Методичні рекомендації " Батькам першокласників Нової української школи"

Про матеріал
Місія Нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Ключ до успіху - розуміння труднощів дитини і спокійна батьківська впевненість в її можливостях. З такою підтримкою дитина буде відчувати себе в безпеці і легше впорається з будь-якими труднощами.
Перегляд файлу

 Батькам першокласників Нової української школи

Шановні батьки!

Вступ до  школи є важливим етапом у житті кожної дитини. Перед нею відкривається невідомий світ – цікавий, загадковий, непростий, який із собою несе радість і хвилювання, перші кроки шляхом життя.

Щоденно цікавтесь успіхами дитини в школі (питайте: «Що ці кавового було сьогодні в школі? Про що ти дізнався, чого навчився? Чи похвалила тебе вчителька? За що?» , замість  традиційного : «Чи з’їв все те, що я дала тобі до школи?»). Радійте успіхам малюка, допомагайте йому, але пам’ятайте, що допомога і контроль не повинні бути муштрою, моралізуванням. Головне підтримуйте інтерес до навчання.

Сприяйте тому, щоб дитина брала участь у заходах, що проводяться в класі або школі.

Намагайтесь вислухати дитину до кінця. Поділитися своїми враженнями – це природна потреба малюка.

Організовуйте дозвілля дитини, привчайте слухати музику, читати художню літературу, підтримуйте інтерес до техніки, образотворчого мистецтва і фізкультури. Систематично привчайте малюка до праці.

Пам’ятайте, що тільки разом зі школою можна добитися бажання результатів у вихованні і навчанні дітей. Учитель – вам перший порадник і друг. Радьтеся з ним, підтримуйте його авторитет.

При порушенні мовлення дитини необхідно своєчасно звернутися до логопеда.

     Гарне мовлення  дитини – це успішне навчання в школі, ширші можливості при майбутньому виборі професії, вміння спілкуватися з людьми.

Співпраця вчителя і батьків допоможе Вашій дитині швидше адаптуватися у школі. Навчання буде вдалим, якщо до участі у навчально – виховному процесі активно будете долучатись і ви, батьки, адже ви – перші вчителі й знавці своєї дитини.

Батьки зможуть співпрацювати з учителем у такий спосіб:

  • брати участь у постійному діалозі, у тому числі – у батьківських зборах.
  •     організовувати додаткову  комунікацію (групи в месенджерах,     інформаційні розсилки, “чайні зустрічі”, обміни книжками та іграми).
    • допомагати в організації заходів, проведенні класних і позашкільних занять.

 Коли батьки співпрацюють з учителем,  беруть участь у шкільних заходах,  дитина бачить, що всі значимі для неї дорослі піклуються про неї. Відтак, зростає її самоповага. Об’єднання зусиль учителів і батьків сприяє особистісному зростанню дитини і полегшує засвоєння матеріалу. Ось чому важливо зробити школу і дім одним цілим для дитини.

Розмовляйте з дитиною, розвивайте її мовлення. Будьте в курсі, взнавайте кожного тижня, що дитина вивчає, які у неї успіхи, над чим ще треба попрацювати. Запасіться терпінням, приємно, якщо є успіхи, якщо немає – це не трагедія.

 Враховуйте, що навіть «зовсім великі» діти (ми  часто говоримо: «Ти вже великий!» 6 - 7 річній дитині) дуже  люблять  казку  перед  сном, пісеньку, лагідне погладжування. Все це заспокоює їх, допомагає зняти  напруження,   накопичене  за  день, спокійно  заснути. 

Завжди будьте уважними до стану здоров’я дитини, коли щось її турбує: головний біль, поганий загальний стан. Найчастіше це показники втоми,  перевантаження.

 Ключ до серця дитини лежить через гру. Саме в процесі гри   ви зможете передати  їй необхідні навички, знання, поняття про життєві правила та  цінності, навчите краще розуміти один одного. У першокласника  повинно залишатися досить часу і для ігрових занять.

 Вам буде потрібне терпіння. Ентузіазм  перших днів швидко проходить, його місце займає втома. Часті  нарікання на дитину  чи порівняння з іншими можуть розвинути комплекс неповноцінності. Дитина має відчути, що ви завжди її любите, завжди їй допоможете та підтримаєте;

 Зацікавлюйте дитину в навчанні, але у цьому слова «треба вчитися» не помічники, необхідно дати відчути, що дізнаватися щось нове - це  захоплююче і корисно;

 Постійно цікавтеся шкільним життям дитини, вона повинна знати, що вам не байдуже, що відбувається в школі, в класі, що у неї  виходить, а що ні, необхідна ваша підтримка і співпереживання;

 Щиро цікавтеся думкою дитини, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію. І пам’ятайте: те, що здається вам не дуже важливим, для вашого сина чи дочки може виявитися подією, що хвилює весь день;

Позитивну мотивацію вашій дитині створять ваше спокійне і радісне  ставлення до школи, відсутність завищених вимог до успіхів дитини, позитивні розповіді про школу, відсутність страху дитини перед можливою помилкою, розвинений пізнавальний інтерес до навколишнього світу.

 Кожна дитина неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями.

Місія Нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками.

Ключ до успіху - розуміння труднощів дитини і спокійна батьківська впевненість в її можливостях. З такою підтримкою дитина буде відчувати себе в безпеці і легше впорається з будь-якими труднощами.

docx
Додано
15 листопада 2020
Переглядів
242
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку