Методичні парасольки. Казка З. Мензатюк «Писанка»

Про матеріал

Завдання (подані під текстом казки) складені таким чином, що їх можна використовувати на будь-якому уроці: чи-то на читанні (наведені приклади запитань, які допоможуть виявити рівень розуміння учнями змісту прочитаного), чи при вивченні певної теми на уроці української мови. Це можуть бути уроки інформатики, трудового навчання і малювання. А також текст казки можна використати при проведенні години відпочинку, батьківських зборів, родинних свят, присвячених Великодню. Вираз «щастя! Хто його шукатиме – неодмінно знайде.» можна взяти темою або епіграфом для години спілкування з учнями будь-якого віку.

Перегляд файлу

Казка З. Мензатюк «Писанка»

Завдання (подані під текстом казки) складені таким чином, що їх можна використовувати на будь-якому уроці: чи-то на читанні (наведені приклади запитань, які допоможуть виявити рівень розуміння учнями змісту прочитаного), чи при вивченні певної теми на уроці української мови. Це можуть бути уроки інформатики, трудового навчання і малювання. А також текст казки можна використати при проведенні години відпочинку, батьківських зборів, родинних свят, присвячених Великодню. Вираз «…щастя! Хто його шукатиме – неодмінно знайде.» можна взяти темою або епіграфом для години спілкування з учнями будь-якого віку.

Зірка Мензатюк ПИСАНКА

-                                                                                                                                          Кудкудак! Кудкудак! Знесла яйце, як кулак! - закудкудакала курка на весь двір. - Та гарне ж: схоже на білий світ. Бо в світі сонце, а в яйці золотий жовток. Кудкудак!

Під хатою на стільчику грілась проти сонечка бабуня Марія.

-                                                                                                                                          Яйце? Та кругле, біленьке! Візьму його на писанку.

І вона поклала яйце в решето до таких же, як воно, білих та кругленьких. 

Тоді розтопила ярого воску:

 

-    Ходи-но, Івасику, писанки писати!

 

Взяла бабуня писачок. Р-раз! - і лягла на яйце гаряча лінія. Два! - і розкреслилось яйце навхрест

.

-                                                                                                                                          Бабулю, чуєш, бабуню! - запитав Івасик. - Що це за квіточка у тебе намалювалася?

-                                                                                                                                          То, Івасику, не квіточка. То знак сонечка золотого.

-                                                                                                                                          Бабуню, чуєш, бабуню! - знов Івасик. - А що то за цяточки-крапочки навхрест між промінням?

-    Не цяточки, Івасику.

То чарівні знаки дощу

.

Розписала бабуня писанку, в фарбі пофарбувала,

-                                                                                                                                          і стала писанка доладна, барвиста!

Настав Великдень. Покликала бабуня Марія Петрика, Івасика, Оксанку, Василинку - всіх своїх онучат. -    Нате, онучата, по писанці. Гайда викочуватись!

Покотив Івась свою писанку:

-                                                                                                                                          Ану, хто до неї докотити зуміє?

Котять діти писанками; на них вербички, та хрестики, та клинці-вітрячки, та вигадливі поясочки так і мерехтять!

А в небі сонце сміється, світлом розлипається.

-                                                                                                                                          Чи будеш ти, сонечко, весь рік щедро світити? - питає в нього яйце-писанка.

-                                                                                                                                          Буду, буду, бо на тобі мій таємний, знак. Ти котишся - мене до землі приворожуєш!

-                                                                                                                                          А чи будеш, дощику, землю поливати, зілля напувати?

-                                                                                                                                          Буду, буду, бо на тобі і мій знак магічний. Ти по землі котишся - мої струни-срібнодзвони до неї прив’язуєш!..

По двору курка нипала. Стала, видивляється на писанку.

Що воно за яйце-райце,

барвисте й зірчасте

-                                                                                                                                          ? Мабуть, самого сонця дитя. Я б такого зроду не знесла...

А писанка котиться по землі: тож буде сонце, будуть дощі й роси, буде в світі щастя! Хто його шукатиме - неодмінно знайде.

Соняшник : Журнал для дітей. Головний редактор Юрій Сердюк. №3-4 1992 р., с. 10-11.

 

                 

ЗАВДАННЯ ДО КАЗКИ

Творча робота. Використовуючи комп’ютер і середовище програмування Скретч створіть анімацію за уривком з казки «Писанка» З. Мензатюк: 

-                                                                                                                                          Кудкудак! Кудкудак! Знесла яйце, як кулак! - закудкудакала курка на весь двір.

© Як звали бабусю з казки Зірки Мензатюк «Писанка»? (Марія). Скільки було у неї онучат? Випишіть у зошит їхні імена. (Петрик, Івасик, Оксанка, Василинка)

© Як ви вважаєте, хто з онучат був найстаршим? (Івасик). Доведіть. («- Ходи-но, Івасику, писанки писати!»).

Робота над проектом. Використовуючи Інтернет дослідіть історію і традиції свята Великдень. Створіть в середовищі Power Point презентацію про писанку.

Вправа «Запроси до себе». Розкажіть як готуються до Великодня у вашій родині? Як проходить свято? У які ігри грають (наведіть їхні правила) традиційно на Великдень? 

Батьківські збори «Ходіть писанки писати!»  Діти представляють свої проекти. 

Батьки знайомлять з Великодніми традиціями своєї сім’ї. Батьки разом із дітьми пишуть писанки. 

 

Довідка. 

Як розписати писанку http://traditions.in.ua/zvychai-ta-obriady/obriadova-symvolika/313-yak-rozpysaty-pysanku  Майстер-клас від майстрині. Писанка своїми руками.  https://www.youtube.com/watch?v=jMTd954MXXk  

Відеоекскурсія до музею Івана Гончара, де представлені 392 традиційні українські писанки різних історико-географічних регіонів України. Кожна з писанок відписана за взірцями із особистої колекції Івана Гончара, яку він формував протягом середини 50-х - кінця 80-х років.

Вправа «Зіставлення»

Учні зіставляють зміст даного твору із:

       певними ілюстраціями на слайдах з виконаних презентацій до проекту «Писанка»;

       малюнками, виготовленими учнями; іншими творами Зірки Мензатюк;

       назвою твору.

Вправа «Впізнай слово». Вставте у речення пропущені слова:

Яйце схоже на білий _______. Бо в світі ______, а в яйці золотий _______. Взяла бабуня _________. 

Р-раз! – і лягла на яйце гаряча ______. Два! – і розкреслилось _______ навхрест. 

То знак ___________ золотого. То чарівні знаки _________. 

Розписала бабуня ___________, в _________ пофарбувала, – і стала писанка __________, _____________! Котиться ___________ по землі: тож буде ___________, будуть ________й 

__________, буде в світі __________!

 

Перечитайте казку. 

Перевірте правильність виконаної вправи, посилаючись на текст казки.

Довідка.

Яйце схоже на білий світ. Бо в світі сонце, а в яйці золотий жовток Взяла бабуня писачок. Рраз! - і лягла на яйце гаряча лінія. Два! - і розкреслилось яйце навхрест То знак сонечка золотого. То чарівні знаки дощу. Розписала бабуня писанку, в фарбі пофарбувала, - і стала писанка доладна, барвиста! Котиться писанка по землі: тож буде сонце, будуть дощі й роси, буде в світі щастя!

Переказ із власним продовженням.

Перекажіть казку. 

Доповніть її власними роздумами 

(як продовжувалося святкування Великодня в родині бабуні Марії?).

pdf
Додано
13 серпня 2018
Переглядів
906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку