Методична розробка уроку з української мови у 6 класі по темі "Тренувальні вправи за темою "Числівник як самостійна частина мови"

Про матеріал

Цей матеріал буде корисний для учителів української мови при вивченні теми "Числівник як самостійна частина мови".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Тренувальні вправи за темою «Числівник як самостійна частина мови»

Номер слайду 2

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Що означаєНа які питаннявідповідаєЯкі має розрядиза значенням. Яку синтаксичну роль виконуєЧисло або кількість. Скільки?Кількість (змінюється за відмінками)Підмет, іменна частина складеного присудка, додаток, означення. Порядок при лічбіКотрий?Порядкові (змінюється за числами, родами, відмінками)Означення, присудок. Числівник як самостійна частина мови

Номер слайду 3

Прочитайте арифметичні приклади : 5,6 + 8,3 ; 3 - 2 ; 7,8 + 15,4 Провідміняйте складений числівник: І р. 678 ; II р. 495 ; III р. 786 (як кількісний)А як треба відмінювати порядковий ?

Номер слайду 4

Творче спостереження за мовним матеріалом. Прочитайте текст. Що нового ви дізналися? Які враження викликав у вас цей текст? Дібрати власний заголовок. Знайти в тексті числівники. Які з них є порядковими? Зачитати речення з порядковими числівниками, дотримуючи орфоепічних норм. Пояснити лексичне значення виділеного слова. Скласти з ним речення.

Номер слайду 5

Синтаксичний розбір реченняІде років двісті, Стоїть на одному місці, Лічить людський вік, А не чоловік.

Номер слайду 6

“Займи позицію”Висловіть думку «так» або «ні», аргументуючи її конкретними фактами, відповідаючи на питання: «Чи в усіх сферах нашого життя ми використовуємо числівник?»

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Повторити § 49-52 Виконати вправи 478 Підготуватися до контрольної роботи з теми “Числівник”

pptx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку