Методична розробка спортивно - розважальної програми "Футбольний уїкенд"

Про матеріал
«Футбольний уік енд» (сценарій спортивної розважальної програми) Мета: популяризація та пропаганда здорового способу життя серед підлітків; забезпечити відповідну рухову активність дітей; оволодіння учасниками програми основними техніками ведення м’яча; розвиток спортивних та творчих здібностей та уміння грати у команді; виховання морально-вольових якостей (наполегливості, працелюбства, сміливості); формування позитивного ставлення до занять спортом, в особливості до футболу.
Перегляд файлу

Маньківський НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія»

 

http://www.svwindischgarsten.at/images/fussball2.gif

«Футбольний уікенд»

(методична розробка спортивної розважальної програми)

http://www.ausmalshirt.com/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/t/-/t-shirt-fussball-motiv.jpg 

 

                                                             

 

 

 

смт. Маньківка

2020

http://spox.ru/uploads/classification/cards/m.jpghttp://spox.ru/uploads/classification/cards/m.jpghttp://spox.ru/uploads/classification/cards/m.jpghttp://spox.ru/uploads/classification/cards/m.jpghttp://spox.ru/uploads/classification/cards/m.jpg

«Футбольний уік енд»

(сценарій спортивної розважальної програми)

Мета: популяризація та пропаганда здорового способу життя серед підлітків; забезпечити відповідну рухову активність дітей; оволодіння учасниками програми основними техніками ведення м’яча; розвиток спортивних та творчих здібностей  та уміння грати у команді; виховання морально-вольових якостей (наполегливості, працелюбства, сміливості); формування позитивного ставлення до занять спортом, в особливості до футболу.

Обладнання: папір (для оформлення м’яча), скотч, 10 мячів (різних за розміром), 20 кеглів, натяжна сітка, магнітофон, прапорці для огородження території спортивного майданчика на якому і будуть проходити спортивні ігри; картки для проведення спортивних вікторин (3 картки); виписані на окремих плакатах назви ігор програми («Футбольний талісман», «Тапа Банка Яп», «Тунгатгак», «Цуцзю»,  «Кальчо»»,  «Гарпустум»,  «Змійка», «Камері», «Пок-та-пок», «Футбольний фрістайл»); запис пісень про спорт; плакати про футбол.

Цільова група: учні 9-11 класів.

Хід проведення

Звучать фанфари. На сцену виходять ведучі програми

1.Увага! Увага!

2. Спішіть не минайте!

 

1. На наше свято до нас завітайте!

2. Діти й дорослі, місцеві і гості!

Ми для вас тут стоїмо на помості.

 

1. Тут свято здоров’я і свято надії

Саме тут збудуться всі ваші мрії!

 

2. Для цього в нас є зареєстрований патент

І ми пропонуємо всім

Разом. Футбольний уік енд!

 

1. А тепер проста загадка

Ви повинні дати відгадку:

 

2. Кулю шкіряну ганяють,
Лиш одну на полі мають!


1. По ногах не б?ють – це фол!
Називають гру... футбол.

 

2. Вірну ви всі дали відповідь.

1.Футбол це сьогодні головне

І футбольне свято і нас не мене.

 

 2.Саме так дружно ви і повинні грати у команді наступних 9 ігор.

1.Так як наш уік енд футбольний, то всі ігри будуть пов’язані з грою у м’яч.

2. До вашої уваги розумне слівце

Тож послухайте оце.

 

1. Ігри з м’ячем були розповсюджені на всіх континентах. З старовинними легендами перший м’яч дала Еросу богиня Афродіта. В залежності від  ритуалу м’яч символізував Сонце, місяць і навіть полярне сяйво. Тому зараз нам необхідно відкрити створити своє Сонце. Як? Зробити його самім, як колись дуже давно робила це сама богиня Афродіта.

Але перед тим, як робити м’яч-сонце, ви повинні дати відповіді на запитання, які стосуються саме історії розвитку м’яча, а саме:

Вікторина № 1

1. Назвіть розмір окружності м’яча? (не менше 42 см).

2. Скільки нараховується панелей на м’ячі? (32).

3. З яких фігур складається конструкція м’яча? (20 шестикутників і 12 п’ятикутників).

4. В середині ХІХ століття містер Гудієр зробив перший м’яч. З якого матеріалу він був зроблений? (з вулканізованої гуми).

А зараз настав час отримати і перше завдання - вам самім треба зробити свій м’яч , правда не з вулканізованої гуми, а за допомогою паперу та скотчу. При чому, ви повинні пам’ятати, щоб розмір окружності м’яча не був меншим за 68 см і не більшим за 71 см. Тож ми починаємо І гру «Футбольний талісман»

Гра  «Футбольний талісман»

2. Я розумію, що Афродіта давала не такого м’яча Еросу, хоча все може бути. Ви зробили не просто м’яч, а м’яч-талісман. Я гадаю що дуже багато азарту, радості і натхнення ви вклали у свою роботу, а тепер ми дізнаємось для кого цей м’яч став оберегом на перемогу, бо саме цим м’ячем ви і будете грати у наступні  гри.

Тож улучили момент і пропонуємо вам

Продовжити наш футбольний уік енд.

 

1. У індійців лакоту гра в м’яч мала назву Тапа Банка Яп (кидання м’яча). І ми зараз разом з вами можемо приступити і до ІІ гри, яка має назву «Тапа Банка Яп».

Правила гри: нам потрібно дві команди, поле, яке розділене сіткою, два м’яча. Завдання: команди грають відразу двома м’ячами, на чиєму боці опиняться відразу два м’ячі, той втрачає очко. Гра йде  три тайми по 2 хвилини.

 

Учасники об’єднуються у дві команди.

Проведення гри «Тапа Банка Яп»

2.У північних народів є така гра з м’ячем, яка має назву тунгатгак, під час якої учасники повинні зібрати якомога більше круглих камінців.

 Настав час оголосити і нашу наступну  ІІІ гру «Тунгатгак». Тільки у нашому випадку це м’ячі, а збирати їх треба всією командою  і головне правило, не руками, а ногами. Тобто гравці  команд сідають у колону на відстані 1 м один від одного і за сигналом свистка передають ногами м'яч по колоні. У такий спосіб треба перекласти декілька м'ячів з одного місця в інше, не втративши жодного. Яка команда зробить це першою, та й перемогла.

 

Гра «Тунгатгак»

 

1. У китайців гру з м’ячем називали цуцзю (штовхати ногою). І ми зараз з вами і познайомимось із китайським футбольним м’ячем.

 Оголошується ІУ гра «Цуцзю».

Правила гри: гравці об’єднуються  у дві команди, одна з яких йде в коло, а друга залишається за колом із м'ячем. Гравці в колі шикуються в колону - «ящірку» - на чолі з капітаном і беруть один одного за пояс. За сигналом свистка гравці,  які утворюють коло, перекидають м'яч один одному й намагаються прямим попаданням вибити останнього гравця з колони. «Ящірка» рухається, намагається уникнути удару. Вибитий гравець вибуває з гри. Через 5 хвилин команди міняються ролями. Перемагає та команда, яка вибила найбільше гравців.

Гра «Цуцзю»

2.Ну а тепер ми кінець кінцем повернулися до Європи на наш континент. Тож впіймаємо момент та продовжимо футбольний уік енд футбольною вікториною:

Вікторина № 2

1. Два футбольні тайми. Це що? (Матч).

2. Скільки очок отримує команда, яка програла матч? (0).

3. Передостанній матч фіналу? (Полуфінал).

4. Скільки людей знаходиться на полі на початку гри, коли на ньому знаходяться дві команди і суддя? (23).

5. Як називається конструкція 32 панелей футбольного м’яча? (ікосаедр).

6. В якому європейському турнірі бере участь найбільша кількість команд (Кубок УЄФА).

1. Ми продовжуємо наш футбольний уік енд. В Італії у давні часи гру з м’ячем називали кальчо і вона може по праву претендувати на головного предка футболу, тому що в ній були і нападники і захисники, і суддя, ну так як і в нашому наступному завданні.

Ми оголошуємо У гру «Кальчо».

Правила гри: беруть участь у грі дві команди. Гравці кожної команди стають у колону, поклавши руки один одному на плечі. Перший гравець обводить м'ячем усіх інших; обвівши останнього гравця, кидає м'яч першому в колоні, сам стає в кінець і т. д. Поки всі гравці команди не стануть на свої місця.

Гра «Кальчо»

 

2. В прадавній Греції великою популярністю користувалася гра в м'яча, яка входила до програми фізичних вправ гімнасій. Були в прадавній Греції й інші ігри з м'ячем. Встановити достеменно, яку з античних ігор в м'яча по праву можна вважати пращуркою сучасного футболу, сьогодні неможливо. Та все ж, за думкою багатьох, своїм виникненням футбол зобов'язаний в чималій мірі древньоримській грі "гарпустум", яку легіонери Юлія Цезаря завезли до Британії, Галії, та інших країн Західної Європи.

    Тож ми віддамо шану і грецькому футболу і  наступна УІ гра, яку ми вам пропонуємо виконати має назву «Гарпустум».

Правила гри: грають дві команди  на прямокутному майданчику, обмеженому лініями. Гра нагадує баскетбол або гандбол, але без кидків у ціль. М'яч передається одній із команд за жеребкуванням. Гравці команди, яка володіє м'ячем, намагаються зробити між собою 10 передач підряд, не віддаючи м'яча суперникам. Якщо це вдалося зробити, то гра зупиняється, команді нараховується одне очко і м'яч вводиться збоку гравцем другої команди. Гра триває 5-10 хвилин. Виграє команда, яка набрала більше очок.

Гра «Гарпустум»

1. А зараз знову запитання вікторини:

Вікторина № 3

1.О котрій годині повинен закінчитись І тайм, щоб ІІ тайм розпочався о 18.00? (17.45).

2. Вага від 369 гр до 453 гр, довжина від 680 мм до 710 мм, діаметр від 216 мм до 226 мм. Що це? (футбольний м’яч по стандарту ФІФА).

3. Яку назву мають змагання, які проводить ФІФА? (чемпіонат світу, кубок конфедерацій, олімпійські ігри).

4. Яку назву мають змагання, які проводить УЄФА ( чемпіонат Європи, ліга чемпіонів УЄФА, ліга Європи УЄФА, кубок чемпіонів УЄФА).

5. Висота футбольних воріт? (2,44 см).

6. Якого кольору відповідно до правил футболу повинна бути перекладина на футбольних воротах( (білого).

7. Яку назву мають парфуми з поганого судді? (мило).

8. В минулому футболіст, на сьогодні співак, батько співаків? (Хуліо Еглесіас).

9. Як у футболі називають іноземного гравця клубної команди? (легіонер).

10. Назвіть футбольний клуб, основними кольорами якого є оранжевий та чорний? («Шахтар»).

2. Незважаючи на це, гра в м'яч все ж торувала собі шлях. І от з 19 сторіччя, особливо з другої його половини, починається новий етап в розвитку цієї гри. Саме з цього періоду спортивний метод визнається ефективним засобом фізичного виховання молоді. І ми не відступаємо від такого напряму і пропонуємо вам взяти участь у  УІІ грі «Змійка». Беруть участь у грі дві команди. Кожна команда ділиться на дві групи і стають одна проти одної на відстані 5 м. Завдання – провести м’яч ногами між кеглями. Кожен гравець проходить дистанцію у своєму напрямку. Перемагає та команда, яка зробить це швидше.

Гра «Змійка»

1. В світі існує багато різновидів футболу, а саме: (міні-футбол)  коли грають  у закритому приміщення на спеціальному покритті;  (дворовий футбол) грається на любому покритті, на полях будь якого розміру, з любою кількістю людей; (пляжний футбол) грається на піску; (річний футбол) грається по коліно у воді; (болотяний футбол) грається на болоті; (футбольний фрістайл) грається з використанням трюків; (футдаблбол) грається двома м’ячами; а  також настільний та віртуальний (робота з глядачами та учасниками).

Ми ж пропонуємо вам пограти не у європейський футбол, а у японський національний  футбол «Камері».

Гра УІІІ «Камері». Гра тільки нагадує баскетбол. Кожна команда прагне оволодіти м'ячем і кинути його в ціль, проте ціллю є не баскетбольний кошик, а свій гравець (капітан-ловець), що стоїть у крузі, накресленому на підлозі. Для того щоб зловити м'яч, ловець може підстрибувати, але не має права заступати в нейтральну зону, яка оточує коло (ширина 70-80 см). У цю зону не можна входити і польовим гравцям обох команд. Кидаючому може перешкодити тільки один перехоплювач, розташований біля нейтральної зони перед ловцем. За грубу гру призначається штрафний кидок із відстані шести кроків від ловця. Кожний влучний кидок приносить команді одне очко. Виграє команда, яка набрала більшу кількість очок.

Гра «Камері»

2. Повернемося до історії футболу. Як би ми, європейці не говорили, що футбол зародився у Європі, останнім часом дослідники стверджують, що найперші свої кроки футбол, як гра, яка через століття стала футболом, зробила ні в Європі, ні в Азії, а на мексиканській землі за 1300 років до н.е. Тут вона зародилася за назвою "пок-та-пок" задовго до виникнення держави ацтеків. Ця гра була серйозним випробуванням для гравців й вимагала від них сміливості й відмінної фізичної підготовки. Матч-реванш або матч примирення по ацтеківські «Пок-та-пок». Гравці кожної з двох команд сідають один одному на плечі та грають у волейбол. В грі беруть участь по чотири пари від кожної команди.

Матч-реванш «Пок-та-пок»

2.Бокс, хокей, бобслей, футбол,
Сноуборд і волейбол...
Стадіон, басейни, корт -
Об?єднало слово... спорт.

     Слово спорт об’єднало нас сьогодні в нашому чудовому парку на святі Дня захисту дитини. І кому як не нам дітям, вирішувати якими ми повинні бути. І тому ми зараз з вами разом повинні вивчити і прочитати у голос магічні слова, які були виписані ацтеками на стінах своїх храмів, які дійшли до нас крізь тисячоліття. Стаємо рівненько, піднімаємо руки до гори і говоримо всі дружно у голос: «Ми красиві, ми сміливі, ми багаті, ми завзяті». Ось які ми молодці.

1. Дякую вам усім за увагу, а зараз слово надається нашому уік ендівському журі. І на завершення «Футбольний фрістайл».

Всі учасники і глядачі програми виконують танцювальні рухи

під  пісню у виконанні Руслани «Україно, давай! Україно забивай!»

Оголошення результатів спортивної програми.

Нагородження учасників і переможців.

doc
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку