Методична розробка позакласного заходу з англійської мови « Слова, слова, слова…/ Words, words, words…»

Про матеріал
"Слова, слова, слова ..." (знаменита цитата з трагедії В. Шекспіра;). “Words, words, words…” – це була відповідь Гамлета на питання Полонія: "Що ви чітаєте, мілорде?" (What do you read, my lord?). Повторюючі слово тричі, Гамлет припускає, що те, что він читає, безглуздо. Але ж все, що викладено у розробці, має сенс и користь. З матеріалу можна дізнатися, які англійські слова ще нікому не вдалося правильно вимовити з першої спроби, значення яких слів інтернет поміняв раз і назавжди, і що спільного між мемом і геном.
Перегляд файлу

Методична розробка позакласного заходу з англійської мови

« Слова, слова, слова…/ Words, words, words…»

   

Цілі:

Методична: ознайомити студентів з історією свята День англійської мови.

Дидактична: формувати інтерес до вивчення англійської мови, її історії та сучасних процесів в ній, розвивати інтелектуальні здібності студентів, пам’ять, мислення, уяву, удосконалювати загально навчальні вміння.

Виховна: прищеплювати повагу і любов до англійської мови та мовленнєвої культури,  формувати потребу у вивченні мов, розширити світогляд студентів.

Вид заняття: інформаційний коктейль

Міждисциплінарні зв’язки: географія, історія, всесвітня література, культурологія.

Технічні засоби навчання: комп’ютер, мультимедійний проектор, відеоматеріал.

ПЛан заХОДУ

  1.                Організаційна частина заняття:

Привітання.

Перевірка готовності студентів до сприйняття матеріалу.

ІІ. Вступ.

Викладач. Cellar door («двері до підвалу») – поєднання  слів англійської мови, яке багато носіїв англійської мови, включаючи Джона Р. Р. Толкіна, вважають найкрасивішим в англійській мові.

“Most English-speaking people ... will admit that cellar door is "beautiful", especially if dissociated from its sense (and from its spelling). More beautiful than, say, sky, and far more beautiful than beautiful.”

«Більша частина англомовних людей… погодиться з тим, слово «cellar door» красиво, особливо в порівнянні з його значенням (і його написанням). Красивіше ніж, наприклад, слово sky, і значно красивіше, ніж саме слово beautiful.»

ІІІ. Основна частина

Повідомлення теми заходу, формування мети та основних завдань, мотивація пізнавальної діяльності.

Викладач. Отже сьогодні ми будемо говорити про різні англійські слова.

 'Words, words, words.' Цій фразі 518 років. (1603)

“Слова, слова, слова.” Це була відповідь Гамлета на питання Полонія: "Що ви читаєте, мілорде?" (What do you read, my lord?) Повторюючи слово тричі, Гамлет припускає, що те, що він читає, безглуздо. Але ж я впевнена, що все, що ви почуєте, побачити, чого нового дізнаєтесь, має сенс і користь. Наш сьогоднішній захід пройде у формі інформаційного коктейлю. Ви знаєте, що коктейль – це напій, якій складається з кількох інгредієнтів різного кольору та структури. Саме такою буде наша зустріч: барвистою та неоднорідною.

Отже, перша доповідь.

Представити доповідачів.

  1.               Доповідач 1.

Ми вже давно звикли до рейтингів у будь-якій сфері нашого життя, і слово «топ» ми зустрічаємо майже усюди: топ фільмів, топ пісень, топ менеджер, навіть у словосполученні «топові новини». Ми розуміємо, що TOP означає «верхній, найвищий, найголовніший». Не завжди всі рейтинги достовірні, але людям завжди цікаво дізнатися хто, або що лідирує  з тією або іншою часткою похибки. Не оминули рейтинги стороною і словниковий склад англійської мови. В Інтернеті доволі багато статей із заголовками типу: «The most beautiful words / the shortest words / the longest words /the most -difficult-to-pronounce words».

5 Words of English impossible to pronounce correctly at the first time

5 Слів англійської мови, які неможливо вимовити правильно з першого разу

Colonel [ˈkɜː(r).nəl] полковник

Lieutenant [lefˈten.ənt] лейтенант

Anemone [əˈnem.ə.ni] анемона

Hegemony [hɪˈɡem.ə.ni] гегемония

Choir [kwaɪər] хор

  1.          Викладач. У США і Британії серед школярів і студентів дуже популярний конкурс Spelling bee. Учаснику говорять слово, а йому необхідно правильно вимовити його по буквах (spell). Незважаючи на уявну простоту, це досить складно, тому що під впливом історичних факторів  написання дуже часто не відповідає загальним правилам вимови.

Перегляд відео фіналу конкурсу Spelling bee.

 

  1.               Доповідач 2.

Інтернет змінив життя цілого світу. Це один з основних інструментів глобалізації, який впливає практично на всі сфери життя. У тому числі і на мови. І це відбивається навіть на повсякденній мові. Багато звичайних слів сприймаються зараз зовсім інакше, а деякі навіть змінили свої основні значення. Причина проста. Для кожного онлайн-явища потрібно було власне визначення. А щоб не вигадувати занадто багато нових термінів, використовували цілком собі звичайні. Давайте розглянемо топ слів, значення яких інтернет змінив просто до невпізнання.

FRIEND

Раніше фраза «become friends» означала «подружитися» - тобто, отримати нового друга. Сьогодні ж в абсолютній більшості випадків це означає всього лише «додати в друзі в соціальній мережі». При цьому, слово однаково працює як іменник і як дієслово.

Friend - друг в соціальній мережі.

To friend - додати друга в соціальній мережі.

А вже «unfriend» - це абсолютно нове слово, яке означає «видалити з друзів». В реальному житті його застосувати не можна - більш доречна фраза «stop being friends» - «перестали бути друзями».

CLOUD

«Хмара» тепер - це не тільки хмаринка на небі, але і хмарне сховище даних. І в цьому сенсі слово зустрічається онлайн куди частіше, ніж в своєму оригінальному. У перших 100 посиланнях пошукової видачі Google за запитом «cloud» немає жодного посилання, яке було б пов'язане з хмаринками на небі.

LIKE

Як же без нього. Тому що лайк як «палець вгору» під постом в соцмережах - це мало не основа сучасної онлайн-комунікації. Нагадаю, що «like»:

Дієслово - «подобатися», «добре ставитися до кого-то».

It's not possible for everyone to like you. - Неможливо подобатися відразу всім.

Прикметник - «схожий, подібний, такий як».

I heard a sound like the phone ringing. - Я чув звук ніби телефон дзвонить.

Наріччя - «ймовірно».

Like enough that she did not receive your gift. - Ймовірно, вона не отримала твого подарунка.

Прийменник - «як».

You look like your dad. - Ти виглядаєш як твій батько.

Іменник - «щось подібне».

I've never seen the like. - Ніколи не бачив нічого подібного.

Але зараз найчастіше «like» - це «лайк». Як не крути, коли чуєш слово, першим на думку спадає саме це значення.

PROFILE

Зараз слово «профіль» пов'язане виключно з акаунтами в соціальних мережах. Інші смисли залишилися тільки у вузьких сферах знань. Спочатку ж «profile» позначав також короткий біографічний нарис. Як резюме, тільки зовсім короткий. І саме з цього значення і виросло сучасне - сторінка в соціальних мережах. Власне, тому деякі фрази можуть сприйматися по-різному. - I like how your profile looks. - Мені подобається, як виглядає твій   профіль.

Який профіль? Особа в профіль? Або оформлення сторінки в соцмережі?

VIRAL

Прямо слово-символ 2020 року. Тому що «viral» - «вірусний». Раніше його використовували тільки біологи і вірусологи. Зараз же «viral» трохи змінило значення. Сьогодні воно означає щось вкрай популярне або те, що швидко розповсюджується в інтернеті. Картинка, пост, мем - що завгодно. Механізм зрозумілий - вірус в реальному житті поширюється дуже швидко. А вірусна інформація так само швидко поширюється в мережі.

TROLL

Раніше тролем була лише  істота в скандинавській міфології. Онлайн-троль - це найчастіше анонімний підбурювач, який провокує співрозмовника на негативні емоції в чаті, коментарях або особистих повідомленнях у соцмережах. Цікаво, що скандинавський троль до терміну «тролінг» не має ніякого відношення. Ну майже. «Trolling» в перекладі з англійської означає «ловити рибу на блешню». Адже троль розміщує різні негативні повідомлення в очікуванні, що хто-небудь «клюне» на них і вплутається в суперечку. В якій, природно, отримає ще більше негативу - в цьому і мета троля.

MEME

Слово «meme» сьогодні сприймається тільки як «прикольна картинка в інтернеті». Але цікаво те, що слово «meme» спочатку носило лише наукове значення. Це будь-яка ідея або поведінковий образ, який передається від однієї людини до іншої. Мем - це базовий носій культурної інформації - точно так само, як ген - носій генетичної інформації. Багато хто помилково вважає, що основою для «meme» стало англійське «memory» - «пам'ять». Це не зовсім так. Воно утворене з грецького «mimema» - «щось, що імітують, копіюють». А сама форма слова створена за аналогією з лексемою «gene».

У науковій сфері термін «meme» став лише однією з гіпотез розвитку культури. Але тепер його знають всі і лише одиниці в курсі, звідки взагалі це слово взялося.

 

IV. Підсумки.

“Summer afternoon, summer afternoon; to me those have always been the two most beautiful words in the English language” (Henry James) . What are your most most beautiful words in the English language?

Сьогодні ми насолодилися коктейлем з англійських слів: дізналися, які з них вважають красивими, які складними для вимові, а значення яких Інтернет змінив раз і назавжди. Вивчайте англійську мову, вдосконалюйте свої знання і насолоджуйтесь її смаком і барвистістю.

 

ЛІТЕРАТУРА

1. Мостовий М.І. Лексикологія англійської мови: [Підручник для ін-тів і фак. ін. мов]. - Х.: Основа, 1993. - 256 с.

2. Усков Д.Ю. Запозичена лексика і переклад // Нова філологія. - Вип.32. - Запоріжжя. - 2008. - с.255-259

3. https://www.thoughtco.com/what-is-borrowing-language

4.https://www.oxfordhandbooks.com/view

doc
Додав(-ла)
Шведова Тетяна
Додано
22 травня 2021
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку