Методична розробка з організації виховної, методичної роботи в закладі позашкільної освіти

Про матеріал

Методична розробка заступникам директорів, методистам в організації виховної, методичної роботи в закладі позашкільної освіти. Система роботи може бути врахована при плануванні структури методичної роботи, річного плану роботи закладу на навчальний рік та організації навчально-виховного процесу закладів позашкільної освіти.

Перегляд файлу

 


Рецензенти: Сокальська Т.П., - методист управління освіти Шепетівської  міської ради,

Домбровська Л.С. – директор Шепетівського центру науково-технічної творчості учнівської молоді,

 

 

 

Схвалено методичною радою центру науково-технічної творчості учнівської молоді (протокол  № 2 від 16. 01. 2018 р.)

 

 

 

 

 

Упорядник: Хотячук Т.М. – заступник директора з навчально-методичної роботи Шепетівського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді -  2018 р. -  135 с.

 

 

 

 

 

 

Методичний посібник «Модель методичної роботи сучасного закладу позашкільної освіти» розрахована на вдосконалення діяльності методичної служби закладів позашкільної освіти та оптимальну організацію навчально-виховного процесу в них.

 

 

 

 

 

 

 

 

© м. Шепетівка, 2018

 

 

ЗМІСТ

 

 

ВСТУП

4

і. Інформаційно-методичне забезпечення діяльності в позашкільному закладі

 

5

ІІ. МОДЕЛЬ ОРНАГІЗАЦІЇ РОБОТИ МЕТОДИЧНОЇ СЛУЖБИ ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

9

ІІІ. КОНТРОЛЬНО-АНАЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

21

ІV. СИСТЕМА ВИХОВНОЇ РОБОТИ В ЗАКЛАДІ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

81

 

 

 


ВСТУП

 

В умовах великих змін у соціальному, економічному та політичному житті України постала проблема перебудови у сфері освіти та виховання, мета якої — формувати конкурентно здібну, творчу особистість, яка спроможна до самовизначення, самореалізації та самовдосконалення. Сьогодні позашкільна діяльність в Україні виходить на якісно новий рівень.

В умовах модернізації освітньої галузі Міністерством освіти і науки України визначені нові стратегічні цілі, які вимагають відпрацювання нових підходів до підвищення кваліфікації педагогів, й тенденції оновлення змісту навчання і виховання підростаючого покоління, удосконалення діяльності позашкільних навчальних закладів. Адже успіх інноваційних реформ, в першу чергу, залежить від педагога, його творчого потенціалу, готовності до безперервної освіти, гнучкого соціально-педагогічного мислення. 

Методична служба в закладі являє собою цілісну, створену на наукових досягненнях, надбаннях передового досвіду й конкретному аналізі проблем керівників гуртків систему взаємопов’язаних заходів, дій і засобів, спрямованих на всебічне підвищення професійної майстерності кожного керівника гуртка, на збагачення й розвиток творчого потенціалу педагогічного колективу в цілому, на досягнення оптимальних результатів навчання, виховання й розвитку конкретних вихованців закладу.

Методична робота в закладі здійснюється відповідно до на нормативно-інструктивних документів Міністерства освіти і науки України, державних, регіональних програм у галузі позашкільної освіти; направлених на створення умов для комп’ютеризації та інформатизації навчального процесу, поглиблення змісту та покращання якості позашкільної освіти, створення належних сучасних умов для навчання, виховання та розвитку творчих здібностей вихованців, підвищення професійної майстерності педагогічних працівників, ефективне використання інтелектуального потенціалу керівників гуртків та гуртківців.

Заміна інформаційного підходу в методичній роботі на методику особистісно зорієнтованого розвитку педагога допомогла відмовитися від стереотипів, сміливіше використовувати нетрадиційні методики в навчально-виховному процесі.

Системоутворюючим напрямом у змісті науково-методичної роботи є постійне поглиблення знань з педагогіки, теорії й практики виховання, оволодіння інноваційними педагогічними технологіями.

Особистість педагога відкрита для креативного та оптимістичного сприйняття складних змін, що відбуваються у суспільстві, здатного виконувати найскладніші соціальні замовлення.


І. Інформаційно-методичне забезпечення діяльності в позашкільному закладі

Важливим фактором підвищення кваліфікації педагогів від рівня якої залежить удосконалення навчально-виховного процесу в закладі є методична робота. Саме вона забезпечує безперервний, системний характер науково-методичної роботи, безпосередньо пов’язаної з проблемами, над якими працюють педагоги, ходом і результатами якого є навчально-виховний процес. Дає можливість організаторам глибоко, впродовж певного часу вивчати діяльність їхньої роботи та паростки перспективного педагогічного досвіду.

Відповідно до Закону України "Про позашкільну освіту” на виконання річного плану та структури методичної роботи закладу, на основі проведеного анкетування та аналізу діагностичних карток педагогів та з метою продовження науково-методичної роботи з педагогічними кадрами, запровадження сучасних інноваційних технологій, з метою підвищення професійної майстерності педагогів, здійснення ґрунтовного аналізу діяльності педагогічного колективу, визначальною науково-методичною проблемою над якою працюють педагоги закладу є «Оволодіння та впровадження в навчально - виховний процес інноваційних технологій з метою підвищення його ефективності, професійного зростання педагогічних працівників, розвитку творчого потенціалу педагога й вихованця». Дана проблема вивчається закладом другий рік, є на сьогодні актуальною, потребує нових підходів та шляхів розв’язання. Саме тому її вивчення розраховано на 5 років. 

Основні етапи роботи над вивченням проблемного питання:

1. Діагностичний. Виявлення проблеми, обґрунтування її актуальності через аналіз стану навчально-виховного процесу, труднощів педагогів в опануванні сучасними технологіями навчання. 

2. Теоретичне дослідження проблеми. Накопичення теоретичного матеріалу через участь педагогів в педагогічних радах, оперативних нарадах, семінарах, самоосвітню діяльність. 

3. Практичне дослідження проблеми. Удосконалення освітнього процесу, формування перспективного педагогічного досвіду у рамках закладу відбувається через відкриті гурткові заняття та масові заходи, взаємовідвідування занять, педагогічні читання, захист проектів педагогів.

4. Систематизація накопиченого матеріалу. Систематизація накопиченого матеріалу відбувається через виставки творчих доробок педагогів, творчі звіти, аналіз педагогічного досвіду роботи, відкриті гурткові заняття та масові заходи. Шляхом експериментів, випробувань, відстеження ефективності методичних заходів в закладі складається певна система методичної роботи, що сприяє змінам у підходах до організації роботи з педагогічними кадрами. 

У рамках роботи над науково-методичною проблемою в закладі організована діяльність таких форм роботи:

Науково-методична рада.

Вивчення результатів діагностики.

Науково-методична підготовка педагогічних працівників закладу:

  • адресний семінар;
  • робота з методичної проблеми;
  • методичні об’єднання.

Наукове забезпечення через засоби педагогічної інформації:

  • методичні рекомендації;
  • експрес-інформації "Нові методичні видання”;
  • інструктивно-методичні наради.

Психологічна освіта педагогів:

  • психолого-педагогічні семінари;
  • тренінгові заняття;
  • індивідуальні консультації.

Науково-дослідницька робота:

  • науково-дослідницька робота педагогів;
  • участь вихованців у МАН.

Робота з молодими педагогами:

  • наставництво;
  • індивідуальні консультації;
  • "майстер-клас” (для молодих педагогів);

Основні творчі заходи:

  • Засідання творчих лабораторій;
  • «Методичний дайджест» (захист-презентація творчих проектів гурткової роботи);
  • конкурс педмайстерності;
  • "Майстер-клас”.

Пріоритетними напрямами науково-методичної роботи в закладі є:

  • запровадження сучасних особистісно-орієнтованих форм і методів організації педагогічного процесу, комп’ютерно-орієнтованих технологій;
  • системний аналіз змісту, форм і методів навчально-виховного процесу;
  • впровадження наукових ідей у педагогічну практику;
  • науково-методичне забезпечення розвитку гурткової роботи;
  • розробка сучасних навчальних програм, посібників;
  • сприяння створенню оптимальних умов для інтелектуального розвитку кожної дитини як особистості, виявлення і розвиток її здібностей з урахуванням її вікових особливостей;
  • вивчення та узагальнення педагогічного досвіду керівників гуртків, студій закладу;
  • сприяння соціалізації педагогів та учнів в умовах інформаційного суспільства.

При цьому значна увага приділяється різним формам роботи:

  • індивідуальним,
  • груповим,
  • колективним.

Організована діяльність основних заходів науково-методичної роботи в закладі:

1. засідання науково-методичної ради;

2. методоб’єднання в закладі;

3. інструктивно-методичні наради;

4. засідання адресних семінарів;

5. індивідуальні та групові консультації;

6. наставництво;

7. круглий стіл "Професійний портрет педагога”;

8. організація роботи з молодими педагогами.

В методкабінеті закладу створено інформаційний банк даних:

1. Обдарована дитина (який містить інформацію про обдарованих дітей, відомості про переможців міських, обласних та Всеукраїнських змагань, конкурсів);

2. Банк діяльності навчально-виховного процесу в позашкільному закладі (в якому знаходяться матеріали на електронних носіях проведення: відкритих занять, творчих портретів гуртків та творчих звітів закладу, творчих звітів педагогів над методичною темою);

3. Методичні рекомендації з питань діагностики закладу (методичні розробки, пам’ятки з питань навчально-виховного процесу в закладі);

4. Банк шляхів оновлення сучасного гурткового заняття (методика проведення гурткових занять в позашкільному закладі на сучасному рівні);

5. «Проектна діяльність в позашкільному закладі»;

6. «На допомогу керівнику гуртка позашкільного навчального закладу».

В методкабінеті Шепетівського міського ЦНТТУМ оформлені матеріали:

  • "Самоосвіта-найважливіша умова підвищення рівня фахової майстерності”;
  • "На допомогу молодому педагогу”;
  • "З досвіду роботи позашкільних закладів”.

Розміщені наглядно-інформаційні стенди:

  1.                   Інформаційно-методичний вісник.
  2.                   Внутрішній контроль.
  3.                   Атестація педагогічних працівників.
  4.                   Структура методичної роботи.
  5.                   Підвищення педагогічної майстерності.
  6.                   Організація інноваційної діяльності.
  7.                   Виховна робота.
  8.                   Діяльність учнівського самоврядування.

В наявності нормативно-правова база, навчальні програми відповідно до напрямків роботи гуртків. Ведеться вся необхідна ділова документація.

Характерною ознакою методичної діяльності є постійний пошук шляхів та засобів удосконалення структури і змісту навчально-методичного забезпечення виховного процесу, створення динамічної системи методичної роботи.

Методична робота в Шепетівському міському ЦНТТУМ — це складова навчально-виховного процесу, спрямована на підвищення професійної компетентності педагогів і, як наслідок, ефективності всього освітнього процесу закладу.

Головним критерієм діяльності методичної служби закладу залишається питання якості і результативності освітнього процесу в інформаційному суспільстві, яке дуже швидко змінюється.

Сутність науково-методичної діяльності в закладі полягає в системному підході до підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, що забезпечує нерозривну єдність мети і завдань, змісту, форм і методів навчання та виховання дітей. Запорукою успіху є конкретна постановка мети і завдань методичної роботи, зорієнтованої на кінцеві результати. 

Основними завданнями методичної роботи є:

  • спрямувати зміст форм методичної роботи на виконання Закону України „Про освіту”, Національної доктрини розвитку освіти України, Закону України „Про позашкільну освіту”; Закону України «Про молодіжні та дитячі громадські організації»;
  • забезпечити реалізацію особистісно зорієнтованих технологій, високої якості роботи шляхом впровадження інтерактивних технологій навчання й виховання в усіх елементах структури педагогічного процесу;
  • прогнозування та планування діяльності ЦНТТУМ;
  • проблемно-орієнтований аналіз стану навчально-виховного процесу;
  • дослідження освітніх потреб суспільства;
  • виявлення, вивчення, оцінка педагогічного досвіду в ЦНТТУМ; узагальнення та розповсюдження ППД;
  • надання підтримки педагогам з питань додаткової освіти.

Основні напрями діяльності методичної служби ЦНТТУМ:

  • оптимізація структури методичної роботи закладу;
  • оновлення програмно-методичного забезпечення навчального процессу;
  • вивчення рівня професійної підготовки педагогів, їх професійних проблем і потреб;
  • організація діяльності щодо підвищення кваліфікації педагогів;
  • впровадження в практику діяльності ЦНТТУМ досягнень науки та передового педагогічного досвіду;
  • надання консультативної допомоги педагогам з питань організації навчально-виховного процесу в позашкільному навчальному закладі;
  • керівництво роботою методичного обєднання педагогів за сформованими в ЦНТТУМ напрямками діяльності;
  • вивчення, узагальнення та розповсюдження перспективного педагогічного досвіду;
  • формування бібліотечного фонду науково-популярної та методичної літератури в закладі.

Зміст діяльності методичної служби ЦНТТУМ:

  • програмно-методичне забезпечення стратегічних напрямків діяльності ЦНТТУМ.
  • надання методичних рекомендацій педагогам з питань організації навчально-виховного процесу, плануванню, звітності, складанню навчальних програм.
  • розробка рекомендацій для педагогів, дітей та батьків.
  • вивчення форм, методів та технологій позашкільної освіти, адаптація їх до умов ЦНТТУМ.
  • розробка та створення навчально-методичних матеріалів.
  • створення проектів спільної діяльності ЦНТТУМ та загальноосвітніх шкіл міста.
  • проведення соціологічних досліджень в ЦНТТУМ з проблем додаткової  позашкільної освіти.

 

 

 

 

ІІ. МОДЕЛЬ ОРНАГІЗАЦІЇ РОБОТИ МЕТОДИЧНОЇ СЛУЖБИ ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

План роботи методичної ради

Шепетівського міського ЦНТТУМ

Голова методичної ради __________________,

 заступник директора з навчально-методичної роботи

Засідання методичних рад

І засідання (вересень)

№ з/п

Тема засідання

Доповідач

Форма проведення – круглий стіл.

1.

Затвердження структури методичної роботи на 2017 – 2018 н. р.  та   організація роботи колективу над єдиною методичною проблемою «Оволодіння та впровадження в навчально - виховний процес інноваційних технологій з метою підвищення його ефективності, професійного зростання педагогічних працівників, розвитку творчого потенціалу педагога й вихованця».

______________, заступник директора з навчально-методичної роботи, голова ради

2.

«Впровадження сучасних інноваційних технологій навчання і виховання та їх вплив на розвиток творчих здібностей учнів».

______________, керівник гуртків, секретар ради

3.

Про атестацію педагогічних працівників у 2017-2018 н.р.

______________, заступник директора з навчально-методичної роботи, голова ради

4.

Про огляд нормативних, директивних документів, новинок психолого-педагогічної літератури.

______________, директор ЦНТТУМ, ______________, практичний психолог

ІІ засідання (січень)

№ з/п

Тема засідання

Доповідач

1.

Про підсумки та результативність участі педагогів та вихованців закладу  в методичних та технічних конкурсах, змаганнях в І півріччі 2017 – 2018 навчального року.  Рейтинг участі педагогів у методичній роботі.

______________, заступник директора з навчально-методичної роботи, голова ради

2.

Впровадження STEM-освіти у позашкільному закладі.                                                                      

______________, заступник директора з навчально-методичної роботи

3.

«Організація роботи з обдарованими та здібними учнями в підготовці до конкурсів, виставок, змагань»

______________, керівник гуртків, ______________,

керівник гуртків

4.

Психолого-педагогічні аспекти визначення обдарованості дитини.

______________, практичний психолог

ІІІ засідання (травень)

№ з/п

Тема засідання

Доповідач

1.

Підвищення рівня професійних компетентностей педагогів ПНЗ в контексті сьогодення.

______________, заступник директора з навчально-методичної роботи, голова ради

2.

Організація роботи на літній період. 

(керівники гуртків)

3.

Діяльність педагогічного колективу зі зміцнення здоров’я та організації дозвілля вихованців закладу на період літнього відпочинку.

Культорганізатор

4.

Про результативність і ефективність методичної роботи керівників гуртків за 2017 – 2018 навчальний рік.

(керівники гуртків)


ПЛАН

ЗАСІДАНЬ МЕТОДИЧНОГО ОБЄДНАННЯ

КЕРІВНИКІВ ГУРТКІВ ЦНТТУМ

Голова методичного об’єднання ______________,

керівник гуртків

І засідання (жовтень)

№ з\п

Зміст засідання

Відповідальний

1.

Організація учнівського самоврядування в Шепетівському міському ЦНТТУМ

______________, заступник директора з навчально-методичної роботи

2.

Коло ідей: «Нові завдання та нові форми роботи ПНЗ щодо забезпечення соціальної активності вихованців та їхнього творчого розвитку»

______________, керівник гуртків

3.

Профорієнтаційний супровід в ПНЗ

______________, керівник гуртків

 

ІІ засідання (лютий)

№ з\п

Зміст засідання

Відповідальний

1.

Удосконалення змісту форм, методів гурткової роботи як найвагомішої ланки у діяльності педагогічного колективу позашкільного закладу.

______________, керівник гуртків

2.

Проведення круглого столу «ЦНТТУМ – крок до майбутнього». Підвищення професійної майстерності, творчого зростання та формування компетентного педагога.

Керівники гуртків

3.

Робота в групах: узгодження рекомендацій «Професійний супровід та самовизначення вихованців»

______________, керівник гуртків

 

 

 

  ПЛАН

ЗАСІДАНЬ АДРЕСНОГО СЕМІНАРУ

КЕРІВНИКІВ ГУРТКІВ ЦНТТУМ

Голова методичного об’єднання ______________,

керівник гуртків

І засідання (листопад)

№ з\п

Зміст засідання

Відповідальний

1.

Тема: «Заняття у системі особистісно орієнтованого навчання»

  1.               Вимоги до планування і проведення навчального заняття відповідно до вимог особистісно орієнтованого навчання.
  2.               Методи вивчення особистості. Ефективність їх застосування.
  3.               Огляд методичної літератури.
  4.               Гра-тренінг “Камертон” (кожен учасник представляє свої варіанти початку заняття).

______________, керівник гуртків

 

ІІ засідання (березень)

№ з\п

Зміст засідання

Відповідальний

1.

Тема:  «Розвиток пізнавальних здібностей школярів на заняттях гуртків в позашкільному закладі»

  1.                 Проблеми активізації навчально-пізнавальної діяльності вихованців на заняттях гуртків.
  2.                 Ефективні форми і методи моніторингу навчальних досягнень вихованців.
  3.                 Гра-тренінг “Домашні завдання” (кожен учасник представляє свої варіанти завдань навчального заняття відповідно до вимог диференціації та індивідуалізації).

______________, керівник гуртків

 

 


План роботи

творчих лабораторій керівників гуртків

шепетівського міського цнттум

СПОРТИВНО-ТЕХНІЧНИЙ НАПРЯМ

Керівник – ______________

№ з\п

Зміст засідання

Відповідальний

І засідання (грудень)

1.

«Формування всебічно розвиненої особистості дитини, залучення учнівської молоді до занять спортом, радіотехнікою, підготовка вихованців гуртків до участі у змаганнях»

______________, керівник творчої лабораторії

 

 

 

ІІ засідання (квітень)

1.

«Використання сучасних методів викладання навчальних матеріалів у гуртках спортивно-технічного напрямку»

______________, керівник творчої лабораторії

 

ПРЕДМЕТНО-ТЕХНІЧНИЙ НАПРЯМ

Керівник – ______________

І засідання (грудень)

1.

"Науково-технічна творчість як ефективний чинник зміни підходів до сучасного навчання дітей та учнівської молоді»

______________, керівник творчої лабораторії

ІІ засідання (квітень)

1.

  •                Забезпечення практичної і профорієнтаційної спрямованості навчального процесу, створення реальних можливостей щодо використання гуртківцями знань у практичних ситуаціях.

______________, керівник творчої лабораторії

ХУДОЖНЬО-ТЕХНІЧНИЙ НАПРЯМ

Керівник – ______________

І засідання (грудень)

1.

«Забезпечення розвитку творчих здібностей гуртківців, виховання естетичного смаку, творчої уяви, фантазії, сприяння визначенню індивідуального стилю роботи на заняттях гуртків художньо-технічного напряму»

______________, керівник творчої лабораторії

ІІ засідання (квітень)

1.

Побудова навчально-виховного процесу з використанням різних засобів

навчання (підручників, наочних посібників, комп’ютерних технологій тощо).

______________, керівник творчої лабораторії

ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНИЙ НАПРЯМ

Керівник – ______________

І засідання (грудень)

1.

Новітні інформаційно – педагогічні технології, мотивація до впровадження їх у практику роботи керівника гуртка та володіння практичними навичками освоєння ІКТ.

______________, керівник творчої лабораторії

ІІ засідання (квітень)

1.

«Варіативні моделі комп’ютерно-орієнтованого середовища навчання в гуртках інформаційно-технічного напрямку»

______________, керівник творчої лабораторії

ПОЧАТКОВО-ТЕХНІЧНИЙ НАПРЯМ

Керівник – Девель Н.В.

І засідання (грудень)

1.

«Формування компетентностей

особистості засобами початкового технічного моделювання»

______________, керівник творчої лабораторії

ІІ засідання (квітень)

1.

«Формування та розвиток у вихованців системного мислення, вміння бачити зв’язок технічної творчості з предметами шкільного курсу (елементарні відомості з математики, природознавства, фізики, історії, мистецтва та суспільствознавства).

______________, керівник творчої лабораторії


Самоосвітня робота педагогів над підвищенням

рівня їх професійної майстерності

№ з/п

Прізвище, ім’я,

 по-батькові педагога

Тема по самоосвіті

1.

 

«Сучасний менеджмент в управлінській діяльності керівника позашкільного навчального закладу», «Інтеграція педагогічних технологій на заняттях гуртка «Початки наукових досліджень в математиці»»

2.

 

«Впровадження інноваційних технологій у роботу колегіального органу управління позашкільним навчальним закладом»

3.

 

«Вивчення індивідуально-психологічних чинників, які впливають на процес адаптації вихованців гуртків в навчально-виховному процесі»

4.

 

«Створення необхідних умов для фізичного

розвитку школярів, збереження та зміцнення

їхнього здоров'я»

5.

 

«Використання активних форм та методів

навчання в роботі гуртків позашкільного

навчального закладу»

6.

 

Розробка  та впровадження в навчально-виховний процес методик навчання школярiв рiзного рiвня здiбностей»

7.

 

«Забезпечення умов для самореалізації

особистості відповідно до її здібностей і

інтересів»

8.

 

«Використання новітніх технологій у роботі з обдарованими дітьми»

9.

 

«Створення умов для вільного розвитку

особистості школяра шляхом залучення його до

різноманітних видів творчості»

10.

 

«Використання ІКТ на заняттях гуртків радіо конструювання в позашкільному навчальному

закладі»

11.

 

«Використання новітніх технологій у роботі з обдарованими дітьми»

12.

 

«Розробка  та впровадження в навчально-виховний процес новiтнiх технологiй»

 

 ПЛАН ЗАСІДАНЬ ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНИХ НАРАД 

(один раз на місяць)

Місяць

з/п

Зміст роботи

Вересень

12.09.2017 року

1.

Підготовка навчально-методичної бази кабінетів до нового навчального року. Про підсумковий огляд готовності навчальних кабінетів до нового 2017/2018 н.р.

2.

Нормативно-правове та інструктивно-методичне забезпечення організації навчально-виховного процесу в ПНЗ на 2017-2018 н.р.

3.

Комплектування навчальних груп.

Оформлення й затвердження розкладу роботи гуртків. Документація керівника гуртка

4.

Про проведення Всеукраїнського місячника з безпеки дорожнього руху в Шепетівському міському ЦНТТУМ


 

5.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ днів Європейської спадщини (15-16.09), дня винахідника-раціоналізатора (16.09), дня рятувальника України (17.09), Міжнародного дня миру (21.09), участь у міських заходах, присвячених дню міста; у жовтні -  Міжнародного дня людей похилого віку (01.10), дня педагогічного працівника (02.10)

6.

Різне

Жовтень

10.10.2017 року

1.

Організаційно-педагогічні засади взаємодії позашкільного навчального закладу та сім’ї.

2.

Про участь у конкурсах (Всеукраїнському конкурсі навчально-методичних розробок з прав людини, конкурсі учнівських есе

«Права людини і сучасні виклики України», обласному конкурсі-змаганнях з радіоелектронного конструювання

3.

Підготовка документації до атестації педагогічних працівників закладу

4.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ дня захисника України (14.10), Міжнародного дня ООН (24.10), дня визволення України від фашистських загарбників (28.10), дня працівника автомобільної галузі (28.10); у листопаді - дня української писемності та мови (09.11).

5.

Про проведення місячника превентивного та правового виховання в Шепетівському міському ЦНТТУМ

6.

Різне

Листопад

14.11.2017 року

1.

Методичні рекомендації до вибору теми і оформлення робіт на    виставку педагогічних інновацій «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування»

2.

Про участь вихованців закладу у відкритих регіональних змаганнях зі спортивної радіопеленгації, Всеукраїнському конкурсі робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!», обласних відкритих змагань з автомодельного спорту

3.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ Всесвітнього дня доброти (13.11), Міжнародного дня толерантності (16.11), Міжнародного дня відмови від куріння (17.11), Всесвітнього дня дитини (20.11), дня Гідності та Свободи (21.11), дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій (22.11); у грудні - Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом (01.12), міжнародного дня волонтерів (05.12), дня збройних сил України (06.12), дня місцевого самоврядування в Україні (07.12), Міжнародного дня прав людини (10.12), Міжнародного дня гір (11.12).

4.

Різне

Грудень

12.12.2017 року

 

1.

Про роботу з батьками щодо виховання і збереження здоров’я вихованців

2.

Шляхи удосконалення навчально-виховного процесу. Система роботи з обдарованими дітьми. Підготовка до новорічно-різдвяних свят

3.

Активізація рухової та пізнавальної активності вихованців під час зимових канікул

4.

Про участь у конкурсах (обласному конкурсі-захисті  науково-дослідницьких, винахідницьких та раціоналізаторських розробок,

відкритому рейтинзі якості позашкільної освіти «Золота когорта позашкільників», Всеукраїнській новорічно-різдвяній виставці “Новорічна композиція”, віртуальній виставці педагогічних інновацій «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування»)

5.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ дня ліквідатора наслідків на ЧАЕС (14.12), дня Святого Миколая (19.12).

6.

Різне

Січень

16.01.2018 року

1.

Про перевірку ведення документації гурткової роботи

2.

Особливості організації та змісту превентивної роботи з учнями, схильними до девіантної поведінки

3.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ дня Соборностi України (22.01), Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту (27.01), дня пам'ятi Героїв Крут (29.01).

4.

Різне

Лютий

13.02.2018 року

1.

Особистісно зорієнтоване виховання у навчальному  процесі

2.

Стан виховної роботи та рівень вихованості гуртківців.

3.

Про участь у конкурсах (обласній заочній  виставці-конкурсі науково-технічної творчості  «Наш пошук і творчість — тобі, Україно!», обласних відкритих змаганнях з автомодельного спорту серед учнівської молоді (трасові моделі), всеукраїнському конкурсі педагогічної майстерності «ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОСТІ», Всеукраїнському конкурсі «Знай і люби свій рідний край»)

4.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ дня Святого Валентина (14.02), дня вшанування учасникiв бойових дiй на територiї iнших держав (15.02), дня Героїв Небесної Сотні (20.02), Мiжнародного дня рiдної мови (21.02); у березні - Шевченківських днів (01-10.03), Мiжнародного жiночого дня 8 березня.

5.

Різне

Березень

13.03.2018 року

1.

Підготовка до атестації педагогічних працівників та атестації закладу.

2.

Критерії   ефективності   роботи  та оцінки педагогічної діяльності керівника гуртка

3.

Про участь у конкурсах (обласному конкурсі учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання,

обласних відкритих змагань учнівської молоді зі  швидкісної радіотелеграфії)

4.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ у квітні - Всесвiтнього дня здоров'я (07.04).

5.

Різне

Квітень

10.04.2018 року

1.

Компетентнісно-орієнтований підхід до навчання, виховання та розвитку - важлива складова педагогічної майстерності

2.

Про проведення місячника екології, благоустрою та облаштування території  в Шепетівському міському ЦНТТУМ.

3.

Про участь у конкурсах (обласному заочному конкурсі «Цікаві математичні ідеї», обласному конкурсі-змаганнях юних програмістів «Мультимедійні проекти: сайти та презентації», обласній заочній виставці-конкурсі робіт  учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання, обласному заочному конкурсі

«Космос. Людина. Духовність», міській виставці писанкарства «Подільська писанка», Всеукраїнському конкурсі рукописів навчально-методичної літератури з військово-патріотичного виховання)

4.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ Мiжнародного дня визволення в'язнiв фашистських концтаборiв (11.04), Всесвiтнього дня авiацiї i космонавтики (12.04), дня довкiлля (21.04), Всесвiтнього дня Землi (22.04), дня Чорнобильської трагедiї (26.04); у травні – підготовка до проведення місячника родинного виховання (01-30.05), дня міжнародної солідарності трудящих (01-02.05), дня пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни (08-09.05), дня матері (13.05), Міжнародного дня родини (15.05)

5.

Різне

Травень

15.05.2018 року

1.

Про перевірку ведення гурткової, методичної документації, виконання навчальних програм

2.

Організація роботи гуртків у таборі відпочинку «Азимут»

3.

Про участь у конкурсах (обласних змаганнях зі спортивної радіопеленгації (полювання на лисиць), обласному етапі Всеукраїнської науково-технічної виставки молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»

4.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ дня української вишиванки (17.05), дня пам’яті жертв політичних репресій (19-20.05), дня Європи (20.05), дня слов’янської писемності і культури (24.05), Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням (31.05); у червні - Міжнародного дня захисту дітей (01.06), Міжнародного дня друзів (09.06).

5.

Різне

Червень 

12.06.2018 року

1.

Про організацію роботи комплексного профільного табору відпочинку «Азимут»

2.

Про відзначення в Шепетівському міському ЦНТТУМ дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні (22.06), дня молоді, молодіжних та дитячих громадських організацій (24.06), дня Конституції України (28.06)

3.

Різне

П Л А Н

проведення виїзних семінарів

з/п

Термін

Т е м а

Місце проведення

Хто залучається

1.

Жовтень

Особливості впливу національної психології, менталітету на процес виховання

Волинь

Заступники директорів з виховної роботи , педагоги-організатори

П Л А Н

проведення  семінару-практикуму учителів образотворчого мистецтва, керівників гуртків декоративно-вжиткового мистецтва 

Керівник: ______________

з/п

Дата, час проведення

Навчальний заклад

Тема

Хто проводить

Хто залучається

1.

Січень

ЦНТТУМ

Творчі завдання як чинник розвитку творчих здібностей

 

Вчителі  образотворчого мистецтва, керівники гуртків декоративно-вжиткового мистецтва

2.

Березень

ЦНТТУМ

Композиційна цілісність експонатів

 

Вчителі  образотворчого мистецтва, керівники гуртків декоративно-вжиткового мистецтва

 

П Л А Н 

засідання динамічних груп

керівників позашкільних закладів

Керівник: Попович О.М.

з/п

Тема

Вид

заняття

Дата,

час

Місце

Відповідаль-ний

І

заняття

 

Мистецтво педагогічної критики

Психолого-педагогічний семінар

жовтень

ЦДЮТ

 

П заняття

Стратегія розв’язання конфліктів

 

Тренінг

травень

ЦЕНТУМ

 

 

 

Семінар-практикум

 заступників та методистів ПНЗ

Керівник: Філюк О.В.

з/п

Тема

Дата 

проведення

Місце проведення

Відповідальний

1

Ефективне управління часом

вересень

ЦЕНТУМ

 

2

Система мотивації в ПНЗ

лютий

ЦНТТУМ

 

 

 

Творча лабораторія 

керівника гуртка


Керівник: Домбровська Л.С.

з/п

Дата, час проведення

Навчальний заклад

Тема

Хто проводить

Хто залучається

1.

Листопад

ЦНТТУМ

Роль керівника –гуртка у професійному самовизначенні вихованців

 

Керівники гуртків ПНЗ

2.

Квітень

ЦЕНТУМ

Формування інноваційної грамотності і культури педагогів ПНЗ

 

Керівники гуртків ПНЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Контроль і керівництво у позашкільному закладі представляє собою цілісну працюючу систему дій адміністрації.

Будь - який контроль здійснюється в певній послідовності:

  • обґрунтування перевірки (чому перевіряємо);
  • формулювання мети (що хочемо отримати на виході, для чого потрібна ця інформація);
  • розробка алгоритму, структури, схеми перевірок;
  • збір і обробка інформації про стан об'єкту, що перевіряється, за розробленою схемою;
  • оформлення основних висновків за результатами перевірки:

а)розкриваються основні причини недоліків (успіхів);

б)визначаються рекомендації;

в)застосовуються управлінські рішення (вивчення досвіду, догана тощо);

г)визначаються терміни наступного контролю (за необхідності);

  • обговорюються наслідки перевірки (на педраді, методичній раді, та ін.).

Основні форми суб'єктного контролю

1.Адміністративний (експертні оцінки для атестації, визначення рейтингу).

2.Колективний (разом із представниками профкому; МО, методрада, творчі групи керівників гуртків. тощо).

З.Взаємний контроль, наставництво.

4.Самоконтроль.

5.Громадський огляд знань, творчий звіт (бажано практикувати після курсової перепідготовки).

Основні методи контролю

1. Спостереження.

2. Перевірка документації.

3. Аналіз і самоаналіз заняття, проведеного заходу.

4. Бесіда.

5. Письмові перевірки

6. Графічна перевірка.

7. Анкетування.

8. Тестування.

9. День опитування.

Основні вимоги до контролю

  • гласність;
  • глибина;
  • колегіальність (у разі потреби);
  • компетентність;
  • багатоаспектність;
  • точність;
  • вимогливість.

Орієнтовна програма внутрішнього контролю

  1. Планування.
  2. Підготовка до контролю.
  3. Поради підлеглим, їх інструктаж.
  4. Відвідування занять.
  5. Перевірка рівня розвитку вихованців.
  6. Перевірка рівня вихованості.
  7. Перевірка документації.
  8. Перевірка виховної роботи.
  9. Перевірка методичної підготовки.
  10. Складання довідки, висновків.
  11. Підготовка і заповнення узагальнюючих таблиць.
  12. Ознайомлення керівника гуртка з висновками.
  13. Нарада зацікавлених осіб.
  14. Підготовка наказу (в разі потреби).
  15. Організація контролю прийнятих рішень.
  16. Інформація про виконання одержаних зауважень і пропозицій.

Планування контролю

Планування внутрішнього контролю передбачає низку етапів.

  1. Сформулювати мету та завдання контролю.
  2. Визначити об'єкти та суб'єкти контролю:

2.1.Контроль за станом викладання та рівнем знань, умінь та навичок вихованців.

2.2.Контроль за станом виховної роботи та рівнем вихованості вихованців.

2.3.Контроль за підвищенням науково-теоретичного та методичного рівня керівників гуртків

2.4.Контроль за веденням документації.

2.5.Контроль за виконанням державних законодавчих актів, пропозицій інспекторських перевірок, про­грам, постанов педагогічних рад, наказів по закладу та інших управлінських рішень.

2.6.Контроль за станом навчально-матеріальної бази та фінансово-господарської діяльності.

2.7.Контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм, станом техніки безпеки і охорони праці, по­жежної безпеки, за роботою щодо попередження травматизму, збереження життя та здоров'я дітей.

2.8.З'ясувати умови контролю, ресурси часу, кадрів, матеріально-технічні, фінансові (визначити їх об­сяг, спрямованість, якість).

3.Визначити методики, методи та форми здійснення контролю.


Класифікація форм контролю

  1.                    За ознакою виконання

Форми контролю

Пояснення

Колективна форма

До контролю залучаються всі ступені управління та адміністрація, керівники МО, досвідчені керівники гуртків, батьки за участю визначення об'єктів контролю

Взаємоконтроль

До контролю залучаються керівники МО, досвідчені керівники гуртків через наставництво, взаємовідвідування навчальних занять, виховних заходів тощо

Самоконтроль

Надається можливість найбільш досвідченим керівники гуртків з обов'язковою періодичною звітністю за заздалегідь розробленою схемою, алгоритмом і т. д.

Адміністративний плановий контроль

Здійснюється директором, його заступником  відповідно до плану внутрішнього контролю

Адміністративний регулюючий (позаплановий контроль)

Здійснюється директором, його заступником з появою непередбачуваних проблем

  1.                    За характером об'єктів контролю:

Форми контролю

Об'єкти контролю

Групово-узагальнюючий

Рівень знань, вихованості учнів будь-якого гуртка. Якість і методи викладання . Стан роботи керівника гуртка. Відповідальність батьків за виховання дітей

Фронтальний

Стан викладання окремих напрямків гурткової роботи у всіх або в частині груп. Стан роботи керівники гуртків у групах

Тематичний

Робота всього колективу над будь-якою проблемою. Рівень знань, умінь учнів  з якоїсь теми, якогось напрямку. Стан роботи керівників гуртків в будь-якому напрямку (ведення документації тощо)

Персональний

Продуктивність викладацької діяльності, методичний рівень педагога в цілому або будь-якої сторони його діяльності.

Оглядовий

Стан документації. Стан трудової дисципліни керівників гуртків. Стан
науково-технічного обладнання


3. За ознакою логічної послідовності:

  • Поточний контроль;
  • Попереджувальний;
  • Проміжний;
  • Підсумковий.

4. . За періодичністю проведення:

  • Епізодичний (у визначений місяць навчального року).
  • Періодичний (щоденний, щотижневий, щомісячний тощо).

  1.                    За використанням методів:

Форми контролю

Пояснення

Спостереження

Відвідування занять, позакласних заходів з наступним аналізом

Перевірка документації

Робота з журналами планування та обліку роботи гуртків

Опитування:

а) усне

Довільна бесіда або співбесіда за спеціальною підготовленою програмою

б) письмове:

• анкетування (відкрите)

Не обмежуються варіанти відповідей на запрограмовані питання

• анкетування (закрите)

Варіанти обмежені

Тестування

Метод психологічної діагностики вимірювання індивідуальних особливостей

Оперативний аналіз

Аналіз щойно проведеного заняття, заходу з його організаторами, учасниками

Ретроспективний аналіз

Оцінка діяльності закладу випускниками минулих років

 


Алгоритм контролюючої діяльності

1. Встановлення (актуалізація) стандартів

Оцініть точність та значущість інформації Визначте цілі, завдання контролю Визначте обмеження в ресурсах (час, кадри тощо)

Встановіть стандарти, показники результатів.


Визначте критерії оцінювання результатів.


Визначте технологію, методи, засоби контролю.

Повідомте про все це керівникам гуртків.

2. Аналіз і оцінка результатів діяльності
Здійсніть перевірку

Оцініть результати відповідно до стандартів Встановіть, чи досягнуті цілі

Визначте масштаби відхилень

Повідомте одержані результати керівникові гуртка.

3. Коригування: приведення до стандартів
Встановіть причини відхилень
Перегляньте стандарти

Стимулюйте педагога

Усуньте недоліки

Підготовка до відвідування гурткових занять
  1.               Складання плану-графіка відвідування занять.
  2.               Вивчення матеріалів, що характеризують керівника гуртка (матеріали попередніх перевірок, робочі помітки).
  3.               Перегляд програми  гуртка, пояснювальної записки до нього.
  4.               Підбір і відновлення у пам'яті наказів, аналітичних довідок щодо гуртка.
  5.               Ознайомлення за календарним планом і журналом з темою попереднього заняття.

 

Схема аналізу ( алгоритм дій )

1. Характеристика результатів гурткових занять:

  •         навчальні результати (засвоєння теоретичних знань);
  •         виховний вплив (виховна мета, ступінь ефективності реалізації);
  •         розвивальний характер (фактор і ступінь його сприяння розвитку гуртківців).

    2. Пошук причин недоліків:

  •         визначення мети заняття;
  •         зміст заняття;
  •         структура заняття;
  •         форми, методи;
  •         умови проведення заняття.
Мета відвідування гурткових занять
  1.     Формування в вихованців позитивних мотивів навчання.
  2.     Практична спрямованість гурткового заняття.
  3.     Розвиток самостійності гуртківців через ефективність використання методів навчання.
  4.     Шляхи забезпечення розвитку пізнавально-практичної діяльності гуртківців.
  5.     Розвиток творчих здібностей гуртківців.
  6.     Стимулювання активності гуртківців, формування навичок самостійної роботи.
  7.     Організація навчально-виховної діяльності гуртківців, доцільність структури заняття, взаємодія його компонентів.
  8.     Відповідність форм, методів та практичних завдань до структури заняття.
  9.     Мовна культура. Культура спілкування.
  10. Індивідуальний підхід керівника гуртка до виховання гуртківців у процесі практичної  діяльності.
  11. Формування особистості засобами українознавства.
  12. Використання краєзнавчого матеріалу на заняттях.
  13. Ефективність використання дидактичного матеріалу.
  14. Виконання керівником гуртка рекомендацій, даних йому під час атестації.
Спостереження і аналіз гурткових занять
  1. Тема заняття.
  2. Його мета (навчальна і виховна).
  3. Обладнання, використання наочних і технічних засобів навчання в ході заняття.
  4. Якість підготовки до нього керівника гуртка. Наявність плану, підготовленість гуртківців до занять.
  5. Кількість учасників гуртка. Відвідування занять.
  6. Зміст заняття – його науковість, зв'язок з життям, практикою. Здобування нових знань або їх поглиблення, закріплення умінь і навичок у ході заняття.
  7. Виховна сторона заняття. Виховання через зміст заняття, через методи і організацію.
  8. Ставлення учнів до заняття у гуртку, їх поведінка, інтерес, активність, дисциплінованість.
  9. Методи ведення занять у гуртку. Обсяг і рівень самостійної роботи учнів. Характер цієї роботи. Елементи творчості учнів. Формування самоосвітньої роботи учнів у ході занять.
  10.          Результативність занять: вплив гурткової роботи на удосконалення якості знань, умінь і навичок учнів, на культуру їх мови.

 

Пропозиції за наслідками аналізу гурткового заняття

  •    обміркувати структуру заняття, впроваджувати різні форми і методи роботи, урізноманітнювати творчу працю вихованців;
  •    враховувати важливу роль бесіди в структурі заняття;
  •    звернути увагу на розвивальне навчання – розвиток творчих здібностей гуртківців через доцільний підбір методів та форм роботи;
  •    звернути увагу на оволодіння прийомами педтехнології, її значення в діяльності керівника гуртка;
  •    звернути увагу на використання гри як методу організації навчально-виховного процесу;
  •    звернути увагу на методику організації колективної, групової, індивідуальної творчої діяльності;
  •    звернути увагу на..., здійснювати контроль за ..., застосувати ... .

Аналіз виховного заходу – це школа педагогічної майстерності, розмова двох компетентних колег, це спільні пошуки оптимального рішення. Це не тільки педагогічний аналіз проведеного заходу, але й мистецтво, яке опирається в значній мірі на знання психології педагога-організатора та вихованців, конкретних якостей окремих людей. Керівник закладу повинен вміти навіть неприємні речі говорити так, що педагог не втратив віру в себе.

 

Мета відвідування виховного заходу:

Визначити (вивчити, виявити):

  1. Рівень педагогічної кваліфікації педагога-організатора;
  2. Характер взаємин педагога-організатора і вихованців;
  3. Рівень згуртованості дитячого колективу;
  4. Оптимальність змісту виховного заходу;
  5. Розвиток самостійної і творчої активності вихованців;
  6. Стиль роботи педагога-організатора.
  7. Забезпечення індивідуального і диференційного підходу до вихованців.

 

Вимоги до проведення виховного заходу:

  1. Чітке формулювання назв виховного заходу та розуміння педагогом його мети.
  2. Планування основних етапів виховного заходу та визначення завдань кожного з них.
  3. Організація підготовки заходу у відповідність до поставленої мети.
  4. Визначення оптимального змісту виховного матеріалу.
  5. Вибір найбільш раціональних методів і прийомів виховного впливу на вихованців на кожному етапі заходу.
  6. Чіткість виховного заходу, його темп і ритм.
  7. Різноманітність і творчий характер діяльності вихованців.

 

Схема аналізу виховного заходу:

  1.               Аналіз готовності педагога або колективу вихованців до проведення виховного заходу:
    •    мета і завдання виховного заходу;
    •    місце виховного заходу у загальній системі виховної роботи.
  1.               Аналіз процесу підготовки та виховання виховного заходу:
    •    роль педагога-організатора (керівника гуртка);
    •    роль дитячого колективу;
    •    забезпечення

  •    дружної

  •    та злагодженої роботи колективу в процесі підготовки виховного заходу;
  •    надання тактовної допомоги вихованцям;
  •    рівень участі дітей у підготовці виховного заходу;
  •    аналіз правильності розподілу обов'язків;
  •    строки виконання, облік.

3.Аналіз проведення виховного заходу:

а)організація (готовність дітей до проведення заходу, оформлення приміщення, обладнання, наочність,  структурна схема виховного заходу, чіткість, організованість, злагодженість, майстерність, дозування часу і раціональність його використання, участь представників громадськості);

б) зміст виховного заходу ( актуальність теми, змістова спрямованість, логічність, раціональність у доборі фактів, їх осмислення, глибина висновків, зв'язок з життям гуртка, міста, району);

в)методика проведення виховного заходу (врахування вікових особливостей вихованців, можливість відвертого обміну думками...)

г)психологічний аналіз (поведінка вихованців, їх активність, зацікавленість, ставлення до заходу; поведінка педагога, його тон, ставлення до дітей, педагогічний такт, повага до самостійності думок).

 

  1.                Результати:
    •    досягнення мети виховного заходу;
    •    чи є захід цілісним, системним;
    •    які частини виховного заходу вдалися краще, які гірше;
  2.                Загальні висновки. Рекомендації.

 

Пропозиції за наслідками аналізу:

  •    врахувати рівень вихованості учнів при визначенні мети і завдань заходу;
  •    посилити роль дитячого активу в підготовці і проведенні виховного заходу;
  •    залучати більшість вихованців до різних видів діяльності при підготовці заходів;
  •    продумати форми заохочення та активації мислення  вихованців в процесі пізнавальної діяльності;
  •    рекомендувати науково-методичну літературу.

 

Висновок: внутрішній контроль та педагогічний аналіз дає об'єктивну оцінку результатів діяльності окремого керівника гуртка, усього педагогічного колективу. Тільки через педагогічний аналіз можна постійно вивчати процеси управління, їх результативність та ефективність, виявляти можливості подальшого удосконалення.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАКРІПЛЕНІ

ЗА НАВЧАЛЬНИМИ КАБІНЕТАМИ

КЕРІВНИКИ ГУРТКІВ

 

 

№ з/п

Назва кабінету

ПІБ завідуючого кабінетом керівника гуртка

1.

Кабінет  початкового технічного моделювання

 

2.

Кабінет  радіоспортивного гуртка

 

 

 

 

3.

Кабінет  авіамодельного гуртка

 

4.

Кабінет  виготовлення іграшок-сувенірів

 

5.

Кабінет  юного дизайнера

 

 

 

 

6.

Кабінет картинггуртка

 

 

 

 

 


ПЕРЕВІРКА КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНОГО ПЛАНУВАННЯ І СЕМЕСТР

 

з/п

ПІБ керівника гуртка

 

Назва гуртка

 

Результат перевірки календарно-тематичного планування

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

22.

 

 

 

 

23.

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

25.

 

 

 

 

26.

 

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

28.

 

 

 

 

29.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕВІРКА КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ІІ СЕМЕСТР

 

з/п

ПІБ керівника гуртка

 

Назва гуртка

 

Результат перевірки календарно-тематичного планування

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

22.

 

 

 

 

23.

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

25.

 

 

 

 

26.

 

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

28.

 

 

 

 

29.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕВІРКА ЖУРНАЛІВ ПЛАНУВАННЯ ТА ОБЛІКУ РОБОТИ ГУРТКА

 

з/п

 

Дата перевірки

 

ПІБ керівника гуртка /

Назва гуртка

 

Результат перевірки журналу планування та обліку роботи гуртка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з/п

 

Дата перевірки

 

ПІБ керівника гуртка /

Назва гуртка

 

Результат перевірки журналу планування та обліку роботи гуртка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


АНАЛІЗ ЗАНЯТТЯ ГУРТКА

Дата ________________ Керівник гуртка  _______________________ Назва гуртка_____________________________

_______________ Усього дітей в групі ____________ На занятті ____________   Наявність конспекту_____________  

Тема заняття _______________________________________________________________________________________

Мета заняття _______________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Мета  відвідування __________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

 

 

Зміст аспектів контролю

Рівень

Високий

Середній

Низький

Дуже низький

Нульовий

Організацій-ний

1.

Раціональне використання часу на занятті

 

 

 

 

 

2.

Виконання плану заняття

 

 

 

 

 

3.

Наявність зворотного зв’язку з вихованцями

 

 

 

 

 

4.

Забезпечення заняття наочністю, ТЗН, доцільність їх використання

 

 

 

 

 

5.

Виконання санітарно-гігієнічних норм уроку, правил ТБ

 

 

 

 

 

Дидактичний

1.

Оптимальність вибору та ступінь досягнення мети заняття

 

 

 

 

 

2.

Логіка викладання навчального матеріалу

 

 

 

 

 

3.

Дидактична доцільність зміни видів діяльності учнів

 

 

 

 

 

4.

Активізація пізнавальної діяльності учнів

 

 

 

 

 

5.

Відповідність ходу і результатів заняття цілям та завданням

 

 

 

 

 

Методичний

1.

Ефективність використання дидактичних принципів

 

 

 

 

 

2.

Оптимальність поєднання методів і форм перевірки знань учнів

 

 

 

 

 

3.

Доцільність видів самостійної роботи учнів

 

 

 

 

 

4.

Методи диференційованої роботи з учнями

 

 

 

 

 

5.

Доцільність поєднання прийомів і методів для розв’язання дидактичних  завдань заняття

 

 

 

 

 

Виховний

1.

Використання можливостей для профорієнтації

 

 

 

 

 

2.

Рівень культури праці, організованості, дисциплінованості вихованців

 

 

 

 

 

3.

Культура спілкування вихованців одне з одним та з керівником гуртка

 

 

 

 

 

4.

Позиція педагога по відношенню до вихованців, стиль керівництва ними

 

 

 

 

 

5.

Особистість учителя, його педагогічна та загальна культура

 

 

 

 

 

 

1.

Сформованість знань, умінь та навичок відповідно до програми

 

 

 

 

 

2.

Рівень пізнавальної активності

 

 

 

 

 

3.

Ступінь самостійності

 

 

 

 

 

4.

Уміння працювати з приладами, спеціальним обладнанням

 

 

 

 

 

5.

Зацікавленість даним напрямком гурткової роботи

 

 

 

 

 

Висновки і рекомендації: _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Ознайомлена (ий): _____________________________ “____”___________20__ р.

Аналіз виховного заходу

Дата «__» ________ 20___ Група                           _______________________

ПІБ керівника                      ______________________Кількість вихованців   ___

Тема заходу                                             __________

Мета проведення                                          __________

Мета відвідування заходу                                     __________

 

№ п/п

Етапи організації

Критерії діяльності

Оцінювання діяльності

Так

Частково

Ні

1.

Загальні відомості:

Постановка мети і завдань заходу, на виховання яких якостей школярів спрямовано захід

 

 

 

2.

Урахування рівня вихованості учнів під час визначення мети і завдань заходу, тактовна допомога учням

 

 

 

3.

Місце даного заходу в загальній системі виховної роботи

 

 

 

4.

Підготовка заходу:

Методика підготовки заходу: планування,

розробка

 

 

 

5.

Залучення учнів до підготовки

 

 

 

6.

Розуміння необхідності і значущості заходу

 

 

 

7.

Наявність плану виховного заходу

 

 

 

8.

Хід заходу:

Раціональність, логічність структури

 

 

 

9.

Змістовність та організованість проходження заходу

 

 

 

10.

Вплив на інтелектуальну й емоційно-моральну сферу  учнів, їх розумова діяльність

 

 

 

11.

Творчий характер роботи керівника, учнів

 

 

 

12.

Вплив заходу на формування суспільної і громадянської думки

 

 

 

13.

Активність учнів у проведенні заходу

 

 

 

14.

Ефективність і доцільність використання наочності та ТЗН

 

 

 

15.

Участь та вплив виховного заходу на учнів з девіантною поведінкою

 

 

 

16.

Роль і місце керівника гуртка на даному заході:

 

 

 

17.

володіння методикою проведення виховного заходу

 

 

 

18.

врахування вікових та індивідуальних особливостей учнів

 

 

 

19.

врахування рівня розвитку колективу вихованців

 

 

 

20.

взаємостосунки керівника гуртка і вихованців

 

 

 

21.

Відповідність заходу до плану роботи керівника гуртка

 

 

 

22.

Загальна оцінка виховного заходу

Результативність заходу, досягнення поставлених педагогом мети та завдань даного заходу

 

 

 

23.

Виконання плану заходу

 

 

 

24.

Чи був захід цілісною системою, не об’єднаних між собою частин?

 

 

 

Висновки і рекомендації: ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ознайомлена (ий): _____________________________ “____”___________20__ р.

ВИКОНАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ КЕРІВНИКАМИ ГУРТКІВ ЦНТТУМ

 

№ з/п

 

Назва гуртка

 

Всього за програмою

 

Фактично вичитано за рік

І семестр

ІІ семестр

За програмою

Фактично вичитаано

За програмою

Фактично вичитаано

  1.                 

«ПОЧАТКОВЕ ТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ХУДОЖНЬО-ТЕХНІЧНОГО КОНСТРУЮВАННЯ» І р.н

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ПОЧАТКОВЕ ТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ХУДОЖНЬО-ТЕХНІЧНОГО КОНСТРУЮВАННЯ» ІІ р.н

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ПОЧАТКОВЕ ТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ПОЧАТКОВЕ ТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ» 1 р.н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ПОЧАТКОВЕ ТЕХНІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ» 2 р.н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«Механічна іграшка»

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ПАПЕРОПЛАСТИКА»

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ЮНІ ВИНАХІДНИКИ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.                 

«ЮНІ КОНСТРУКТОРИ ПРИЛАДІВ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«РАДІОЕЛЕКТРОННЕ КОНСТРУЮВАННЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«СУДНОМОДЕЛЮВАННЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ПОЧАТКИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В МАТЕМАТИЦІ» гр. № 1

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ПОЧАТКИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В МАТЕМАТИЦІ» гр. № 2

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«КАРТИНГГУРТОК»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«АВТОМОДЕЛЮВАННЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«АВІАМОДЕЛЮВАННЯ» І р. н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«АВІАМОДЕЛЮВАННЯ» ІІ р. н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«РАКЕТОМОДЕЛЮВАННЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ОСНОВИ ІНФОРМАТИКИ ТА ОБЧИСЛЮВАНОЇ ТЕХНІКИ»

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ШВІДКІСНА ТЕЛЕГРАФІЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«СПОРТИВНА ПЕЛЕНГАЦІЯ» І р. н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«СПОРТИВНА ПЕЛЕНГАЦІЯ» ІІ р. н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ВИГОТОВЛЕННЯ СУВЕНІРІВ» І р. н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ВИГОТОВЛЕННЯ СУВЕНІРІВ» ІІ р. н.

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«МОДЕЛЮВАННЯ ІГРАШОК-СУВЕНІРІВ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«КОСМІЧНЕ МАКЕТУВАННЯ ТА МОДЕЛЮВАННЯ»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«ТЕХНІЧНИЙ ДИЗАЙН»

 

 

 

 

 

 

 

  1.             

«МОДЕЛЮВАННЯ ІГРАШОК-СУВЕНІРІВ З ПРИРОДНИХ МАТЕРІАЛІВ»

 

 

 

 

 

 


ЦИКЛОГРАМ

А ОРГАНІЗАЦІЇ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

 НА  2017-2018 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

Назва форми методичної роботи

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Педагогічна рада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична рада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформаційно-методична нарада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методичне об’єднання керівників гуртків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Засідання динамічної групи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Адресний семінар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Засідання творчої лабораторії (за напрямками)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Умовні позначення:

Педагогічна рада

ПР

Методична рада

МР

Інформаційно-методична нарада

ІМН

Методичне об’єднання керівників гуртків

МО

Засідання динамічної групи

ДГ

Адресний семінар

АС

Творча лабораторія

ТЛ

Графік внутрішнього контролю ЦНТТУМ
за веденням документації на 20__ - 20__ навчальний рік

 

з/п

 

 

 

Форма роботи

 

 

Місяці

09

10

11

12

01

02

03

04

05

06

 

Аналіз календарних планів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз планів роботи гуртків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірка особових справ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірка журналів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірка документації навчальних кабінетів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірка документації з охорони праці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірка документації роботи з батьками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірка фінансово-господарської та технічної документації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Умовні позначення: Д - директор; 3 - заступник директора з навчально-виховної роботи; форма підбиття підсумків вивчення; П - засідання педагогічної ради; Н - наказ по школі; Н. д. - нарада при директорі; М - засідання методичного об'єднання, методичної ради.

 

 


Контроль

поповнення навчально-матеріальної бази кабінетів

 

Дата проведення контролю

Назва кабінету

Відповідальний керівник гуртка

Поповнення навчально-матеріальної бази

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва кабінету

Відповідальний керівник гуртка

Поповнення навчально-матеріальної бази

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

відвідування занять вихованцями гуртків

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Час проведення

Кількість присутніх дітей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Час проведення

Кількість присутніх дітей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль дотримання санітарно-гігієнічних норм в організації навчально-виховного процесу

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

стану роботи з оп та тб

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

роботи з батьками

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

стану виховної роботи

 

Дата проведення контролю

ПІБ педагога

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

ПІБ педагога

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль організації та результативності 

методичної роботи

 

Дата проведення контролю

Назва заходу

ПІБ відповідального педагога

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва заходу

ПІБ відповідального педагога

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

участі педагогічних працівників у фахових конкурсах

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

Назва конкурсу

Результат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

Назва конкурсу

Результат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

робота з молодими педагогами. Контроль

надання консультацій

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

Зміст консультації, допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

Зміст консультації, допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль виконання перспективного плану вивчення системи роботи гуртків за напрямками

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль ефективності стану роботи гуртків з підготовки та участі гуртківців у конкурсах, змаганнях

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Назва гуртка

ПІБ керівника гуртка

Результат перевірки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль за роботою веб-сайту закладу

 

Дата проведення контролю

Перелік заходів за поточний період

Відмітка про розміщення на сайті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення контролю

Перелік заходів за поточний період

Відмітка про розміщення на сайті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль роботи з вихованцями гуртків, що потребують психологічної підтримки

 

Дата

ПІБ вихованця гуртка

ПІБ педагогічного працівника, що проводив роботу

Зміст роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ вихованця гуртка

ПІБ педагогічного працівника, що проводив роботу

Зміст роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль роботи з вихованцями гуртків, схильними до правопорушень

 

Дата

ПІБ вихованця гуртка

ПІБ педагогічного працівника, що проводив роботу

Зміст роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ вихованця гуртка

ПІБ педагогічного працівника, що проводив роботу

Зміст роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль забезпечення соціально-психологічного супроводу учасників навчально-виховного процесу

 

Дата

ПІБ вихованця гуртка

ПІБ педагогічного працівника, що проводив роботу

Зміст роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ вихованця гуртка

ПІБ педагогічного працівника, що проводив роботу

Зміст роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль роботи з обдарованими дітьми

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

ПІБ керівника гуртка

Зміст індивідуального плану роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

ПІБ керівника гуртка

Зміст індивідуального плану роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль організації чергування педагогів закладу

 

Дата

ПІБ чергового керівника гуртка

Черговий відповідно графіку

Відмітка про виконання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ чергового керівника гуртка

Черговий відповідно графіку

Відмітка про виконання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль організації роботи у канікулярний період

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

Відмітка про проведення заходу, відповідно плану

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІБ керівника гуртка

Відмітка про проведення заходу, відповідно плану

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль

причин  відсутності  педагогічних  працівників

 

з/п

ПІБ педагога

Причина відсутності

Календарні строки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з/п

ПІБ педагога

Причина відсутності

Календарні строки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МАСОВИХ ЗАХОДІВ

Шепетівського міського центру

науково-технічної творчості учнівської молоді

на 2017-2018 навчальний рік

 

п/п

Назва заходів

Термін проведення

Місце

проведення

Відповідальний

Вересень

1.

Бесіда з безпечної організації занять. Вступний та первинний інструктаж з вихованцями. Бесіда з протипожежної безпеки, профілактика травматизму під час навчально-виховного процесу, вдома та на вулиці.

 

 

 

Вересень

ЦНТТУМ

 

 

Керівники гуртків

2.

Всеукраїнський конкурс творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу»

Вересень

м. Київ

Керівники гуртків

3.

Всеукраїнський місячник безпеки дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі!»

15-30 вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

4.

Декада відкритих днів в Шепетівському міському ЦНТТУМ.

11-16 вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

5.

Відзначення Міжнародного Дня грамотності

8 вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

6.

День відкритих дверей в Шепетівському міському ЦНТТУМ

15 вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

7.

Відзначення Днів Європейської спадщини.

15-16 вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

8.

День винахідника і раціоналізатора.

16 вересня

ЦНТТУМ

 

9.

День рятувальників України.

17 вересня

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

10.

Відзначення Міжнародного Дня миру.

21вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

11.

Відзначення Дня партизанської слави.

22 вересня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

12.

Участь в міському етапі фотоконкурсу «Моя Україна»

28 вересня 15.00

 

 

13.

Відзначення Дня працівника освіти

29.09-01.10

-

Педагогічний колектив

14.

Участь в міських заходах, присвячених Дню міста

За окремим планом

-

Педагогічні працівники

Жовтень

1.

Безпека дорожнього руху. Бесіда з попередження нещасних випадків та дитячого травматизму під час осінніх канікул.

 

 

Жовтень

ЦНТТУМ

 

Керівники гуртків

2.

Обласний конкурс з радіоелектроніки

Жовтень

м. Хмельницький

 

3.

Всеукраїнський конкурс навчально-методичних розробок з прав людини

Жовтень

м. Київ

Керівники гуртків

4.

Всеукраїнського конкурсу учнівських есе

«Права людини і сучасні виклики України»

Жовтень

м. Київ

Керівники гуртків

5.

Місячник превентивного та правового виховання

Протягом місяця

 

Культорганізатор, практичний психолог, керівники гуртків

6.

Міжнародний день людей похилого віку

1 жовтня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

7.

День педагогічного працівника

2 жовтня

ЦНТТУМ

Культорганізатор

8.

День захисника України

14 жовтня

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

9.

Обласний конкурс-змагання з

радіоелектронного конструювання

Жовтень

м. Хмельницький

 

 

10.

Міжнародний день ООН

24 жовтня

ЦНТТУМ

Культорганізатор

11.

День визволення України від фашистських загарбників.

28 жовтня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

12.

День працівника автомобільної галузі.

28 жовтня

ЦНТТУМ

 

Листопад

1.

Бесіда з безпеки життєдіяльності під час роботи з електроприладами.

 

Листопад

ЦНТТУМ

 

Керівники гуртків

2.

Відкриті регіональні змагання зі спортивної радіопеленгації «Золота осінь – 2017»

Листопад

м. Нетішин

 

3.

Всеукраїнський конкурс робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!»

Листопад

ЦДЮТ

Керівники гуртків

4.

Обласні відкриті змагання з автомодельного спорту

Листопад

м. Хмельницький

 

5.

День української писемності та мови.

9 листопада

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

6.

Всесвітній день доброти.

13 листопада

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

7.

Міжнародний день толерантності.

16 листопада

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

8.

Міжнародний день відмови від куріння.

17 листопада

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

9.

Всесвітній день дитини.

20 листопада

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

10.

День Гідності та Свободи.

21 листопада

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

11.

День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.

22 листопада

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

12.

Обласний відкритий конкурс з інформаційних технологій

Листопад-Грудень

м. Хмельницький

 

Грудень

1.

Правила безпечної поведінки на льоду. Бесіда з безпеки життєдіяльності під час зимових канікул та святкування Новорічних свят.

 

 

Грудень

ЦНТТУМ

 

Керівники гуртків

2.

Тиждень винахідництва і раціоналізаторства в ЦНТТУМ

Грудень

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

3.

Обласний конкурс-захист науково-дослідницьких, винахідницьких

та раціоналізаторських розробок

Грудень

ХОЦНТТУМ

 

4.

Відкритий рейтинг якості позашкільної освіти «Золота когорта позашкільників»

Грудень

НЕНЦУМ

 

5.

Всеукраїнська новорічно-різдвяна виставка “Новорічна композиція”

Грудень

НЕНЦУМ

Культорганізатор

6.

Міський етап конкурсу-захисту МАН

Грудень

м. Шепетівка

Керівники гуртків

7.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

8.

Міжнародний день волонтерів.

5 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

9.

День збройних си України.

6 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

10.

День місцевого самоврядування в Україні.

7 грудня

ЦНТТУМ

керівники гуртків

11.

Міжнародний день прав людини.

10 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

12.

Міжнародний день гір.

11 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

13.

День ліквідатора наслідків на ЧАЕС.

14 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

14.

День Святого Миколая.

19 грудня

ЦНТТУМ

Культорганізатор

15.

Віртуальна виставка педагогічних інновацій «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування»

Грудень

 

Міськуо

 

Керівники гуртків

Лютий

ХОІППО

Січень

1.

Формування здорового способу життя. Бесіда з попередження вживання алкоголю та тютюнопаління.

 

 

Січень

ЦНТТУМ

 

Керівники гуртків

2.

День Соборностi України.

22 січня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

3.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

27 січня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

4.

День пам'ятi Героїв Крут. 

29 січня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

Лютий

1.

Правила безпеки з вибухонебезпечними предметами та під час користування газом.

 

 

Лютий

ЦНТТУМ

 

Керівники гуртків

2.

Обласна заочна  виставка-конкурс науково-технічної творчості  «Наш пошук і творчість — тобі, Україно!»

Лютий

м. Хмельницький

 

Керівники гуртків

3.

Обласні відкриті змагання з автомодельного спорту серед учнівської молоді (трасові моделі)

Лютий

м. Кам′янець -Подільський

 

 

4.

Всеукраїнський конкурс педагогічної майстерності «ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОСТІ»

Лютий

м. Шепетівка

Керівники гуртків

5.

Всеукраїнський конкурс «Знай і люби свій рідний край»

Лютий

ЦДЮТ

Керівники гуртків

6.

День Святого Валентина.

14 лютого

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

7.

День вшанування учасникiв бойових дiй на територiї iнших держав. 

15 лютого

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

8.

День Героїв Небесної Сотні.

20 лютого

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

9.

Мiжнародний день рiдної мови. 

21 лютого

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

Березень

1.

Правила поведінки в громадському транспорті. Правила безпечної поведінки під час весняних канікул.

 

 

Березень

ЦНТТУМ

 

Керівники гуртків

2.

Проведення  Шевченківських днів.

1-10 березня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

3.

Мiжнародний жiночий день 

8 березня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

4.

Обласний конкурс учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання

Березень

м. Хмельницький

 

5.

Обласні відкриті змагання учнівської молоді зі  швидкісної радіотелеграфії

Березень-Квітень

м. Хмельницький

 

Квітень

1.

Правила безпечної поведінки біля водойм та у лісі.

Квітень

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

2.

Місячник екології, благоустрою та облаштування території.

1-30 квітня

ЦНТТУМ

Адміністрація, педпрацівники, вихованці гуртків

3.

Всесвiтнiй день здоров'я.

7 квітня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

4.

Мiжнародний день визволення в'язнiв фашистських концтаборiв.

11 квітня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

5.

Всесвiтнiй день авiацiї i космонавтики.

12 квітня

ЦНТТУМ

 Культорганізатор

6.

День довкiлля. 

21 квітня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

7.

Всесвiтнiй день Землi.

22 квітня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

8.

День Чорнобильської трагедiї (1986).

26 квітня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

9.

Обласний заочний конкурс «Цікаві математичні ідеї»

Квітень

ХТВ МАН

 

10.

Обласний конкурс-змагання юних програмістів «Мультимедійні проекти: сайти та презентації»

 

Квітень

 

ХТВ МАН

 

11.

Обласна заочна виставка-конкурс робіт  учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання

Квітень

м. Хмельницький

 

12.

Обласний заочний конкурс

 «Космос. Людина. Духовність»

Квітень

м. Хмельницький

 

13.

Міська виставка писанкарства «Подільська писанка»

Квітень

ЦЕНТУМ

 

14.

Всеукраїнський конкурс рукописів навчально-методичної літератури з військово-патріотичного виховання

Квітень

м. Хмельницький

Керівники гуртків

Травень

1.

Правила безпечної поведінки під час літніх канікул.

Травень

ЦНТТУМ

Керівники гуртків

2.

Обласні змагання зі спортивної радіопеленгації

(полювання на лисиць)

Обласний етап Всеукраїнської науково-технічної виставки молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»

Травень

м. Хмельницький

 

 

3.

Травень-червень

ХТВ МАН

 

Керівники гуртків

4.

Місячник родинного виховання

1-31 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

5.

День міжнародної солідарності трудящих.

1-2 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

6.

День пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

8-9 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

7.

День матері

13 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

8.

Міжнародний день родини

15 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

9.

День української вишиванки.

17 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

10.

День пам’яті жертв політичних репресій.

19-20 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

11.

День Європи.

20 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

12.

День слов’янської писемності і культури

24 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

13.

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

31 травня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

Червень

1.

Робота відпочинкового табору «Азимут»

Червень

ЦНТТУМ

Начальник табору, керівники гуртків

2.

Міжнародний день захисту дітей.

1 червня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

3.

Міжнародний день друзів.

9 червня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

4.

День скорботи і вшанування памяті жертв війни в Україні.

22 червня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

5.

День молоді. День молодіжних та дитячих громадських

24 червня

ЦНТТУМ

Культорганізатор, керівники гуртків

6.

День Конституції України. 

28 червня

ЦНТТУМ

Культорганізатор

Липень

 

 

 

 

 

Серпень

1.

День Державного Прапора України.

23 серпня

ЦНТТУМ

педагогічні працівники

2.

 

День незалежності України.

24 серпня

ЦНТТУМ

педагогічні працівники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Система профорієнтаційної роботи

в Шепетівському міському ЦНТТУМ

 

 

 

 

 

 

 

Профорієнтація – один із найважливіших напрямів у роботі будь-якого  навчального закладу. Сучасна економічна ситуація висуває усе вищі  вимоги до кваліфікації  потенційного працівника. Ринкові стосунки кардинально міняють характер і цілі праці. Зростає  інтенсивність, посилюється напруженість. Сучасному  робітнику  потрібний високий професіоналізм, витривалість і відповідальність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні можна виділити ряд специфічних проблем у професійному самовизначенні молоді, що призводять до розгубленості не тільки багатьох випускників шкіл, їх батьків, але й педагогів. Серед них можна виділити: низьку престижність робітничих професій через пропагування вищої освіти.

У цій ситуації актуально і гостро постає проблема конкретної допомоги молоді в професійному самовизначенні. Формування готовності учнівської молоді до усвідомленого вибору професії, де праця є не тільки гострою необхідністю, але й багатогранним і складним процесом. Потрібна систематична, послідовна і довготривала робота. Забезпечити ефективність цього процесу може тільки чітко поставлена профорієнтаційна робота, що враховує всю різноманітність впливів на вибір молодою людиною професії.

Професійно-технічна освіта не може стояти осторонь проблем професійної орієнтації. Адже набір вихованців на навчання, їх спрямування на майбутнє професійне зростання, забезпечення адаптації молодих людей до майбутньої професії відбувається в процесі навчання головним чином у школі, а потім і в обраних позашкільних навчальних закладах. Традиційно склалася система професійної орієнтації, за якої більшість молоді прагне вступити до вузу й ігнорує професійні училища. Таку ситуацію можна пояснити тим, що у  свідомості школярів ореолом престижу є професії, які вимагають вищої освіти, а не робітничі професії.

Робітничі професії недооцінюються, і тут потрібна кропітка профорієнтаційна робота. Педагоги нашого закладу, практичний психолог приділяють даній роботі належну увагу. Слід зауважити, що в даному випадку вагомим чинником є не тільки професійна орієнтація, але й соціальна орієнтація на працю, на статус робітника. Важливо не тільки знати, але й приймати суспільне замовлення як необхідну умову своєї діяльності, як передумову власного розвитку і самовдосконалення.

У зв'язку з цим величезну увагу приділяємо проведенню цілеспрямованої роботи з  профорієнтації серед молоді. Від цього залежить з якими знаннями про майбутню професію і якою мотивацією до її оволодіння увійде учень у подальше життя.

У цьому році ми кардинально змінили систему профорієнтаційної роботи нашого позашкільного закладу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отже, професійна орієнтація в Шепетівському міському ЦНТТУМ   це комплексна науково обґрунтована система форм, методів і засобів, спрямованих на забезпечення допомоги  в професійному самовизначенні вихованця.

Основою професійного самовизначення особи є самопізнання та об'єктивна самооцінка індивідуальних особливостей, співставлення своїх професійно важливих якостей і можливостей з вимогами, необхідними для набуття конкретних професій та кон'юнктурою ринку праці.

Професійна орієнтація включає такі елементи: професійна інформація, професійна консультація, професійний добір, професійний відбір та професійна адаптація.

Професійна орієнтація здійснюється всіма закладами освіти на всіх ступенях навчання. Профорієнтаційна робота умовно поділяється на два періоди: допрофесійний і професійний.

В умовах позашкільного закладу етап допрофесійного навчання передбачає:

- оволодіння  допрофесійними знаннями, уміннями, навичками;

- адаптацію до професійного навчально-виховного закладу і нового соціального статусу;

- формування професійної мобільності, готовності до продовження професійної освіти і самовдосконалення, розвиток професійних інтересів і професійно важливих якостей;

- визначення подальшої професійної перспективи.

Результатом компетентного проведення профорієнтаційної роботи у позашкільному закладі є конкурентоспроможний на ринку праці кваліфікований робітник, спеціаліст, готовий до активної професійної діяльності і подальшого професійного становлення.

Дітей потрібно поступово готувати до вибору майбутньої професії. Необхідно піднімати престиж робітничих спеціальностей. Вимагається систематична, послідовна і довготривала робота.  В першу чергу необхідно покращити зв'язок між  навчальним закладом (школою) та позашкільним закладом.    Необхідно, як можна  більше, проводити спільних позакласних заходів.

Забезпечити ефективність цього процесу може тільки чітко поставлена профорієнтаційна робота, що враховує всю різноманітність впливів на вибір молодою людиною майбутньої професії.

Таким чином, одним з головних змістовних компонентів роботи з профорієнтації  в позашкільному закладі –  допрофесійна освіта.

Надання допомоги у професійному самовизначенні учнівської молоді, формування усвідомленого підходу до вибору професії і відповідальності за власне майбутнє, популяризація робітничих професій, а також визначити тип професійної сфери, в якій міг би реалізувати себе кожен із учнів, застерегти від розповсюджених при виборі професії помилок  – основні завдання, які ми ставимо перед собою.

Одним з основних завдань профорієнтації є сприяння розвитку професійних якостей майбутнього працівника.  Професійна орієнтація допомагає людині самостійно зробити вибір професії чи змінити її. Сучасні умови вимагають висококваліфікованих працівників, які б могли ставити і розв’язувати нестандартні завдання, вносити у свою діяльність щось нове. Тому профорієнтаційна робота забезпечує інформування молоді та їх батьків про професії, про допрофесійну підготовку, про можливості працевлаштування і професійного зросту. І ми, ті,  хто безпосередньо працює в позашкільному навчальному закладі, повинні допомагати їм в цьому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організація роботи з обдарованими та здібними учнями в підготовці до конкурсів, виставок, змагань.

Пріоритетним напрямком державної політики в галузі освіти, як зазначено в Національній доктрині розвитку освіти, є створення умов для всебічного розвитку школярів як особистостей, розвитку їхніх талантів. Обдарована людина може дати державі, людству в цілому значно більше, ніж людина з посередніми здібностями. Тому суспільство зрозуміло й усвідомило те, наскільки важливо виявити обдарованих дітей на ранньому етапі їхнього розвитку, забезпечити їм можливості для повноцінного навчання, виховання, самовдосконалення.

 Вирішення проблеми обдарованості набуло особливої уваги і в Шепетівському міському центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. Працюючи над проблемним питанням «Оволодіння та впровадження в навчально - виховний процес інноваційних технологій з метою підвищення його ефективності, професійного зростання педагогічних працівників, розвитку творчого потенціалу педагога й вихованця», колектив закладу ставить за мету виявити і допомогти учневі розвинути інтелектуальні та творчі здібності, природні задатки, створити сприятливі умови для розвитку здібностей вихованців, підвищити соціальний статус обдарованої дитини.

У 29 гуртках закладу здобувають освіту 554 дитини. Діюча мережа гуртків забезпечує учням можливість проявити себе в різних напрямках технічної творчості:               спортивно-технічному, предметно-технічному, початково-технічному, художньо-технічному, інформаційно-технічному. Завдяки наполегливій праці педагогів закладу склалась і впроваджується певна система виявлення та розвитку здібної та талановитої молоді, яка є сукупністю змісту,  методів, форм, прийомів та засобів, які ставлять дитину в умови суб’єкта творчої діяльності. З цією метою розроблена програма роботи з обдарованою молоддю, розроблені основні напрями та завдання роботи з  ними, складений  план навчально-виховної роботи  для реалізації програми «Обдарована дитина», в якому враховано, що  поняття «обдарованість» поєднує  природні, інтелектуальні,  творчі, спортивні  здібності, які сприяють  глибокому розумінню  навколишнього світу, окремих  напрямів науки і як результат – високий  рівень самореалізації  кожного учня.

     В закладі сформований банк даних обдарованих і здібних вихованців гуртків, що дає змогу відстежити динаміку та результативність їхнього розвитку; здійснюються прогностичні заміри щодо результативності обдарованих і здібних дітей у конкурсах, змаганнях; створюються умови для накопичення, збагачення, поширення досвіду роботи педагогів щодо ефективного впровадження системи роботи з розвитку обдарованості дитини; забезпечується підвищення кваліфікації педагогів, практичне відпрацювання професійних умінь і навичок при впровадженні інноваційних технологій.     

Як правило, кінцевим результатом заняття в гуртку для вихованця є його участь в конкурсах, змаганнях.  Аналіз кількісних та якісних показників дозволяє простежити як позитивні тенденції у роботі з обдарованою молоддю так і проблеми, що потребують вирішення.

  Для стимулювання творчої активності  вихованців педагогічний колектив станції в роботі з дітьми використовує наступні               методи:  

  • забезпечення сприятливої атмосфери, доброзичливості з боку педагогів.                              
  • заохочення за оригінальні ідеї та кмітливість.
  • стимулювання інтелектуальних та творчих  зусиль.
  • прищеплювання та підтримка навичок самостійного розв’язування       проблем,               дослідження               та               аналізу               певної               ситуації.
  • управління процесом засвоєння знань.

Виховати творчу дитину може тільки творчий учитель. На думку М. Карне, вчителі, які працюють з обдарованими дітьми, мають бути чутливими й доброзичливими, мати високий рівень інтелектуального розвитку, динамічний характер, почуття гумору, бути особистісно-зрілими, емоційно стабільними. Зростання професійної активності педагогів відбувається через участь у засіданнях методичних об’єднань, педрад, семінарів, де здійснюється організаційно-методична робота щодо забезпечення психологічних умов навчання та виховання обдарованих і здібних дітей.

     Впроваджувати ефективні методики і технології виявлення, навчання, виховання дітей з високим рівнем здібностей допомагає психолог закладу, який здійснює дослідження та моніторинг рівня інтелектуального розвитку дитини як у сфері загальної, так і специфічної обдарованості. За результатами діагностичної роботи  психологом розробляються рекомендації для вихованців, їх батьків, педагогів закладу. Практичним психологом закладу постійно поповнюється банк даних діагностичних методик для виявлення  обдарованих і здібних дітей різних вікових груп.  

    Належну увагу колектив закладу приділяє психолого-педагогічній освіті батьків обдарованої молоді. В рамках заочного лекторію «Батьківські університети» заступником директора з НМР, культорганізатором, педагогічними працівниками та практичним психологом         проводиться  просвітницька робота. Виготовлені і розповсюджені буклети, порадники за такими темами: «Творчий розвиток дитини», «Батьківська любов», «П’ять шляхів до серця дитини», «Даруймо дітям свято», «Золоті правила Internet», «Якщо ваша дитина лівша», «Життя дитини та її успіхи в ПНЗ», «Десять «золотих правил» виховання щасливих дітей», «Вплив емоцій на стан дитини», «Залежність результату виховання від сімейних установок» та інші.

Мета програми «Обдарована дитина» – всебічне сприяння розвитку здібних і обдарованих дітей та учнівської молоді, формування творчої особистості; створення єдиного інформаційно-навчального простору  для розвитку і підтримки обдарованих дітей. Для реалізації програми необхідною умовою є поєднання традицій з інноваційними процесами, оновлення змісту та форм організації навчально-виховної діяльності, постійне підвищення кваліфікації педагогічних працівників, удосконалення їх потенціалу.

Алгоритм визначення обдарованого учня

в Шепетівському міському ЦНТТУМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Введите подзаголовок документа]

 


Одним із аспектів усебічного розвитку особистості є висока правова культура. Адже не можна вважати фізично здорову людину гармонійно розвиненою, якщо вона, маючи широкі знання, добре працюючи або навчаючись, порушує закони, права. Здатність людини розуміти правила співжиття і вимоги законів та відповідно поводитися не є вродженою, вона формується під впливом спеціальних виховних заходів, є наслідком спілкування з іншими людьми, участі в різних видах діяльності.

Правове виховання - виховна діяльність школи, сім'ї, позашкільного закладу, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів.

Необхідність організації правового виховання учнівської молоді зумовлена розбудовою правової держави, існування якої немислиме без відповідного рівня правової культури її громадян, трансформацією правової системи, необхідністю подолання правового нігілізму та правової неграмотності.

Соціально-економічна ситуація на початку XXI ст. в суспільстві не сприяє формуванню належного морального середовища для виховання дітей і молоді. Несприятливе побутове оточення, важке матеріальне становище сімей і погіршення у зв'язку з цим внутрісімейних стосунків, недоліки в організації шкільного виховання і скорочення кількості позашкільних закладів зумовлюють збільшення кількості дітей і підлітків, поведінка яких виходить за межі моральних і правових норм. Збільшується кількість підлітків, які не вчаться і не працюють, зростає дитяча злочинність. Поширення злочинності серед неповнолітніх випереджає її загальне зростання.

Метою правового виховання учнів є формування в них правової культури громадянина України, що складається зі свідомого ставлення до своїх прав і обов'язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України, з глибокої поваги до законів і правил людського співжиття, готовності дотримуватися й виконувати їх вимоги, що виражають волю та інтереси народу, активної участі в управлінні державними справами, боротьби з порушниками законів.

Прилучення учнів до правової культури збагачує їх духовне життя, а знання ними своїх прав і обов'язків розширює можливості їх самореалізації. Правове виховання зміцнює життєву позицію, підвищує громадянську активність, загострює почуття непримиренності до негативних явищ. Його специфіка зумовлена соціально-правовим статусом учнівської молоді в суспільстві. Школярі матеріально залежні від батьків чи опікунів. Їх самостійність і активність коригує педагогічний колектив, їм бракує правових знань і досвіду правових відносин, вони мають засвоювати правові закони, які регулюють їхнє життя і діяльність як неповнолітніх, і правові норми, якими їм доведеться керуватися в майбутньому.

Недоліками правовиховної роботи навчального закладу на сучасному етапі є превалювання в її змісті питань кримінального права, надання переваги вивченню прав особистості, недостатня увага до вивчення обов'язків, особистої відповідальності людини за свою поведінку. Відсутнє обґрунтування справедливості правових норм, розкриття змісту моральних засад, відповідно до яких формулюються правові заборони, обмеження. Відчутним є розрив між змістом правових норм і конкретною поведінкою учнів.

Правове виховання передбачає вирішення таких питань:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Значна частина школярів хоча й не знає конкретних правових норм, але не допускає правопорушень. Регулятором їх поведінки є дотримання норм моралі та звичаїв. Такі школярі не завдають шкоди іншим, не скоюють крадіжок та інших правопорушень, тому що керуються в конкретних ситуаціях моральними принципами.

 

 

 

 

 

 

 

 

У сім'ї та в школі дитина повинна не тільки навчитися поважати закони, відстоювати свої права та свободи, а й поважати чужі, толерантно ставитись до чужих поглядів, шанувати права інших на самовираження, власні культурні цінності, вибір конфесій, участь у політичному житті тощо. Все це надзвичайно важлива сфера виховання, передусім з точки зору потреб державотворення".

Правові погляди мають бути засновані на загальних правових знаннях та уявленнях про державу і право, правові відносини між людьми, конституційні права та обов'язки особистості. Важливо, щоб ці знання й уявлення правильно відображали певні правові норми, адже інакше правові погляди будуть хибними.

Одним із найважливіших компонентів правової свідомості є переконання - усвідомлення людиною істинності світоглядних та моральних понять і її особиста готовність діяти відповідно до цих правил і понять.

У процесі правового виховання важливо виховувати в учнів вищі правові почуття, які б регулювали їх поведінку (відповідальність, справедливість та ін.), інакше головним регулятором її стануть прості емоції (гнів, страх тощо), які спричиняють ситуативну поведінку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте не слід залякувати учнів цими органами, бо вони не зможуть усвідомити, що закони виконують не лише каральну функцію, а й захищають інтереси суспільства, громадян.

 

 

 

 

 

 

 

Як правомірна, так і неправомірна поведінка залежать від певних мотивів. Одні учні дотримуються правових норм унаслідок глибокої переконаності; інші - тому, що перебувають під постійним контролем дорослих або побоюються можливого покарання; ще інші пристойною поведінкою намагаються досягти своїх егоїстичних цілей. Нерідко така поведінка зумовлена звичкою дотримуватися правил співжиття. Педагог мусить знати, якими мотивами керується учень, дотримуючись норм закону.

 

 

 

 

 

 

 

Дотримання правових норм свідчить про мінімальний рівень активності особистості, оскільки їй слід лише уникати заборонених законом дій. Виконуючи правові норми, індивід виявляє більшу активність, використовуючи їх, - виявляє найвищий ступінь активності. Третій рівень активності передбачає, щоб учні не лише сумлінно виконували свої обов'язки, а й вимагали цього від інших. Така позиція формується внаслідок їхньої діяльності, спрямованої на забезпечення дисципліни й порядку в школі та за її межами. Будь-які спроби ізолювати дітей від негативного, замовчувати і приховувати від них недоліки життя не виховує у них непримиренного ставлення до цих явищ, не мобілізує їх на боротьбу з ними, не виробляє імунітету проти їх впливу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато з них упевнені, що за правопорушення відповідають лише дорослі, а неповнолітні нібито звільняються від такої відповідальності. Вони не переконані в дієвості положення, що "незнання закону не звільняє від відповідальності тих, хто його порушує", нерідко не вміють зіставляти свої дії та вчинки з вимогами права. За необхідності давати правову оцінку конкретному правопорушенню, вони виходять з власних уявлень про протиправне, що, як правило, ґрунтуються не на знаннях конкретних положень закону, а передусім на відомих їм нормах моралі. Такі недоліки правової свідомості є однією з причин вчинення правопорушень неповнолітніми.

Зміст правового виховання визначається особливостями права як нормативно-регулятивного явища, його суспільними функціями і значенням в організації та управлінні суспільством. Законодавство України охоплює різні галузі права. Серед них чільне місце належить державному праву. Його норми регулюють найважливіші суспільні відносини, що закріплюють основи організації суспільства і правового становища особи, державного устрою. Особливим аспектом державного права України є її Конституція як Основний Закон держави і суспільства.

Адміністративне право регулює організацію і діяльність апарату державного управління. Школярі повинні мати уявлення про органи державного управління та норми адміністративного права, які охоплюють санітарні, протипожежні правила, а також правила дорожнього руху, користування транспортом, поведінки в громадських місцях, військового обліку та багато інших, що регулюють діяльність різних установ, їх працівників, поведінку громадян. Якщо людина порушує встановлені правила, її вважають правопорушником і накладають на неї адміністративне стягнення. Служба у справах неповнолітніх має право застосовувати до них різні види стягнень аж до направлення їх до спеціальної школи чи спеціального профтехучилища.

Відносини між людьми, громадянами й організаціями, між самими організаціями регулюються нормами цивільного права, що покладає певні обов'язки і надає права громадянам і організаціям. Діти, як і дорослі, вважаються правоздатними, можуть мати майно, яке їм дісталося у спадок, можуть бути авторами вірша чи оповідання тощо. Щоправда, не кожна правоздатна особа може самостійно здійснювати свої права. Оскільки здатність діяти розумно, правильно розпоряджатися своїм майном, брати на себе певні обов'язки людина набуває у відповідному віці, закон визначає поняття "цивільна дієздатність" та встановлює її межі (15 років - часткова дієздатність, 15-18 - відносна дієздатність, 18 років - повна дієздатність).

Норми права і моралі регулюють сімейні відносини людей. У процесі правового виховання учнів знайомлять із сімейними правовідносинами, правами і обов'язками батьків стосовно одне одного, щодо виховання дітей та ін.

У процесі правового виховання учні засвоюють і окремі положення трудового права, адже невдовзі їм доведеться працювати в установах, на підприємствах, де вони стикатимуться з багатьма питаннями, в яких мають бути компетентними (умови прийому на роботу, переведення і звільнення з роботи, тривалість робочого дня й часу відпочинку, охорона і оплата праці, моральна та матеріальна відповідальність тощо).

Ознайомлюючись з питаннями кримінального права, учні повинні чітко уявляти, що таке злочин, відповідальність за підготовку і намір злочину, співучасть у злочині, вік кримінальної відповідальності, необхідна оборона, кримінальне покарання, відбування покарання в місцях позбавлення волі, а також усвідомити, що жоден злочин не залишається безкарним.

Розкриваючи зміст правового виховання, важливо ознайомити вихованців з Конвенцією про права дитини, згідно з положенням якої дитиною вважається кожна людська істота до досягнення 18-річного віку. Концепція проголошує: "Держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати свої власні погляди, право вільно виражати свої погляди з усіх питань, що стосуються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага відповідно до віку і зрілості дитини (ст. 12).

...Дитина має право виявляти свою власну думку; це право включає свободу пошуку, тримання і видачі інформації та ідей будь-якого виду, незалежно від кордонів, в усній, письмовій або друкованій формі, у формі творів мистецтва або за допомогою інших засобів за вибором дитини. 13/1).

...Держави-учасниці визначають право дитини на свободу асоціацій і свободу мирних зборів (ст. 15/1).

...Жодна дитина не може бути об'єктом довільного чи незаконного втручання в здійснення її права на особисте життя, сімейне життя, недоторканість житла чи таємницю кореспонденції або незаконного посягання на її честь і репутацію (ст. 16/1).

...Держави-учасниці приймають усі необхідні законодавчі, адміністративні, соціальні і просвітні заходи з метою захисту дитини від усіх форм фізичного чи психологічного насильства, образи чи зловживання, відсутності піклування чи недбалого ставлення, грубого ставлення чи експлуатації будь-якою іншою особою (ст. 19/1)".

Реалізація завдань і змісту правового виховання учнів здійснюється передусім у процесі навчання. Засвоєні на уроках правові знання поглиблюються і розширюються у позашкільній виховній роботі. Вибір форми чи методу виховного впливу залежить від його мети, змісту, вікових та індивідуальних особливостей учнів і можливостей педагогічного колективу навчального закладу. Обираючи методи і форми виховної роботи, важливо також враховувати популярність їх серед вихованців.

Здійснюючи правове виховання на заняттях і під час спеціальних виховних заходів, важливо розкривати зміст усіх галузей права, не зосереджуючи уваги вихованців на одній із них. Розкриваючи конкретні правові норми, слід показувати їх зв'язок з правилами моралі, на яких вони базуються; ілюструючи випадки порушень норм права, не зловживати негативними прикладами, краще наводити ті, що демонструють, як треба діяти в подібній ситуації. Розповідаючи про злочини, не варто деталізувати факти, оскільки це може навчити окремих школярів методики скоєння злочину; необхідно розкривати суть негативних фактів так, щоб вони викликали відразу, а не захоплення ними.

Вирішальним моментом у правовому вихованні школярів є висока правова культура педагогів і відповідний правово-психологічний клімат у навчальному закладі та в сім'ї вихованця. У правовиховній роботі закладу важливу роль відіграє залучення учнівдо посильної діяльності, яка передбачає певний обсяг правових знань, умінь та навичок. Це передусім участь у учнівському самоврядуванні, зокрема в роботі комісії з дисципліни і порядку, в трудових загонах, у відпочинкових таборах, у різних формах гурткової роботи.

Залучення вихованців до правоохоронної діяльності в навчальному закладі та за її межами слід оцінювати з погляду проведення профілактичної роботи з учнівською молоддю і з погляду набуття нею правового досвіду, виховання в неї непримиренного ставлення до негативних явищ життя. Виховані в таких умовах школярі активно протидіятимуть цим явищам.



ВСТУП

Сучасне суспільство потребує такої форми політичної організації, яка б забезпечувала розкриття творчого потенціалу людини. Це можливо лише за умови вільного, демократичного устрою, де діють закони правової держави. Основою демократичного ладу в правовій державі є людина, для якої демократія є природним середовищем задоволення її особистих та суспільних запитів. Право існує для того, щоб ми успішніше трудились, були щасливими, захищеними від свавілля і насильства, щоб ми відчували себе громадянами країни, що володіють всією повнотою прав, свобод та обов'язків. Воно адресоване всім нам, і, отже, чим повніші і глибші наші правові знання, тим багатша наша правова культура, тим більше у нас можливостей зайняти активну громадянську позицію. Оволодівши основами правових знань, учні протягом усього свого подальшого життя будуть збільшувати їхній обсяг, поглиблювати їх, тісніше зв'язувати з життям, з трудовою і суспільною практикою. Виховна програма позашкільного закладу «Заклад правових взаємин» є логічним продовженням виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів.

 

Програма базується на таких документах:

- Конституція України;

- Конвенції про права дитини;

- Закон України «Про освіту»;

- Закон України «Про громадянство в Україні»;

- Закон України «Про охорону праці»;

- Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»;

- Закон України «Про дорожній рух»;

- Закон України «Про пожежну безпеку»;

- Декларація прав людини;

- Національну програму «Діти України»;

- Концепція громадянської освіти в середній школі України;

- Концепцією правового виховання та правової освіти;

- Лист МОН «Щодо Методичних рекомендацій ії громадянської освіти та виховання»;

- Концепція гуманітарного розвитку України на період до 2020 року;

- Концепція загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2006-1016 роки;

- річний план Шепетівського міського ЦНТТУМ на 2016-2017 навчальний рік.

 

Кураторами програми є: заступник директора з навчально-методичної роботи Шепетівського міського ЦНТТУМ – Хотячук Т.М., культорганізатор Шепетівського міського ЦНТТУМ – Сопурко С.А., практичний психолог Шепетівського міського ЦНТТУМ – Цибульська Н.В..

 

Мета правового виховання вихованців гуртків Шепетівського міського ЦНТТУМ – формування в дітей правової культури громадянина України, що складається передусім зі свідомого ставлення до своїх прав і обов'язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України, з глибокої поваги до законів і правил людського співжиття, готовності дотримуватися й виконувати закріплені в них вимоги, рішучої боротьби з порушниками законів.

 

Завдання програми:

- зміцнювати життєву позицію;

- формувати у учнів особистісні риси громадянина України;

- формувати навички правомірної поведінки, позитивні мотиви активної участі в суспільному житті, соціальний оптимізм, здатність здійснювати самостійний вибір і приймати відповідальне рішення, уміння грамотно орієнтуватись у конкретних життєвих ситуаціях та діяти згідно з правовими нормами;

- підвищувати громадянську активність;

- виховувати в учнів повагу до державної символіки, традицій та звичаїв українського народу, переконання в необхідності суворого дотримання законів, негативне ставлення до протиправних вчинків;

- сприяти розвитку учнівського самоврядування як форми соціальної активності вихованців.

 

Програма базується на принципах:

- Принцип національної спрямованості. Передбачає формування національної самосвідомості, виховання любові до рідного краю, свого народу, шанобливе ставлення до його культури;

- Принцип цілісності. Виховання організовується як системний педагогічний процес; спрямовується на гармонійний та всебічний розвиток особистості, формування в неї цілісної картини світу;

- Акмеологічний принцип. Формування умінь долати труднощі, прогнозувати наслідки своїх учинків; здатності свідомо приймати рішення;

- Принцип суб'єкт-суб'єктної взаємодії. Учасники виховного процесу є рівноправними партнерами у процесі спілкування, ставляться уважно до поглядів один одного, визнають право на відмінність, узгоджують свої позиції;

- Принцип адекватності виховання до психологічних умов розвитку особистості. Вчитель зосереджує свою увагу на дитині, бере до уваги її вікові та індивідуальні особливості;

- Принцип особистісної орієнтації. Вчитель культивує у зростаючої особистості почуття самоцінності, впевненості у собі, визнає її право на вільний розвиток та реалізацію своїх здібностей; не обмежує її в правах почуватися індивідуальністю;

- Принцип превентивності. Вчитель здійснює профілактику негативних проявів поведінки дітей, допомагає їм виробити імунітет до негативних впливів соціального середовища;

- Принцип технологізації. Науково обгрунтовані дії педагога та відповідно організовані ним дії вихованців, підпорядковані досягненню спеціально спроектованої системи виховних цілей, що узгоджуються з психологічними механізмами розвитку особистості та ведуть до кінцевої мети виховання.

 

Учасники програми:

-  вихованці гуртків Шепетівського міського ЦНТТУМ;

-  учнівське самоврядування;

-  педагоги;

- батьківська громадськість;

- практичний психолог;

- адміністрація.

 

Форми роботи:

- свята;

- тематичні виховні години;

- бесіди;

- дискусії і диспути;

- аналіз життєвих ситуації;

- тренінги;

- анкетування;

- екскурсії;

- конкурси;

- вікторини;

- зустрічі з батьками;

- зустрічі з фахівцями;

- кіно- та відео лекторії.

 

Очікуваними результатами реалізації програми „Заклад правових взаэмин” є:

- особистість, якій притаманні почуття гордості за свою родину, навчальний заклад, Батьківщину; яка здатна само реалізовуватися, самостверджуватися і самовдосконалюватися протягом усього життя; свідомо ставиться до своїх прав і обов’язків перед суспільством та державою; вміє свідомо користуватися правами, має бажання керувати своїм життям здійснюючи моральний вибір розвиваючи власні громадські якості.

 

 

 

 

 

 


Етап I (вересень - жовтень).

Я – свідома людина.

 

Мета: визначення та усвідомлення дитиною власних особистісних якостей емоційного світу, самооцінка потреб, визначення власної позиції в системі життєвих цінностей.

 

Основні завдання:

- сприяння формуванню та розвитку у підлітків почуття особистої гідності, самоповаги;

- усвідомлення ролі власних можливостей у задоволенні потреб;

- усвідомлення цінностей життя через розуміння власної неповторності, визначення сенсу свого буття;

- розвиток дитини, підготовка її до життя в існуючих соціальних умовах.

 

Основні форми роботи:

 

1. Хвилини спілкування: «Хтоя я?», «Мої потреби», «За що, на твою думку, тебе цінують?», «Як до тебе ставляться оточуючі?», «Я-творча особистість», «Світ моїх захоплень», «Чи можуть бути матеріальні цінності дорожчі, ніж життя людини? Чому?», «Ми всі різні та неповторні особистості але рівні у правах на життя, щастя, здоров'я», «Життя і здоров'я людини», «Людина для професії чи професія для людини? ...»,«Людина – творець свого щастя», «Мої досягнення», «Я обираю професію», «Чи хочу я стати захисником Батьківщини».

 

2. Тренінги:«Толерантність», «Як поважати себе, як розуміти себе»,«Дитина – творець своєї долі».

 

3. Конкурси:«Місце майстрів», «Козацький гарт», «Найрозумніший».

 

4. Анкетування учнів.

 


Етап II (листопад – грудень).

«родинне виховання».

 

Мета: сприяти формуванню в сім’ї умов для особистісного росту та розвитку дитини через відродження сімейних традицій, укріплення сімейних цінностей, підвищенню інтелектуального і культурного рівня вихованців.

 

Основні завдання:

- виховання шанобливого ставлення до родини, сімейних традицій;

- сприяння розумінню того, що сім’я – це унікальне середовище в якому кожна людина знаходить захист, підтримку, можливості для творчого розвитку і самореалізації;

- формування в сім’ях позитивного відношення до активної суспільної та соціальної діяльності дітей;

- всебічна психолого – педагогічна просвіта батьків.

 

Основні форми роботи:

 

1. Анкетування учнів.

 

2. Хвилини спілкування:«Моя мама найкраща», «Мій тато — майстер на всі руки», «Моя родина – історії краплина», «Родина – це те середовище, де людина повинна вчитися чинити добро», «Дозвілля моєї родини», «Трудове виховання в сім’ї», «Моя талановита родина», «Права дітей і батьків», «Моя сім’я – моє багатство».

 

3. Виставки учнівської  творчості. «Родинні реліквії», «Наші з мамою, татом захоплення».

 

4. Виховніі заходи:«Нехай завжди квітує дерево родинне»

 

5.Тренінги:«Батьки і діти. Внутрішній світ підлітка», «Самооцінка підлітка та роль батьків її формуванні.», «Толерантна сім’я – толерантна дитина».

 

6.Конкурси:«Тато, мама, я – разом ми сім’я», «Козацькі забави».

 

7. Екскурсії

 


етап III (січень – лютий).

«коло моїх друзів».

 

Мета: формування у вихованців гуртків навичок толерантного ставлення до інших людей на засадах поваги до їх прав та свобод.

 

Основні завдання:

- Організація діяльності учнівського колективу;

- розвиток учнівського самоврядування;

- вироблення у вихованців етичних норм моральних якостей;

- оволодіння навичками взаємодії з іншими та використання в спілкуванні з іншими різних комунікативних позицій;

 

Основні форми роботи:

 

1. Анкетування учнів.

 

2. Хвилини спілкування: «Дружба – чудове слово»,«Колектив починається з мене», «Мої обов’язки у колективі», «Добра людина та, що робить добро, чи та, що не робить зла», «Хочу, щоб до мене ставились так, як я до вас», «Як забезпечити повагу оточуючих», «Алкоголь. Тютюн, наркотики», «Цінуй свій час і час інших», «Гендерна рівність у спілкуванні», «Ми всі різні, але рівні».

 

3. Виставки учнівської  творчості.

 

4.Тренінги:«Стереотипи та упередження», «Дружба, закоханість, кохання», «Спілкування у безпечному Інтернеті», «Як будувати стосунки з іншими».

 

5. Акція «Створи добро»;

 


Етап IV (березень – квітень).

«я і Світ навколо мене».

 

Мета: виховувати свідоме добре ставлення до природи, почуття відповідальності за навколишнє середовище як національну і загальнолюдську цінність, розвивати творчу активність щодо охорони оточуючого середовища, виховувати любов до рідної природи.

 

Основні завдання:

- Допомогти зрозуміти багатогранне значення природи для суспільства в цілому і кожної людини зокрема;

- Сформувати розуміння, що природа – це першооснова існування людини, а людина – частина природи;

- Виховувати навички охорони природного середовища від забруднення.

 

Основні форми роботи:

 

1. Хвилини спілкування: «Це моя вулиця. Сусіди», «Ми всі господарі природи, тож бережімо її вроду», «Мої чотириногі друзі», «Моя земля – земля моїх батьків», «Як я можу впливати на вирішення проблем громади», «Хто справжній господар м. Шепетівка», «Життя – це мить, зумій його прожить», «Бути на землі людиною».

 

3. Профілактичні бесіди з учнями та батьками.

 

4. Виховні заходи на період весняних канікул.

 

5.Акції :

- Зелений двір;

- Чисте місто.

 


Етап V (травень – червень).

«я – громадянин української держави».

 

Мета: формування правової свідомості на основі тих правових знань, уявлень, переконань, що склалися в нашому суспільстві, почуттів, що реалізують поведінку: почуття законності обраної мети. Правомірності шляхів її реалізації, справедливості. Активної протидії порушникам законів нашої країни; докорінне підвищення правової культури всіх учасників навчально-виховного процесу; формування здорового способу життя. Попередження асоціальних проявів серед вихованців гуртків. Профілактика шкідливих звичок.

 

Основні завдання:

- Попередження серед молоді злочинів і злочинності, вдосконалення способу життя учнів без порушень норм моралі;

- розвиток здоров’язберігаючої та здорв’язміцнюючої компетенції;

- формування навичок здорового способу життя;

- сприяти становленню активної позиції учнів щодо реалізації прав і свобод людини;

- надати основні знання, сформувати мотивацію та вміння, необхідні для реалізації прав і свобод людини.

 

Основні форми роботи:

 

1. Хвилини спілкування:«Ти – громадянин України», «Священні символи держави», «Діти України про свої права», «Абетка одногрупника: права і обов'язки», «Шкідливі звички учнівської молоді», «Я-громадянин правової держави», «Життя людини – найвища цінність», «Всі діти мають право на любов та підтримку», «Проблема торгівлі людьми та конкретні заходи в цьому напрямі», «Наркоманія – дорога в безодню», «Крок у доросле життя», «Права і обов'язки підлітків щодо збереження і зміцнення здоров'я», «Захист Вітчизни – обов'язок громадянина», «Конституція – основа моєї держави», «Корупція і відповідальність за корупційні дії».

 

2. Виховні заходи:«Як громадяни захищають свої права»,«Конституція України в моєму житті», «Моя Батьківщина, моя Україна. Краса і велич символів державних».  

 

3. Круглий стіл «Закони захищають права дітей»

 

4. Тренінги: «Права дитини»,«Безпечний інтернет», «Підліток у безпечному світі», «Розв’язання складних ситуацій», «Формування безпечної поведінки підлітка», «Поїздка за кордон: за і проти».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація до проекту

Шановні діти, батьки й педагоги!

Усі ми знаємо, що немає у людини більшої цінності, ніж здоров'я. З давніх – давен відоме гасло: «Твоє здоров'я – в твоїх руках». Але для того, щоб навчитися берегти здоров'я, треба знати про самих себе, про стан свого організму. Слово «здоров'я» супроводжує дитину з часу її народження. Ще навіть не знаючи, що  означає це слово, трьох-п'ятирічний малюк каже: «Я здоровий, якщо не хворію». І частиною це вже є відповіддю.

       Проект „Зростаємо здоровими” спрямований на формування, збереження й зміцнення здоров'я  дітей в умовах позашкільного закладу при активній участі батьків.  Розбудова держави, її подальший розвиток напряму залежить від здоров'я населення, від збільшення кількості здорових, міцних, сильних тілом та духом людей.

 Зміст проекту допоможе змінити на ліпше ставлення до власного здоров'я майбутніх громадян України, сформувати валеологічний світогляд і мотивацію до здорового  способу життя. Щоб дитина могла піклуватися про своє здоров'я і здоров'я інших, необхідно виробити в неї свідоме ставлення до життя, усвідомлення пріоритету здоров'я. Дитина повинна засвоїти елементарні знання про свій організм, оволодіти гігієнічними нормами поведінки, психологією спілкування. Ці знання та навички вона буде поповнювати і вдосконалювати впродовж усього свого життя.  Уважне ставлення батьків і педагогів до фізичного виховання дітей, всебічна участь в цій роботі цілком необхідні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основні  результати впровадження проекту в практику роботи:

  1.  

 

Зростання рівня готовності учасників навчально – виховного процесу до роботи з здоров’язберігаючими технологіями.

  1.  

Підвищення рівня професійної підготовки педагогів.

  1.  

Зростання зацікавленості учнів, батьків, педагогів у впровадженні проекту.

  1.  

Підвищення рівня здоровя учнів.

  1.  

Зняття перенавантаження на учня.

 

пропозиції щодо розповсюдження інноваційного досвіду:

 

  • участь у Всеукраїнських та Міжнародних  освітянських виставках;
  • УЧАСТЬ у обласній виставці педагогічних інновацій “Освіта Хмельниччини на шляхах реформування»;
  • місцеві та регіональні ЗМІ;
  • фахові освітянські видання;
  • педагогічні сайти;
  • методичні фестивалі;
  • педагогічні конкурси.

 

 

 

 

ВСТУП

 

Проект „Зростаємо здоровими” – система заходів, спрямована на формування позитивної мотивації щодо здорового способу життя у дітей, підлітків, а також у їхніх батьків.

Здоров'я нації – головний пріоритет держави. Здоров'я молодого покоління – один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Здоров'я дітей - найбільша турбота і найсокровенніша мрія батьків.

Здоров'я – найважливіша цінність не лише окремої людини, а й загалом усього суспільства. Щоб людина мала можливість піклуватися про своє здоров'я,  вона повинна свідомо ставитися до життя як найважливішого дарунку природи. Тому формувати культуру здоров'я особистості, прищеплювати розуміння пріоритету здорового способу життя, надавати  знання про основи здоров'я потрібно дітям з раннього віку, щоб знання, вміння та навички перейшли у звичні, необхідні потреби.

Проблема збереження здоров'я дитини останнім часом стає все більш актуальною, адже невпинно зростає темп життя. Щоб виконати повною мірою свою життєву програму, дитина повинна бути фізично, психічно, духовно і соціально здоровою. Тож весь педагогічний процес має будуватися з урахуванням максимального збереження здоров'я.

Здоров’я дитини - одна з найбільш складних комплексних проблем сьогодення, яку по праву можна  віднести до однієї з самих головних серед існуючих проблем , бо здоров'я нового покоління визначає стан суспільства і держави в цілому. Не зважаючи на те, що перші дослідження, присвячені вивченню стану здоров'я дітей і підлітків, відносяться ще до минулого століття і знайшли широке відображення з моменту становлення української держави, багато аспектів цієї проблеми, безперечно, потребують подальшого розвитку.


В останній час особлива увага приділяється рівню здоров'я, який є, безперечно, важливим критерієм оцінки стану здоров'я  населення. Рівень здоров'я  являє собою сукупність демографічних, фізіологічних, антропометричних, генетичних, фізіологічних, імунологічних та нервово-психічних сочленів суспільства.  Він формується в результаті взаємодії екзогенних (природних і соціальних) та ендогенних (стать, вік, спадковість, раса, тип нервової системи) факторів.

Здоров'я дітей і підлітків здебільшого детерміновано соціально – економічними умовами. За висновками  Царегородцева Г.І., здоров'я людини більш чим на 50% залежить від оточуючого середовища та на 15 – 25% - від спадковості і системи охорони здоров'я. Стосовно дітей і підлітків залежність здоров'я від соціальних факторів стає ще більшою. Провідними формуючими факторами стають режим дня, екологія, внутрішнє середовище приміщень, належна організація навчально-виховного процесу та дозвілля.

Педагогічна  енциклопедія  визначає  здоров'я  дітей  як стан організму, що характеризується  його врівноваженістю з оточуючим середовищем і відсутністю будь - яких хворобливих змін. Згідно визначенню, прийнятому Всесвітньою організацією охорони здоров'я, здоров'я є не тільки біологічною, а й соціальною категорією, тобто здоров'я – стан тілесного, душевного і соціального благополуччя. За визначенням короткого словника з соціології, здоров'я населення – це термін, що визначає:

  • стан, протилежний хворобі, повноту життєвих проявів людини;
  • стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби чи фізичних дефектів;
  • природний стан організму, що характеризується його врівноваженістю з оточуючим середовищем і відсутністю будь - яких хворобливих змін;
  • стан оптимальної життєдіяльності суб'єкта (особистісного та соціального стану), наявність передумов для його всебічної і довгострокової активності у сферах соціальної практики.

Здоров'я окремої людини характеризується повнотою  виявлення життєвих сил, відчуття життя, всебічністю і тривалістю соціальної активності та гармонійність розвитку особистості.

В соціальному плані поняття «здоров'я» тісно пов'язано з поняттям «здоровий спосіб життя». Основними параметрами способу життя дитини є: навчання, побут, суспільна діяльність, різноманітні поведінкові звички і прояви. Якщо їх організм і зміст сприяють укріпленню здоров'я, то є підстава говорити про реалізацію здорового способу життя, який можна розглядати як поєднання видів діяльності, що забезпечують оптимальну взаємодію індивіда з оточуючим середовищем. За думкою Ю.Ф. Змановського, поняття здорового способу життя містить в собі раціонально організовану, фізіологічно оптимальну працю (навчання), морально – гігієнічне виховання, дотримання правил і вимог психогігієни, активний руховий режим і систематичні заняття фізичною культурою, ефективне закалювання, продуману організацію дозвілля, відмову  від шкідливих звичок. Здоровий спосіб життя формується всіма сторонами і проявами суспільства, пов'язується  з  мотиваційним втіленням індивідом своїх соціальних, психологічних, фізіологічних можливостей і здібностей. Від того,  наскільки успішно вдається сформувати і закріпити в свідомості принципи і навички здорового способу життя в юному віці, залежить надалі вся діяльність, що або перешкоджає, або сприяє  розкриттю потенціалу особистості.

Заклади позашкільної освіти відносяться до державних інститутів, що реалізують функцію оздоровлення, формування здорового способу життя у молодого покоління, що є  найбільш чутливим  до різних формуючих і навчальних впливів:

  •                   тут може працювати система адміністративно - педагогічного контролю;
  •                   можливість різнобічної  діяльності дозволяє пропонувати дітям  найрізноманітніші методи роботи, що забезпечують різноманітні форми рухів;
  •                   є можливість досліджувати вплив занять різними видами творчості на здоров'я дітей і вводити в навчальний процес оздоровчі заходи, створювати комплексні програми у рамках всього закладу;
  •                   традиції виховної роботи дозволяють організовувати заходи, спрямовані на пропаганду і реалізацію здорового способу життя;
  •                   наявність психологічних служб робить можливим психологічне оздоровлення дітей.

Важливу роль у вихованні рухливого способу життя дитини  грають батьки. Що може зробити для дитини сім'я, щоб вона привчилася до рухливого способу життя? На жаль, доводиться констатувати, що, хоча батьки і вважають турботу про укріплення здоров'я дітей справою важливою, але лише декотрі по-справжньому використовують для цього виключно можливості фізичної культури.

Спостереження показують, що батьки зазвичай активні та винахідливі у створенні гарних побутових умов, в піклуванні про те, щоб діти були гарно вдягнені, смачно та ситно нагодовані. Все це, звичайно, добре. Погано тільки, що часто на цьому і заспокоюються, вважаючи, що гарне здоров'я дитини  буде забезпечено автоматично. А на справі-то виходить, що надмірний комфорт та надмірне харчування при недостатньому рухливому ритмі сприяють породженню у дітей побутових лінощів, послаблюють здоров'я, зменшують працездатність, ведуть до ожиріння.

Прислухайтесь, будь ласка: «Не бігай, спітнієш! Не скач, впадеш! Не лазь, забруднишся, порвеш одяг! Ніяких змагань. Обійдуться без тебе, почитав би краще!» І ще багато усіляких «ні»,  «не можна», «припини». Які ж тут рухи!

Тому, батьки, ставлячи перед собою мету «укріплення здоров'я дітей», повинні наводити особистий приклад і приймати участь у вихованні здорового способу життя власних дітей. У своєму проекті ми пропонуємо деякі нестандартні форми роботи з дітьми, спрямовані на зміцнення здоров'я,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Формування  патріотизму  в  українському  суспільстві залишається першочерговим як  для держави, так і для системи освіти  в цілому. У зв’язку з цим,  національно-патріотичне  виховання  є  важливим  сектором  навчально-виховного процесу.

Саме  національно-патріотичне  виховання  закладає  підвалини  для  формування  свідомості  нинішніх  і  прийдешніх  поколінь,  які  розглядатимуть  державу  як  запоруку  власного  особистісного розвитку  на  засадах  гуманізму, соціального  добробуту,  демократії,  свободи,  толерантності,  виваженості, відповідальності, здорового способу життя, готовності до змін.

Виклики сучасного суспільства ставлять перед системою освіти завдання виховати  громадянина-патріота  нової  формації  (ініціативну  особистість продуктивно-діяльнісного типу, яка бачить перспективи своєї держави, готова відстоювати  її  інтереси).  Основним  документом  щодо  національно-патріотичного  виховання  підростаючого  покоління  є  Стратегія  національно-патріотичного  виховання  дітей  та  молоді,  затверджена  Указом  Президента України  від  13.10.2015  р.  № 580/2015.  Відповідно  до  положень  зазначеної Стратегії,  основними  складовими  національно-патріотичного  виховання визначено:  громадянсько-патріотичне,  військово-патріотичне  й  духовно-моральне виховання. 

Відтак,  зусилля  педагогів  мають  бути  спрямовані  на  підвищення  рівня патріотизму  молодого  покоління  шляхом  оптимальної  організації  відповідної виховної  роботи.  Особливу  увагу  потрібно  зосередити  на  змісті  заходів  з національно-патріотичного  виховання.  Для  цього  слід  враховувати,  що  на особистісному  рівні  патріотизм    найважливіша,  стійка  характеристика людини,  що  виражається  у  її  світогляді,  моральних  ідеалах,  нормах  і  проявах поведінки.  Це  високо  смислова  безумовна  якість-цінність,  що  виражає ставлення людини до Батьківщини, народу, державу й до самої себе.

Завдання  позашкільних навчальних  закладів    так  побудувати  виховну  діяльність,  щоб сама  її  організація,  приклади  авторитетних  наставників, середовище  виховували  дітей  у  дусі  патріотизму,  глибокого  розуміння  історії свого народу, національної ідентичності, самобутності.

Завдання  педагогів  полягає  у  тому,  щоб  слова  «Україна»,  «патріотизм» набували для дитини особливого смислу, тобто сприймалися не лише розумом, а  й  «серцем». 

 

Основні  завдання  національно-патріотичної діяльності    закладу визначені Законами  України: 

  • «Про  правовий  статус  та  вшанування  пам’яті  борців  за незалежність України у XX столітті»,
  • «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій  світовій  війні  1939-1945  років». 

Указами  Президента  України:

  • від  12.01.2015    5/2015  «Про  Стратегію  сталого  розвитку  «Україна-2020»,
  • від 24.03.2015 № 169/2015  «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги  над  нацизмом  у  Європі  та  70-ї  річниці  завершення  Другої  світової війни», 
  • від 12.06.2015 № 334/2015  «Про заходи щодо поліпшення  національно-патріотичного  виховання  дітей  та  молоді», 
  • від  12.08.2015    471/2015  «Про заходи  у  зв’язку  з  75-ми  роковинами  трагедії  Бабиного  Яру», 
  • від  13.10.2015 №  580/2015  «Про  Стратегію  національно-патріотичного  виховання  дітей  та молоді  на  2016-2020  роки», 
  • від  09.11.2015    633/2015  «Про  відзначення  у 2015  році  Дня  Гідності  та  Свободи», 
  • від  03.12.2015    675/2015  «Про відзначення  25-ї  річниці  незалежності  України», 
  • від  30.12.2015    731/2015 «Про  відзначення  у  2016  році  Дня  Соборності  України», 
  • від  22.01.2016 №  17/2016  «Про  заходи  з  відзначення  100-річчя  подій  Української  революції 1917-1921  років», 
  • від  15.03.2016    94/2016  «Про  відзначення  20-ї  річниці Конституції України», 
  • від 08.04.2016 № 130/2016 «Про відзначення у 2016 році Дня  пам’яті  та  примирення  і  71-ї  річниці  перемоги  над  нацизмом  у  Другій світовій війні».

Постановами Верховної Ради України:

  • від 12.05.2015 № 373-VIII «Про  вшанування  героїв  АТО  та  вдосконалення  національно-патріотичного виховання дітей та молоді», 
  • від  22.07.2015    524  «Про  утворення  Міжвідомчої комісії  з  питань  національно-патріотичного  виховання». 

Розпорядженнями Кабінету  Міністрів  України: 

  • від  23.09.2015    998-р  «Про  заходи  з  увічнення пам’яті  захисників  України  на  період  до  2020  року», 
  • від 25.12.2015 №  1400-р «Про  затвердження  плану  заходів щодо  національно-патріотичного  виховання молоді на 2016 рік», 
  • від 13.01.2016 № 3-р «Про затвердження плану заходів із відзначення у 2016 році Дня Соборності України»,
  • від 05.05.2016 № 348-р «Про затвердження  плану  заходів  щодо  вшанування  Дня  пам’яті  жертв  геноциду кримськотатарського  народу», 
  • від  11.05.2016    372-р  «Про  затвердження плану  заходів  з  підготовки  та  відзначення  20-ї  річниці  Конституції  України»,
  • від  27.05.2016    418-р  «Про  затвердження  плану  пріоритетних  дій  Уряду  на 2016  рік». 

Наказах  Міністерства  освіти  і  науки  України: 

  • від  28.05.2015    582 «Про  схвалення  Концепції  національно-патріотичного  виховання  дітей  та молоді», 
  • від  16.06.2015    641  «Про  затвердження  Концепції  національно-патріотичного  виховання  дітей  і  молоді. 

Заходів  щодо  реалізації  Концепції національно-патріотичного  виховання  дітей  і  молоді  та  методичних рекомендацій  щодо  національно-патріотичного  виховання  y  загальноосвітніх навчальних  закладах»,  від  16.07.2015    768  «Про  національно-патріотичне виховання в системі освіти».

Метою  проведення заходів  у  сфері  національно-патріотичного  виховання  дітей  та молоді в закладі є  сприяння набуттю дітьми та молоддю досвіду патріотичних дій, виховання їх у дусі патріотичного обов'язку.

Важливим аспектом формування національно самосвідомої особистості є виховання поваги та  любові до державної мови. Володіння українською мовою та використання її у повсякденному спілкуванні повинно стати пріоритетними у  виховній  роботі  з  дітьми.  Мовне  середовище  має  значний  вплив  на формування громадянина, патріота України.

Актуальність: патріотизм є проявом любові до свого народу, поваги до українських традицій, відчуття своєї належності до України, він становить складову частину національного світогляду і поведінки людини у її ставленні до рідного народу, до інших націй і народів. Найсуттєвішим у національно-патріотичному вихованні є пробудження духовності на національних, загальнокультурних, фахових засадах.

Завдання  національно-патріотичного виховання:

  • утвердження  в  свідомості  й  почуттях  особистості  патріотичних цінностей,  переконань і поваги до культурного та історичного минулого України;
  • виховання  поваги  до  Конституції  України,  Законів  України,  державної символіки;
  • утвердження  гуманістичної  моральності  як  базової  основи громадянського суспільства;
  • культивування  кращих  рис  української  ментальності    працелюбності, свободи,  справедливості,  доброти,  чесності,  бережливого  ставлення  до природи;
  • формування  толерантного  ставлення  до  інших  народів,  культур  і традицій;
  • усвідомлення  взаємозв’язку  між  індивідуальною  свободою,  правами людини та її патріотичною відповідальністю;
  • підвищення  престижу  військової  служби,  а  звідси  -  культивування ставлення до солдата як до захисника Вітчизни, героя тощо.

 

 

 

 

ПЛАН РОБОТИ

З НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

 НА 2016-2017 н.р.

№ з/п

Назва  заходу

Строки виконання

Відповідальний

  1.                

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Вересень

 

  1.                

Виховна година на тему: «Ми не хочемо війни»

 

 

  1.                

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.                

Творчий  проект  «Алфавіт  мого  міста»

 

 

  1.                

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Жовтень

 

  1.                

Виховна година на тему: «Україна – єдина країна»

 

 

  1.                

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.                

Зустрічі  з  цікавими  земляками-патріотами

 

 

  1.                

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Листопад

 

  1.           

Виховна година на тему:

«Мир в Україні – мир в Європі»

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Гра-репортаж  «Видатні  імена  сучасної  України»

 

 

  1.           

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Грудень

 

  1.           

Виховна година на тему:

«Гомонять історії сторінки про українську диво-жінку»

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Акція-пересувна  виставка

«Маємо  знати  свої  права»

 

 

  1.           

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Січень

 

  1.           

Виховна година-гра

«Вчимося бути добрими людьми!»

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Портфоліо  родинних  реліквій  і традицій

 

 

  1.           

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Лютий

 

  1.           

Зустріч з батьками - учасниками АТО

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Реконструкція  історичних  подій.  Виготовлення 

плакатів  та  постерів 

 

 

  1.           

«Живий  музей». Створення  інфографіки  (шевронів,  подій). 

 

 

  1.           

Феномен Майдану    промовистого  свідчення  жертовності  заради  безумовного дотримання  прав  людини  та  поваги  до  людської  гідності. Проведення  єдиного  уроку  у  День  Героїв  Небесної  Сотні.

20  лютого 

 

  1.           

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Березень

 

  1.           

Акція «Милосердя до ближнього» гуманітарна допомога дітям тимчасово переміщеним із зони АТО

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Гра-репортаж  «Видатні  імена  сучасної  України»

 

 

  1.           

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Квітень

 

  1.           

Конференція «Чорнобиль не має минулого» присвячена Дню пам'яті трагедії на ЧАЕС

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Створення  панно  «Україна    моя  країна!»

 

 

  1.           

Майстер-клас  із виготовлення арт-листівок для українських воїнів

Травень

 

  1.           

Уроки мужності  «Вічна  слава героям ! Ми  низько  вклоняємось  їм»

в рамках тижня пам'яті «І пам’ятає світ врятований»

 

 

  1.           

Волонтерська діяльність в рамках співпраці з самообороною міста

 

 

  1.           

Презентація  відеофільму  на  патріотичну  тематику

До 9 травня

 

  1.           

Авторський  стріт-арт  на  асфальті  крейдою «Сюжетні  замальовки  рідного  краю»

 

 

  1.           

Створення  панно  «Україна    моя  країна!»

 

 

41.

 

Робота європейського табору.

Червень

 

42.

Засідання Євроклубу на тему:

«Мир в Україні – мир в Європі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лесів Мар'яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Голянич Вікторія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Жембій Валентина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
10073
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку