Методичні матеріали на тему "Дикроцеліоз"

Про матеріал
Дикроцеліоз (лат. dicrocoeliasis) — гельмінтоз з групи трематодозів.яке спричинює у людей ланцетоподібний сисун (Dicrocoelium dendriticum) і D. hospes. При дикроцеліозі печінки у людини спостерігаються явища холангіту, дискінезії жовчних шляхів, гепатиту і навіть біліарного цирозу печінки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяз паразитологіїна тему:”Дикроцеліоз”

Номер слайду 2

План:1. Дікроцеліоз2. Історія виникнення3. Етіологія4. Клінічні прояви5. Діагностика6. Лікування

Номер слайду 3

Дикроцеліоз. Дикроцеліоз (лат. dicrocoeliasis) — гельмінтоз з групи трематодозів.яке спричинює у людей ланцетоподібний сисун (Dicrocoelium dendriticum) і D. hospes. При дикроцеліозі печінки у людини спостерігаються явища холангіту, дискінезії жовчних шляхів, гепатиту і навіть біліарного цирозу печінки. Цироз печінки

Номер слайду 4

Історія відкриття. Ланцетоподібного сисуна відкрив Карл Асмунд Рудольфібв 1803 році. Повний життєвий цикл описали В. Кралл і Ч. Майпс, які опублікували серію статей у 1951—1953 роках

Номер слайду 5

Етіологія. Ланцетоподібний сисун має тіло ланцетоподібної форми розміром 8-Юх 1,2-2,5 мм. Обидві присоски зближені. Сім'яники слабо лопатеві, лежать навскіс один до одного під черевною присоскою. Округлий або неправильної форми компактний яєчник розташований медіально під заднім сім'яником; позаду нього — невеликий сім'яприймальник і тільце Меліса.

Номер слайду 6

Жовтяники, складаються з дрібних фолікулів, розташовані латерально. Сильно розвинена матка утворює два коліна — спадне з незрілими яйцями і висхідне зі зрілими. Займає близько 2/3 задньої половини тіла. Яйця злегка асиметричні, подовжено овальні, з товстою шкарлупою коричневого кольору і помітною кришечкою на одному полюсі.

Номер слайду 7

Розвинений мірацидій слабо просвічується крізь шкарлупу, що складається з 4 оболонок. Між внутрішньою оболонкою яйця і мірацидіїєм на полюсах видно численні світлопереломлюючіі крапельки. Багато морфологічних ознак D. dendriticum — варіації в ширині тіла, форма сім'яників тощо вкрай мінливі і залежать від виду хазяїна і географічного поширення.

Номер слайду 8

У печінці молюска личинкові стадії розвиваються за 105—122 дня. Церкарії мігрують у легеневу порожнину молюска, де покриваються слизом, виходять назовні у вигляді гроноподібних грудочок, що складаються з 3-12 кульок — «збірних цист» діаметром 1,5-2 мм, і, потрапивши гронами на рослини, до них приклеюються. Збірні цисти, які містять від 100 до 300 церкаріїв, заковтуються мурахами.

Номер слайду 9

Метацеркарії досягають інвазійної стадії на 26-62-й день. Оновні хазяї заражаються, заковтуючи інвазованих мурах разом з травою. З кишківника тварини метацеркарії на 5-7-й день проникають у портальну систему, печінку і через холедох до жовчного міхура. Через 7 тижнів гельмінти досягають статевої зрілості, а яйця у фекаліях з'являються на 85-й день.

Номер слайду 10

Клінічні прояви. При масивній інвазії гельмінтоз починається гостро з появи гарячки, болю у правому підребер'ї, який наростає вночі, іррадіює у праве плече і не пов'язаний з прийомом їжі. Біль відчутно посилюється вночі. Можуть бути нудота, іноді блювання, посилена слинотеча, зменшення апетиту, гіркота і сухість у роті, печія, головний біль і запаморочення. Виявляється субіктеричність склер і шкіри, збільшення печінки, з щільною гладкою поверхнею і закругленими краями. Вона болюча при пальпації. Іноді збільшена й селезінка. Хвороба перебігає 2—5 років.

Номер слайду 11

Діагностика. Першочергово досліджуються фекалії на наявність у них яєць ланцетоподібного сисуна методом мазка з подальшим розгляданням його під звичайним оптичним мікроскопом.

Номер слайду 12

Лікування. Як і при інших цестодозах основним антигельмінтним препаратом в лікуванні дікроцеліозу є празиквантел. Високу ефективність має тріклабендазол у дозі 10 мг / кг одноразово.

Номер слайду 13

Профілактика. У загрозливих регіонах слід ретельно промивати ті трав'янисті рослини, що вживаються в їжу, задля змивання з них заражених метацеркаріями гельмінта мурах.

Номер слайду 14

Дегельмінтизація тварин

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
1225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку