Методична розробка "Весела Масляна"

Про матеріал
З особливим нетерпінням завжди чекали люди приходу весни і вірили, що птахи приносять її на своїх крилах! У лютому, останньому місяці зими, з давніх-давен улаштовували народні гуляння. Називали це свято – Масляна. Веселе і розгульне! Продовжувалося це свято цілий тиждень. В ці дні люди пригощали один одного смачними млинцями, просили у рідних та знайомих пробачення за нанесені образи, а потім співали пісні-веснянки! Масляну можна вважати одним з найбільш яскравих і веселих народних свят. Масляна уособлює перехід від зими до весни, це символ пробудження і процвітання. Покликана вона пробудити землю від довгої холодної сплячки і просити у неї родючості на майбутню весну і літо. Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. Свято Масляної здавна пов'язувалося із весняним пробудженням природи. Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею. Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п’ятниця, субота та неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. В давнину дотримувались усіх традицій, але сьогодні – більшість із них вже забулися. Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям. А тому запрошуємо усіх відсвяткувати свято Масляни за древніми обрядами та разом відроджувати та популяризувати традиції та культуру нашого славетного народу – нащадків князів київських! Розвиток естетичних поглядів та смаків, що ґрунтуються на народній естетиці, виховання гармонійно розвиненої особистості з високим національно-культурним потенціалом, вироблення умінь власноруч примножувати культурно-мистецькі надбання народу та відтворювати прекрасне у повсякденному житті, прищеплення шанобливого ставлення до сімейних та загальнонародних традицій, звичаїв, обрядів, скарбів народнопісенної творчості – це ті орієнтири, на які спрямована виховна робота в училищі. З Масляною вітаємо! Нехай на ваших столах завжди будуть млинці з ікрою, у домі панує злагода, а в душі оселиться тепло! Нехай зима забере всі негаразди, а весна принесе щастя, удачу, радість, сімейне благополуччя та добробут!
Перегляд файлу

Харківська обласна державна адміністрація

Департамент науки і освіти

Харківське державне вище училище фізичної культури №1

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

відкритого виховного заходу

«ВЕСЕЛА МАСЛЯНА»

(свято)

 

 

 

Виконала:

Жук О.М.,

вихователь

 

Харків

2019-2020 н.р.

 

Анотація

З особливим нетерпінням завжди чекали люди приходу весни і вірили, що птахи приносять її на своїх крилах! У лютому, останньому місяці зими, з давніх-давен улаштовували народні гуляння. Називали це свято – Масляна. Веселе і розгульне! Продовжувалося це свято цілий тиждень. В ці дні люди пригощали один одного смачними млинцями, просили у рідних та знайомих пробачення за нанесені образи, а потім співали пісні-веснянки!

Масляну можна вважати одним з найбільш яскравих і веселих народних свят. Масляна уособлює перехід від зими до весни, це символ пробудження і процвітання. Покликана вона пробудити землю від довгої холодної сплячки і просити у неї родючості на майбутню весну і літо.

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік.

Свято Масляної здавна пов'язувалося із весняним пробудженням природи.

Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею.

Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п’ятниця, субота та неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. В давнину дотримувались усіх традицій, але сьогодні – більшість із них вже забулися.

Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям. А тому запрошуємо усіх відсвяткувати свято Масляни за древніми обрядами та разом відроджувати та популяризувати традиції та культуру нашого славетного народу – нащадків князів київських!

Розвиток естетичних поглядів та смаків, що ґрунтуються на народній естетиці, виховання гармонійно розвиненої особистості з високим національно-культурним потенціалом, вироблення умінь власноруч примножувати культурно-мистецькі надбання народу та відтворювати прекрасне у повсякденному житті, прищеплення шанобливого ставлення до сімейних та загальнонародних традицій, звичаїв, обрядів, скарбів народнопісенної творчості – це ті орієнтири, на які спрямована виховна робота в училищі.

З Масляною вітаємо! Нехай на ваших столах завжди будуть млинці з ікрою, у домі панує злагода, а в душі оселиться тепло! Нехай зима забере всі негаразди, а весна принесе щастя, удачу, радість, сімейне благополуччя та добробут!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

 

  • розвиток естетичних поглядів та смаків, що ґрунтуються на народній естетиці та найкращих надбаннях цивілізації;
  • виховання гармонійно розвиненої особистості з високим національно – культурним потенціалом, розвинутим почуттям прекрасного;
  •  формування умінь власноруч примножувати культурно – мистецькі надбання народу та відтворювати прекрасне у повсякденному житті;
  •  прищеплення ставлення до сімейних та загальнонародних традицій, звичаїв, обрядів, скарбів народнопісенної творчості.

 

Обладнання:

  • стіннівки, квіти виготовлені вихованцями та різна відповідна декорація, опудало;
  • прикрашені столи скатертинами з солодощами;
  • записи народних пісень;
  • вихованці в костюмах.

 

 

 

 

Місце проведення: зала слави

 

Дата проведення: 28.02.2020

Масляна

(Грає весела музика).

Вихователь:

А сьогодні – гай гуде! Щира масляна іде!

Гуляй, Масляна, як треба, не забудемо ми тебе 

І млинці твої гречані, і вареники в сметані!

Ти співай, моя родино, щоби жито уродило.

Масляна! Масляна! Масляна! Масляна! 

Вихователь: 

Масляна! Чесна, широка! Весела! Масляну повсюди чекали з великим нетерпінням. Це саме веселе, всенародне свято. Тривало воно тиждень. Цей тиждень – це останні дні перед Великим постом.  Масляну ще називали Пущення, Сиропуст, Колодій, Сирна неділя, Бабське свято. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися в усьому жінок. Головним частуванням в ці дні є вареники з сиром, сметаною, пироги з сиром, млинці. М'ясних страв уже не вживали.  Тиждень Масниць, а в Україні та Білорусії цей тиждень більше називали Колодій,  починався з понеділка. Протягом усього тижня параллельно з іншими обрядами проходило коротке  Колодчине життя.  Сиропусний тиждень складався із трьох частин: зустріч або народження  колодки у понеділок, кульмінаційна точка або «перелом» у «широкий четвер» і «прощена неділя».

 Людям дуже хотілося швидше провести зиму й зустріти довгоочікувану весну. Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду ласкаві весняні дні, люди насамперед дякували за це сонце, славили його, пекли млинці – круглі, рум’яні, червонуваті, (якщо були зроблені з житнього борошна) які дуже нагадували сонячний диск, і являли собою символ сонця. До млинців готували олію, сир, сметану, мед, варення, навіть гірчицю.

Саме з цим і зустрічали довгоочікуване свято.

Вихователь:

А у нас  з вами подвійне свято. Бо ми сьогодні, у такій незвичній обстановці, з нетерпінням хочемо привітати та нагородити найкращу спортсменку  лютого. І я з великим задоволенням, під ваші бурхливі оплески, запрошую переможницю чемпіонату України з п’ятиборства серед дівчат, рекордсменку України – Матузну Анастасію!

Та годі говорити, починаємо грати. Я запрошую команди учасників.

Конкурсно-розважальна програма:

(В кожній команді по 6 чоловік)

1.Конкурс вісімка з м'ячем. Бере участь три людини. Всі хлопці стають навряд. М'яч тримає учасник під №2, тобто по центру. №1 вибігає вперед по діагоналі і приймає м'яч. Потім вибігає вперед №3 і теж приймає м'яч. Таким чином, виходить вісімка.

2.Конкурс «Весела шеренга». Перший учасник нахиляється вниз і свою праву руку подає наступному учаснику, просунувши її між ніг. Так з'єднується вся команда з 6 чоловік. Весело під музику кожна команда оббігає обмежувач і біжить до фінішу. Виграє та команда, яка вдається першої.

3.Конкурс «Біг в мішках». Беруть участь всі 6 чоловік. Перемагає команда, що прибігла першою.

4.Конкурс «На ширині плечей». Всі учасники команди стають один за одним і розставляють ноги на ширині плечей. Останній учасник команди пролазить між ногами решти п'яти учасників. Потім встає і розставляє теж ноги на ширині плечей. Таким чином, вся команда під музику пересувається поки не досягне обмежувача і повернеться назад.

5.Конкурс «Перестрибни через товариша». Учасники шикуються один за одним. Сідають навпочіпки через невелику відстань. Останній член команди перестрибує через кожного учасника окремо і теж сідає. Таким чином, пересуваються всі діти, поки не обійдуть обмежувач і не повернуться назад на фініш.

6. Конкурс «Мішура». За 30 секунд кожна команда повинна зібрати якомога більше розкиданої по полю мішури. По закінченню часу проводяться підрахунки. Чия команда збере більше папірців, та й виграє.

7. Конкурс «Перетягування каната».

Вихователь:

Підводимо підсумки наших командних змагань. За результатами всіх конкурсів виявилися всі хлопці сильними, швидкими, спритними. І все ж самі самі .... хлопці відділення:

1.__________________________________________________

2.__________________________________________________

3.__________________________________________________

4.___________________________________________________

   (Нагороджуються всі команди без винятку солодкими великими булками).

Вихователь:

А тепер, конкурси для всіх, хто зібрався на нашому майданчику - загадки, бій на колоді з подушками, армреслінг і вибір призів із зав'язаними очима. (Призи розвішені на мотузці через відстань і загорнуті в жатий яскравий папір за типом конфети. Бечевка з призами підвішена). Переможцю в будь-якому конкурсі зав'язуємо очі і даємо право вибору зрізати собі приз. Призи можна тільки мацати. Отже, починаємо. (Всі конкурси проводяться до тих пір, поки не закінчаться призи і подарунки). 

Загадки.

 1.   Чудо – сани прилетіли,

Скакуни в тих санях білі.

Їде в саночках цариця –

Білокоса, білолиця.

Рукавом своїм махає,

Сріблом землю накриває. (Зима)

 2.  Ця художниця красиво

Починає зелене диво:

Тут мазок, там мазок –

Є травичка і листок.

Як малює в лісі й гаї,

Все навколо оживає,

Здогадались, хто вона?

Це до нас прийшла … (Весна)

3.   Ріжуть лід,

Залишають довгий слід…

А які швидкі вони!

Це, звичайно… (Ковзани.)

4.   У ночі мороз гуляв

І дерева прикрашав,

Одягались гілочки

У сріблясті кожушки. (Іній.)

5.     Що на сковородку наливають

А потім в сопілку загортають. (Млинець.)

6.      Маленький, товстенький, бокастий,

 Чимось смачним напхався

Й в окропі скупався.

У нірку впав і пропан. (Вареник.)

7.      Кільце не просте,

 Кільце – золоте,

 Блискуче, хрумке,

Рум’яне й пухке. (Бублик.)

8.      Біле, та не вода,

 Солодке, та не мед.

 Ві рогатої беру –

 Діткам віддаю. (Молоко.)

9.     Я пихчу та позіхаю,

 У діжі жити не бажаю.

 Вже набридла та діжа,

 Ви спечіть із мене коржа. (Тісто.)

Жартівливі загадки (для старших школярів)

1.        За чим люди п'ють чай? (За столом)

2.        На яке питання не можна відповісти «Так»? («Ти спиш?»)

3.        На якому дубі листя не росте? (На сухому)

4.        Під яким кущем сидить заєць, коли йде дощ? (Під мокрим)

5.        Коли можна воду носити в решеті? (Коли замерзне)

6.        Що у світі найшвидше? (Думка)

7.        Що робить людина, коли вона не лежить, не сидить, не йде? (Стоїть)

8.        Від чого качка пливе? (Від берега)

Вихователь:

А зараз, кожен з вас отримає наші паперові гроші, які дозволять вам придбати млинці і чай. (Видаються під веселу музику грошики).

(Грає весела музика і всі запрошуються на спалювання опудала).

Усі пригощаються баранками, млинцями, тістечком, цукерками і чаєм.

 

docx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку