Методична розробка "Військово-патріотичне виховання учнів у школі"

Про матеріал
Підготовка майбутніх захисників Вітчизни в школі є прямою нормативною вимогою статті 3 Закону України «Про загальну середню освіту», де йдеться про те, що загальна середня освіта спрямована на забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання та виховання в інтересах людини, родини, суспільства та держави. А інтереси держави згідно з Конституцією України потребують її захисту.
Перегляд файлу

Військово-патріотичне виховання учнів у школі (слайд 1)

 

   (слайд 2) Підготовка майбутніх захисників Вітчизни в школі є прямою нормативною вимогою статті 3 Закону України «Про загальну середню освіту», де йдеться про те, що загальна середня освіта спрямована на забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання та виховання в інтересах людини, родини, суспільства та держави. А інтереси держави згідно з Конституцією України потребують її захисту.

(слайд 3)  Особливо актуальною сьогодні є підготовка молоді до захисту життя та здоров’я, забезпечення власної безпеки і безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях у мирний і воєнний час,  до служби в Збройних Силах України, інших військових формуваннях, виконання військового обов’язку в запасі.

(слайд 4)  Армія потребує підготовленого резерву, і саме сучасна школа може забезпечити виконання цього завдання, адже на заняттях з Захисту України сто відсотків допризовної молоді отримують початкову військову підготовку, формують почуття патріотичної свідомості та національної гідності.   Тому актуальною метою предмета Захист України та військово-патріотичного виховання молоді в наш час є:

(слайд 5)- визначення основних напрямів удосконалення допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді;

- забезпечення єдності навчання, виховання, розвитку і психологічної підготовки молоді до захисту України;

- вироблення єдиних поглядів на проблему виховання патріота і громадянина;

- визначення ролі державних органів в організації та проведенні допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді;

- формування в молоді високої патріотичної свідомості, національної гідності, готовності до виконання громадянського і конституційного обов'язку щодо захисту національних інтересів України.

(слайд 6)  Головне у військово-патріотичному вихованні – це відродження духовності та моралі, що базуються на системі загальнолюдських цінностей і вбирають у себе національні, культурні, професійні та інші інтереси найширших верств населення.

    Для закріплення практичних умінь і навичок обов’язковим є проведення навчально-польових зборів.

   У зміцненні патріотичних почуттів велику роль відіграє героїчно - патріотичне виховання, покликане формувати бойовий, морально-психологічний дух, спонукати до фізичного вдосконалення громадянина-патріота, виробляти глибоке розуміння громадського обов’язку, готовність у будь-який час стати на захист Батьківщини, оволодівати військовими і військово-технічними знаннями, а також вивчати бойові традиції та героїчні сторінки історії народу, його Збройних сил.

 (слайд 7) На практиці реалізація поставлених задач відбувається через проведення лекцій, диспутів, змагань, самопідготовки, зустрічах з ветеранами АТО та особистим прикладом учителя. (слайд 8) З цією метою учні школи брали участь у «Іграх патріотів» присвячених Дню українського козацтва, активно долучилися до загальношкільної толоки «Україна, шлях до свободи», яка була присвячена Революції Гідності, «Час і досі не загоїв рани», під такою назвою пройшов виховний захід з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. (слайд 9) З метою формування в учнів почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого; формування й розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Вітчизни, на прикладі подвигу однолітків був проведений виховний захід «Волі народної дзвін», який був приурочений вшануванню загиблих борців за незалежність України в боях під Крутами.

(слайд 10) Відповідно до плану заходів школи та з метою підвищення значущості відновлення історичної пам’яті про тривалі традиції збройної боротьби за незалежність України,(слайд 11) становлення національної свідомості дітей та ушанування традицій збройної боротьби за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України,  (слайд 12) засвідчення вдячності всім захисникам Української держави учитель фізичної культури Самойленко А. В. та вчитель Захисту України Богуславський. І. М. для учнів 9 – 11 класів провели спортивні змагання «Сила, мужність та відвага», на яких були присутні герої АТО.

(слайд 13) Як наслідок виховної роботи учні нашої школи зайняли у 2019 році І місце зі стрільби у спортивно-патріотичній грі «Сокіл «Джура», також Москокова Анастасія посіла ІІІ місце у змаганнях зі стрільби до Дня Гідності та Свободи.

(слайд 14)  Отже завданням школи є підготувати учнів як захисників Батьківщини. Результатом профорієнтаційної роботи є те, що про протягом років випускники нашої школи пов’язують своє життя з отриманням військової професії.

(слайд 15) Випускник нашої школи Гавриченко Олександр є другокурсником Київського військового університету імені Т. Г. Шевченка. (слайд 16) Випускники Жерновий Ярослав та Гавриченко Сергій є студентами Київського військового  ліцею імені Іван Богуна.  Захищають батьківщину в збройних лавах України Хорольський Олександр та Страшевський Дмитро.

(слайд 17)  На мою думку, в умовах постійних зовнішніх викликів та відкритої військової агресії на території України проблема виховання громадянина-патріота потребує дуже виваженого та ретельного підходу як з боку кожного педагога, кожного педагогічного колективу, так і суспільства в цілому. (слайд 18) Лише дієве патріотичне виховання громадян забезпечить ціліс­ність на­роду України, його національне відродження, об’єднання різних етносів і регіонів, соціально-економічний і демократичний розвиток України, роз­­будову та вдос­коналення суверенної правової держави і громадянського су­спіль­­ства, со­ціально-політичну стабільність у державі, гідне представлення на­шої країни у світі.

(слайд 19) Дякую за увагу.

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
846
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку