технологічного процесу, режим роботи, організація догляду, якість і своєчасність ремонту, ступінь захищеності від зовнішніх умов (вологості, кислотності, атмосферних опадів) тощо. Часткову зношеність можна усунути шляхом ремонту.

Моральний знос − це зменшення вартості обладнання в результаті створення нових, більш продуктивних і економічно вигідних машин та устаткування, ніж ті, що перебувають в експлуатації. Механізми мають свій термін експлуатації.

Амортизáція − це процес поступового перенесення вартості засобів виробництва на продукт, що виготовляється з їх допомогою.

Для заміщення зношеної частини основних засобів виробництва підприємці роблять амортизаційні відрахування, тобто відрахування певних грошових сум відповідно до розмірів фізичної та моральної зношеності обладнання. Амортизаційні відрахування використовуються для повного відтворювання зношених основних фондів (на реновацію), а також для їх часткового відшкодування (на капітальний ремонт і модернізацію). Термін амортизації або амортизаційний строк – дата, термін повного погашення вартості засобів виробництва шляхом амортизації. За його допомогою обчислюється норма амортизації.

Найпростіший спосіб придбати обладнання, що було у використанні – здійснити пошукові операції на сайтах (наприклад, https://www.olx.ua/), скористатися рекламними матеріалами своєї місцевості, подати оголошення.

Є варіанти, коли продається або здається в оренду весь бізнес (все обладнання, залишки витратних матеріалів тощо).

Починати бізнес зазвичай доводиться в орендованому приміщенні. Якщо існує чітке уявлення про технологічний процес, обладнання (розміри, вимоги до безпеки його експлуатації), можна окреслити параметри приміщення і розпочинати його підбір.

Потрібно врахувати, що виробниче приміщення – це замкнутий простір у спеціально призначених будинках та спорудах, у яких постійно або періодично (протягом частини робочого дня) працюють люди. Мікроклімат виробничого середовища істотно впливає на стан організму працівника, його працездатність протягом робочого дня, зміни. Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці оптимальні або допустимі мікрокліматичні умови для збереження здоров’я працюючих. Параметри мікроклімату виробничих приміщень нормуються ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень».

Договір оренди комерційного приміщення зазвичай укладають на довготривалий строк. Постійна зміна приміщення не вигідна жодній зі сторін. Потенційному орендарю потрібно впевнитися, що об’єкт оренди дійсно належить власнику, щодо нього відсутні судові спори, іпотеки або арешти. Як правило, приміщення уже зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і власник надасть вам довідку з цього реєстру, або її можна отримати самостійно. Доцільно перевірити наявність судових спорів щодо об’єкта оренди та його власника (можна скористатися сайтами https://court.gov.ua/fair/ та http://reyestr.court.gov.ua/).

Договір оренди комерційної нерухомості укладається в письмовій формі. Якщо строк договору перевищує 3 роки, він підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації. Договором оренди може передбачатися підготовка приміщення для використання за цільовим призначенням. Сторони узгоджують між собою перелік, порядок та строки проведення ремонтних робіт. Орендна плата за цей період за домовленістю сторін зменшується або взагалі не нараховується. Факт передачі приміщення орендарю засвідчується актом приймання-передачі наданих послуг, де зазначається стан об’єкта на цей момент. За загальним правилом, поточний ремонт орендованого приміщення та усіх його систем здійснює орендар, а капітальний ремонт – орендодавець.

Завдання для самостійної роботи: ПРИМІЩЕННЯ,

  1. Розробіть зразок оголошення щодо придбання певного виду обладнання чи інструментів, що були у використанні; зазначте умови (зношеність, цінові рамки).
  2. Розгляньте варіант придбання заставного майна на торгах (аукціонах), (познайомтесь з особливістю торгів на ProZorro).

 

КУПІВЛІ/ОРЕНДИ ОБЛАДНАННЯ, ІНСТРУМЕНТІВ ТОЩО;

docx
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку