Методична розробка: "Основи психологічної підготовки пауерліфтерів"

Про матеріал
Як правило, на змаганнях з пауерліфтингу складається складна психологічна обстановка, яка залежить від взаємин між спортсменами і тренерами, спортсменами і суддями, між самими атлетами. На неї також впливає реакція глядачів і ряд інших чинників. Однак результат атлета залежить, перш за все, від самого спортсмена, його фізичної, тактичної та психологічної підготовленості, вміння тактично грамотно використовувати накопичений потенціал.
Перегляд файлу

Основи психологічної підготовки пауерліфтерів

    Як правило, на змаганнях з пауерліфтингу складається складна психологічна обстановка, яка залежить від взаємин між спортсменами і тренерами, спортсменами і суддями, між самими атлетами. На неї також впливає реакція глядачів і ряд інших чинників. Однак результат атлета залежить, перш за все, від самого спортсмена, його фізичної, тактичної та психологічної підготовленості, вміння тактично грамотно використовувати накопичений потенціал.

    Основу психологічної підготовки атлета складає віра в свої можливості. Наприклад, не прагнути взяти вагу, який вам не під силу. Часто, навіть дуже досвідчені атлети помиляються в оцінці своїх можливостей на цій стадії.

    В змагальних циклах підготовки атлет і його тренер повинні покласти в основу психологічної підготовки моделювання умов, які можуть скластися, а ході змагань. Корисно, наприклад, попрацювати з грифом штанги, яка раніше не використовувалася в тренуваннях, можна тренуватися в жимі на лаві, яка перш здавалася незручною для цієї вправи. Тобто створити ряд таких зовнішніх чинників, що підвищують опірність атлета.

    В ході змагань може виникнути необхідність в короткостроковій психологічній підготовці - аналізі вдалою або невдалою спроби атлета, об'єктивній оцінці рівня підготовленості суперника, в постановці цілей заняття призового місця або встановлення рекорду.

   Цей вид підготовки тісно пов'язаний з необхідністю регулювання перед стартового стану спортсмена. Подібне психологічний стан може охопити атлета за кілька днів, але воно здебільшого настає за 2 - 3 години до початку змагань. Все починається з уявного прокручування ходу змагань і прогнозування. При цьому вкрай збуджується нервова система учасників змагань, підвищується кров'яний тиск, а іноді температура. Трапляються і диспепсичні розлади.

  У спорті це називають передстартової лихоманкою. У інших атлетів інша реакція: апатія, байдужість, байдужість до свого виступу або виступу команди.

  У ці моменти важливу роль починає грати сукупність всіх якостей, який були розвинені в ході тривалої психологічної підготовки. Це - психологічна стійкість атлета і його партнерів по команді (особливо при старті з невдалої спроби), впевненість в собі (за формулою я відмінно себе почуваю і відмінно підготовлений), налаштованість на побиття рекорду, розважливий ризик (при прагненні уникнути невдалого місця в категорії - настрій на останню спробу).      Дуже важливо мати в команді атлета, чия психологічна стійкість надає заспокійливу дію на інших членів команди.

   Важливо також, щоб поведінка тренера і будь-якого члена команди було направлено на створення в команді такої психологічної атмосфери, в якій будь-який атлет здатний навіть в несприятливих умовах показати максимальний результат.

   З психологічним станом атлета на змаганнях тісно пов'язана і тактична підготовка. Неприпустимо, щоб атлет прибував на змагання один. Створення команди помічників також сприяє вдалому виступу атлета. Це - тренер, масажист та керівник команди, який веде акуратні записи ходу даних змаганні, що визначають тактичне поведінка тренера і атлета.

   Надзвичайно важливим є вибір ваги для першої спроби атлета в кожній вправі. Практика показала, що найбільш прийнятні правила такі:

перша спроба повинна забезпечити безпечну основу, тобто виключення нульового результату;

друга спроба повинна відповідати особистого рекорду атлета мінус 5 кг;

третя спроба - подолання особистого рекорду.

Звичайно, все залежить і від того, скільки спроб дається правилами змагань або організаторами конкретного змагання. Якщо спроб всього дві, відповідно змінюється і тактика, але головне - не втратити жодної спроби.

Відомий всьому світу пауерлифтер і викладач, професор Фред Хетфілд, висловив одного разу корисні думки щодо того, як атлет повинен розглядати надані йому спроби.

Перша повинна бути використана для відчуття обстановки на помості - обтяження, суддів, реакції публіки і просто для того, щоб позбутися від нервозності. Ні в якому разі атлет не повинен починати з ваги, більшої, ніж 95% від його максимального результату.

Другою спробою повинна бути вага, в підкоренні якого атлет абсолютно у впевнений. Це близько 98% від його максимуму.

Третя спроба може бути абсолютним максимумом атлета. Хетфілд попереджає, що всі ці обчислення слід робити з урахуванням поправки на те, чи регулював атлет свою вагу перед змаганнями, щоб попасти в іншу вагову категорію.

Розберемо кілька типових ситуацій, частіше за інших виникають на змаганнях.

Якщо ви маєте хороші результати у всіх трьох вправах, то ваше тактичне поведінка може бути досить простою: показати в них максимальний результат. При цьому необхідно уважно спостерігати за виступами суперників заявляти окремі спроби так, щоб обійти або максимально наблизитися до них.

   Питання перемоги в даному випадку вирішується останньою вправою - становою тягою. До початку цього руху тактична, психологічна і безпосередньо фізична боротьба досягає найвищого напруження, і виграє той, у кого міцніші м'язи, нерви, а також воля до перемоги.

   Якщо ж ви сильні тільки в одній дисципліні, то слід дотримуватися іншої манери виступу. При хорошому жимі ваш результат пригнічує інших, але і ви будете пригнічені неважливим виступом в присіданні. З тактичних міркувань кращий результат повинен бути показаний в становій тязі. Як правило, саме в цій вправі атлети майже на 20 кг перевищують результати, які показували на тренуваннях.

   Тому спортсмен з солідними результатами в присіданні і жимі  з більш високою результативністю в становій тязі має усі шанси на перемогу, якщо ви добре виконуєте станову тягу, то в першій спробі необхідно замовляти таку вагу, яка б вирівняла втрати в сумі двох попередніх вправ. Другу спробу краще використати після виходу на поміст основних суперників, а третю залишити на закріплення перемоги.

   Якщо ви зустрілися з рівним супротивником і після двох видів показали однакові результати, то перевага в цьому випадку в тязі матиме атлет з меншою масою, виникає психологічна боротьба з підвищенням ваги в заявках, виграє той, хто підніме більшу вагу.

  При цьому важливо не травмуватися, щоб зберегти себе для майбутньої якіснішої підготовки.

   Пам'ятайте, що головна перемога над суперниками складається з незліченного числа маленьких перемог над самим собою.

docx
Додано
3 травня 2020
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку