Методична розробка "Опорядження поверхонь декоративними штукатурками, розчинами на основі сухих штукатурних сумішей"

Про матеріал

Технологія штукатурних робіт [Текст]: методична розробка уроку на тему «Опорядження поверхонь декоративними штукатурками, розчинами на основі сухих штукатурних сумішей» для учнів з професії «Штукатур»/ уклад. Т.П. Герасимик-Чернова. – Любешів: Любешівський технічний коледж Луцького НТУ 2018. – с.12.

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЮБЕШІВСЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ ЛУЦЬКОГО НТУ

 

 

Методична розробка уроку з технології штукатурних робіт

 

Тема: Опорядження поверхонь  декоративними штукатурками, розчинами на основі сухих штукатурних сумішей

 

  

 

 

2018

УДК 

 

 

 

Рекомендовано до видання методичною радою Любешівського технічного коледжу Луцького НТУ,   протокол № ______ від ___________ 2018 р.

 

Розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії педпрацівників будівельного  профілю Любешівського технічного коледжу Луцького НТУ, протокол № ______ від ___________ 2018 р.                       

 

 

Укладач:       __________ Т.П. Герасимик-Чернова 

                         (підпис)

Рецензент:    __________ 

                        (підпис)

Відповідальний 

за випуск:     _________ Т.П. Герасимик-Чернова

                       (підпис)

 

 

Технологія штукатурних робіт [Текст]: методична розробка уроку на тему «Опорядження поверхонь  декоративними штукатурками, розчинами на основі сухих штукатурних сумішей» для учнів з  професії «Штукатур»/ уклад. Т.П. Герасимик-Чернова. – Любешів: Любешівський технічний коледж Луцького НТУ

2018. – с.12. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Т.П. Герасимик, 2018

 

 

 

 Тема: Опорядження поверхонь  декоративними штукатурками, розчинами на основі сухих штукатурних сумішей

 

Мета уроку: навчальна - формування умінь опорядження поверхонь декоративними штукатурками на основі сухих штукатурних сумішей;

розвиваюча - розвивати увагу, спостережливість, звички планувати та контролювати свою працю;

виховна – виховувати відповідальність, повагу до професії штукатура, бережливе ставлення до інструментів і матеріалів; методична – ефективність самостійної роботи учнів на уроці.

 

Тип уроку: урок узагальнення, вдосконалення вмінь та формування навичок.

 

Форма уроку: імітаційна гра

 

Дидактичне забезпечення: інструкційні картки, зразки, презентації викладача  та учнів, фільм, каталоги сухих розчинових сумішей «Улаштування покриттів із застосуванням сухих будівельних сумішей».

 

Хід уроку  

I. Організаційна частина: 

Перевірка наявності і готовності учнів до уроку.

II. Актуалізація знань

 

                  Актуалізація знань і мотивація навчальної діяльності

Викладач. Праця будівельника – вічна. Без неї не обходилося жодне суспільство впродовж усієї історії розвитку людства. Саме від цих спеціалістів нині залежить, чи будуть наші міста і села привабливішими. Штукатур є тим будівельним фахівцем, від якості роботи якого буде залежати як буде виглядати будинок після введення його в експлуатацію. Висококваліфікований штукатур за своїм рівнем наближається до художника. Результати роботи штукатура завжди на видноті, тому кажуть, що його робота є візитною карткою всіх будівельників, які споруджували будівлю.Ви на уроках технології штукатурних робіт та матеріалознавства вивчали сухі розчинові суміші та технологію їх нанесення.

 

 

 

Викладач формулює проблемні запитання:

1. Які є в Україні тенденції до заміни традиційних штукатурних розчинів та технологій?

Відповідь учня. На сьогоднішній день люди давно відмовилися від типових сірих будинків і просто побілених стін. В Україні вже намітилися тенденції до заміни традиційних штукатурних розчинів, мокрих способів штукатурення більш прогресивними матеріалами і технологіями. Одним з таких матеріалів є декоративні штукатурки «короїд». Декоративні штукатурки — це високоякісні матеріали, для оздоблення фасадних та внутрішніх стін. Професіонали можуть оцінити красиву фактуру різної градації, яка досягається при використанні різних технік нанесення та зерен різних розмірів. Декоративні штукатурки призначені для надання поверхні закінченого кольорово-фактурного вигляду, що не потребує наступного фарбування поверхні чи її опорядження іншими матеріалами.  2. Продукція яких виробників сухих будівельних сумішей в Україні користується найбільшим попитом?

Відповідь учня. Виробники сухих будівельних сумішей : «Ферозіт», «Полімін»,

«БудМайстер», Ceresit компанії Хенкель Баутехнік, «Кнауф», «Альфа», «Тепловер», «Сілтек», «Барва» та інші.

 

Повідомлення теми та мети уроку 2. Формування та поглиблення знань та вмінь

Викладач. Декоративна штукатурка «короїд» є однією із самих поширених для опорядження будівель. Вона проста у застосуванні і при її виконанні можна надати будь-яку фактуру. Штукатурка «короїд» володіє рядом переваг у порівнянні зі звичайною фасадною штукатуркою.

        Дана штукатурка зроблена на основі мінерального в'яжучого компоненту - звичайний кварцовий пісок замінюється мінеральним наповнювачем і невеликою кількістю полімерних компонентів. Це робить короїд легким, зменшує навантаження на стіни. Ударостійка, паропроникна, гідрофобна і морозостійка штукатурка придатна для внутрішніх і зовнішніх робіт. «Короїд» вважається екологічно безпечним покриттям, він стійкий до впливу відкритого вогню і не виділяє шкідливих компонентів при температурному впливі.

         Ми сьогодні нашу навчальну роботу організуємо у формі імітаційної гри. Уявіть, що ви учасники  будівельного управління: архітектор, майстер, бригадир, штукатур та інженер з охорони праці. На попередньому уроці ви отримали випереджувальні завдання підготуватися до імітаційної гри, підгутувати виступ. 

 

Зодчому  необхідно провести екскурс з історії будівництва.

Архітектору      необхідно   дати класифікацію      штукатурно-декоративному опорядженню. 

Прораб розкаже про призначення декоративної штукатурки СТ 35. 

Інженер з охорони праці проведе інструктаж дотримання вимог безпеки праці при виконанні штукатурних робіт. 

Майстер розкаже технологію підготовки поверхонь під опорядження штукатуркою  «короїд»  та дасть характеристику інструментам, які застосовують для виконання цієї штукатурки.

Штукатур розповість про приготування розчинової суміші і технологію виконання штукатурки СТ 35. 

 

Виступи  Зодчий

       Модифікація мінеральних будівельних матеріалів органічними речовинами відома здавна. Для будівництва таких споруд, як Золоті ворота, Софіївський собор (Київ), акведуки (Греція, Туреччина), захисні стіни середньовічних замків Європи, Велика китайська стіна, для підвищення міцності вапняних розчинів використовували природні органічні продукти (молоко, сир, білок яйця та рис десертних сортів). У 1932 році було вперше описано застосування синтезованого хімічним способом латексу для модифікації цементних розчинів. У 70-ті роки 20 століття почалося виробництво та використання сухих термопластичних полімерів. Полімери передбачають стабільність властивостей сумішей і, як наслідок, їх застосування сприяє підвищенню якості будівельних робіт і продуктивності праці, зниженню витрат на транспортування та зберігання, зменшенню витрат при виконанні робіт.

 

Архітектор

       Штукатурно-декоративне покриття – це система прикрашення інтер’єрів і фасадів будівель різними за фактурою, текстурою і кольором опоряджувальними матеріалами,        які     підкреслюють     особливу    виразність,          парадність, монументальність та високі естетичні властивості будівель.

Одним із нових і дуже популярних рішень при опорядженні є застосування полімерцементних штукатурок. Після нанесення на стіни таких штукатурок можна отримати різну фактуру, яка не лише оригінально виглядає, а й дозволяє приховати дефекти стіни.

 

Прораб

       Ceresit СТ 35 – суміш, призначена для декоративного опорядження всередині і зовні будинку бетонних, цегляних, поштукатурених поверхонь і в системах теплоізоляції фасадів. Розмір зерна наповнювача до 3,5 мм. Можливе створення різноманітних короїдних фактур.      

 Ceresit СТ 35 стійка до атмосферних впливів, ударних

навантажень, має гідрофобні властивості, паропроникна, стійка до стирання, легко миється та екологічно чиста. Штукатурну суміш Ceresit СТ 35 виробляють семи кольорів.

 

 

     Тепер розглянемо переваги, якими володіє декоративна штукатурка короїд.

Характеристики матеріалу

 використання замість піску, мінерального наповнювача та полімерних компонентів надає готовому складу легкість, що дозволяє уникнути зайвого навантаження на елементи конструкції будинку;

 декоративна штукатурка короїд екологічно безпечна, оскільки не містить ніяких шкідливих речовин;  вона витримує вплив навколишньої температури від мінус 55°С до плюс 60°С, не вигорає на сонці, вогнетривка та не виділяє отруйних речовин при впливі високих температур;  декоративна штукатурка короїд довговічна, не піддається впливу цвілі, стійка до слабких хімічних речовин та водних розчинів, її можна мити водою і вона не руйнується при атмосферних опадах;

 декоративна штукатурка короїд стійка до механічних впливів, її можна протирати губкою, чистити пилососом, вона витримає несильні удари;  основний колір білий, бажаний колір можна отримати при розведенні або змішуванні шляхом додавання барвників, добре забарвлюється фарбами після висихання;

 поширеність та доступність – штукатурка короїд, ціна на яку цілком демократична, доступна в широкому продажу.

             Опис штукатурки декоративної Ceresit СТ 35

1.       Кількість води замішування: 5-5,6 л/мішок.

2.       Час споживання: близько 60 хвилин.

3.       Штукатурка декоративна Ceresit СТ 35 База короїд призначена для створення тонкошарових фактурних покриттів всередині і зовні будинків.

4.       Передбачає наступне фарбування акриловими, силікатними, силіконовими та іншими фарбами як на водній основі, так і на органічних розчинниках.

5.       Володіє стійкістю до атмосферних впливів, ударних навантажень, паропроникністю.

6.       Склад: полімерцементна суміш з мінеральними наповнювачами та модифікаторами.

7.       Температура основи при застосуванні: від +5 до +35 градусів.

8.       Морозостійкість: не менше 75 циклів.

9.       Адгезія до бетону після витримування в повітряно-сухих умовах: не менше 0,5 МПа.

10.   Термін зберігання: 12 місяців.

 

 

          Інженер з охорони праці

При виконанні полімерцементної штукатурки слід звернути увагу на дотримання безпечних прийомів виконання робіт.

Розпаковуючи та дозуючи сухі будівельні суміші, а також приготовляючи розчинові суміші, слід уникати пиління та розсипання їх і працювати в респіраторі.        Під час безпосереднього виконання штукатурних робіт ручний інструмент має бути справним. Категорично забороняється брати руками розчин, так як до складу суміші входить цемент, який в сполученні з водою виділяє луги. Тому необхідно запобігати попаданню розчину на шкіру та слизові оболонки.

            Майстер

     Підготовку основ для нанесення полімерцементних штукатурок здійснюють згідно ДБН В.2.6-22-2001. Основа має бути сухою, міцною та без пошкоджень. Перед використанням розчинової суміші Ceresit СТ 35 основу очищають від пилу, бруду, жирних плям та інших речовин, які знижують адгезію розчину до основи.      Міцні основи (цементно-вапняні та цементно-піщані штукатурки, цегляні та бетонні поверхні) обробляють ґрунтувальною фарбою Ceresit СТ 16.      Неміцні основи, а також основи з великим водопоглинанням обробляють грунтовкою Ceresit СТ 17, а потім ґрунтувальною фарбою Ceresit СТ 16.

                                      

        Для виконання робіт штукатури повинні мати такі інструменти : щітка – макловиця призначена для нанесення ґрунтовки на поверхню, набір шпателів із нержавіючої сталі – для нанесення розчинової суміші; пластикова терка – для формування фактури.

 

Штукатур

        Після підготовки основи готують розчинову суміш. Для цього до сухої суміші

Ceresit  СТ 35 додають чисту воду (температура води +15 – 200 С) із розрахунку      0,2 – 0,21 л води на 1 кг сухої суміші і перемішують до однорідної маси вручну або за допомогою дриля з насадкою. Розчинову суміш витримують 5 хвилин для «дозрівання» і знову перемішують. ЇЇ можна використовувати протягом 60 хвилин.         Розчинову суміш Ceresit СТ 35 наносять шаром завтовшки 5-6 мм, після чого формують товщину шару покриття, що відповідає розміру зерна наповнювача штукатурки. При цьому інструмент слід тримати під кутом 500 до поверхні, знімаючи розчинову суміш до появи численних розривів. У момент початку тужавлення (від 5 до 30 хвилин в залежності від основи і умов використання) приступають до формування фактури покриття (вертикальний короїд, горизонтальний короїд, перехресний та блукаючий короїд).

А тепер я вам покажу як наноситься розчинова суміш і як формується товщина шару покриття. 

 

3.Самостійна робота учнів.

Викладач об’єднує учнів у 4-5 підгруп, кожна з яких має певне практичне завдання з формування фактури покриття:

 

горизонтальний короїд; вертикальний короїд; блукаючий короїд; перехресний короїд; довільний короїд.

 

4. Закріплення знань учнів.

Викладач зачитує правильні і неправильні твердження. Якщо учні згідні з тим, то записують «так» напроти номера твердження, а якщо не згідні – «ні».

 

 

Запитання  

1.       Ceresit СТ 35 використовують для опорядження цоколю. (ні)

 

2.       Міцні основи обробляють ґрунтувальною фарбою Ceresit СТ 16. (так)

3.       Розчинову суміш наносять шаром завтовшки 3 мм. (ні)

 

4.       Формують фактуру покриття шпателем з нержавіючої сталі. (ні)

 

5.       Під час формування товщини покриття інструмент тримають під кутом 450 до поверхні. (ні)

6.       Розчинову суміш витримують 15 хвилин для «дозрівання». (ні)

7.       Приготовлену розчинову суміш використовують протягом 60 хвилин. (так)

 

8.       Розчинову суміш наносять на поверхню рухами знизу вгору.(так)

 

9.       Розчинову суміш наносять на поверхню за допомогою пластикової 

терки. (ні)  

 

10.   Неміцні і гігроскопічні основи обробляють ґрунтовкою Ceresit СТ17.(так) 

 

Бланк відповідей

 

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. Підведення підсумку уроку.

 

Слово викладача. Бригадири доповідають про виконання поставленого завдання.

Вчитель підсумовує роботу та оголошує оцінки.

 

 

 

 

 

Домашнє завдання.

     Розробити інструкційно-технологічну карту «Опорядження поверхонь полімерцементною штукатуркою Ceresit 137».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

1.     Карапузів Є.К., Соха В.Г., Остапченко Т.Є. Матеріали і технології в сучасному будівництві: Підручник. - К.: Вища освіта, 2006. - 495с.: Іл. 

2.     Каталог продукції Ceresіt. 

3.     Утеплення фасадів (Професійні матеріали для будівництва і реконструкції, Хенкель Баутехнік (Україна)) 2005 - 51 ст.; іл. 

4.     Остапченко Т.Є. Технологія опоряджувальніх робіт: Підручник.- К.: Вища освіта, 2003. – 384 с.: Іл. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчально-методичне видання

Технологія штукатурних робіт: методична розробка уроку на тему

«Опорядження поверхонь  декоративними штукатурками, розчинами на основі сухих штукатурних сумішей»

 

 

 

Комп'ютерний набір та верстка:  Т.П. Герасимик-Чернова

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрьоменко Олена Миколаївна
    Дуже сподобалась розробка.Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
3652
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку