Методична розробка уроку з електромонтажних робіт

Про матеріал
Таким чином, особливостями нетрадиційних форм і методів навчання є: особиста орієнтація; висока активність всіх учасників; творчий підхід до розв’язання поставленого завдання; прагнення передбачити можливі наслідки прийнятих рішень; наявність нестандартних ситуацій; дух змагання; вміння працювати в парі чи в групі; самостійна творча робота; висока відповідальність кожного учасника за свої дії.
Перегляд файлу

ДНЗ Олевський професійний ліцей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 


 

 

 

                                     Розробив майстер виробничого навчання

                                                    Хлань С.М.

 

 

 

 

 


 

 

                                                                                                                                                                    2023


 

 

Опис доцільності застосування інноваційних форм методів та засобів навчання при проведенні уроку              3

Коротка характеристика підтеми і рекомендації по її вивченню.....4

При  паянні  треба   дотримуватися   основних   правил   безпеки праці 5

Тема і мета уроку.......................................................6

Структура уроку........................................................8

Хід уроку...............................................................9

Додатки................................................................26


Сучасна педагогіка і психологія спрямовують свої зусилля на те, щоб виявити здібності, можливості та потреби кожного учня, максимально використати їх для розвитку його особистості. Одним із шляхів досягнення цієї мети є впровадження таких методів, засобів і організаційних форм навчання, які б активізували пізнавальну діяльність учнів, розвивали їх мислення, здібності, привчали працювати самостійно і творчо. Мова йде про інновації в педагогіці – відкриття нових форм, методів та засобів педагогічної діяльності; творча реалізація нових теоретичних концепцій, ідей, технологій, систем навчання і виховання. Цінність їх полягає в тому, що освітня, розвиваюча та виховна функції діють у тісному взаємозв’язку.

Нетрадиційні форми роботи педагога навчають, організовують , розвивають пізнавальні можливості учнів; сприяють розвитку логічного мислення та аналітичних здібностей учнів; стимулюють і підвищують їх інтерес до вивчення обраної професії; розвивають вміння приймати правильні рішення в різних життєвих ситуаціях, тобто готують до реального життя.

Таким чином, особливостями нетрадиційних форм і методів навчання є:

особиста орієнтація; висока активність всіх учасників; творчий підхід до розв’язання поставленого завдання; прагнення передбачити можливі наслідки прийнятих рішень; наявність нестандартних ситуацій; дух змагання;

вміння працювати в парі чи в групі; самостійна творча робота; висока відповідальність кожного учасника за свої дії.

Кожен з методів навчання має певні переваги і недоліки. Ефективність їх застосування визначається специфікою конкретного процесу навчання.

Універсальних рекомендацій щодо складу і застосування методів навчання не існує. Педагог самостійно приймає рішення про використання того чи іншого методу на основі свого власного досвіду, врахування особливостей учнівської аудиторії з метою максимальної ефективності процесу навчання.

У ході інтерактивного навчання (ділова гра «Електротехнічний ланцюжок», «Ви – інспектор!» вправа «Так чи Ні»,) учні вчаться критично мислити, вирішувати складні проблеми на основі аналізу ситуацій і відповідної інформації, приймати продумані рішення, брати участь у дискусіях, спілкуватися з іншими людьми.

Інтерактивні методи відкривають нові можливості для ефективної взаємодії учителя й учнів: учитель стає наставником саморозвитку учня, провідником в інформаційному просторі, а учень в свою чергу, перетворюючись на суб’єкта пізнавальної життєдіяльності протягом уроку, набуває особистісних компетентностей.

Інтерактивне навчання розвиває в учнів комутативні вміння та навички, забезпечує виховну мету, привчає їх працювати в команді, знімає нервове навантаження.

Стійка динаміка якості знань учнів є підтвердженням ефективності впровадження досвіду та обґрунтовує доцільність використання інтерактивних методів для формування компетентної особистості.

Навчальні заняття для мене та моїх учнів – постійний пошук, спільна

праця, в основі якої довіра та спільне бажання досягнути бажаний результат.


 

Будівельні норми і правила допускають Окіцювання алюмінієвих жив

перетином 16-240 мм 2 паянням із застосуванням наконечників П, з'єднання і відгалуження безпосереднім сплавом припою жили перерізом 16-150 мм 2, а також з'єднання і відгалуження жил перерізом 2,5-10 мм 2подвійний скруткой з жолобом. Рекомендується з'єднувати жили перерізом 16-240 мм 2 способом поливу. Зазначені способи застосовують для проводів напругою до 2 кВ і

кабелів до 35 кВ.

Для вправ учням краще використовувати з'єднання і відгалуження жив подвійним скручуванням з жолобом і з'єднання жил безпосереднім сплавом припою. Розроблені інструкційні карти відповідають цій рекомендації.

Пайку алюмінієвих жил виконують за допомогою спеціального припою, температура плавлення якого нижче, ніж у алюмінію. Плівку окису

видаляють механічним способом безпосередньо під час пайки, натираючи місце пайки паличкою припою або спеціальним пензликом. У табл. 2

наведено склад і температура плавлення припоїв для пайки

алюмінію. Характеристики цих припоїв різні. Так, припой ЦА-15

відрізняється високою механічною міцністю і стійкістю проти корозії, тому не доводиться докладати спеціальних заходів захисту місця пайки від

корозії. Основний недолік цього припою - висока температура плавлення, що обмежує його застосування в електромонтажній практиці через небезпеку

перегріву ізоляції жил під час пайки.

 

Марка припою

Температур а плавлення,

° С

Склад припою,%

цин к

олов о

мід ь

алюміні й

А

400-425

58-

58,5

40

2-

1,5

-

ЦО-12

Мосенерг о

500-550

88

12

-

-

ЦА-15

550-600

85

-

-

15

Припій ЦО-12 має більш низьку температуру плавлення, але не володіє достатньою протикорозійного стійкістю. його застосовують


Набір інструментів для пайки жил проводів і кабелів

Мал. 1. Набір інструментів для пайки жил проводів і кабелів: а - загальний вигляд, б - ванночка, в-паяльник; 1-балони з газом (пропан-бутан), 2 - пальник для пайки алюмінієвих жил кабелів всередині муфт, герметична закладення яких              виключає              потрапляння              до              місця              пайки              вологи              і              повітря. Припій А має невисоку температуру плавлення і краще, ніж припой ЦО-12, чинить опір впливу корозії. Однак місця пайки припоєм А повинні бути покриті вологостійким лаком і ретельно ізольовані.

При пайку алюмінієвих жил в якості джерел тепла зазвичай застосовують спеціальний набір інструментів з балонами, заповненими пропан-бутаном (рис. 1), або паяльну бензинову лампу ємністю 0,5-1 л.

 

 

 

 

 

  1. Виробляти пайку в брезентових рукавицях і захисних окулярах.
  2. При роботі з паяльними лампами необхідно:
  • заправляти лампу тільки тим пальним, на яке вона розрахована;
  • наливати в резервуар лампи бензин не більше ніж на 3Д його ємності;
  •          загортати пробку отвору для заливання води до відмови; поблизу вогню ні в якому разі не наливати і не виливати пальне і не розбирати лампу;
  •        не розпалювати паяльну лампу підпалом струменя бензину, яка витікає через пальник;
  •        не накачувати занадто паяльну лампу для запобігання вибуху; випускати повітря з резервуару лампи через пробку отвору для заливання води тільки після того, як лампа погашена і її пальник охолола;
  •                  при виявленні несправностей (нещільність резервуара, текти газу через різьбу пальника) негайно погасити лампу і здати її в ремонт.
  1.     Розбирання форм після закінчення пайки робити тільки після їх охолодження.
  2. При роботах з пропан-бутанова пальниками учні повинні ретельно вивчити і освоїти безпечні прийоми і способи роботи, користуючись спеціальними інструкціями.

 

 

 


 

Навчальна:

Формування, удосконалення та систематизація знань учнів щодо опресування та паяння алюмінієвих і мідних жил, дотримання технологічного процесу. Формування готовності до оволодіння сучасними технікою та технологією. Формування професійний вмінь та навичок.

Розвивальна:

Розвиток пізнавальної активності учнів, їхнього вміння самостійно працювати, творчо вирішувати поставлені завдання, удосконалювати навички високого рівня мислення, вміння аналізувати, обговорювати та оцінювати результат своєї роботи та культуру праці і самовдосконалення в обраній професії.

Виховна:

Виховувати повагу до обраної професії, культуру праці, працьовитості, упевненості у власних професійних силах, тактовність та культури спілкування, моральних якостей учнів, як особистостей, дисципліни, сумлінності, відповідальності, ініціативи.

Методична:

Формування практичних умінь і навичок з використанням тестових завдань і інших ігрових форм опитування учнів.

Інформаційна:

Вміння учнів самостійно отримувати необхідну інформацію з підручників, періодичних видань та інших сучасних джерел (Internet,телебачення).

Тип уроку: урок вивчення нових знань.

Методи навчання: Словесні, наочні, практичні, пошукові, інтерактивні.


Матеріально-технічне забезпечення уроку:

  • Персональний комп‘ютер;
  • Законодавчі акти з охорони праці;
  • Мультимедійний проектор;
  • Плакати;
  • Електричний паяльник;
  • Інструмент електромонтера;
  • Припої;
  • Проводи;
  • Ізоляційна стрічка;
  • Аптечка для надання першої допомоги.

 

Дидактичне забезпечення уроку:

  Навчальна література;

  Презентація питань уроку в електронному вигляді;

  Електромонтажні стенди;

    Мультимедійна презентація «Опресування та пайка алюмінієвих і мідних жил»;

  Відеоматеріали «Опресування та пайка алюмінієвих і мідних жил»;

Міжпредметні зв’язки :

        Охорона праці;

        Електротехніка з основами промислової електроніки;

        Електроматеріалознавство;

        Технічне креслення.

Після проведення занять учень повинен:

ЗНАТИ: Призначення і способи паяння, вживані інструменти і матеріали, прийоми роботи при паянні, причини браку і міри попередження, організацію робочого місця при паянні, правила безпеки роботи і протипожежні заходи.

ВМІТИ: Вибирати необхідні інструменти і матеріали, користуватися простими і електричними паяльниками, паяльними лампами.


СТРУКТУРА УРОКУ

 

 

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

І

Організаційна частина

 

1 хв

ІІ

Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Ділова гра

«Електротехнічний ланцюжок»

Вправа «Скриня електромонтера»

2 хв.

ІІІ

Мотивація навчальної діяльності

Історія розвитку пайки Доповіді учнів за

випереджальним завданням

3 хв.

ІV

Оголошення, представлення теми та очікуваних навчальних результатів

Розгадування ребуса

2 хв.

V

Вивчення нового матеріалу

1. ОПРЕСУВАННЯ АЛЮМІНІЄВИХ І МІДНИХ ЖИЛ

Розповідь викладача з демонстрацією

мультимедійної презентації та відеоматеріалів

28

хв.

 

2. ПАЙКА АЛЮМІНІЄВИХ ЖИЛ

 

 

 

3. ПАЙКА МІДНИХ ЖИЛ

 

 

 

4. ОКІНЦЮВАННЯ ЖИЛ ПРОВОДІВ

 

 

Узагальнення і систематизація нових знань і умінь

Інтерактивна вправа

«ТАК чи НІ»

Тест-підстановка

Вправа "Ви - інспектор" Вправа "Алгоритм"

5 хв.

VІІ

Підбиття підсумків уроку

Інтерактивна вправа

«Смайлик»

3 хв.

VІІІ

Інструктаж щодо виконання домашнього завдання

Інструктаж за мультимедійної презентацією

1 хв.


ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ:

  1. Перевірка присутніх учнів на уроці.
  2. Перевірка готовності учнів до уроку.

 

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ:

Завдання: Заповніть таблицю вказавши назву та призначення інструмента

 

Інструмент

Назва та призначення інструмента

C:\Users\User\Desktop\климчак 201799\image044.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Викладач читає визначення поняття або терміни , але не називає його. Учні на окремих аркушах записують це поняття або термін і передають аркуші сусідові по парті або по своєму ряді. Викладач читає наступне визначення. Учні записують поняття або термін , про який ішла мова , і т. ін.. Визначень скільки , скільки учнів сидить в одному ряді. На початку уроку потрібно проконтролювати ,щоб у кожному ряду їх було порівно.

Таким чином , аркуш кожного учня пройде коло. Далі викладач знову перечитає всі визначення , а учень на своєму аркуші виправляє неправильні відповіді. Це дає змогу з’ясувати, як учень орієнтується в даній темі. Після гри аркуші здаються викладачу для остаточної перевірки.

ВИКЛАДАЧ

  1. Що називають електричним проводом?
  2. З яких матеріалів виготовляють жили проводів?
  3. Яка кількість жил входить до складу установочних проводів?
  4.               В яких одиницях вимірюють діаметр провода, а в яких поперечний переріз?
  5.               Назвіть стандартні перерізи проводів, жили яких виготовлені з міді, починаючи із перерізу 1,5 і до 120.
  6. Назвіть відмінність провода АПВ від ПВ?
  7. Як ви думаєте, провід марки АППВ є плоским чи круглим?
  8.               Електропровідність якого провода краще: АПВ чи ППВ з однаковим поперечним перерізом жили провода?

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

D:\Робота\ІСТОРІЯ УКРАЇНИ\метод розробка на виставку Україна в 2 світовій війні\97e7a6272f3c54b2cd9f78d29437c45d.jpg

ВИКЛАДАЧ

Кілька тисячоліть тому у Римі, Єгипті, Китаї використовували пайку для виготовлення прикрас і предметів домашнього вжитку.

При розкопках стародавнього Вавилона були знайдені золоті сосуди з припаяними ручками, а у Древньому Римі були виявлені водопровідні системи із свинцевих труб, паяних олов’яно-свинцевими припоями.

Вважають, що відома шапка Мономаха виготовлена із кілька тисяч золотих деталей різної форми і розмірів, з’єднаних між собою за допомоги пайки.




 


ІV. ОГОЛОШЕННЯ, ПРЕДСТАВЛЕННЯ ТЕМИ ТА ОЧІКУВАНИХ НАВЧАЛЬНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

ЗАВДАННЯ:

Відгадавши ребус, дізнаєтесь тему уроку

 

 

ОПРЕСУВАННЯ ТА

 

 

 

 

 

 

ПАЯННЯ ребуси

ребуси  3

 

 

ребуси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АЛЮМІНІЄВИХ

 

 

 

 

 

 

 

ребуси

 

 

 

 

ребуси

 

 

 

 

 

 

 

ребуси

 

 

 

 

 

ребуси

 

 

ребуси 4 = І

 

 

 

 

 

 

ребуси

 

 

 

 

 

 

ребуси

 


І МІДНИХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЖИЛ

 

ребуси

 

ребуси

 

ребуси

 

 

  1. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

 План навчального матеріалу:

  1. ОПРЕСУВАННЯ АЛЮМІНІЄВИХ І МІДНИХ ЖИЛ
  2. ПАЙКА АЛЮМІНІЄВИХ ЖИЛ
  3. ПАЙКА МІДНИХ ЖИЛ
  4. ОКІНЦЮВАННЯ ЖИЛ ПРОВОДІВ

Демонстрація відеоматеріалу супроводжується

коментарем

ВИКЛАДАЧ:

Допускається виконувати з’єднання провідників не тільки в розподільних і відгалужувальних,

але і в монтажних (установчих)

коробках. Робити це рекомендується

шляхом опресування, зварювання, скруток

з наступною пайкою (із застосуванням потужного паяльника і універсального флюсу, щоб не перегріти ізоляційну оболонку) або зварюванням, болтовими та гвинтовими затискачами, а також за допомогою затисків WAGO.

 

ОПРЕСУВАННЯ — це з’єднання провідної жили з наконечником або гільзою внаслідок спільної деформації, яка створюється за допомогою формоутворюючого інструмента.


Опресування алюмінієвих і мідних жил виконують способами:

        місцевого втискання (мал 1 а)

        об’ємного втискання (мал.1, б)

        комбінованим, тобто обома попередніми способами разом (мал.1, в). Перед опресуванням з проводів знімають ізоляцію на довжину 5-7 см за допомогою ножа або спеціальних кліщів для зняття ізоляції. Під час

опресування жил місцевим втисканням зубами пуансона 1 в одному чи

кількох місцях створюється великий тиск на наконечник або гільзу 4, які вміщені в матрицю 2, внаслідок чого створюється добрий електричний

контакт між наконечником (гільзою) та струмопровідною жилою 3.

При опресуванні жил об’ємним способом великий тиск і відповідно добрий електричний контакт створюється по всій поверхні обтискання.

Під час опресування жил комбінованим способом електричний контакт поліпшується внаслідок додаткового створення великого тиску в місці втискання зуба пуансона.

Ці способи розглянуті для монолітних проводів.

При з’єднанні багатожильних мідних проводів перерізом до 10 мм2 перед опресуванням знімають з кінців жил ізоляцію, зачищають їх до блиску і накладають одна на одну, обгортають мідною або латунною стрічкою шириною 18—20 мм і товщиною 0,2— 0,3 мм й обтискають ручними

кліщами типу ПК-2. З’єднання одножильних мідних проводів опресуванням у тонкій стрічці показано на мал.2.


З’єднання багатожильних алюмінієвих проводів і кабелів проводять за тією ж технологією, але замість стрічки використовують калібровані мідні гільзи.

 

 


  1. Приладобудуванні

Переваги пайки.

         незначний нагрів з'єднувальних частин, що зберігають структуру і механічні властивості металу

         чистота з'єднання, не вимагає в більшості випадків подальшої обробки

         збереження розмірів і форм деталі

         міцність з'єднання

Види пайки.

         газова (нагрівання полум'ям газового пальника)

         пайка зануренням у металеві ванни)

         дугова пайка (за допомогою вугільних електродів)

         індукційна (пайка струмами високої частоти)

         контактна (установки з електроконтактним нагріванням)

         пайка в електричних печах

         лазерна пайка (сучасний високоточний безконтактний спосіб пайки)

         пайка електричним паяльником

Що таке припій ?

Припої - це метали або сплави, застосовувані в якості сполучної речовини при пайці металевих частин.

Властивості припою:

         мати температуру плавлення нижче температури плавлення матеріалів, які спаюються

         добре змащувати паяний матеріал і легко розтікатися по його поверхні

         забезпечувати високу міцність, пластичність і герметичність паяного з'єднання

В залежності від температури плавлення припої поділяють на легкоплавкі й тугоплавкі.

Легкоплавкі припої:

         мають температуру плавлення нижче 500 градусів

         широко застосовують олов'яно-свинцеві припої, які володіють великою вологотекучістю і добре проникають в найтонші шви

         добре схоплюються з міддю, латунню, сталями, цинком і забезпечують досить високу міцність паяних швів позначення: ПОС - 90; ПОС- 40;

Розшифровка: П – припій; О – олово; С – свинець; 90, 40 – процентний вміст олова, остаток – свинець. Тугоплавкі припої:

         до них відносяться мідно-цинкові і мідно- срібні сплави, а також сплави алюмінію з міддю, цинком і кремнієм

         позначення: ПМЦ -54; ПМЦ -48; ПСр- 70; ПСр -50

         мають малий питомий опір і утворюють механічно міцні і корозійностійкі паяні шви,

використовуються для паяння деталей з міді, латуні, бронзи і сталей.

Призначення флюсів - очищення поверхонь, що з'єднуються від оксидів і інших забруднень, запобігання їх від окислення в процесі пайки


Область застосування: задовільний спосіб для з'єднання алюмінієвих жил

(перетином 2,5-10 мм 2) проводів напругою до 2 кВ і кабелів до 1кВ.

Вимоги.

Пайка повинна бути гладкою, без пір, забруднень, напливів, гострих опуклостей припою, сторонніх вкраплень.

Інструменти і пристосування: набір інструментів з пропан-бутанової пальником, бензинова паяльна лампа ємністю 0,5-1л, сталева щітка з

Кардострічки, монтерский ніж, комбіновані плоскогубці, кусачки, кліщі для зняття ізоляції КСИ-1, МБ-1.

Матеріали: припій марки А, липка ізоляційна стрічка, вологостійкий, лак, ізоляційний ковпачок, бензин, відгалужувальні коробки, відрізки проводів і кабелів з алюмінієвими жилами дрібних перетинів, скляна шкурка або

наждачний папір.

Витрата матеріалів і витрата часу на одне з'єднання однодротових проводів пайкою

Перетин жили, мм 2

Витрата, г

Тривалість пайки, 0

 

припою А

бензину

 

2,5-4

1

5,5

25

6

1,5

7

30

10

2

11

55


З'єднання багатодротяних алюмінієвих жил безпосереднім сплавом припою

Область застосування: задовільний спосіб для з'єднання і відгалуження

алюмінієвих жил (перетином 16-150 мм 2)проводів на напругу до 2 кВ і кабелів до 35 кВ з гумовою, паперовою і пластмасовою ізоляцією.

Вимоги. Пайка повинна бути чистою, без пір, забруднень, напливів, гострих опуклостей припою, сторонніх вкраплень.

Інструменти і пристосування: набір інструментів з пропан-бутанової

пальником, бензинова лампа ємністю 0,5-1 л, сталева щітка з Кардострічки, сталева і волосяна пензлика, монтерский ніж, екрани для запобігання жив від дії полум'я, сталевий щуп (гачок) з дерев'яною ручкою, кусачки-бокорізи, ножівка по металу, комбіновані плоскогубці, щипці.

Матеріали: припій А, шнурової азбест, бензин, наждачний папір або скляна шкурка, покрівельна сталь, липка ізоляційна стрічка, вологостійкий лак.


Демонстрація відеоматеріалу супроводжується

коментарем

ВИКЛАДАЧ:

Будівельні норми і правила

рекомендують виконувати з'єднання і відгалуження мідних жил перерізом до 10'мм 2 скруткой з подальшим

паянням проводів напругою до 2 кВ і кабелів до 1 кВ, а також жив

перетином від 4 до 240 мм 2 проводів напругою до 2 кВ і кабелів до 10 кВ за

допомогою сполучних або відгалужувальних гільз. Допускається застосовувати Окіцювання жив (перетином 1,5-240 мм 2) проводів напругою до 2 кВ і кабелів до 10 кВ за допомогою наконечників серії П, жив перетином до 2,5 мм5 проводів напругою до 2 кВ з попередніми згинанням кінця

багатопроволкової жили в кільце з пропайкой. Можна використовувати Окіцювання багатопроволкової. жили перерізом 16-240 мм 2 з утворенням

моноліту при втичні з'єднанні. Для виконання відгалужень кабелів напругою 35 кВ застосовують спеціальні гільзи.

Для вправ досить відібрати способи окінцювання згинанням багатодротяна жив в кільце за допомогою наконечника серії П і з'єднання і відгалуження жил пропаяв скруткой. До впровадження в електромонтажну практику

методу опресування електрозварювання, термітного зварювання спосіб з'єднання відгалуження і окінцювання мідних жил виконано паянням був основним. Широко застосовувалися способи скручування з подальшою

пропайкой м'якими олов'янистими припоями жив невеликих перетинів. Зараз ці способи знаходять обмежене застосування через велику трудомісткість.

Для пайки мідних жил використовують припой ПОС-30, а також інші олов'янистими-свинцеві припої. Склад цих припав і температура їх плавлення наведені в табл. 1.

Таблиця 1. олов'янистими-свинцеві припої для пайки мідних жил

 

 

Марка

Маса складових частин *,%

Температура плавлення, ° С

олово

сурма

домішки, не більше мідь. вісмут миш'як

ПОС-61

59-61

1

0,8

0,1

0,05

225

ПОС-50

49-50

1,0-1,2

0,1

0,1

0,05

230

ПОС-40

39-40

1,5-2

0,1

0,1

0,05

235

ПОС-30

29-30.

1,5-2

0,15

0,1

0,05

245


* Інша маса - свинець.

Як флюс застосовують каніфоль, стеарин або паяльну мазь (паяльний жир). Для пайки мідних жил малих перерізів використовуються трубки припою, заповнені каніфоллю, або розчин каніфолі в спирті, який перед пайкою

наносять на місце з'єднання. Розчин готують ледве * таким чином. У скляний посуд наливають спирт ректифікат і насипають в неї рівне по масі кількість дрібно стовченої каніфолі. Пайку жил перерізом до 10 мм 2 виконують зазвичай паяльником, а перетином 16-240 мм 2 - паяльною лампою або

пропан-бутанової пальником з насадкою.

 

Окіцювання проводів і кабелів повинно бути виконане таким чином, щоб воно знаходилося всередині пристрою.

Окіцювання проводів і кабелів, що приєднуються безпосередньо до нагрівачів електропечей, слід виконувати обпресуванням наконечників, затискними контактними з'єднаннями, зварюванням або паянням твердим припоєм.

Окіцювання проводів і жил кабелів повинне проводитися обпресуванням, зварюванням або паянням наконечників або стисками. Причому не допускається установка стискачів в особливо сирихприміщеннях. Окіцювання мідних проводів при обпресування виконується мідними наконечниками, а алюмінієвих - мідно-алюмінієвими або алюмінієвими. При оконцеваніі кабелів з паперовою просоченою ізоляцією наконечники повинні бути герметизовані. Безпосереднєприєднання проводів та кабелів з алюмінієвими жилами і наконечників з алюмінію до висновків машин і апаратів може виконуватися тільки за наявності у них висновків, конструкція яких допускає такі приєднання.

Окіцювання проводів і жил кабелів перетином понад 10 мм2 виконують наконечниками. Спресовують наконечники ручними кліщами, гідравлічними пресами і пресами вибухової дії.


 

Окінцювання проводів для приєднання до затискачів електроприймачів при перерізі  одножильних  проводів  до  10  мм2,  а   багатожильних   до   2,5   мм2 здійснюється простим зачищенням кінця жили під пестик (а)  на довжину, яка залежить від перерізу провода та величини кільця. Кінець жили вводять під затискач або попередньо згинають у вигляді кільця за годиннико- вою стрілкою (б). Кінець багатожильного проводу перед цим обов’язково скручують і пропаюють. В окремих випадках в середину кільця встановлюють пістон (в). Жили перерізом понад 10 мм2 окінцьовують напресованими наконечниками (г).


VІ. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ НОВИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ:

ЗАВДАННЯ:

Завдання І (початкового) рівня складності

 

На відміну від алюмінію мідь має кращу провідність

Так

Ні

 

Окисна плівка на міді легко видаляється і незначно впливає на якість електричного зєднання.

Так

Ні

 

При прямому зєднанні з міддю алюміній утворює гальванічну пару, будучи в ній негативним електродом.

Так

Ні

 

Для пайки мідних жил малих перетинів використовують трубки припою, заповнені каніфоллю, або розчин каніфолі в спирті, який перед паянням наносять на місце зєднання

Так

Ні

Завдання ІІ (середнього) рівня складності

Встановіть відповідність між питанням і правильною відповіддю, заповнивши другий рядок таблиці відповідної літерою

 

1.Паяння – це …

А)незначний нагрів частин, що сполучаються, що зберігає структуру і механічні властивості металу; чистота з'єднання, що не вимагає в більшості випадків подальшої обробки; збереження розмірів і форм деталі; міцність

з'єднання

2.До переваг паяння

відносяться…

Б)якість, міцність і експлуатаційна надійність паяного

з'єднання

3.Від правильного вибору

припою залежать…

В)припої ПОС-30, а також другі олов’яно –свинцеві

припої

4.Для пайки мідних жил використовують…

Г)процес отримання нероз'ємного з'єднання матеріалів з нагрівом нижче за температуру їх автономного розплавлення шляхом змочування, розтікання і заповнення зазору між ними розплавленим припоєм і зчеплення їх при

кристалізації шва

Бланк відповідей:

1

2

3

4

 

 

 

 


Завдання ІІІ (достатнього) рівня складності

C:\Users\User\Desktop\климчак 201799\690911117036a5bd34999838863378320cb58ea022_b.jpgОдному з учнів доручається перевтілитись в інспектора з охорони праці і опитати одногрупників.

Орієнтовні питання інспектора:

  1. Чи можна учневі без дозволу викладача вмикати напругу на робочому місці?
  2. Якою повинна бути вентиляція робочого місця при виконанні з'єднань проводів?
  3. Куди потрібно ставити паяльник під час роботи з ним?
  4. Якої потужності повинен бути паяльник при використанні його для з'єднання мідних проводів перерізом до 2,5 мм2?
  5. Чи можна торкатись руками до щойно припаяних провідників?
  6. Якими повинні бути ваші дії, якщо ви виявили несправність в приладах, що перебувають під напругою?
  7. Напруга живлення паяльника в учнівській електролабораторії?
  8. Чи можна користуватись несправним інструментом?
  9. Чи можна торкатись руками до відкритих струмопровідних частин?
  10. Норми випробувань плоскогубців, що використовують при роботі зі з'єднання та окінцювання проводів?
  11. Чи можна торкатись проводів після подання напруги, навіть якщо вони ізольовані?
  12. Про знання безпеки праці при здійсненні з'єднання та окінцювання проводів учні розписуються у відповідному журналі.

Завдання ІV (високого) рівня складності

Складіть алгоритм з’єднання алюмінієвих жил з алюмінієвими .


VII. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Вправа «Смайлик»

Рефлексія. На столах лежать малюнки з відображенням вираження обличчя (радісне,              смутне              ,              байдуже              ).               Підійманням              малюнка              з              визначеним

 вираженням учні виказують своє ставлення до заняття.

Радісне – означає, що очікування учнів від заняття справдилось, вони почували себе комфортно.

Байдуже – означає, що заняття пройшло рівно, але учні нічому новому не навчились, для них воно не дуже значиме.

Смутне  означає, що на занятті  учням було некомфортно, урок не сподобався.

 

Висновок

Викладач іще раз наголошує, що найважливішим завданням охорони праці є забезпечення таких умов праці, які б виключали можливість дії на працівників різних небезпечних і шкідливих факторів. 4

 

VІІІ. ІНСТРУКТАЖ ЩОДО ВИКОНАННЯ ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

Повторити технологію паяння алюмінієвих жил.


 Література:

 М.В.Принц, В.М.Цимбалістий. «Електричні мережі монтаж, обслуговування та ремонт». Львів: Оріяна-Нова, 2003.-300с.

Н.В.Никулин. «Электроматериаловедение». Москва «Высшая школа», 1989, с-182

Н.В.Никулин. Справочник молодого электрика по электротехническим материалам. Москва «Высшая школа», 1982, с-215

Н.А. Чекалкин и др. «Охрана труда в электрохозяйствах промышленных предприятий». Москва. Энергоатомиздат, 1990, с-256

 Інтернет-ресурси: https://www.youtube.com/watch?v=bo4pnLQ0Uno&t=543s https://www.youtube.com/watch?v=Yj7Z9ERojX8&t=19s https://www.youtube.com/watch?v=tJQRMjNW7KA https://www.youtube.com/watch?v=UNnUDfzUjfA


 ДОДАТОК 1

Як розгадувати ребуси

 

Нижче перераховано основні правила, за якими складають та розгадують ребуси. Пам'ятайте, що ребус допускає комбінацію двох і більше правил одночасно. Не слід також забувати, що предмет, зображений у ребусі, може мати декілька назв, або мати одну загальну назву і одну конкретну. Вміння правильно назвати зображений на малюнку предмет є однією з головних  труднощів при розшифровці ребусів. Рекомендується розшифровувати ребуси по частинах, тобто записати підряд найменування всіх зображених букв, малюнків та цифр, а потім розділити їх на слова та скласти за змістом зашифрований текст.



 




 ДОДАТОК 2


 

 

 

 

 

 

 

 

 



 ДОДАТОК 3



 ДОДАТОК 4



 ДОДАТОК 5

 З’єднання та відгалудження жилпроводів та кабелів.


 

 Опрессовка алюминиевых проводов гильзами ГАО



 ДОДАТОК 6

 Спосіб для з’єднання алюмінієвих жил

 

docx
Додано
31 серпня 2023
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку