"Методична скарбничка"

Про матеріал
Це є збірник з описом педагогічного досвіду викладача, в якому можна знайти матеріали з організації виховної роботи з дисципліни "Англійська мова" та сценарії виховних заходів.
Перегляд файлу

image

ММК ДВНЗ «ПДТУ» | 2018

Укладач: Горобей А. М. – викладач ММК ДВНЗ «ПДТУ» англійської мови вищої категорії, викладач-методист

 

Методичний посібник містить потужний потенціал методики проведення майстер-класів як інтегруючого чинника організації якісного освітнього процесу. Висвітлено досвід роботи викладача по створенню та керуванню англійським клубом у коледжі. Додана добірка розроблених викладачем сценарієв виховних заходів, спрямованих на поглиблення знань з англійської мови, формуванню зацікавленості здобувачів освіти з навчання. 

Методичний посібник може бути використана викладачами ЗВО, шкіл, ліцеїв.

 

Рецензенти: 

1.                 Костіна Т. О. – старший викладач кафедри іноземних мов ДВНЗ «ПДТУ»

2.                 Горбатюк О. В. – викладач вищої категорії Маріупольського електромеханічного технікуму

 

Ухвалено на засіданні методичної ради Маріупольського машинобудівного коледжу державного вищого навчального закладу

«Приазовський державний технічний університет»

 

                Протокол № 11  від «21»  червня  2018 р.                                       

Зміст

 

І. Передмова                                                                                 3 ІІ. Майстер-клас викладача                                                                    5

1.       Вступ                                                                                      5

2.       Поняття майстер-класу                                                         9

3.       Вимоги до майстер-класу                                            10

4.       Приклад майстер-класу                                                         13       

        ІІІ.  Англійський клуб коледжу                                                       17

1.        Епізод 1                                                                        17

2.        Епізод 2                                                                        19

3.        Епізод 3                                                                        21

4.        Епізод 4                                                                        23

5.        Епізод 5                                                                        25

6.        Епізод 6                                                                        27

7.        Епізод 7                                                                        29

8.        Епізод 8                                                                        31

9.        Епізод 9                                                                        33

10.   Епізод 10                                                                                34

IV.   Сценарії виховних заходів                                                           35       

1.     8 березня                                                                                 36

2.     10-річчя англійського клубу                                                  43

3.     А, нумо, хлопці!                                                                     47

4.     Англійська література                                                           52

5.     Кращий знавець англійської мови                                        56

6.     День студента                                                              62

7.     Хэлоуїн                                                                        65

V.      Післямова                                                                                      69

           

                                                                                                            

І ПЕРЕДМОВА

 

Іноземна мова відноситься до особливої групи навчальних дисциплін, що мають справу з навчанням засобам прийому і передачі інформації.

Сьогодні англійська мова набуває все більшого значення. Нею говорять, принаймні, 750 мільйонів людей і майже для половини з них англійська є рідною мовою. Але якою б не була загальна цифра, на початку XXI століття англійською говорять і пишуть більш ніж коли-небудь іншою мовою. Вона стала мовою всієї планети, першою світовою мовою. 

Автор методичного збірнику працює викладачем вже майже 34 роки. За роки викладання накопичилось багато матеріалу, яким вона хоче поділитися з молодими викладачами, передати свій багатий досвід. Збірник складається з трьох частин: матеріали з проведення майстер-класів; матеріали з організації мовного клубу у коледжі; сценарії виховних заходів. 

У методичному збірнику розглядається потужний потенціал методики проведення майстер-класів як інтегруючого чинника у навчальновиховному процесі. Викладачам необхідно постійно вчитися, вчитися один у одного. І кращим побудником для цього повинен стати взаємообмін професійним досвідом, взаємонавчання, взаємовдосконалення своєї виховної та викладацької діяльності. Майстер-клас з’єднує в єдину функціональну систему навчальну дисципліну і творчість, грунтується на них і є важливим фактором формування професійних особистих рис у сфері науково-пошукової діяльності.

Велику роль у навчанні англійської мови в коледжі відіграє позакласна робота. Позакласна робота – організація педагогом різних видів діяльності вихованців у позаурочний час, які забезпечують необхідні умови для соціалізації особистості здобувача освіти.

В навчальному закладі викладач зазвичай більше уваги приділяють навчальному процесу, в той час як позакласна робота як би відходить на другий план, але не можна забувати, що позакласна робота вносить величезний внесок у процес оволодіння іноземною мовою. Позакласна робота актуальна в наші дні, і буде необхідна в подальшому. Вона сприяє зближенню викладача і студентів, самих студентів, поглиблює і розширює знання, їх світогляд, розвиває інтерес до подальшого вивчення мови. Позакласна робота сприяє не лише оволодіння іноземною мовою, але й історією, географією, літературою, музикою і багатьма іншими сучасними науками, завдяки своїй різнобічної спрямованості.

     

ІІ МАЙСТЕР-КЛАС ВИКЛАДАЧА

 

ВСТУП 

 

 Майстер-клас (від англійського masterclass: master - кращий в якійнебудь області + class - заняття, урок) дійсно є семінаром, який проводить експерт в певній дисципліні, для тих, хто хоче покращити свої практичні досягнення в цьому предметі. Таким чином, майстер-класи не показують, а проводять.

Прийшовши в українську мову, слово «майстер-клас» і зовсім отримало дуже поширене значення; так тепер називають практично будь – якій  семінар, що проводиться досвідченою людиною, неважливо, в якій області знань. Це неправильно. "Майстер-класи" ведуть майстри екстракласу!

Сенс такий: майстри своєї справи, відомі діючі фахівці, діляться зі слухачами якою-небудь унікальною методикою, яка застосовувалася і успішно впроваджувалася особисто ними. По суті справи майстер-клас – це передача діючої технології! Провідні майстри діляться деякими професійними секретами і можуть вказати початківцям на ряд недоліків. Такий спосіб взаємодії володіє визнаним авторитетом майстра і учнів, який забезпечує передачу майстром учням досвіду, майстерності, мистецтва шляхом прямого і коментованного показу прийомів роботи.

В останні роки широко стали проводити майстер-класи та й в системі освіти. Професійна майстерність завжди є результатом достатньо тривалої практичної роботи викладача. Але роботи осмисленої, наповненої вдумливими роздумами над самими різними проблемами своєї професійної діяльності. В сьогоднішньому контексті професійна майстерність означає, насамперед, вміння швидко і якісно вирішувати виховно-освітні завдання, а якщо бути ще точнішим, то сьогодні активно впроваджувана в практичну педагогіку технологічна парадигма розвитку професіоналізму означає здатність педагога точно ставити виховно-освітні завдання і логічно, послідовно, найбільш оптимальним шляхом вирішувати їх. Реалізовані нині варіативні освітні моделі, специфікація організовуваного виховноосвітнього простору висувають на передній план пріоритет індивідуалізації професійної діяльності педагога. Парадигма "інноваційності" професійного досвіду стає лідируючою в оцінці якості роботи педагога. Високий клас майстерності викладача, а саме так, в одному з варіантів можна пояснити ідею майстер-класу, саме й повинен бути відзначений втіленими в життя ознаками інноваційності. Але інноваційності не спонтанно-емпіричної, а відзначеної свідомістю свого професійного досвіду, його системною пропрацьованністю, вивіреністю до рівня технологічно послідовного алгоритму педагогічних дій, що ведуть до заздалегідь позначеного виховноосвітнього результату. Це досить важлива і відповідальна процедура, яка високо цінується в роботі будь-якого майстра.

Викладачам необхідно постійно вчитися, вчитися один у одного. І кращим побудником для цього повинен стати взаємообмін професійним досвідом, взаємонавчання, взаємовдосконалення своєї виховної та викладацької діяльності. Оптимальною формою на сьогоднішній день якраз і є майстер-клас. Фактор "взаємо" тут особливо важливий. Адже пряме відтворення, механічне повторення професійних досягнень сьогодні практично безперспективно, воно не дає належного ефекту.

Презентація напрацьованого професійного досвіду для його обміну і взаємообміну в ході проведення майстер-класу висуває досить істотні вимоги і до сторони, яка демонструє свій досвід, і до сторони, яка сприймає і оцінює. У цьому зв'язку виникає проблема науково-методичної компетентності учасників майстер-класу. Перед педагогом-майстром стоїть цілий ряд проблем: "Які грані свого досвіду краще представити для осмислення в ході майстер-класу", "Яким способом краще зробити це", "Чи дати в більшому обсязі приклади практичної роботи зі студентами, залишивши для колективної їх інтерпретації більш велике поле вільних концептуальних парадигм".

Всі ці та багато інших аналогічних питаннь ставлять сьогодні форму майстер-класу в ряд особливо пріоритетних і перспективних ланок систематичного активного підвищення кваліфікації фахівців району, міста, області, регіону та країни в цілому.

Викладачам є чим поділитися, але питання полягає в тому, як це краще зробити, як забезпечити проведення майстер-класів на якісно високому рівні. Результатом такої аналітичної проробки досвіду повинен стати науково-методичне опис досвіду. Саме тому підготовка та проведення майстер-класів є кропітка праця, результати якої дадуть про себе знати в повному обсязі набагато пізніше.

Тепер кілька зауважень методичного порядку. У підготовці та проведенні майстер-класу вельми важливе поєднання "здорової" описовості наявного досвіду і аналітичності, зрозуміти внутрішні психологопедагогічні та методичні "пружинки", принципи та механізми здійснюваної системи педагогічних дій. Будь-які крайнощі тут неприпустимі, потрібна гармонія теоретико-аналітичного та описово-методичного основ. 

З іншого боку, не можна списувати з рахунків і ту важливу обставину, що учасники конкретного майстер-класу самі повинні бути професійно готові до ґрунтовного теоретико-методичного аналізу репрезентованого досвіду. Ще один важливий момент технології підготовки та проведення майстер-класу стосується попререднього прояснення питання про те, на якому принципово можливому структурному рівні професійного досвіду викладача реалізується та чи інша авторська інноваційна ідея.

В якості універсальної робочої схеми можна запропонувати як мінімум чотириланкову модель опрацювання професійного досвіду викладача в майстер-класі:

− рівень приватно-предметних технологій, системи технологічних дій, пов'язаних із засвоєнням дітьми спеціально-профільних знань, умінь і навичок з данної дисципліни;

− рівень загальнометодичного порядку. Він більш широкий і об'ємний, що допускає перенос напрацьованого вчителем-майстром технологічних моделей і на сферу інших навчальних предметів, предметних областей, реалізованих в даному освітньому закладі;

− рівень психологічний, що забезпечує педагогічну результативність за рахунок залучення в навчальний процес тих чи інших особистіснопсихологічних структур дитини, у процес створення мотиваційнопотребностного поля організовуваного вчителем виховно-освітнього простору;

− рівень власне педагогічний, що задає свою особливу логіку вибудовування професійних педагогічних дій учителя і вже цим, власне кажучи, яка пояснювала б багато чого і багато в досягаються педагогоммайстром результатах.

Значне число практичних досягнень ввикладачів-інноваторів охоплюють все перераховані рівні. Сказане ставить перед тими, хто готується до майстер-класу реальну практичну задачу знайти адекватні форми і способи представлення свого досвіду. Тут і письмові теоретикометодичні розробки, з якими учасники майстер-класу можуть

познайомитися заздалегідь, або різноманітні методичні ілюстрації у вигляді схем, таблиць, моделей, нарешті, у вигляді ескізних відеозамальовок принципово важливих фрагментів уроків, факультативів.

Форма роботи майстер-класу сильно залежить від напрацьованого викладачем стилю своєї професійної діяльності, який, в кінцевому підсумку, і задає на майстер-класі споконвічну точку відліку в побудові загальної схеми проведення цього цікавого організаційно-педагогічного заходу. А ініціатива, бажання і прагнення педагога-майстра представити свій досвід у цій організаційно-педагогічній формі сторицею окупиться можливістю отримати так необхідний всякому істинному професіоналу матеріал для творчих роздумів, для подальшого послідовного вибудовування свого поступального руху до висот справжнього виховно-освітнього професіоналізму, активного сходження по шляху безперервного професійного зростання і самовдосконалення.

 

ПОНЯТТЯ МАЙСТЕР – КЛАСУ

 

У педагогічній літературі існує кілька десятків визначень поняття «майстер-класу». 

В першу чергу, майстер-клас – це відкрита педагогічна система, що дозволяє демонструвати нові можливості педагогіки розвитку і свободи, що показує способи подолання консерватизму і рутини.

Майстер-клас – це особливий жанр узагальнення та поширення педагогічного досвіду, що представляє собою фундаментально розроблений оригінальний метод або авторську методику, що спирається на свої принципи і має певну структуру. З цієї точки зору майстер-клас відрізняється від інших форм трансляції досвіду, тим, що в процесі його проведення йде безпосереднє обговорення запропонованого методичного продукту і пошук творчого вирішення педагогічної проблеми як з боку учасників майстер-класу, так і з боку Майстра (під Майстром ми маємо на увазі педагога, ведучого майстер-класа).

Майстер-клас – це головний засіб передачі концептуальної нової ідеї своєї (авторської) педагогічної системи. Педагог, як професіонал, протягом декількох років виробляє індивідуальну (авторську) методичну систему, що включає цілепокладання, проектування, використання послідовності ряду відомих дидактичних та виховних методик, уроків, заходів, власні «ноухау», враховує реальні умови роботи з різними категоріями студентів і т .п.

Майстер-клас – це ефективна форма передачі знань і умінь, обміну досвідом навчання і виховання, центральною ланкою якої є демонстрація оригінальних методів освоєння певного змісту за активної ролі всіх учасників заняття.

Майстер-клас – це особлива форма навчального заняття, яка заснована на «практичних» діях показу і демонстрації творчого вирішення певної пізнавальної і проблемної педагогічної завдання.

Майстер-клас – це форма заняття, в якій сконцентровані такі характеристики: виклик традиційній педагогіці, особистість викладача з новим мисленням, як спосіб самостійної побудови нових знань за допомогою всіх учасників заняття, плюралізм думок та ін.

 

ВИМОГИ ДО МАЙСТЕР - КЛАСУ

 

Майстер-клас як локальна технологія трансляції педагогічного досвіду повинен демонструвати конкретний методичний прийом або метод, методику викладання, технологію навчання і виховання. Він повинен складатися із завдань, які направляють діяльность учасників для вирішення поставленої педагогічної проблеми, але всередині кожного завдання учасники абсолютно вільні: їм необхідно здійснити вибір шляху дослідження, вибір засобів для досягнення мети, вибір темпу роботи. Майстер-клас повинен завжди починатися з актуалізації знань кожного за пропонованою проблемі, що дозволить розширити свої уявлення знаннями інших учасників.

Позиція Майстра

Проводячи майстер-клас, Майстер ніколи не прагне просто передати знання. Він намагається задіяти учасників у процес, зробити їх активними, розбудити в них те, що приховано навіть для них самих, зрозуміти і усунути те, що йому заважає в саморозвитку. Всі завдання Майстра і його дії спрямовані на те, щоб підключити уяву учасників, створити таку атмосферу, щоб вони проявили себе як творці. Це м'яке, демократичне, непомітне керівництво діяльністю. Майстер створює атмосферу відкритості, доброзичливості, співтворчості у спілкуванні.

Майстер працює разом з усіма, майстер дорівнює учаснику майстеркласу в пошуку знань і способів діяльності. Майстер виключає офіційне оцінювання роботи учасників майстер-класу, але через соціалізацію, афішування робіт дає можливість для самооцінки педагога, його самокорекції.

У взаємовідносинах з колегами Майстер повинен застосовувати певний стиль, виявляючи свої особистісні якості: комунікативність, загальнокультурний розвиток, інтелігентність, погляди, переконання, світогляд, характер, волю, темперамент та ін. Авторські технології, які виставляють у рамках майстер-класу, не мають властивість фотографічної відтворюваності; однак кожна з них несе ідейний заряд, володіє безліччю відтворюваних деталей, прийомів, елементів учительської мастерства. Ця особистісно-процесуальна, ефективна інфраструктура авторської технології дуже важко фіксується на папері, але вона передається шляхом прикладу, наслідування через: мову і голос (тон, сила, виразність, дикція, інтонація, техніка мови); міміку, жест, управління емоціями, читання емоційного стану на обличчі; пантомиміку (постава, вміння стояти, сидіти, спостерігати за поведінку учасників); вміння зосередитися на предметі розмови, володіння мнемотехнікою, аутогенним тренуванням, відсутність скутості; мистецтво спілкування: психологічна вибірковість, здатність до педагогічного увазі, емпатія; педагогічну імпровізацію: вміння працювати за планом «в голові», залучати особистий досвід, керувати незапланованими ситуаціями; психологічну пильність, вміння визначити «геніїв» і підтримувати «відстаючих»; комунікативну культуру, вміння вести діалог, дискусію; відчуття часу.

Критерії якості підготовки та проведення майстер-класу

Презентативність. Виразність інноваційної ідеї, рівень її представленості, популярність ідеї в педагогіці, методиці та практиці освіти.

Ексклюзивність. Яскраво виражена індивідуальність (масштаб і рівень реалізації ідей). Вибір, повнота і оригінальність рішення інноваційних ідей.

Прогресивність. Актуальність і науковість змісту і прийомів навчання, наявність нових ідеєю, що виходять за рамки стандарту та відповідних тенденціям сучасної освіти та методиці навчання предмета, здатність не тільки до методичного, але і до наукового узагальнення досвіду.

Вмотивованість. Наявність прийомів і умов мотивації, включення кожного в активну творчу діяльність по створенню нового продукту діяльності на занятті.

Оптимальність. Достатність використовуваних засобів на занятті, їх поєднання, зв'язок з метою і результатом (проміжним і кінцевим).

Ефективність. Результативність, отримана для кожного учасника майстер-класу. Який ефект розвитку? Що це дає конкретно учасникам?

Уміння адекватно проаналізувати результати своєї діяльності.

Технологічність. Чіткий алгоритм заняття (фази, етапи, процедури), наявність оригінальних прийомів актуалізації, проблематизації («розриву»), прийомів пошуку і відкриття, подиву, осяяння, рефлексії (самоаналізу, самокорекції).

Артистичність. Піднесений стиль, педагогічна харизма, здатність до імпровізації, ступінь впливу на аудиторію, ступінь готовності до поширення і популяризації свого досвіду.

Загальна культура. Ерудиція, нестандартність мислення, стиль спілкування, культура інтерпретації свого досвіду.

 

           

МАЙСТЕР – КЛАС ВИКЛАДАЧА ГОРОБЕЙ А.М.

«ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВЕБ – КВЕСТІВ У НАВЧАННІ»

 

Мета: основною нашою метою є методи і прийоми технології Beб-

квест 

 

Поняття Beб-квест (Webquest)

 

Вебквест від англійського "webquest" – «Інтернет пошук» – найскладніший тип навчальних Інтернет-матеріалів.

Вебквест - це не що інше, як сценарій організації проектної діяльності студентів з будь-якої теми.

Але перед тим, як я почну говорити про освітні квестах, хочеться трохи зупинитися на історії появи такого роду програмного продукту.

Квест – поняття, символ, жанр, нарешті, властивий більше західної, ніж російською традицією. Квест – це пошук, пов'язаний з проходженням певного шляху, рішенням дрібних завдань, увінчаних одним, великим, кінцевим завданням і його рішенням. Квест – це загадка. І, щоб розгадати її, потрібні певні знання, отримати які можна саме в ході Квесту. Просуваючись, подорожуючи вперед, шукач - герой Квесту - оволодіває певними знаннями і вміннями, що дають, в результаті, йому можливість отримати Головний Приз, нагороду за всі його старання і зусилля.

Перші «прабатьки» квестів з'явилися на початку 1970-х, коли програміст і спелеолог Вільям Кроутер (англ. William Crowther, як прийнято нині вважати, один із засновників жанру квестів) розробив програму під назвою Colossal Cave Adventure.

В кінці 1970-х подружжя Вільямс пограли в цю гру, зацікавилися, вони почали шукати схожі ігри, однак швидко дійшли висновку, що ця ніша ринку ще ніким не зайнята.

Подружжя приступили до створення першої своєї адвенчури – Mystery House. Роберті, як дизайнеру ігри, більше подобалася концепція текстової адвенчури, проте прекрасно розуміючи, що майбутнє за графікою, вона зробила все, щоб гравець максимально занурився в атмосферу таємничого дому. 

Mystery House, детективна історія, створена за мотивами роману Агати Крісті «Десять негренят», стала першим квестом, в якому з'явилася примітивна графіка.

Вперше термін "веб-квест" (WebQuest) був запропонований влітку 1995 Берні Доджем (Bernie Dodge), професором освітніх технологій Університету Сан-Дієго (США). Автор розробляв інноваційні додатки Інтернету для інтеграції в навчальний процес при викладанні різних навчальних предметів на різних рівнях навчання.

Освітній веб-квест – це сайт в Інтернеті, з яким працюють учні, виконуючи ту чи іншу навчальну задачу.

Розробляються такі веб-квести для максимальної інтеграції Інтернету в різні навчальні предмети на різних рівнях навчання в навчальному процесі. Вони охоплюють окрему проблему, навчальний предмет, тему, можуть бути і міжпредметних.

Типи квестів

Розрізняють два типи веб-квестів: для короткочасної (розраховані на одне-три заняття) і тривалої роботи (розраховані на тривалий термін – може бути, на місяць або навчальну тему). Що ще треба враховувати, особливо в наш непростий час, веб-квест – це ще одне з форм дистанційного навчання. На мою думку, її можна саме в такій якості можна використовувати, коли спільно зі студентами веб-квест вже випробуваний на тій чи іншій темі.

Особливістю освітніх веб-квестів є те, що частина або вся інформація для самостійної або групової роботи учнів з ним знаходиться на різних вебсайтах.

           

Як створити свій веб-квест

Якщо вчитель захоче створити разом зі своїми учнями веб-квест він може при цьому спертися на основні вимоги до освітнього веб-квесту:

− Ясний вступ, де чітко описані головні ролі учасників (наприклад, «Ти - детектив, який намагається розгадати загадку таємничого події» і пр.) Або сценарій квесту, попередній план роботи, огляд усього квесту.

− Центральне завдання, яке зрозуміле, цікаве і його можна вирішити.

Чітко визначений підсумковий результат самостійної роботи учня (наприклад, задана серія питань, на які потрібно знайти відповіді; прописана проблема, яку потрібно вирішити; визначена позиція, яка повинна бути захищена, і зазначена інша діяльність, яка спрямована на переробку і представлення результатів, виходячи з зібраної інформації).

− Список інформаційних ресурсів (в електронному вигляді - на компакт-дисках, відео та аудіо носіях, в паперовому вигляді, посилання на ресурси в Інтернет, адреси Веб-сайтів по темі), необхідних для виконання учням завдання. Цей список повинен бути анотованим.

− Опис процедури роботи, яку необхідно виконати кожному учню при самостійному виконанні завдання (етапи).

− Керівництво до дій (як організувати і представити зібрану інформацію), яке може бути представлене у вигляді напрямних питань, що організують навчальну роботу (наприклад, пов'язаних з визначенням тимчасових рамок, загальною концепцією, рекомендаціями щодо використання електронних джерел, виставою «заготовок» веб-сторінок - для уникнення технічних труднощів при створенні ними самостійних сторіночок, як результату вивченого ними матеріалу та ін.).

− Висновок, в якому підсумовується досвід, отриманий учнями під час самостійної роботи над веб-квестом. Іноді корисно включити на закінчення риторичні запитання, що стимулюють активність учнів продовжити свої досліди в подальшому.

Чим більше знайомишся з літературою з цього питання, тим більше розумієш, що фантазії немає меж. Пропоную Вам ознайомитися з моїм проектом квесту під назвою «Казкова країна» Тут я докладно зупиняюся на кожному етапі і пояснюю, що саме необхідно робити. Ви можете запитати мене «яке ж головне або центральне завдання?» Написати власну казку. А потім її представити. Під час виконання завдань квесту, студенти вчаться користуватися багатьма комп'ютерними програмами, аналізують інформацію, вивчають історію казки, на прикладі даних казок намагаються скласти свою, їм надані малюнки, використовуючи які вони можуть зробити слайд - шоу. А от уявити свою казку вони можуть різними способами. Для того, щоб студенти знали як працювати, обов'язково розміщуються вимоги до заключної роботі. Так само обов'язково розміщуються таблиця оцінок, відповідно, де описується що ставиться і за що й обов'язково.

 

А тепер, переходимо від теорії до практики

 

Пропоную закріпити теоретичні знання та створити свій квест. Адже для того, щоб розмістити квест в інтернеті, його необхідно обміркувати на папері або створити скелет в голові. Назвемо наш квест. Я пропоную на Ваш вибір чотири назви квестів: «Професія - вчитель», «Освіта майбутнього», «Книга – джерело знань», «Комп’ютер та людина».

Давайте  згадаємо ті основні моменти, які повинні бути в квесті. Потім постараємося їх наповнити вмістом.

У висновку я хочу відзначити, що у студентів будуть великі досягнення. Звичайно, щоб провести квест, необхідно докласти багато зусиль. Першою реакцією студентів зазвичай буває нудьга і небажання щось робити. Тут головне проявити наполегливість, а спочатку просто змушувати працювати. З часом вони стануть робити це із задоволенням. А потім їх можна залучати до створення квестів у вигляді співавторів.

 

Метапредметні результати

 

Студенти зможуть:

− здійснювати інформаційний пошук, оцінювати ступінь значущості джерела;

− структурувати знайдену інформацію;

− проводити аналіз знайденої інформації;

− використовувати засобів ІКТ для супроводу діяльності, розвитку універсальних навчальних дій.

 

 

ІІІ. АНГЛІЙСЬКІЙ КЛУБ КОЛЕДЖУ

 

Епізод 1

Наукове  дослідження «Машинобудування і сучасний світ»

 

imageС   початку      роботи        клубу          самими активними        членами      його           були студенти спеціальності «Технічне   обслуговування устаткування підприємств машинобудування». Молоді люди дуже зацікавилися проблемою  ролі інженера у сучасному світі. Протягом

imageзасідань велись вельми активні дебати про те, як буде виглядати ця професія у майбутньому, а також студенти прийняли рішення знайти та проаналізувати інформацію про інженерів минулого. Робота закипіла. Члени клубу знайшли стільки багато різноманітної інформації, що просто не змогли не поділитися нею зі своїми

товаришами. Вони організували студентську конференцію. А щоб було цікаво придумали собі ролі. Наприклад, один зі студентів став професором із Сполучених штатів, другий – японським дослідником, третя – відома журналістка і т.д. Тобто можна казати, що проблема була розглянута з різних кутів, перевірені всі аспекти проблеми. Студенти навіть зробили капсулу часу, яку вони присвятили інженерам майбутнього. Ця капсула зберігається у приміщенні клубу та чекає час, коли її можна буде відкрити та прочитати у 2020 році.  А ще студенти з’ясували кого можна вважати «батьком» механіки. Вони розповіли про Герона Олександрійського та його інженерні винаходи. Всі присутні були дуже здивованими тим, що багато винаходів цього інженера з минулого використовується нами у повсякденному житті. На наше перше засідання ми запросили викладачів міста. Їм дуже сподобалась наукова робота членів клубу. Особливо вони відмітили те, що студенти розглянули проблему екології та впливу сучасного машинобудування на навколишнє середовище. Група «екологів» розвіяла міф про небезпеку з боку машинобудівних підприємств для міста та представила проекти організації безпечної роботи машинобудівних підприємств для міста та мешканців. Час минув непомітно.

Всі були задоволені. 

 

           

Епізод 2

Дослідницька робота у сфері лінгвістики

 

Дозвольте представити Її Величність Королева Лінгвістики І.

З вигадки цього казкового персонажу почалася наша подорож до загадкового та невідомого «Королівства Лінгвістики». И справді, спочатку все сприймалося як гра. Але через деякий час всі просто поринули у лінгвістику та дослідницький процес. На цьому вінтажному автобусі мі відправилися до королівства. Правда він дуже гарний?

 Ви можете запитати: «Як студенти машинобудівного коледжу зважилися займатися проблемами лінгвістики? Це нонсенс!» Мабуть Ви є правими. Але

imageвсе у світі взаємопов'язане! Якщо просто представити собі, що мова, будь яка, є один механізм, котрий добре налагоджений, у якому всі детальки працюють синхронно, як у автомобілі наприклад. А якщо піти далі та порівняти  мову з автомобілем,  тоді стає

зрозумілим, що й в мові все взаємопов'язане. Це и буде відповіддю на питання. Як тільки молоді вчені та дослідники зрозумілі цей факт, працювати стало легше. 

imageimage          А ще необхідно навчити юних лінгвістів однієї

простої думки. А саме: вкрай важливо постійно проводити зрівнювальний аналіз з рідною мовою. Адже, як стверджують

вчені, всі мови походять від «матері всіх мов» і мають мати спільні риси. 

Ми живемо у світі, у якому майже не осталося границь, тому слова з різних мов мігрують з легкістю з однієї мови до іншої, дуже часто ми вживаємо їх, не звертаючи увагу на їхне походження і вважаємо ці слова рідними, але це не зовсім так. 

 Ми не тільки самі зацікавилися процесом вивчення законів розвитку англійської мови, але ще втягнули у цей процес студентів всіх технікумів та коледжів міста. Студенти музичного училища розповіли нам про мову звуків та продемонстрували свій виступ музикальними творами. Дуже цікаво! Такого ще не було!  Ми все зрозуміли, хоча жодного слова не було промовлено! 

 При проведенні нашого дослідження перед нами стало питання: «Можливо створити одну мову для всіх людей?» Виявляється, що ми не були першими. Люди багато разів питалися створити таку мову, вона існує - це мова есперанто. Чому тоді люди говорять різними мовами? А тому, якщо мова зникає, тоді зникає і нація. Любіть та поважайте рідну мову, ставитеся до неї як до самого дорожчого у житті.

 

           

Епізод 3

Літературна вітальня

 

 Пройшло два роки. Що нам цікавого зробити на третьому році існування клубу? Зібралися ми разом зі студентами та давай обдумувати це питання.

Довго ми сиділи та міркували. Раптом… еврика!!!! 

imageЧому би нам урочисто не відмітити три річний ювілей клубу? Як креативно! Покличемо гостей, вони принесуть нам подарунки! Ви знаєте людину, яка б не полюбляла подарунки? Ми ні! А подарунки – це так приємно! 

image Сказано – зроблено! І ми розпочали підготовку до урочистого заходу. Ми не могли навіть уявити, які є серед нас талановиті хлопці та дівчата. Робота закипіла. Хлопці – механіки написали

imageвласну пісню та склали музику до неї. Така гарна та мелодична пісня! Всі гості були у захвати та аплодували юним талантам, та запросили їх спіти «на біс». Здавалося, що публіка не відпустить співаків аж до самого ранку! 

                                                                                                         Але    це    ще    не    кінець…    Були

проведені два конкурси: «Кращий знавець творів Вільяма Шекспіра» та «Ідеальна пара». Переможці отримали призи, були щасливі та продекламували твори Роберта Бернса. Декламування супроводжувалося відео фільмом про Шотландію. Таке задоволення, неначе сам побував там! 

 Нарешті, нам стали дарувати подарунки! Як довго ми чекали на цей момент! Хочеться сказати, що наші гості намагалися говорити англійською мовою. Вони просто молодці! Жодної помилки! Керівник клубу запропонував гостям приєднатися до членів клубу. Гості пообіцяли поміркувати над цим. Завжди приємно бачити посмішки на обличчях людей. Коли людина усміхається, тоді світ коло неї стає краще. 

   А потім ми пили чай зі смачним тортом та тістечками та обговорювали наші справи і те, як пройшов захід. Усі були задоволені.

 

           

Епізод 4

ХелоуЇн

 

imageКожен народ на планеті має власні звичаї, обряди та свята. Правління клубу прийняло рішення відволіктися від науково – пошукової та дослідницької діяльності та трохи розважитися. 

Ми часто чуємо назви свят Великої Британії та

США. А звідки вони з’явилися? Чому їх відмічають саме таким чином, а не інакше? Всі культурні люди мають знати багато з побуту країн, мову яких вони вивчають. На дворі стояв жовтень, ому настала пора підготуватися до празника хелоун, часу нам має вистачити це свято визначають 31 жовтня. 

Ми с колегою вирішили залучати якомога більше студентів до клубу, тому цей захід підготували для механіків першого курсу. Але ми не стали заздалегідь говорити їм про захід, а вирішили провести його несподівано. Тільки уявіть собі! Студенти приходять на звичайне заняття, а бачать тикви, різні прикраси у кабінеті, газети та плакати. Кабінет став зовсім іншим,

imageзагадковим та цікавим. Було дуже кумедно спостерігати за здивованими обличчями студентів. Зараз ми вам покажемо! 

На мить навіть показалося, що ми попали у королівство відьом та чаклунів, на стінах, дошці навіть на люстрах висить павутиння помаранчевого кольору. Павуки плетуть власні павутиння… Бр...! Погляньте які гарнесенькі ліхтарики. Моя колега,

Ольга Вікторівна, має золоті руки і просто

чарівниця. Вона може зробити що завгодно! 

А потім почалась вистава. Студенти слухали пісні, які співають британські та американські діти протягом свята, переглядали фільм про історію свята, потім розгадували ребуси та загадки, тренувалися у оформленні ліхтариків з тикви. 

Не знаю як почувалися студенти, а ми с колегою розважалися «на повну котушку». Хоча, в стародавні часи, це було доволі трагічний час, але з часом день 31 жовтня став чудовим, веселим святом, яке полюбляють діти всього світу.

           

Епізод 5

Новий Рік та Різдво Христове

imageТож, свято усіх святих ми урочисто відмітили, прийшов грудень. А що за свято людство звичайно відмічає у грудні?  Новий рік та Різдво Христове. Але є деякі відмінності. В Україні ми відмічаємо Різдво в січні. Не зважаючи на відмінності, ми провели власні свята. Цього разу ми об’єднали студентів першого та другого курсів зварювальників та механіків. Не тільки студенти зацікавилися, але і викладачі теж завітали на

наш вогник. У країнах Європи є звичай пекти імбирне печиво на свято.

imageНаша майстриня і рукодільниця Ольга Вікторівна уважно ознайомилася з рецептами ласощів та напекла купу печива. Яке ж воно було гарним! Трохи незвичним, але дуже смачнючим. Можу сказати, що величезна гора печива стрімко закінчилася. Ах, нажаль! Але Ольга Вікторівна пообіцяла пекти таке печиво кожного року. Через декілька днів ми знайшли одну малюсіньку печенюшку та схрумтіли її. З’ясувалося, що печиво має невеличку таємницю. Воно стає кращим  згодом. 

imageА ще до нас приходив Санта. Такий милій дідусь. Він розповів нам про своє походження. А також навчив всіх співати новорічні пісні. Нас всіх дуже здивувала його розповідь про пісню «Jingle Bells». Насправді цю пісню

створив український композитор. Ми так

задерикувато співали цю пісню, що нам сталі підспівувати люди на вулиці,  потім підтягнулися ще студенти та викладачі. Вони стали розповідати різні новорічні історії. Панувала така дружна, лірична, святкова атмосфера, що ніхто не хтів уходити.

Наприкінці ми переглянули мультфільм про білочку з льодовикового періоду на англійській мови. Вона дуже вдало зустріла свято зі своїми друзями. Потім ми побажали один одному «We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!»

           

Епізод 6

День Cвятого Валентина

 

imageІснує дві легенди про виникнення цього свята. Обидві дуже цікаві. Одна легенда говорить про те, що Валентин був священиком, який служив в третьому столітті в Римі. Коли імператор Клавдій II вирішив, що в якості солдатів самотні

чоловіки краще одружених, він заборонив молодим людям одружуватися. 

imageВалентин, розуміючи несправедливість цього наказу, вирішив не виконувати його і продовжував таємно вінчати закоханих. Коли це виявилося, Клавдій наказав стратити. І День Валентина відзначають у середині лютого в пам'ять про річницю смерті Валентина, яка сталася приблизно в 270 р н.е. 

Згідно з іншою легендою, насправді Валентин сам відправив першу «валентинку». Коли Валентин перебував у в'язниці, він закохався в молоду дівчину, дочку тюремника, яка відвідувала його під час ув'язнення. Перед смертю він написав їй лист, який він підписав «Від твого Валентина», і цей вираз використовується донині. Легенди зазвичай говорять про те, що Валентин був чуйним, героїчним і романтичним людиною. Але існує версія, що християнська церква вирішила

imageвідзначати День Валентина в середині лютого з метою християнізації язичницького фестивалю Луперкалії. За легендою, у цей день всі молоді жінки в місті складали свої написані імена в великий глек. Потім кожен холостяк виймав ім'я з глечика і ставав партнером цієї жінки на час

фестивалю. Іноді пари залишалися разом на цілий рік і часто закохувалися і згодом одружилися. Це все історичні факти. А ми просто раділи, що є можливість написати листа своєму коханому або просто людині, яка подобається. Знов Ольга Вікторівна приготувала гарні тортики та чай. Так ми і святкували. Пили чай, куштували найсмачніші тортики, приймали участь у вікторинах, переглядали фільми та робили власні «валентинки» та кидали їх у спеціальну скриньку, а потім порахували та й обрали свого Валентина. Тобто людину, яка отримала найбільшу кількість валентинок. 

 

           

Епізод 7

Великдень

 

imageВоскресіння         Христове,   Великдень, у католиків, так само, як і у православних - це найголовніший релігійне свято. Існує декілька теорій, що пояснюють походження самого слова «Великдень». З теорії, назва свята походить від єврейського слова «песах», тобто єврейської

Пасхи, яка присвячена історії позбавлення Ізраїлю від єгипетського рабства.

За православної теорії вважається, що слово «пасха» бере свій початок від

imageдавньогрецького слова          "Великдень",        що     буквально означає «страждати». Хочу відмітити, що на цей раз наш захід був зроблений спеціально для викладачів. Молоді викладачі коледжу прийняли участь у підготовці. Вони придумали декілька забав, які звичайно проводять у європейських країнах. Ми розписували яєчко та обирали найгарніше. Дівчатка підготували краски, пензлі та течки

imageдля розпису. Усі учасники відчули себе як справжні майстри. Потім був конкурс на краще орігами пасхального кролика. Хочу відмітити, що було дуже важко відібрати найгарнішого кролика, тому що вони всі були гарнесенькими та учасники конкурсу всю свою любов в свої твори. 

Потім молода викладачка Шевченко Марина Павлівна провела квест. Учасники квесту поділилися на команди і повинні

були відгадати правильно всі загадки та знайти пасхальне яєчко. У Європі для дітей постійно проводять «палювання за яйцями». Викладачі відгадували загадки, бігали по кабінету мов малі діти, кожна команда намагалася стати переможцем. 

А після всіх випробувань всі сіли за стіл і стали з великим задоволенням їсти пиріг, якій нам спекла мама Марини Павлівни. Дякуємо їй за це!!!

А ще ми прикрасили пасхальне дерево, воно вийшло чудовим. Громадяни католицьких країн завжди прикрашають кущі, дерева або просто рослини вдома різними солодощами та яйцями. 

 

           

Епізод 8

Веб  - квести

 

imageЗараз ми живимо у час комп’ютерних технологій. Навіть не можемо уявити своє життя без комп’ютера, планшета та інших приладів. Можемо зробити висновок, що комп’ютер став частиною нашого життя. Зрозуміло, що і наш англійський клуб не залишився осторонь від інформаційних технологій. Як ми їх використовуємо? На всі 100 відсотків.

 Кожна освічена людина знає таке поняття як «веб - квест». Дуже часто, коли вживається це слово, люди представляють собі жанр комп’ютерної гри. І це не є помилкою. А яке співвідношення має веб – квест до навчання?Зараз ми відповімо на ваше питання.

З точки зору використання веб – квесту у навчанні необхідно мати на увазі, що це є сайт в Інтернеті, з яким працюють студенти, виконуючи ту чи іншу

imageзадачу. Спочатку, як завжди, ми зі студентами просерфіли Інтернет та ретельно вивчили всі відомості стосовно веб – квестів. Потім прийняли рішення розробити власний квест. Поміркували над темою та знайшли її! А якщо створити квест присвячений казці, да не просто казці, а граматичної казці? Ідея всім

imageсподобалась. І робота закипіла. З’ясувалося,  що казки полюбляють усі члени клубу. Казки повязують нас з дитинтством, з самим найкращим часом життя людини. Протяго роботи над квестом багато талантів відкрилося у студентів. Все вони вміють: співати, малювати, знімати фільми, пісати власні сказки та оповідання, розгадувати кросворди та багато іншого. Навіть не маж слів передати та описати те задоволення, яке ми отримали від роботи.    

 А потім ми зробили квест з економіки, але ми розглянули цю науку під іншим кутом зору, тобто використуючи казку, але вже у вигляді віршів. Потім був квест для програмістів. Гадаю, що ми навчимо всіх розробляти квести.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

Епізод 9

Граматична казка

 

imageimageimageНашому клубу вже 5 років. Це велике свято для нас! Як же його відсвяткувати? А дуже цікаво та жваво. Керівник клубу написала квест – казку «У пошуках королеви Лінгвістики». А хто ж тоді буде виконувати головні ролі? Во це

                                                                                 питання             так

питання! Довгий час думала та міркувала авторка. І в решті решт вона знайшла відповідь.

Головні     ролі     вистави     будуть    виконувати

викладачі коледжу.  Але студенти також висловили бажання прийняти участь у заході. Вони допомагали робити декорації, костюми для акторів та були ведучими шоу. Молодці! Всі працювали як одна команда! 

В одній країна, де жили граматичні люди і якою правила королева Лінгвістика Перша, всі буді дуже щасливі. Одного дня прийшли до країни загарбники, пірати – модальні дієслова, та викрали королеву. Мешканці країни знайшли хоробрих лицарів, які відправилися спасати королеву з полону. Хто вони, ці хоробрі люди? А це: графиня Sequences of Tenses, добра мальфарка

imageМідея, герцогиня Complex von Object,  принц de Passive Voice, королева Лінгвістика Перша. Наші герої пройшли багато випробувань та нарешті змогли       визволити королеву    з        полону.       І        в граматичній      країні          мешканці    знову стали щасливими та веселими. Браво нашим героям!

Епізод 10

Ми на телебаченні

 

image21 листопада 2014 року англійський клуб коледжу був запрошений на телебачення. Представляли його: Горобей Анжеліка Миколаївна і Чеверденко Ольга

Вікторівна. Можна сказати, що клуб

imageвийшов на новий рівень. Дуже символічно, що дана подія збіглася з п'ятирічним ювілеєм клубу. Ви можете подивитися сюжет на порталі Youtube. Треба також сказати, що 21 листопада – це міжнародний день вітання. Тому в цей день можна вітати всіх різними мовами. Ми з

телеведучими привітали телеглядачів англійською мовою. Нам дуже сподобалося бути у студії. Таке відчуття мов ми з колегою є телезірками.

Ведучі програми зацікавилися нашим клубом. Треба сказати, що ми з собою

imageпринесли на програму талісмани клубу. Цу ляльки: Уільям Шекспір та Шерлок Холмс. Спочатку вони зявилися у нас, а потім к нам прийшла їдея організувати клуб. Клуб росте та процвітає. Щороку к нам приходять нові члени. Ми раді бачити

всіх. У нас є багато ідей, а помічники нам допомагають втілити ці ідеї у життя.

 

 

 

 

 

ІV СЦЕНАРІЇ ВИХОВНИХ ЗАХОДІВ

 

image

 

 

image

 

 

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

«СВЯТО ВЕСНИ, КОХАННЯ, ЖІНОК»

Звучить музика «Аве Марія», а голос за кадром говорить

Неправда, что не существует ангелов,

Просто на земле их называют Женщина!

В1: Добрий день, вельмишановна публіка!

В2: Ти чого так офіційно?

В1: Ну, так привід такий серйозний. А що?

В2: Ну, подивися, хто до нас прийшов. Найкрасивіші, ніжні, привабливі, чарівні і просто чудові створіння!

В1: І правда. Навіть день став яскравішим і світлішим! Милі дами, раді Вас вітати в цьому залі! 

C 1: З небес опівнічних падає зірка,

І птахи відлітають в рай далекий,

Але з нами залишається назавжди

Світло жінки, прекрасний і високий.

C 2: Від серця до серця,

Від мрії до мрії,

Світло жінки продовжить шлях незримий,

Відкритий тільки вічної доброти, І правді, і любові неповторною.

В2: Які прекрасні рядки! Що ти уявляєш собі, коли чуєш це?

В1: Ну, красу, розум, дружбу, будинок, маму, любов, щедрість, доброту, ніжність ...

В2: А я волю, гордість, відданість, сміливість, впевненість, міцне плече, мудрість ...

Ведучі разом: А все разом це - жінка!

C3: Вони все життя нам

Сонцем яскравим світять,

І як сказав запальний поет:

«Без жінок хіба можна жити на світі?

Без жінок жити не можна на світі, немає! »

В1: А тепер давайте пограємо в гру. Почнемо з самого простого. Лісова стара чарівниця, відьма, відьма. Персонаж казок східних і західних слов'ян. Вона живе в лісі, в хатинці на курячих ніжках. Одна нога у неї кістяна, вона погано бачить, літає по світу в ступі. У більшості казок - противниця героя, але іноді його помічниця і дарительница. (Баба Яга.) В2: Тепер другий персонаж.

Це повітряні діви, що оберігають людей від упирів. Слов'яни вважали, що вони живуть біля будинку і захищають будинок і його мешканців від злих духів. Веселі, пустотливі і привабливі створення, співаючі чарівні пісні чудовими голосами. Раннім літом при місяці вони кружляють в хороводах на берегах водойм. Де вони бігають і граються, там трава росте гущі і зеленішою, а в поле хліб народиться рясніше. (Берегині.)

В1: А ось ще один персонаж. Від інших жінок відрізняється тим, що має маленький хвостик і володіє здатністю літати по повітрю на мітлі, коцюбі, в ступі. Відправляється на свої темні справи неодмінно через комин, може обертатися в різних тварин, найчастіше в сороку, свиню, собаку і в жовту кішку. Разом з місяцем старіє і молодіє. Відоме місце збору цих жінок в Купальську ніч - в Києві на Лисій горі. (Відьма.)

В2: А я хочу запропонувати інший, не менш відомий персонаж з дитячих казок. У слов'янських казках це чудова птиця, яка прилітає з тридесятого царства. А царство це - казково багаті землі, про які мріяли в давні часи. Забарвлення цього птаха золота, і живе вона в золотій клітці. Іноді в казках цей птах виступає в ролі викрадачки. (Жар-птиця.)

В1: Скільки віршів і пісень присвячено цьому жіночому образу! Вона - діва вод, по іншим переказом - дружина Водяного.

Це висока красива дівчина, яка живе на дні водойми. Вночі вона разом з подругами хлюпається на поверхні води, сідає на млинове колесо, пірнає.

Перехожого діва вод може залоскотати до смерті або відвести з собою. (Русалка.)

В2: Цей персонаж легенд і оповідей, пов'язаних з жіночими образами, - найпопулярніший і в наш час. А скільки фільмів йому присвячено! Вона, за одними переказами, дочка Мороза, по іншим - його внучка. Добра, не такої крутої вдачі, як Мороз. Іноді влітку живе у людей і допомагає їм. (Снігуронька.)

В1: Ну, дівчата, Ви просто молодці! Такі розумні! Ці прекрасні моменти для Вас!

В2: Цікаво, а чи є жінки, яких знає весь світ? Як думаєш?

В1: Звичайно, є! Їх знали наші предки, знаємо ми, і будуть знати майбутні покоління! Подивися на слайд.

В2: Мати Тереза. Вся її діяльність була спрямована на благодійність: створення лікарень для бідних і тяжкохворих, шкіл і притулків. В даний час орден Матері Терези представлений чотирма сотнями відділень в сто одинадцяти країн світу. Завдяки його активній діяльності було відкрито сімсот будинків милосердя в ста двадцяти країнах світу. У 1979 році Матері Терезі була присуджена Нобелівська премія миру "За діяльність в допомогу стражденному людині".

В1: Англійка Ада Лавлейс - дочка великого поета Джорджа Байрона, відома перш за все створенням опису обчислювальної машини, проект якої був розроблений Чарльзом Беббідж. Склала першу в світі програму (для цієї машини) і вважається першим програмістом в історії.

В2: Індіра Ганді залишалася прем'єр - міністром країни майже 15 років.

В1: Маргарет Тетчер. Жінка, яку в світі називали «Залізна леді».

В2: Нефертіті в усі часи вважалася і залишається найкрасивішою жінкою планети.

В1: Марія Складовської - Кюрі. Заснувала Інститути Кюрі в Парижі і в Варшаві. Дружина П'єра Кюрі, разом з ним займалася дослідженням радіоактивності. Спільно з чоловіком відкрила елементи радій і полоній.

В2: Наша розповідь може бути нескінченним. Так багато жінок планети Земля зробили для того, щоб людство пам'ятало про представниць прекрасної статі не тільки в Міжнародний жіночий день, так багато славних жіночих імен вписано в історію жіночого руху планети.

В1: На білому світі є слова, які ми називаємо святими. І одне з таких святих, теплих, ласкавих слів - слово мама, матуся, мамуля!

В2: Слово, яке дитина говорить найчастіше. Слово, при якому дорослий, похмурий чоловік посміхнеться. Це теж слово мама. Тому, що це слово несе в собі тепло - тепло материнських рук, материнського слова, материнської душі. А що для людини цінніше і бажанішим, ніж тепло і світло очей рідної людини?

В1: А тепер дорогі наші дівчата, ми хотіли б запропонувати Вам трохи попрацювати.

В2: Не бійтеся! Нічого копати або готувати не треба. Просто ви спробуєте себе в образотворчому мистецтві. Зробимо красиву листівку до свята. На аркуші ватману зроблені два прорізи для рук. Учасники беруть кожен свій лист, протягнувши руки в прорізи, малюють маркером вітальну листівку, не дивлячись. У кого «шедевр» вийшов вдаліше -той і молодець.

В1: Які Ви молодці! Таке відчуття, що потрапив в майстерню художника.

В2: Твоя правда! Так оригінально ...

В1: Знаєш, я думаю, що наші дівчата не тільки умільці, але і розумниці.

В2: А давай загадаємо їм загадки!

В1: Отже, загадка перша. Якщо перший склад ударний, Ми - посуд для пиття. Переставте наголос - І креслите нас, друзі. ГУРТКИ - ГУРТКИ В2: Ось старовинний будинок величезний: Стіни, вежі, рів проритий.

Переставити наголос - І на двері він висить. ЗАМОК

В1: Я - збірник карт; від наголоси, Залежать два моїх значення.

Хочу - перетворюючи в назву блискучою, шовковистою тканини. АТЛАС

В2: З пташиним ім'ям - не птах, Допомагає всім напитися. Колодязна

ЖУРАВЕЛЬ

В1: скручені, пов'язаний, По хаті танцює. ВІНИК

В2: Хлоп - і цукерка стріляє, як гармата? Кожному ясно: це - ...

хлопавки

В1: З гарячого колодязя через ніс водиця ллється. ЧАЙНИК

В2: Залізний конь- Скачет в вогонь. КОЧЕРГА

В1: Ну, просто немає слів! Всі загадки вгадали!

В2: А як наші гості впораються з наступним завданням? сла

В1: Зараз Ви почуєте фрагменти музичних творів. Ваше завдання вгадати мелодію.

В2: Ну, поїхали. Перша мелодія. (Крилаті гойдалки)

В1: Друга мелодія. Здогадалися? (Чунга Чанга)

В2: Продовжуємо. Ще один фрагмент. (Антошка)

В1: Так, а ось що це за пісня? (Коли мої друзі зі мною)

В2: Добре, а ось цю Ви точно не зможете відгадати. (чорний кіт)

В1: І ще один твір. (Пісня водяного)

В2: Ну, ти подивися, все пісні знають. А як Вам ця? (Чарівник - недоучка)

В1: Так, наші дівчата просто великі фахівці в музиці.

В2: Треба ще дати їм завдання. Хто з Вас найсміливіший? В1: Для наступного конкурсу нам треба кілька учасниць. слайд 15 В2: Запрошуємо всіх в ательє мод. Але воно незвичайне.

В1: У нас споруджують наряди з газет. Дівчата. Ось вам моделі. Можете приступати до їх нарядам. Дамо нашим дизайнерам хвилин 5 -10 для роботи.

В2: Так, а поки кутюр'є працюю, ми з Вами щоб не нудьгувати займемося дуже цікавою справою.

В1: А яким? Що ти таке придумав?

В2: Зараз дізнаєтеся. Називається конкурс «Легкою ходою» (Учасниці конкурсу по черзі підходять до ведучого і отримують картку із завданням. У завданні зазначено, який саме ходою належить пройти учасниці по подіуму).

В2: Напевно, наші дизайнери вже впоралися з поставленим завданням. Моделі, просимо Вас на подіум. А глядачі оплесками підтримають вас. Шикарні вийшли наряди. Всі модельєри Парижа обзавідовалісь.

В1: Давайте трохи передохнем і подивимося кліп одного дуже відомого жіночого колективу.

В2: Так, бабульки отжигают. Що ще у нас на сьогоднішній день заплановано?

В1: Дай подумати. О! Але ж дівчата завжди прекрасні кулінари!

В2: Точно і як я забув? А яке твоє улюблене блюдо? Моє - картопля в будь-якому вигляді.

В1: А я люблю тортики !!! Втім, ковбасу теж. А до чого це ти ведеш?

В2: А до того, що дуже хочеться розповісти, як жінки надихали кулінарів. Багато страв були приготовлені в честь тієї чи іншої представниці прекрасної статі. Варто зазначити, що існує кілька варіантів виникнення страви, але ми вибрали найромантичніший на наш погляд.

В1: Перше блюдо дуже просте і печуть його практично в кожному будинку. Це шарлотка. Безнадійно закоханий кухар присвятив ексклюзивний десерт особистого виконання і твори своєї коханої Шарлоті.

В2: У 1948 році техаська аристократка Маргарет Сеймз влаштувала розкішний світський прийом на своїй віллі в Акапулько. Своїх гостей вона пригощала новим коктейлем, до складу якого входила текіла, апельсиновий лікер куантро і лимонний сік. Унікальне поєднання солодкого, солоного і кислого гостям дуже сподобалося.

В1: У 1889 році Королева Італії Маргарита Савойська (1851-1926) і її чоловік, король Умберто Перший, перебували в своїй літній резиденції, недалеко від Неаполя. Королева висловила екстравагантне бажання покуштувати піци. Неаполітанський майстер з приготування піци - Раффаеле Еспозіто зробив спеціально для королівської пари три піци. Її Високості особливо сподобався нестандартний варіант з білою моцарелою, червоними помідорами і зеленим базиліком, викладеними для імітації кольорів італійського прапора. Еспозіто назвав цей варіант піци на честь королеви.

В2: Ніжний, повітряний десерт Pavlova в честь легенди російського балету Анни Павлової придумав в 1935 році Альберт Сакс. Шеф-кухар побачив виступ балерини під час її турне по Австралії і Новій Зеландії. Він був настільки покірний талантом Павлової, що через кілька років створив в її честь кондитерський шедевр, нині улюблений у всьому світі. А також фахівець з цього десерту вчиться у нас в коледжі за спеціальністю програміст і звуть її Тоня.

В1: Коко Шанель ніколи не вважала себе великим кулінаром і не дуже любила готувати. Чи не жалувала вона і дієти: її способом тримати форму була обожнювана робота добу безперервно. Основу раціону жінки-легенди складали риба, фрукти і овочі, але за іронією долі головний інгредієнт салату, названого в честь Шанель, - курка.

В2: Як смачно! З'їв би все це відразу.

В1: Скажи-но мені, що у нас там далі за планом?

В2: А далі кулінарна вікторина. Подивимося як наші гості розбираються в кулінарії.

В1: Фірмове блюдо сороки - злодійки (кашка).

В2: Делікатес з кабачків (ікра).

В1: Картопля всмятку (пюре).

В2: Максі-тістечко (торт).

В1: Те, що залишилося від варення, коли з нього з'їли всі ягоди (сироп).

В2: булочні вироби, яким можна покерувати (бублик).

В1: Продукт, яким збиралася поснідати ворона (сир).

В2: Блюдо, приготоване за участю корови і курки (омлет).

В1: Фруктовий кефір по-нашому (йогурт).

В2: Бублик - недомірок (сушка).

В1: Птица, що потрапила в суп за свої думи (індик).

В2: Назва каші, яку вилив за вікно Дениска Корабльов (манна).

В1: Що з'їв Буратіно в харчевні, заплативши за себе, кота і лисицю золотий? (Скоринку хліба).

В2: Яка з нот не потрібна для компоту? (Сіль).

В1: Ну, що, чи не будемо більше відчувати наших чарівних дам. Знаєш, я зрозумів, що там, де жінка, завжди панують гармонія, порядок, любов, спокій, дружба. Напевно, так не повинно бути, а точно жінка - центр галактики і навіть всесвіту!

В2: Чарівні, привабливі, чарівні, нескінченно ніжні, з наступаючим вас святом! Нехай в цей день весняними променями Вам посміхнуться люди і квіти. І нехай завжди йдуть по життю з Вами Любов, здоров'я, щастя.

 

СЦЕНАРІЇ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ «10-РІЧЧЯ АНГЛІЙСЬКОГО КЛУБУ»

 

В1: Hello me dear friends! You can ask me. Why are all of us here? That’s a good question. Oh! You will say, not me. Look at the screen.  

В2: Подарунки, гості, торт і привітання! Весь день ходжу в прекрасному настрої Адже у нас сьогодні ... (нехай відповість зал) 10 років нашому англійському клубу!

В1: Time flies! Как быстро бежит время! As Englishmen say in a twinkle of an eye.  Are you ready to have some fun? 

В2: Знаєш, але ж у нас з'явилося багато нових студентів. Давай згадаємо як же все починалося. Зробимо, так би мовити, екскурс в минуле.

В1: One morning ten years ago I was sitting in an arm chair. 

В2: Як цікаво! Це ж ювілей! А як зазвичай святкують ювілей?

В1: Flowers, poems, songs, presents, guests, cakes and tarts and sweets. What else? 

В2: А ще прийнято підводити підсумки і говорити про свої досягнення.

В1: Look at the screen! Our deeds!

В2: І це ще не все. Так, всього і не перерахувати ..

В1: Let’s remember the most touching moments. 

В2: Ой, а я пам'ятаю літературну вітальню, присвячену Роберту Бернсу. Його вірші справили на мене незабутнє враження.

В1: Do you remember his story about an old man and a woman? It is so funny, isn’t it? 

В2: А давайте подивимося цей смішний мультик! 

В1: Oh! I can watch this video again and again.

В2: Ні, ми не будемо цього робити. А які плане у нашого клубу на майбутнє? На ювілеї зазвичай прийнято про це говорити.

В1: Our plans are great! Very soon we will fly to the moon! 

В2: Дивлюся що - то наші гості занудьгували. Треба їх розвеселити.

В1: Your task is to solve puzzles. The right answer and you get a present.

В2: Добре попрацювали. А тепер трохи передохнем.

В1: Unusual lesson. Main characters are teacher and student.

Сценка.

Клас, стоїть стіл і стілець, можна поставити трибуну. Лунає дзвінок, заходять герої і займають свої місця.

В: Hello my dear student!

С: Hello my dear teacher!

В: Today we will have an unusual lesson.

С: Oh! Unusual lesson! Let’s see!

В: I am going to tell you about the most interesting book in the world! 

С: Mamma Mia! 

В: I see how happy you are! You are incredibly happy, my dear student, aren’t you?

С: Yes, yes, sure I am happy! 

В: Let's see what's inside it. Well, the first topic is Article. What is that? Aha, here is a rule. It is very complicated. I can make it much more easier. So, the article is a letter that is placed before a word. Nice. I’m a great grammarian. Everything is clear for me about the article. What do we have next? Noun.

English is a simple language. Noun consists of 4 letters while in Ukrainian it’s 7. 

It’ s a wonderful day for me today I should say! Why? I’ve learnt so many new English words! Just listen verb, pronoun, gerund, participle, adjective, infinitive.

Do you agree with me? Hey, my dear student where are you? 

С: а студент бореться зі сном і в кінці кінців засинає

В: учитель це помічає і йде його будити. Аre you dead or asleep? Wake up sleepy head! Oh, I have an idea! Here is my magic bag! По черзі дістає з сумки різні продукти водить під носом у студента, скидається піт. Nothing helps! Маше рукою і говорить: Let me try a new pedagogical technique. Сідає поруч зі студентом, включається музика в правому кутку слайда і все засипають.

В2: Як смішно! А адже іноді це і правда.

В1: Do you remember our origami classes? They were so nice and uniting. 

В2: Я знаю, що наші студенти дуже талановиті. Вони не тільки головою можуть працювати, але і руки у них золоті. Ось вам і підтвердження.

В1: Let’s show the world how talented and creative we are. 

В2: А що ми робитимемо? Дайте подсказочку. .

В1: Ok! Listen! 

В2: Прекрасні вироби! Молодці!

В1: Raise your hands, show your hearts!

В2: А я знаю, що до нас приїхали хлопці з інших коледжів. І, напевно, вони хочуть нас привітати. Давайте надамо їм слово!

В1: Thank you very much for your kind words.

В2: А, давайте, перед тим, як продовжимо, зробимо музичну паузу.

В1: Ok, let music play and make us happy!

В2: Погоджуся з вами. Нам всім не завадить стати трішки щасливішими.

В1: Very energetic! One more surprise for you! Look at the slide. Can you read what is on it? You think why China? 

В2: Справді, до чого тут Китай. А ось до чого.

В1: At last we have come to an end. As you know everything that is nice can never last long.

В2: Так, як це не сумно, але наше торжество добігає кінця. Але ...

В1: We have a nice idea!

В2: Ми хочемо, щоб ви запам'ятали це свято надовго. І хочемо вручити вам що - то дуже смачненьке.

В1: But we need some brave students.

В2: Так, саме ці сміливці пройдуть квест і принесуть нам подаруночки. А зал для глядачів їм допоможе. тут переходимо на презентацію квесту.

В1: Welcome to the world of quests. You have 5 tasks. Don’t be afraid, they are easy. 

В2: Отже, починаємо. Перше завдання. Подивіться на слайд.

В1: Find the balloon that is red and blow it up to get another instruction. B2: наскільки я розумію Вам треба пройти до останнього підвіконню і що - то там знайти.

B1: Well done! You have found the next task. Let’s go on. Next task please. 

B2: Цікаво, що треба зробити нашим відважним хлопцям? B1: Oh! I love sweets! Are we going to eat them? 

B2: Для початку треба їх знайти. Я не бачу ніде ніяких цукерок.

B1: Oh, no sweets! It’s a pity! 

B2: Ну не переживайте Ви так, може ще знайдуть цукерки?

Продовжуємо?

В1: The quest is long it seems to me.

В2: Нічого страшного, все колись закінчується, закінчується і наш квест. Ну, що тепер належить зробити нашим героям?

В1: Be quick we are waiting for the prize.

В2: Молодці! Знайшли ключ від головного призу.

 

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ «А, НУМО, ХЛОПЦІ»

 

В: 1: Ми зібралися тут напередодні славного свята - Дня захисника Вітчизни. Воїн завжди відрізнявся мужністю, відвагою, силою, спритністю, кмітливістю.

В 2: Сьогодні ми, найпрекрасніші і милі дівчата, проводимо це свято «А ну-ка, хлопці!» для вас молоді хлопці, студенти, чоловіки де ви зможете помірятися силою, розумом, спритністю.

В 1: Отже, ми починаємо! А, до речі, з чого почнемо? У нас стільки цікавого заплановано.

В 2: Пропоную для нашого першого конкурсу вибрати дві команди по три людини! А, нумо хлопці, хто тут сміливий і нічого не боїться?

В 1: Так, команди зібрані. Кожна отримує по три пазла за кількістю учасників. Зібрати картинку і назвати те, що на ній ізбражено. Ну, і нам показати, природно. Повинні ж ми як - то перевірити ...

В 2: А поки наші команди розкладаю пазли, ми пропонуємо глядачам подивитися невеликий пізнавальний фільм про найкрутіших хлопців в історії людства.

В 1: Ну, а тепер настав час дізнатися, що ж вийшло у наших хлопців. Хто перший? Відмінно попрацювали. Займайте свої місця. А тепер ми хочемо Вам запропонувати перевірити свою кмітливість.

В 2: Умови такі: кожен, хто перший відгадає слово, отримує приз. А наші помічники уважно стежать за аудиторією.

По горизонталі:

1.   Цариця полів (піхота)

2.   Не бог, не цар, а не послухатися не можна (командир)

4.   Найвища звання, яке існувало в армії (генералісимус)

5.   Днем обручем, а вночі змією (ремінь)

7. Солдатські шкарпетки (онучі).

12. Як називають відзнаки, нагороди за заслуги, в тому числі військові? (Орден, медаль.) По вертикалі:

3. Солдатський будинок (казарма)

5.   Працює на ключі (радист)

6.   Що у військових на плечах? (Погони.)

8.       Звісточка з громадянки (лист)

9.       Під себе покладу, під голову, і сховатися залишиться (шинель)

10.   Що спільного у дерева і гвинтівки? (Стовбур.)

11.   Чорний когут гаркнути хоче (рушниця)

В 1: Так, пропоную трохи перепочити. А щоб не стало нудно, давайте подивимося невеликий відео ролик про історію чоловічої зачіски за останні 100 років. Адже в людині повинно бути все прекрасно: і одяг, і душа, і тіло.

В 2: Так, ще трохи про одяг. Не тільки змінювалися зачіски протягом століть, але і одяг теж була різною і, часом здається, що і безглуздої.

В 1: На слайді є питання, а ми знаємо на них відповіді. Перше питання про кишеню на куртці.

В 2: Цікаво, а тепер нове випробування для наших молодців!

Називається воно «Роди військ».

В 1: Прекрасно, а тепер ми хлопці затримаємо вас тут ще ненадовго для конкурсу «Голосистий соловей». Вам дано слова пісні «У полі берізка стояла». Тільки зараз ми визначимо хто в якому жанрі її виконає. (Представники команд витягують листочки: «Радість», «Смуток»)Во поле береза стояла

(русская народная песня) Во поле береза стояла, Во поле кудрявая стояла, Люли, люли, стояла.

Некому березу заломати,

Некому кудряву заломати, Люли, люли, заломати.

Как пойду я в лес, погуляю,

Белую березу заломаю, Люли, люли, заломаю.

В 2: Ну, що можу сказати, заспівали просто божественно. Навіть і не знаю, хто краще? Напевно, втомилися наші таланти.

В 1: Подумали б, що прилетіли інопланетяни! А зараз нове завдання!

Анаграми. Знаєте, що це таке?

В 2: А тепер давай поговоримо про відомих чоловіків. Їх знає весь світ.

В 1: І не просто про відомих чоловіків, а про тих, які родом з України, які прославили нашу країну на весь світ

В 2: Коли я дізнаюся таку інформацію, то я відчуваю гордість за своїх співвітчизників. А тепер, гра з залом: «Казки - перевертні» Ну, наприклад:

Мара під кавуном (Принцеса на горошині);

1.       Пес в рукавицях (Кіт у чоботях);

2.       Одягнений жебрак (Голий король);

3.       Мідний курча (Золотий Гусак);

4.       Землянка - тимчасова будівля (Терем - теремок);

5.       Кубик-рубик (Колобок);

6.       Селянка - мавпочка (Царівна - жаба);

7.       Дурний Василь (Василиса Премудра);

8.       Зелений черевик (Червона Шапочка);

9.       Іржавий замочок (Золотий ключик);

10.   Квіткова служниця (Снігова королева);

11.   Сіренький чагарник (Аленький цветочек);

12.   Покійний товстун (Кощій Безсмертний).

В 1: Так, цікаво було? Казки читали в дитинстві?

В 2: А я дуже любила казки читати. І зрозуміла, що в казках добро завжди перемагає зло.

В 1: Переходимо до наступного випробування. «Яблучко наливне».

Учасники отримують по яблуку, і хто швидше його з'їсть, той і переможець.

В 2: Молодці які! А у нас припасений ще один конкурс. Теж цікавий. Для цього конкурсу потрібно 3 людини з команди. Вам видається по три мандарина. Ваше завдання якомога швидше почистити шкірку від мандаринів. А потім їх з'їсти.

В 1: Отже, учасники добре підкріпилися, тепер це треба обов'язково запити!

В 2: Хто найсміливіший і хоче принести перемогу команді? Виходьте сюди. Для цього конкурсу потрібно 3 учасники. Кожному учаснику дається трубочка і сік, учасники на швидкість повинні випити сік, той хто швидше вип'є сік - перемагає.

В 1: Ну і як? Смачний сік? Заздрю я Вам хлопці!

В 2: А тепер, після того, як ви підкріпилися, саме час попрацювати Конкурс на чистку картоплі.

В 1: Які у нас браві і вмілі хлопці! Всі вміють!

В 2: І апетит прекрасний, і картоплю чистити можуть. Нехай переведуть подих, а ми поки послухаємо пісню, яку можна вважати компліментом нашим дівчатам, які допомагали підготувати ці цікаві конкурси та, взагалі, роблять наше життя яскравішим.

В 1: Ну, що ж, залишилися ще сили для змагань?

В 2: Тоді нове випробування для наших героїв! Я думаю, що при оздобленні залу, ми щось забули.

В 1: Не бачу жодних вад у декорі. А ... Так ми забули кульки надути!

В 2: Не біда, зараз наші хлопці все зроблять. Ось кульки, ось учасники. Хто швидше надує кулю, і він у нього лопне - той і переможе!

В 1: Так, а тепер ми будемо перевіряти наших хлопців на влучність.

В 2: Кожна команда отримує право на три постріли. Подивимося, хто точніше потрапить у мішень.

В 1: Щось знову змагаються тільки учасники конкурсу. А глядачі тільки дивляться.

В 2: Давай і їх перевіримо. Шановні глядачі, ми зараз Вам будемо ставити питання каверзні, а Ви вже постарайтеся - дайте відповідь на них правильно. Найактивнішому глядачеві приз! сла

В 1: 1. Як називалися перші російські воїни? (Дружинники)

В 2: 2. Як називається частина військ, що йде попереду головних сил? (Авангард)

В 1: Про кого в армії кажуть, що вони помиляються один раз в житті?

(Про саперів)

В 2: Як називається візок для кулемета, прославлена у відомій пісні про громадянську війну? (Тачанка)

В 1: Як прозвали в народі гвардійський міномет «БМ-13» в роки ВВВ?

(Катюша)

В 2: Як називався металевий головний убір воїна на Русі? (Шолом) В 1: Як називається будівля, в якому живуть солдати? (Казарма)

В 2: Як називають бійця, який володіє мистецтвом влучної стрільби? (Снайпер)

В 1: Як називається маскування предметів шляхом забарвлення смугами, плямами, що спотворюють їх обриси? (Камуфляж)

В 2: Як називається армійське стягнення - вимога виконати певну роботу? (Наряд поза чергою)

В 1: Назвіть військову професію людини, що посилає і приймає інформацію по рації? (Радист)

В 2: Який бойовий снаряд може вміститися в кишеню? (Граната) В 1: Предмет, службовець метою для тренувань стрільби? (Мішень)

В 2: Секретне умовне слово або фраза у агентів або варти? (Пароль)

В 1: Які всі молодці! Просто серце радіє! А тепер за традицією ми хочемо надати цю сцену дуже талановитому студенту. Запрошуємо Олексія з його гітарою. Давайте насолоджуватися музикою.

В 2: Ну, що? Є там у нас ще що - то на сьогодні?

В 1: А ти знаєш немає! Наше свято підійшов до свого логічного завершення.

В 2: Шкода, було дуже цікаво!

В 1: А який можна зробити висновок з усього, що тут відбувалося сьогодні?

В 2: А ось такий!

 

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ «АНГЛІЙСЬКА ЛІТЕРАТУРА»

 

В1: Роберт Бернс. «Роберт Бернс - дивовижне і рідкісне явище в поезії. Син шотландського селянина і сам селянин, нерідко слагавший свої вірші за роботою в полі, він - живе і яскраве свідчення величезної духовної творчої сили свого народу ... » А. Т. Твардовський.

В2: Шотландія - батьківщина багатьох знаменитостей. Тут народилися Уоллес - народний герой, борець за національну незалежність, Бриджі Бей - талановитий британський композитор і музикант XVIII століття, поет Фергюссон, графік і скульптор Лессі ... Але, мабуть, найвідомішим шотландцем вважається Роберт Бернс.

В1: Немає в світі поета, якого б так знали і так співали протягом двох століть, - і в його країні, і за її межами. Рядки кращих віршів Роберта Бернса стали гаслами, їх несуть на прапорах шотландці під час церемоній, свят, всесвітніх фестивалів. Його слова стали приказками і прислів'ями, його пісні співають у всіх країнах світу.

В2: Якщо ви ніколи не читали віршів Роберта Бернса, вони все одно вам знайомі. Пішов з життя в кінці XVIII століття поет і зараз, в наші дні, дивно популярний і сучасний. Він - в комедії і в мюзиклі, в серйозному фільмі і в естрадній ліриці ...

В1: Роберт Бернс створив самобутні і оригінальні твори, використовуючи сюжети і прийоми народних балад. Він висловлював думки і почуття свого народу. Його вірші вражали сучасників тим, що в них говорилося про життя, що не придуманої, а справжньою, реальною, земний.

В2: Герої пісень Роберта Бернса - селяни, сільські красуні, бездомні бродяги, мужні воїни ... Поет писав вірші від першої особи, як ніби сам був героєм своїх віршів. Це було нове для літератури того часу.

В1: Поет присвятив Джин багато красивих віршів, які потім стануть піснями. Це і «Я люблю мою Джин», і «Ніхто, крім Джин», і «Улюблена особа», і «В полях під снігом і дощем» та інші. Багато його вірші про кохання покладені на музику.

В2: Хоча вірші Роберта Бернса були дуже популярні, він залишався бідним. Ферма не приносила доходу. У 1791 році Бернс збанкрутували. Поет дивом уникнув боргової в'язниці. В одному зі своїх віршів Роберт

Бернс з сумом напише: Любов і бідність назавжди Мене зловили в мережі ...

В1: Останні роки життя Роберт Бернс проводить в місті Дамфріз, де на служить на митниці. Зломлений нуждою поет помер у віці 37 років. Його поховали на міському кладовищі. В останню путь Роберта Бернса проводжали прості люди, яких він любив і для яких писав свої вірші, пісні і балади.

В2: Про громадянську позицію Роберта Бернса говорили за нього його справи і вчинки. Патріотичне почуття було розвинене у поета дуже сильно. Він міг віддати останні гроші на будівництво пам'ятника улюбленому поетові, на гонорар від видання своєї книги купити гармату і відіслати повсталому народові Франції ... гіперпосилання на пам'ятнику.

В1: Роберт Бернс - шотландський поет. Тільки завдяки перекладам ми можемо познайомитися з його дивовижними віршами. У Росії Р. Бернса перекладали Т.Щепкіна-Куперник, Е.Багрицький. Новими фарбами заблищали творіння поета в перекладі С.Я.Маршака, який, за словами А.Т.Твардовского, «зробив Бернса російською, залишивши його шотландцем».

В2: А зараз ми хочемо, щоб ви подивилися уривок з одного дуже відомого і улюбленого мультфільму, а потім скажете нам як називається книга і хто її автор. Прошу увагу на екран. Ім'я Редьярд він отримав, як вважають, на честь англійського озера Редьярд, де познайомилися батьки.

В1: Але у віці 5 років разом зі своєю сестрою він відправляється на навчання в Англію. Протягом 6 років він жив в приватному пансіоні, господиня якого (мадам Роза) погано поводилася з ним, карала. Таке ставлення так сильно вплинуло на нього, що до кінця життя він страждав від безсоння. У 12 років батьки влаштовують його в приватне Девонське училище, щоб Редьярд зміг потім вступити в престижну військову академію. (Пізніше про роки, проведені в училищі, Кіплінг напише автобіографічний твір «СТАЛКОМ і компанія»). Директором училища був Кормелл Прайс, друг батька Редьярда. Саме він став заохочувати любов хлопчика до літератури.

В2: Але під враженням від розповідей, написаних сином в училище, батько знаходить йому роботу журналіста в редакції «Громадянської і військової газети», що виходила в Лахорі. У жовтні 1882 року Кіплінг повертається до Індії і приймається за роботу журналіста. У вільний час він пише короткі оповідання і вірші, які потім публікуються газетою поряд з репортажами. Робота репортера допомагає йому краще зрозуміти різні сторони колоніальної життя країни. Перші продажі його творів починаються в 1883 році.

В1: З середини 80-х років Кіплінг починає здійснювати поїздки з колійними нарисами по Азії і США в якості кореспондента Аллахабадской газети «Піонер» (Pioner); потім, відвідавши Англію, здійснює довгу подорож до Бірми, Китай, Японію ... Він подорожує через все США, перетинає Атлантичний океан і, нарешті, влаштовується в Лондоні.

В2: У цей час письменник знову починає писати для дітей; в 1894-95 роках виходять знамениті «Книга джунглів» (The Jungle Book) і «Друга книга джунглів» (The Second Jungle Book). Опубліковані також віршовані збірники «Сім морів» (The Seven Seas) і «Білі тези» (The white thesis). Невдоволення життям в Вермонті і серйозний конфлікт з швагром змусили К. покинути Сполучені Штати і повернутися разом з родиною в Англію. У 1898 р під час перебування К. з сім'єю (незадовго до цього у письменника народився син) в Нью-Йорку він і його старша дочка захворіли на запалення легенів; дочка померла - це стало втратою, що знайшла своє відображення в багатьох оповіданнях К. тих років.

В1: До цього часу К. написав тринадцять томів оповідань, чотири романи, три книги оповідань для дітей, кілька збірок подорожніх нотаток, нарисів, газетних статей і сотні віршів. У 1907 р він був удостоєний також почесних ступенів Оксфордського, Кембриджського, Единбурзького і Даремського університетів; крім того, він отримав нагороди від університетів Парижа, Страсбурга, Афін і Торонто.

В2: Кіплінг продовжував свою літературну діяльність до початку 30-х років, хоча успіх супроводжував йому все менше і менше. З 1915 року письменник страждав від гастриту, який згодом виявився виразкою. Помер Редьярд Кіплінг від прориву виразки 18 січня 1936 року в Лондоні. Похований в Куточку поетів у Вестмінстерському абатстві. Пропонуємо

Вашій увазі вірш у виконанні автора.

 

СЦЕНАРІЇ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ «ДЕНЬ СТУДЕНТА»

 

Починається захід гімном Гаудамус.

В1: Дорогі друзі, студенти та викладачі! Ми раді вітати вас на нашому святі, присвяченому дню студента. День студента це найкраще свято для студентів, не рахуючи здачі заліків та іспитів. спочатку давайте згадаємо або тільки дізнаємося історію нашого з вами свята.

В2: Слово «студент» походить від латинського studens - ретельно працюючий, займається. Студент навчається у вищому навчальному закладі, відвідує заняття: лекції, семінари, тобто це людина пізнає і мислячий. Сюди на «Французької стороні».

В1: Студентство становить еліту молоді. Але чи було так завжди? Перші університети виникли на рубежі XI-XII століть. Так Болонська вища школа була відкрита в 1088 році, Паризька - 1150 р У 1500 році в Європі вже існувало 65 університетів, в яких навчалися тисячі студентів.

В2: Треба зауважити, що сучасне поняття «університет» сильно відрізняється від його початкового розуміння. Вчені мужі в якості викладачів вели бродячий спосіб життя. Вони ходили в пошуках учнів з одного міста в інший, отримуючи за свої лекції встановлену ними ж плату. Іноді знатні і багаті городяни надавали самим іменитим викладачам приміщення в своїх будинках, іноді вчителям доводилося знімати у жителів кімнату для проведення занять, а іноді лекції внаслідок бідності вчителя і учнів проводилися просто під відкритим небом.

В1: Почувши, що в якомусь місті читає відомий викладач, студенти з усіх кінців країни (а нерідко і з-за кордону) тяглися в одному напрямку - щоб послухати промови мудреця. Залишитися в чужому місті і не мати громадянства в ті часи означало опинитися в безправному становищі. Щоб захистити себе і мати можливість хоч як-небудь вижити, середньовічні студенти і вчителі об'єднувалися в корпорації (цехи), звані Universitas magistorum et scolarium - «Корпорація вчителів і учнів» або просто університет.

В2: В університетах вчилися різні за віком, національністю і походженням люди. Поруч з 12-річним хлопчиком міг, наприклад, сидіти дорослий чоловік. Таким був гуманіст Рудольф Агрікола, що надійшов в університет в 45 років. Мовного бар'єру не виникало, тому що всі студенти знали латинь. Одяг студентів і професорів - довга темна мантії і бере - нагадувала про їхній духовний званні, носіння зброї заборонялося. Простолюдин, що добивався наукового ступеня, шанувався в суспільстві більше, ніж лицар, і зараховувався разом з верхами дворянства до «сильних світу цього». Студенти прагнули здобути освіту в найбільш престижному університеті, у самих знаменитих учених, а це змушувало їх вирушати за багато миль від будинку.

В1: Ті ж, хто хотів досягти успіху в багатьох науках, міняли університети (а значить, і міста, і країни) по кілька разів, благо до кінця XVII століття освіту всюди велося на латині. Подібні подорожі за знаннями називали «академічними пілігрімкамі», а тих, хто пускався в них, - вагантами (просто бродягами). Міжнародний день студентів бере свої витоки з Лондона з далекого 1941 року. Появі свята передувала велика трагедія. 28 жовтня 1939 в Чехословаччині, яка була окупована в цей час гітлерівської Німеччиною, студенти разом з викладачами вирушили на мирну демонстрацію. Там вони планували святкувати державне свято - день утворення Чехословацької держави. Фашистські окупанти відкрили вогонь по демонстрантах і застрелили Яна Оплеталу, який навчався на медичному факультеті.

В2: Через кілька днів при похоронах студента знову відбулася акція протесту. Багатьох демонстрантів заарештували. Гуртожитки навчальних закладів були оточені фашистськими солдатами. В результаті було затримано більше тисячі двохсот учасників демонстрації, їх уклали в концентраційний табір "Заксенхаузен". Кілька заарештованих були розстріляні там без слідства і суду. Згідно з указом Гітлера всі ВНЗ Чехословаччини були закриті. Ці події послужили підставою для встановлення міжнародного дня студентів на світовому конгресі, який відбувся в Лондоні.

В1: Засновник університету Ломоносов. Навчання і повсякденне життя студента регламентувалися статутом, а порушення правил каралися грошовими штрафами, переодяганням в селянський одяг або позбавленням права носити шпагу. За особливі заслуги кращі студенти достроково одержували військові звання. У той же час з'явилися і перші стипендіати. Стипендії вистачало на харчування, придбання одягу і книг, а також найму приватного житла. Термін навчання становив тоді 3-4 роки. Популярністю користувалися практично всі навчальні заклади.

В2: Хто в основному був учнями Академій, Університетів та технікумів? У тому ж 1914 році абсолютна більшість студентів - вихідці з міщан (35,2%), з селян (22%) і дворян (9,8%). Важливий і той факт, що для дівчат з будь-яких сімей шлях до університету був закритий.

В1: Студентські традиції Виверткий студентський розум за багато років придумав масу цікавих традицій і прикмет. Вони є практично у всіх університетах світу і найчастіше стосуються успішного складання іспитів. З давніх часів студенти підкладали під праву п'яту мідний «п'ятак». Вважається, що він допомагає скласти іспит на «відмінно». Деякі особливо забобонні ніколи не миють напередодні іспиту волосся, щоб не «вимити» знання з голови.

В2: У кожного, хто дотримується традиції студента вночі перед іспитом під подушкою знайдеться підручник або конспект. Це остання надія отримати знання нічого не роблячи - тобто уві сні. Під час іспиту близьким і друзям студента належить лаяти його на чому світ стоїть. За повір'ями, це сприяє успішному складанні і допомагає отримати хорошу оцінку. Деякі носять «щасливу» одяг, яка, на їхню думку, притягує удачу. Вважається також, що всю сесію потрібно здавати в одному вбранні, який ні в якому разі не можна прати до того, як буде зданий останній іспит.В2: Сессии, экзамены, дружба и любовь,

Книги да учебники… Песни да друзья… Беспричинной радостью светел день любой, И дороги разные, не одна стезя. Ожиданье праздника и веселых дней, И года учения — как один момент.

Жизнь бежит стремительно, успевай за ней!

Веселись и радуйся! С праздником, студент!

 

Конкурси.

 

В1: А тепер ми хочемо запросити сюди найсміливіших і активних позмагатися. Давайте уявимо собі ідеальних студентів. Представили. а тепер спробуємо це намалювати з зав'язаними очима. А глядачі оплесками нам підкажуть, хто ж краще впорався із завданням. За три людини в команду.

В2: Думаю, що наші команди готові. Тепер справа за залом. Ви будете плескати і за гучністю аплодисментів ми дізнаємося яка картина краще.

2. А тепер глядачі постараються правильно відповісти на питання.

1.   Якою мовою говорять мовчки (мова жестів).

2.   По чому ходять часто, а рідко їздять (по сходах).

3.   Йде то в гору, то з гори, але залишається на місці (дорога).

4.   Як людині не спати 8 днів? (Спати ночами)

5.   За яким тварині ходять люди і проїжджають машини? (Зебра)

6.   Який слон без носа? (Шаховий)

7.   Яким шляхом ще ніхто ніколи не ходив і не їздив? (По Чумацькому) 8. У якому слові «сховався» напій і природне явище? (Виноград)

9.      Який знак потрібно поставити між 6 і 7, щоб результат виявився менше 7 і більше 6? (Кому)

10.Відгадай загадку: у кого за носом у п'яті? (Взуття)

В1: Зараз ми командам даємо нове завдання. Пазл. Всі знають, що це таке. Збери картинку за три хвилини.

В2: А тепер наші студенти будуть екзаменувати викладачів. Вони показують щось пов'язане з навчанням, але це при цьому очі викладачі зав'язані, учасник повинен помацати предмет вказівними пальцями і назвати його.

В1: А зараз ще одне випробування. Я на вухо каже кожному члену команди якесь слово, а той в свою чергу намагається за допомогою рук, тіла, міміки показати його іншим членам команди. Вони, в свою чергу повинні здогадатися, що це і назвати слово. 1 команда: директор, лабораторія, хвостовка. 2 команда: бібліотекар, кабінет, іспит.

В2: А тепер завдання на кмітливість. Я показую Вам картинки з ребусами, а ви намагаєтеся їх розгадати.

В1: А тепер конкурси для залу. Хочемо сказати, що найактивніший отримає приз.

Завдання: Знайти застосування цифрі "7" - 1) знайти застосування цифрі "7", наприклад:

− сім нот;

− сім кольорів у веселці;

− вираз "сім футів під кілем";

− прислів'я "сім разів відміряй - один відріж";

− за 7 днів Бог створив Землю;

− им стоїть на семи китах;

− сім днів у тижні;

− казка "Білосніжка і 7 гномів";

− казка "Вовк і семеро козенят";

− прислів'я "Семеро одного не чекають";

− журнал "7-Я";

− сім чудес світу;

− ресторан "Сьоме небо";

−приказка "Сім верст до небес і все лісом"; − вулиця "7 Авеню" і т.д.

В2: Завдання на кмітливість: Потрібно розділити 5 яблук між п'ятьма особами так, щоб кожен отримав по яблуку і одне яблуко залишилося в кошику.

Відповідь: Одна людина бере яблуко разом з кошиком В1: «Економічні прислів'я».

Необхідно назвати прислів'я на тему «Бідність - багатство» або на тему «Гроші».

− Бідність не порок.

− Чим багаті, тим і раді.

− Багатство розум народжує.

− Гроші, що вода: прийшла і пішла.

− Копійка гривню береже.

− Деньга грошенят зживає.

− Хлібу - міра, а грошей рахунок.

− Хто гроші береже, без потреби живе.

Я читаю загадку, а глядачі повинні дати правильну відповідь

1.                 Палицю потрібно розпиляти на 12 частин. Скільки буде потрібно розпилів? (11)

2.                 На руках 10 пальців. Скільки пальців на 10 руках? (50)

3.                 У Мухамеда було 10 овець. Все, крім 9, пропали. Скільки овець залишилося? (9)

В2: Молодці! Ми бачимо, що наш студенти і розумні, і кмітливі, і веселі! Чи не студенти, а просто мрія будь-якого викладача! А ще я знаю, що вони талановиті. Пропонуємо Вашій увазі концерт!

 

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

«КРАЩИЙ ЗНАВЕЦЬ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ»

 

В1: Dear ladies and gentlemen!

В2: Шановні гості! Друзі!

В1: We are happy to meet you at our show - competition.

В2: As you can see it is not an ordinary show but… В1 і В2: The best mechanical show ever!

В1: Сьогодні змагатимуться дві команди студентів - механіків.

В2: We can’t imagine any competition without..

В1: Без кого?

В2: Without jury of course.

В1: Дозвольте представити наших суддів. The head judge - , and the assistants -.

В2: Let's welcome them! 

В1: А тепер привітаємо наші команди. Team number 1  В1: Team number 2 і назва. 

В2: Ну що, давайте починати!

В1: Let’s begin with warming up! Look at the slide! 

В2: Прослухайте пісеньку і заповніть картки із завданням.

В1: Well, well, well…

В2: What’s the matter? Что такое?

B1: Команди зайняті. А ми?What are we going to do during these 5 minutes?

B1: I have a brilliant idea! Let’s watch an interesting video about peculiarities of the English language! 

B2: Давай. Це цікаво.

B1: Well, you are ready. Team leaders please give your answers to the jury. 

B2: Давайте перевіримо себе.

B1: А ми продовжуємо.Teams you are welcome!

B2: Each team gets a crossword. І п'ять хвилин на його рішення.After that we’ll find out a keyword.

B1: Are you ready? Three, two, one start! 

B2: Яке ключове слово у нас вийшло? Давайте всі разом вирішимо кросворд.

B1: Right you are! It’s mechanic! B2: Who are the mechanics? 

B1: Why?

B2: Because…

 B1: Давай пограємо в асоціації. Ось з ким можна порівняти механіка? B2: For me everything is clear. Any mechanic is a poet. 

B1: А я вважаю, що механік - це лікар. He cures mechanisms.  B2: Oh, how interesting! But I think he is an artist! 

B1: Moreover, sometimes he’s a dreamer. 

B2: Так, тепер моя черга.Mechanic is a composer! 

B1: Ой, что-то мы увлеклись. Так и до утра можно сравнивать.

B2: Твоя правда. Let’s continue our show.  B1: Team leaders, take your seats here. 

B2: А тим часом нове завдання командам.

B1: Let’s ask fans to help us! B2: OK! 

B1: Дорогі вболівальники! Пропонуємо вам побути трохи в ролі артистів пантоміми. Тобто вболівальники однієї команди повинні зобразити жестами команді суперника якийсь предмет, а команда повинна цей предмет намалювати. (Слова 1 команді: ruler, nut, truck, bridge; слова 2 команді: ladder, nail, shelf, wire). 

B2: Bravo! Our guys are very smart!

B1: And now a new task for you.

B2: We are going to test how attentive you are. Look at the slide. 

B1: Ви бачите інструкції, але щось з ними не так.Correct them. B2: Let the teams get ready with their tasks!

B1: А ми що будемо робити? Нудьгувати?

B2: No way! Dear friends, we have some interesting facts about English!

B1: І ще трохи слів!

В1: Давайте перевіримо як команди впоралися із завданням.

В2: Let's do it! 

B2: I have a question to you!

B1: Який?

B2: How English people understand each other? 

B1: That’s the question…

B2: Do you know that recently a new formula has appeared?

B1: What formula?

B2: Look at the slide! 

B1: Mechanic is a sculptor. Why so? 

B2: Через хвилину сама зрозумієш. Teams the next task for you. 

В1: Your task is to put all the letters in the words in the correct order and create a sculpture of the tools.

В2: Attention! Кожен член команди повинен зробити один предмет.

В1: Let our teams do their tasks and we meanwhile… В2:What should we do?

В1: А зараз ми хочемо представити Вашій увазі виставку робіт ...

В2: Of very talented artists! 

В1: Pay attention that they work in a modern style  В2: Realistic imaginism. 

В1: Тобто реалістичний вообразізм або уявний реалізм.

В2: Та це й не важливо, зате красиво звучить.

В1: Dear ladies, tell us a few words about your masterpieces.

В2: Так-так, познайомте нас з Вашими роботами! Дуже хочеться дізнатися про новий напрямок у мистецтві.

В1: Well, well, well. It’s so touching.

В2: Мені теж сподобалось.But, it’s high time to check our teams’ work.

В1: Oh, we’ve almost forget about them. 

В2: Давайте подивимося на роботи хлопців і порівняємо їх з правильними відповідями.

В1: Ой!

В2: What’s up?

В1: Команди виконали всі завдання.

В2: Really? Who’s the winner?

В1: I don’t know. Let our jury tell us that! 

В2: Але їм треба час, щоб підвести підсумки!

В1: Dear jury! We give you 5 minutes to get ready with the results. Will it be enough time for you? Давайте поки подивимося дуже повчальну історію

В2: Слово надається нашому журі.

В1: Ми раді за наших хлопців!

В2: Молодці!В1:Our show is over!

В2: Bye – bye! 

 

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ «ХЕЛОУЇН»

 

В1: Привіт усім! Шановні пані та панове! Дорогі відьмочки і привиди, вампіри і чарівники! Хэллоуин – старинный кельтский праздник, который празднуется в ночь с 31 октября на 1 ноября. Так же упоминается как «Канун дня всех святых.

В2: Halloween – an ancient Celtic holiday that is celebrated on the night from the 31st of October to the 1-st of November and also referred to as the “Eve of all saints day”. 

В1: Хеловін – це свято несподіваних жартів, смішних страшилок, веселих конкурсів. У цей вечір можна веселитися, жартувати, танцювати. Єдине, чого не можна робити – це ображатися. А ти знаєш звідки виникла ця назва? 

В2: Sure. The name Halloween comes from the word Halloween shorthand All Hollow’s Eve, which stands for All Hallowed Souls Eve. There is also another opinion that the name of the holiday comes from the word Helavin or Helavind. Heli or Hel Germanic death goddess, her name means "abyss", "hell". 

В1: Ой, яка потвора! Тільки злодіїв лякати.  И чому її обличчя поділено на дві частини?

В2: Oh! It’s a very sad story. Long ago she used to be pretty and young as you can see on the left side of her face. But in time she saw so much sorrow on earth that she changed her beautiful dress into black one, put a hood on her head for people can’t see tears in her yes.

В1: Зрозуміла, а навіщо їй потрібна коса?

В2: She has to keep the road to heaven not overgrown with grass, but unfortunately it has long been overgrown with grass.

В1: Дорогі наші гості! Пропоную перш ніж продовжити, повторити деякі англійські слова. Уявіть собі, що ви знаходитеся у школі чаклунів. І нічого зрозуміти не можете, тому що вони спілкуються своєю чаклунською мовою.  

В2: Now we can understand witches, goblins and magicians. We know the words from their language! Now we will see how you know the words. Look at the screen. 

В1: Ну що? Перевірімо?

В2: What words did you find? 

В1: Чудово! Всі просто молодці!

В2: In America and Great Britain there is a tradition to decorate the outside of houses by curved pumpkins.

В1: Дуже цікавий звичай. Зараз ми розповімо як він виник.  В2: So amazing! Never known about that!

В1: А я пропоную провести конкурс «Хто я?» Спочатку оберемо добровольця. Він йде сюди та жестами показує щось що має відношення до свята, а решта присутніх повинна здогадатися що це. 

В2: OK. Let’s start! (на вухо шепче слова: привід, мумія, гарбуз, павук, скелет, зомбі)  В1: Тихо! 

В2: What’s up?

В1:Та мені здається, що хтось благає по допомогу. (тут з’являється студент а в руках тримає ліхтарик).тут вставлен звук. 

Герой: Help me! Help me, please! Nobody can help me! (походит, постонет и уходит прочь)

В1: А хто це? Xoмe так стогне жалісливо?

В2: Oh! It is so scaring! We will find it out soon. 

В1: А які ще є традициї?   В2:  Look at the slide. 

В1: Навіть існують спеціальні ласощі та смаколики на це свято.

В2: I love sweets so much! And I love cakes, pies, tarts, chocolates. 

В1: Поглянь! Тут ще й рецепти є. Можеш приготувати вдома. 

В2: What for? I’d better go to our canteen and buy everything I want!

В1: А ви знаєте що … 

В2: I want to tell you about some of the omens (примета). 

В1: Каблучка, монетка або наперсток запікалися у торт чи пиріг.  В2: It is believed that if you find a coin you will become rich. 

В1: А до чого тут каблучка? 

В2: People of the past believed that if you get a ring you will get married soon.

В1: Цікаво! А якщо я знайду наперсток у торті, що мене чекає? В2: To my mind to find a thimble is not very good. 

В1: Чому? А бачу, николи не вийду заміж.

В2: What are you afraid most? Vampires or ghosts? 

В1: Дай мені час подумати. Нічого не боюся!

В2: Really? You are so brave! Let’s have one more competition! 

В1: Ура! Давай назвемо його наприклад «Ненаситний вампір».

Нам потрібні два учасники. Не лякайтеся. Це не дуже страшно. Ваше завдання полягає у тому, щоб випити кров людську якомога скоріше.  В2: And the winner will be the fastest and he or she will get a prize.

В1: Well done!

В2: I propose you to pass a spooky test! 

В1: А зараз хочу щоб усі присутні прийняли участь у розгадці ребусів. В2: I am an expert in doing this! 

В1: Які ви молодці! А тепер ми організуємо гурток «Умілі ручки» В2: What are we going to create? 

В1: Ти тільки поглянь! Яка краса! Треба зробити фото наших виробів! В2: I want to thank all who came to us. Happy Halloween! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V     ПІСЛЯМОВА

В останні роки дуже модно говорити про іньерактивні методи організації навчання. Вважаю, що всі мої розробки і методичні посібники, є прикладом використання ціх технології як на занятті, майстер-класі так і при організації виховних заходів. Отже, головним завданням у діяльності викладача , на мою  думку,  має стати  формування  стратегії  й  тактики  дій, спрямованих  на  сприяння  всебічного  розвитку  творчих здібностей  здобувачів освіти  на  заняттях з англійської мови і   при проведенні позааудиторних заходів на  основі оптимального  застосування  інтерактивних  методів  навчання і форм  роботи;  формування  особистості,  яка  володітиме навичками  неординарного  мислення,  вмітиме  самостійно працювати над розвитком власного інтелекту та реалізувати свій творчий потенціал. Результати роботи студентів менш передбачувані. І тут теж необхідна ретельна підготовка викладача. Треба підбирати такі форми  роботи,  які  б  максимально  враховували  індивідуальні особливості  студентів, підвищували інтерес до  обраної  професії.

Слід зазначити, що неможливо побудувати весь процес навчання  виключно  на  інтерактивних  методах.  Це  один  з багатьох прийомів, які допомагають досягнути мети і приносять результат тільки в поєднанні з іншими. До кожного заняття і заходу слід сумлінно готуватися. Легке за формою інтерактивне навчання надзвичайно важке для викладача. Окрім  того, потрібно  спланувати  впровадження,  робити  його  поступово.  не повинен бути перевантаженим інтерактивною роботою. За  умови  вмілого  провадження інтерактивні методи навчання дозволяють залучити до роботи всіх  учнів  групи,  сприяють  виробленню  соціально  важливих навиків роботи в колективі, взаємодії, дискусії, обговорення. Із носія  готових  знань викладач перетворюється  в  організатора пізнавальної діяльності студентів, а останні стають рівноправними суб’єктами  в  навчанні.  При  застосуванні  інтерактивного навчання  поглиблюється  мотиваційна  структура  особистості здобувача освіти. Саме  тому  за  розумним  поєднанням  новітніх  освітніх технологій та традиційних підходів у педагогічній діяльності -майбутнє освіти в Україні.

 

 

pdf
Додано
4 грудня 2020
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку