Методична розробка відкритого заняття за темою «Організація заробітної плати допоміжного виробництва»

Про матеріал

Методична розробка відкритого заняття з дисципліни «Економіка, організація та планування» за темою: «Організація заробітної плати допоміжного виробництва».

Перегляд файлу

1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МЕХАНІКО-МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОЛЕДЖ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

відкритого заняття

 

Організація заробітної плати допоміжного виробництва

 

з дисципліни: «Економіка, організація та планування»       

спеціальність: 133 Галузеве машинобудування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019


       Методична розробка відкритого заняття з дисципліни «Економіка, організація та планування» за темою: «Організація заробітної плати допоміжного виробництва». Підготувала Шеремета І.С. - викладач кваліфікаційної категорії «спеціаліст другої категорії» Маріупольського механіко-металургійного коледжу ДВНЗ «ПДТУ»-2019

 

 

 

 

 

Викладено методику проведення заняття, спрямованого на активізацію   пізнавальної діяльності студентів при вивченні теми «Організація заробітної плати допоміжного виробництва».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Для викладачів дисципліни «Економіка, організація та планування» закладів вищої освіти 1-2 рівнів акредитації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензент:

       Григоренко Т.Г.- голова циклової комісії економічних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, Маріупольський механіко-металургійний коледж ДВНЗ « ПДТУ»

 

 

Розглянуто та схвалено на засіданні циклової комісії економічних дисциплін . (протокол № 3 від 05.11. 2019 р).

Голова комісії_______Григоренко Т.Г.

План заняття

 

Група МО-16                                                                                   Дата 07.11.19

Дисципліна: «Економіка, організація та планування»

Спеціальність: 133 Галузеве машинобудування

 

Блок  ПП.3.04.01 «Економіка, організація та планування»

Модуль: ЗСВ.08.ЗР.О.02.02 Ресурсне забезпечення діяльності підприємства Тема: «Організація заробітної плати допоміжного виробництва».

 

Мета заняття:

Методична: удосконалення методики активізації пізнавальної діяльності студентів при вивченні теми «Організація заробітної плати допоміжного виробництва» за допомогою використання групової та індивідуальної  роботи

Дидактична:

     - навчальна:  ознайомити студентів з поняттям заробітної плати, видами та функціями заробітної плати,  тарифною системою та її видами, мінімальної заробітної плати, навчити розраховувати фонд заробітної плати та використовувати отримані знання на практиці.

    - розвивальна: сприяти підвищенню інтересу до дисципліни; розвивати творчі здібності студентів, вміння робити узагальнення, порівняння та висновки, творчо сприймати та осмислювати навчальний матеріал, здатність запам’ятовувати та відтворю вати інформацію.

    Виховна: виховувати відчуття відповідальності, комунікативних якостей, уміння слухати і висловлювати свою думку; почуття взаємодопомоги, колективізму.

 

 

Вид  заняття: лекція

Тип заняття : інформаційна лекція

Форми та методи проведення заняття: фронтальне опитування, використання випереджувальних завдань, економічна анаграма (додаток А),  твердження (додаток Б), розв’язання задач (додаток В).

Міждисциплінарні зв’язки: 

Забезпечувалі: Економічна теорія, ОПУД,  математика.

Забезпечувані:  Підготовка до курсового та дипломного проєктування.

Технічні засоби навчання: ноутбук з програмним забезпеченням Microsoft Office, презентації в програмі PowerPoint, мультимедійний проєктор, екран.

Методичне забезпечення: опорний конспект, задачі, червоні та зелені картки.

 

 

 

 

Література :

Основна: 1Примак Т.О. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: 2001. -178с. 

 2 Економіка підприємства: Підручник/ За заг. ред. С.Ф. Сідун В.А., Пономарьова Ю.В. Економіка підприємства: навч. посібник: Вид. 2 –ге, перероб. доп. – К.: 2006. – 356с.

 

Допоміжна: 3 Семенов Г.А, Панкова М.О., Семенов А.Г., Економіка підприємства: Навч. посібник: Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ.: 2005. – 328с.

4. Матеріали сайтів:

 

https://pravoznavstvo.ucoz.ua,http://shpargalka.org.ua/r/0/709.html, http://studentbooks.com.ua/content/view/1189/40/1/1/,https://stud.com.ua/81087/menedzhment/teoriyi_zarobitnoyi_plati.

 

.

 

 


  ЗМІСТ І ХІД ЗАНЯТТЯ

 

1. Організаційний момент:

 

  1. Підготовка аудиторії до заняття (на екрані відображені тема заняття, мета і план; на робочих столах опорний конспект, на ноутбуці-необхідне програмне забезпечення).

1.2 Привітання студентів, перевірка наявності студентів

1.3 Повідомлення теми заняття.

 

2. Актуалізація опорних знань студентів

 

   2.1 Фронтальне опитування. (Перевірка знань за попередньою темою «Режими праці і відпочинку на металургійному підприємстві та методика розрахунку чисельності робітників»).

1  Який графік роботи на металургійному підприємстві є основним? (Безперервний 4х бригадний графік роботи - це пов'язано з безперервним типом металургійного виробництва).

2  Які переваги чотирьохбригадного графіка роботи?

 (Високий коефіцієнт використання обладнання. 4х бригадним графіком працюють усі основні робітники основних цехів).

3  Які недоліки чотирьохбригадного графіка роботи? (Неможливо виключити нічну зміну. Переробка графіка становить 2,8% часу від річного фонду часу. Нічні, вечірні, святкові години та переробка графіка додатково оплачується).

4  Недоліки та переваги однозмінного та двозмінного графіка роботи.

(1Відсутність доплат характерних для безперервного графіка що віде до збільшення затрат на заробітну плату. 2 Відсутність нічної зміни – поліпшення умов праці. 3Порівнено низький коефіцієнт використання обладнання).

5  Назвіть види штату при планування чисельності персоналу.          (Розстановочний штат, списковий штат, явочний штат).

6 У якому документі відображається чисельність та тарифікація персоналу? (Штатний розклад)

7 Дайте характеристику поняття «штатний розклад»? (Штатний розклад відображає розряди робітників, найменування професії, кількість робітників за розрядами і їхні тарифні ставки).

8 Що включає в себе резервний штат? (Резерв на планові відпустки і виконання державних і громадських обов'язків).

9 Чим відрізняється списковий штат від розстановочного штату? (На величину резервного штату).

10 Дайте характеристику явочного штату. (Явочний штат - це чисельність робітників, фактично присутніх на роботі на певну дату).

 

Викладач коментує відповіді студентів.

  1. Викладання нового матеріалу

 

Заробітна плата  - це  визначення рівня кваліфікації обсягів виконуваної роботи та ії якості, значення підприємства, на якому ми працюємо. 

 

  1. Мотивація вивчення теми

 

Викладач: Заробітна плата є основною частиною фонду індивідуального споживання працівників підприємства, одержаній відповідно до кількості та якості їхньої праці. Тому дуже важливо фахівцям-механікам, знати про організацію заробітної плати допоміжного виробництва, які застосовуються на підприємстві. Ці знання будуть необхідні при написанні курсового та дипломного проектів.  Ось для цього і розглянемо тему, яка називається "Організація заробітної плати допоміжного виробництва".

 

 

3.2 Викладання нового матеріалу.

 

 3.2.1 Лекція

 

План

 

1 Визначення заробітної плати.

2 Основні функції заробітної плати. 

3 Види заробітної плати.

4 Тарифна система – основа організації оплати праці, її основні елементи. 

5 Структура фонду заробітної плати

6 Державна політика оплати праці.

 

 В умовах ринкових відносин заробітна плата – це ціна та собівартість товару «робоча сила» виражена в грошовому еквіваленті.

 

3.2.1.1 Вступне слово викладача: Давайте зараз звернемося до історії заробітної плати. 

 

3.2.1.2 Виступ студентів: СТУДЕНТ  1. Заробітна плата була предметом вивчення в класичної політичної економії. Так, Вільям Нетті, який стояв біля витоків наукової системи класичної політичної економії в Англії, велику увагу приділив дослідженню проблеми заробітної плати, або вартості праці. Він застосовував абстрактно-аналітичний метод, який передбачає перехід від опису явищ до аналізу їх глибинної сутності, пошуку причинно-наслідкових зв'язків між ними.

СТУДЕНТ 2. Вильям Петті вважав, що основою господарства є виробництво, а джерелом будь-якого багатства - праця. Дану ідею вчений обґрунтовував в навчанні про природну ціну. Так, існує дві сторони ціни: "ринкова ціна" - залежить від кон'юнктури ринку і постійно змінюється, "природна ціна" -пов’язана з витратами виробництва та являє собою вартість товару. Обмін одного товару на інший можливий тому, що на них витрачено один і той же кількість праці, яке вимірюється робочим часом.

Петті розглядає три типи доходів: заробітну плату, прибуток і позичковий відсоток. Заробітна плата - це ціа праці, яка забезпечує робітникові "тільки кошти до життя" , можливість задовольняти потреби, необхідні для відтворення робочої сили. Він вважав, що розмір заробітної плати повинен бути обмежений законодавчими актами з метою збалансованого розвитку різних галузей економіки. На думку Петті, якщо збільшити заробітну плату робітника, то при незмінній купівельної спроможності грошей це буде призводити до зменшення продуктивності праці та економічного збитку для суспільства в цілому.

СТУДЕНТ 3. Михайло Туган-Барановський вважав заробітну плату часткою робітничого класу в суспільному продукті, яка залежить від продуктивності суспільної праці і соціальної сили робітничого класу. Ойген фон Бём-Баверк звертав увагу на можливість поступок підприємців у частині підвищення розміру заробітної плати під загрозою страйків, організованих профспілками, але відзначав наступний відтік капіталу з галузей з підвищеною зарплатою, заміну живої праці машинною, що в кінцевому підсумку неминуче призведе до зниження зарплати.

 

3.2.1.3 Продовження лекції. Викладач: Згідно з історичними фактами розмір заробітної плати залежить від:

- складності та умов виконуваної роботи; 

- професійно-ділових якостей працівника;

- результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується.

 

Заробітна плата виконує такі функції.

 

- відтворювальну - як джерело відтворення робочої сили і засобу залучення людей до праці;

- стимулюючу -  установлення залежності рівня заробітної плати від кількості, якості і результатів праці;

- регулюючу - як засіб розподілу і перерозподілу кадрів по регіонах країни, галузях економіки з урахуванням ринкової кон'юнктури;

- соціальну - забезпечення соціальної справедливості, однакової винагороди за однакову працю.

 

Основними видами заробітної платні є номінальна та реальна заробітна плата.

Номінальна заробітна плата - це сума грошових коштів, яку одержує працівник за день, місяць.

Реальна заробітна плата визначає кількість товарів і послуг, які працівник може придбати на суму номінальної заробітної плати.

 

В основі організації заробітної плати лежить тарифна система, що являє собою сукупність нормативів, за допомогою яких здійснюється її диференціація та регулювання. Основними елементами тарифної системи є:

- тарифні ставки;

- тарифні сітки;

- тарифно-кваліфікаційні довідники.

Визначення всіх елементів тарифної системи нам розкажуть студенти.

3.2.1.4 Виступ студентів: СТУДЕНТ 1. Тарифна ставка визначає абсолютний розмір оплати праці різноманітних груп робітників за одиницю робочого часу. Залежно від обраної одиниці виміру робочого часу встановлюються годинні, денні тарифні ставки. Тарифна ставка є основною нормативною величиною, яка визначає розмір оплати праці всіх категорій працівників. Вона враховує умови та інтенсивність праці робітників у даній галузі, а також значення самої галузі в економіці.

СТУДЕНТ  2. Тарифні сітки використовуються для урахування в оплаті праці працівників, рівня їх кваліфікації. Тарифна сітка являє собою сукупність тарифних розрядів, які характеризують ступінь складності, важливості та відповідальності робіт та тарифних коефіцієнтів які  показують, у скільки разів тарифна ставка відповідного розряду перевищує тарифну ставку першого розряду.

СТУДЕНТ 3.Тарифно-кваліфікаційний довідник - це збірник нормативних актів, у яких даються кваліфікаційні характеристики робіт і професій, тобто визначається обсяг професійних знань та трудових навичок, що їх повинен мати робітник відповідного розряду та професії. Він дає змогу враховувати рівень кваліфікації робітника, ступінь складності та точності робіт, що виконуються. У тарифно-кваліфікаційному довіднику зазначено, що робітник повинен знати, що робітник повинен уміти, та перелік виконуваних робіт згідно з розрядом. 

 

Продовження лекції. Викладач: Тарифна система є основою для розрахунку заробітної плати на підприємстві.

 

 

3.2.1.5 Структура фонду заробітної плати.

 

        Фонд заробітної плати - це сума грошових коштів, яка виділяється підприємством для оплати праці його робітників.

Викладач: З яких коштів здійснюється виплата заробітної плати?                     (з чистого прибутку).

 

Фонд заробітної плати складається з двох частин:

1) основна заробітна плата;

2) додаткова заробітна плата.

Основна заробітна плата - це оплата праці працівників підприємства за відпрацьований час або виготовлену продукцію.

Основний фонд заробітної плати складається з оплати за тарифом.

Додатковий фонд заробітної плати включає всі види доплат згідно з трудовим законодавством.

 Додатковий фонд заробітної плати складається з премії, доплати за роботу в нічний, вечірній час, у святкові дні, переробку графіка, за шкідливі і важкі умови праці, оплату відпустки і оплату неявок з поважної причини.

Підставою для розрахунку річного фонду заробітної плати є:

1) штатний розклад;

2) річний фонд часу роботи одного робітника;

3) положення про оплату і преміювання в цеху.

Річний фонд часу робітника одного робочого при 4х бригадному графіку складається:

                                              (годин)                                              

 
де 365 - календарний час;

  1.  - три бригади, які працюють протягом доби;
  2. - загальна кількість бригади при безперервному графіку;      

 8 - тривалість зміни, час.

 

Викладач: Що таке безперервний 4х бригадний графік? (Через кожні чотири робочі змини робітникові надається 48 годинний відпочинок зміна змін відбувається під час вихідних днів. Тривалість робочої зміни вісім годин).

 

Для кожної групи робітників визначається середня годинна тарифна ставка:

 

                                , грн                                

 

 де - середньо годинна тарифна ставка;

         - годинні тарифні ставки за розрядами; грн

        - кількість осіб, що працюють за даним розрядом.

 

Основний фонд заробітної плати складається з оплати за тарифом. 

 

Зарплата за тарифом

 

                                  

, грн

 

         де В – фонд робочого часу, рік;

             - тарифна ставка;

             К - кількість робочих;

 

Додатковий фонд заробітної плати складається з премії, доплати за роботу в нічний, вечірній час, у святкові дні, переробку графіка, за шкідливі і важкі умови праці, оплату відпустки і оплату неявок з поважної причини.

 

Премія

 

                                      грн                                         

 

 де С - премія, % (за штатним розкладом)

 

Доплата за роботу в нічний час

Доплата за роботу в нічний час здійснюється в  розмірі 40%  годинної тарифної ставки. Нічним згідно КЗпП вважається час з 2200-600.

 

                                          , грн                                   

       

       де В - фонд робочого часу, рік;

             - тарифна ставка;

             К - кількість робочих;

 

Доплата за роботу в вечірній час

Доплата за роботу в вечірній час здійснюється в розмірі 20%  годинної тарифної ставки. Вечірнім вважається час 1800 -2200

 

                                                  , грн                                  

     

    де В - фонд робочого часу, рік;

             - тарифна ставка;

             К - кількість робочих;

 

 

 

 

Доплата за шкідливі та важкі умови праці

 

                                              ,грн                                          

 

де М - доплата за шкідливість, % (за штатним розкладом).

 

Доплата за роботу у святкові дні здійснюється в розмірі 100% годинної тарифної ставки.

 

, грн

 

де Впр - кількість свят у році (11 днів)

 

                                                   (годин)                                 

 

Доплата за переробку графіка здійснюється в розмірі 100% годинної тарифної ставки.

        

                                          , грн                                

 

Оплата відпустки

 

               , грн           

 

де О - відсоток оплати відпуски (здійснюється за % резервної чисельності)

 

Оплата неявок з поважної причини

 

       , грн      

 

де Пн – оплата на виконання державних обов'язків (здійснюється за % резервної чисельності)

 

Додатковий фонд заробітної плати

 

   ,грн   

 

 

 

Річний фонд заробітної плати

 

                                               ,грн                                      

 

Середньомісячна зарплата

 

,грн

 

При перервному графіку роботи працівник повинен відпрацювати (годин).

 

При перервному графіку роботи додатковий фонд не включає оплату святкові дні роботи, переробку графіку, та  вечірній час.

 

3.2.1.6 Виступ студента з випереджувальним завданням на тему: Державна політика оплати праці.

 

Державна політика оплати праці практично реалізується через механізм ії регулювання, а останній має забезпечувати ії відтворювальну і соціальну функції.

Особливе місце в системі оплати праці займає мінімальна заробітна плата. Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік під час затвердження державного бюджету. Його можуть щоквартально переглядати, разом з уточненням показників державного бюджету України. (станом на 01.01.2019 – 4173грн).

Мінімальна заробітна плата відіграє важливу роль в тарифній системі оплати праці, оскільки виступає розрахунковою величиною для визначення розміру тарифної ставки робітника.

До мінімальної заробітної плати не входять доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою па всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

Мінімальна заробітна плата є основою для визначення державних тарифів у сфері оплати праці, пенсій, стипендій, допомоги та інших соціальних виплат.

До гарантій працівників належить оплата щорічних відпусток, за час виконання державних обов’язків та інше.

До сфери державного регулювання належить і встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній та комунальнім власності форми власності.

Політика оплати праці реалізується в межах чинного Законодавства України, насамперед  Закону України «Про оплату праці», яким  передбачено, крім державного, договірне регулювання оплати праці через механізм укладення тарифних угод - генеральної, галузевої, регіональної та виробничої.

 

  1. Закріплення нового матеріалу

4.1 Економічна анаграми. (додаток А)

  1. Твердження «Так чи ні». (додаток В)
  2.  Робота у малих  групах за варіантами – розв’язання задачі. (додаток Б)

 

 

5. Підсумки заняття.

  5.1 Викладач: На цьому занятті ми з Вами вивчили поняття заробітної плати, види та функції заробітної плати,  тарифною системою та її видами, мінімальної заробітної плати, навчились розраховувати фонд заробітної плати та використовувати отримані знання на практиці.

 

  5.2  Викладач оцінює роботу студентів,  коментує їх  діяльність на занятті.

 

6. Домашнє завдання:

1. Вивчити конспект лекції.

2. Скласти тести за темою «Організація заробітної плати допоміжного виробництва».

3. Література:Економіка підприємства: Підручник /За заг. ред.. С.Ф. Подкропивного. - Вид.2-ге, перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 2000.-528с.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК А

 

 

Економічна анаграма

 

 

1 Капітал, що бере участь в якому-небудь проекті (Фінанси).

2 Половинку від зарплати Називають як, хлопьята? (Аванс).

3 І=И. У банку для всіх вас висить прокламація: «Гроші в кубушках з'їдає ...». (Інфляція)

4 Система стосунків між продавцем і покупцем (споживачем) - (Ринок)

5 Люди ходять на базар: Там дешевше весь ... (Товар)

БУКВИ Ф А І=И Р Т

Анаграма (ТАРИФ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Б

 

Твердження Так чи Ні

 

1 Розрізняють формальну і реальну заробітну плату. (Ні)

2 Реальний дохід працівника - це його основна заробітна плата (Ні)

3 Реальна заробітна плата залежить від рівня цін на товари і послуги в країні (Так)

4 Номінальна заробітна плата - це сума грошей, отриманих працівником за місяць. (Так)

5Тарифна сітка характеризується кількістю тарифних розрядів і діапазоном тарифних коефіцієнтів. (Так)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК В

 

Задача 1 (для закріплення матеріалу)

 

Розрахувати місячний заробіток робочого. Графік роботи безперервний. Відпрацьовано 24 робочих зміни тривалість робочої зміни 8 годин в нічний час відпрацьовано 64 годин, в вечірній 32 годин, тарифна ставка 28,89грн.

 

 

 

Задача 2 (для закріплення матеріалу)

 

Розрахувати доплату за переробку графіка, святкові дні та за умови праці бригади слюсарів, за рік чисельність бригади 5 чоловік. Середня тарифна ставка 32,25 грн, оплата за умови праці 12%.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малышев Юрий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
31 травня 2021
Переглядів
608
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку