Методичні матеріали на тему "Гастрофільоз"

Про матеріал
Гастрофільоз — досить поширене хронічне захворювання коней, ослів і мулів, яке спричинюють личинки шлунково-кишкових, оводів ряду двокрилих (Diptera) з родини Gastrophilidae.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гастрофільоз

Номер слайду 2

Гастрофільоз — досить поширене хронічне захворювання коней, ослів і мулів, яке спричинюють личинки шлунково-кишкових, оводів ряду двокрилих (Diptera) з родини Gastrophilidae.

Номер слайду 3

ЕТІОЛОГІЯПаразитують на однокопитних шість найбільш поширених видів оводів: Gastrophilus intestinalis — великий шлунковий овід, довжиною до 16 мм, буро-жовтого кольору, голова більша грудей. Самка відкладає яйця (приклеює на волосини) на таких місцях тіла, де тварина зможе дістати їх губами чи зубами (передні кінцівки, плечі, боки)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Личинки першого віку прикріплюються до слизової оболонки язика та глотки, а личинки другого та третього віків паразитують у шлунку. Gastrophilus inermis — малий шлунковий овід, сіро-бурого кольору, довжиною до 11 мм, голова більша грудей. Самка відкладає яйця на волосся ділянки жувальних м'язів.

Номер слайду 6

Gastrophilus haemorrhoidalis — вусоклей, темно-бурого кольору, довжиною до 12 мм. Самка відкладає яйця на волоски губ. Личинки першого віку розвиваються на слизовій оболонці ротової порожнини, а другого і третього— паразитують у шлунку.

Номер слайду 7

Gastrophilus veterinus — дванадцятипальник (кишковий овід), темно-жовтого кольору, довжиною до 17 мм. Голова вужча грудини. Самка відкладає яйця на волосинки міжщелепного простору. Личинки першого віку заповзають у рот і розвиваються на слизовій оболонці ясен

Номер слайду 8

Gastrophilus nigricornis — чорновусий кишковий овід, сірувато-жовтого кольору, довжиною до 10 мм. Голова й груди рівні за шириною. Самка відкладає яйця на волосинки навколо рота. Личинки, які вилуплюються з яєць, проникають під епідерміс і рухаються до куточків рота.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Gastrophilus pecorum — травняк темно-бурого кольору, довжиною до 13 мм. Голова вужча грудей. Самка відкладає яйця на траву. Тварини заражаються при поїданні трави з яйцями. Личинки з яєць у зовнішньому середовищі не виходять і зберігають життєздатність до 9 міс, можуть навіть перезимовувати. 

Номер слайду 11

Відео про гастрофільоз

Номер слайду 12

Gastrophilus magnicornis — довговусий овід і G. flavipes — ослиний овід зустрічаються у субтропічній зоні. Личинки усіх видів оводів мають два рухомих приротових гачки, а на сегментах тіла — два ряди шипів, більших у першому ряду.

Номер слайду 13

ЕПІЗООТОЛОГІЯДжерело інвазії — хвора на гастрофільоз худоба. Поширення збудника відбувається при випаданні личинок третього віку від хворих тварин. Однокопитні інвазуються шлунковими оводами влітку на відкритій місцевості (частіше на пасовищах).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИКлінічні ознаки при малій кількості личинок малопомітні. При високій інтенсивності інвазії тварини виснажені, слизові оболонки анемічні, волосяний покрив скуйовджений і без блиску. При утрудненні евакуації корму із шлунка та дванадцятипалої кишки виникають коліки.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ПАТОЛОГОАНАТОМІЧНІ ЗМІНИПри розтині трупів однокопитних у шлунку, дванадцятипалій і прямій кишках виявляють личинок оводів у кількості від одиниць до кількох сотень, численні кратероподібні ранки на слизовій оболонці шлунка й кишечника. В деяких місцях утворюються великі виразки з ураженням тканин аж до м'язового шару. Бувають випадки перфорації стінки шлунка і утворення абсцесів.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ПАТОГЕНЕЗЛичинки своїми приротовими гачками й шипами травмують слизову оболонку ротової порожнини, кореня язика та глотки, чим викликають запалення і набряк тканин. Внаслідок цього порушується акт ковтання. У шлунку та кишках личинки утворюють кратероподібні заглиблення, що може викликати кровотечі.

Номер слайду 20

При великій кількості личинок змінюється секреторна та моторна функції шлунка і кишечника. Личинки малого шлункового овода, вусоклея і травняка спричинюють запалення прямої кишки. Через травми може проникати мікрофлора, яка призводить до виникнення інфекційних ускладнень.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ДІАГНОСТИКАДіагноз на гастрофільоз за життя ставлять на підставі знаходження яєць на волосяному покриві тварин і відповідних клінічних ознак. Личинок оводів можна виявити візуально при огляді ротової порожнини та глотки.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Зимою і напровесні інвазованість коней можна виявити по знаходженню личинок оводів у їх фекаліях після даванки всередину 40—80 мг/кг хлорофосу у водному розчині, який викликає загибель і масове виділення личинок третього віку. Посмертно діагностують при розтині трупів і виявленні в шлунково-кишковому тракті личинок оводів. Запропоновані алергічний і серологічний методи.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ЛІКУВАННЯЩоб вигнати личинок оводів із шлунка і дванадцятипалої кишки однокопитних, використовують хлорофос з розрахунку 40 мг/кг (5 %-ним розчином зрошують 1 кг на тварину зернофуражу або сіна). Також всередину через зонд можна ввести тролен в дозі 90 мг/кг або мідофос — 48 мг/кг.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

ПРОФІЛАКТИКАДо профілактичних заходів належать: захист тварин від нападу окрилених оводів, знищення їх личинок на шкірних покривах методом дрібнокраплинного обприскування 1 %-ним водним розчином хлорофосу один раз на тиждень. Досі дійових засобів і методів знищення яєць оводів не знайдено.

Номер слайду 29

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
1263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку