Методичні матеріали на тему "Дирофіляріоз"

Про матеріал
Дирофіляріоз (Dirofilariasis) — зоонозний гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria. У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами або вузловими ураженнями легеневої паренхіми, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дирофіляріоз

Номер слайду 2

Дирофіляріоз (Dirofilariasis) — зоонозний гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria. У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами або вузловими ураженнями легеневої паренхіми, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно. У випадках легеневих уражень і, рідше, при підшкірних вузлах діагностують на початку помилково цю хворобу, як злоякісну пухлину, що вимагає застосування інвазивних досліджень та оперативного втручання задля встановлення чіткого діагнозу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Життєвий цикл. Цикл дирофілярій, як і всіх філярійних нематод, складається з 5-ти личинкових стадій, як відбуваються в організмі хребетного хазяїна, у членистоногих — проміжних хазяях. Період між введенням від комара личинок у організм хазяїна до розвитку там дорослих особин гельмінтів займає, в середньому, від шести до семи місяців і відомий як препатентний період.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Зріли самиці в організмі хазяїна народжують тисячі особин личинок (мікрофілярій) 1-ї стадії, які потрапляють в організм комах під час кровосмоктання. Після цього мікрофілярії перетворюються на личинок 3-ї генерації, які мігрують з шлунка до грудної клітки і, врешті решт, до слинних залоз, що дозволяє відновити передачу інфекції до нового господаря при подальшому живленні комарів.

Номер слайду 7

Інвазія, яку спричинює Dirofilaria immitis. Темпи розвитку в організмі комара залежать від температурних показників, вимагаючи близько двох тижнів температури навколишнього середовища на рівні або вище 27 °C. Нижче порогової температури 14 °C розвиток не може відбутися, і цикл буде зупинений. В результаті передача обмежена певними географічними регіонами, а тривалість сезону передачі варіює географічно. Після зараження 3-тя генерація личинок росте протягом тижня або двох, і линяють, утворюючи 4-у личинкову стадію під зовнішнім покривом комара.

Номер слайду 8

Серце собаки яке уражене Dirofilaria immitis

Номер слайду 9

Потім личинки цієї стадії мігрують в м'язи грудей та черевця, і протягом 45-60 днів від моменту зараження линяють до стадії 5-ї личинки. Протягом 75-120 днів від моменту зараження ці личинки впорскуються до кровотоку і розносяться до легеневої артерії та серця, де будуть в подальшому проживати. Протягом наступних трьох-чотирьох місяців вони сильно збільшуються в розмірах. Самиця сягає завдовжки 30 см, а самець — близько 23 см з хвостом. За сім місяців після зараження дорослі черв'яки спарюються, і самиці починають народжувати мікрофілярії

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Інвазія, яку спричинює Dirofilaria repens. Дорослі особини мешкають в підшкірних тканинах собак і котячих, де вони дозрівають 6-7 місяців. Дорослі черв'яки 1-2 мм завтовшки, самиці завдовжки 25-30 см, самці коротші.

Номер слайду 12

Джерела інвазіїДжерелами дирофіляріозу, який спричинює Dirofilaria immitis та Dirofilaria repens,є собаки, коти, вовки, койоти, лисиці, тхори, морські леви, африканські леопарди, бобри, плазуни, вкрай рідко люди. Джерелом Dirofilaria tenuis є американські єноти.

Номер слайду 13

Патогенез. Звичайно, що головним чинником розвитку патогенетичних уражень є притаманна гельмінтозам механічна дія, алергійні зрушення. Через відносно швидку загибель личинок запальний процес в організмі людини припиняється, а маленькі вузли розсмоктуються, великі — кальціфікуються.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Клінічні прояви. При ураженні, яке спричинює Dirofilaria immitis, у більшості хворих захворювання перебігає безсимптомно. У клінічно явних випадках симптоми можуть включати в себе локальний біль у грудях, кашель, кровохаркання, задишку, субфебрильну гарячку, озноб, нездужання. Також можуть бути зрідка вузли під шкірою, вузлики під кон'юнктивою, і тоді це проявляється пересуванням вузлів, їхньою болючістю, болем в очах.

Номер слайду 16

При ураженні, яке спричинює Dirofilaria repens та інші дирофілярії, характерним проявом є підшкірний, нерідко мігруючий вузол, який часом є болючим. Найчастіше таке відбувається на відкритих ділянках шкіри — обличчя, повіках. Досить часто ураження трапляється у гіподермі ділянок грудної клітки, плеча, передпліччя, стегна, черевної стінки, зовнішніх статевих органів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Профілактика- Особливості профілактики у собак:а) перша обробка у віці 6-8 тижнів;б) у собак віком 7 місяців та більше, перед початком профілактики, необхідно провести дослідженняна антиген тана мікрофілярії;в) в профілактичних дозах препарати безпечні для івермектин-чутливих порід собак;

Номер слайду 19

- Особливості профілактики у котів:а) першу обробку проводять у віці 8 тижнів;б) дослідження крові перед початком профілактики не є строго обов’язковим, але бажане.

Номер слайду 20

Лікування. Хірургічне лікування;Адюльтицидна терапія (використання органічних сполук арсену);- Мікрофіляріцидна терапія (препарати макроциклічних лактонів, антибіотиків тетрациклінового ряду, кортикостероїдів)

Номер слайду 21

Діагностика дирофіляріозу:1.     Лабораторна діагностика- дослідження на антиген(імунодіагностичні тести);дослідження на мікрофілярії(нативний мазок крові, метод Кнотта);2.     рентгенографія грудної порожнини;3.     ехокардіографія(ЕХО).  

Номер слайду 22

Відео про дерофіляріоз

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
1271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку